• 9.376.564 stemmen

The Outlaw Josey Wales (1976)

Western | 135 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Chief Dan George en Sondra Locke

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot The Outlaw Josey Wales

"...an army of one."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zaaien bendes dood en verderf in het Wilde Westen. Het rustige leventje van Josey Wales, een landbouwer uit Missouri, wordt plots totaal verwoest, wanneer een bende guerrilla's zijn echtgenote en zoontje vermoorden. Terrill, de leider van de bende, laat Josey voor dood achter maar hij overleeft de slachtpartij. Hij sluit zich aan bij de rebellenleider Fletcher. Voortaan heeft hij maar één levensdoel: wraak nemen. Aan het einde van de burgeroorlog wordt aan de guerrilla's amnestie verleend. Fletcher en zijn mannen geven zich aan. Alleen Josey weigert dit te doen.

avatar van Rancid

Rancid

Redelijke western, maar ik had er wat meer van verwacht. Vond 'm een beetje te 'amerikaans', drama-achtig, te rustig en te gelikt voor een échte topwestern. Ook de juiste muziek, voor mij persoonlijk een belangrijk punt, ontbeert deze film helaas, zoals de meeste modernere westerns. Geef mij Eastwoods Spaghetti's maar. Toch scoort deze film nog wel 3,5*, omdat het allemaal best vermakelijk is.

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Sinds wanneer is te "amerikaans" een nadeel Rancid.

De hele top 100 is bijna amerikaans.

avatar van GrayFox

GrayFox

linxde1 schreef:

Fantastische western! Ik geef hem 4,5. Voor mij is de beste onliner van de film: "Dying aint much of a living, boy"

"Don't tell me it's raining while your pissing in my back" vond ik persoonlijk toch net iets leuker, is echter niet gezegd door Josey.

avatar van LaCosaNostra

LaCosaNostra

Inderdaad 2 leuke quotes!

Erg leuke film, maar niet mijn favoriet van Eastwood eigen films.

3.5 sterren, western fans moeten deze zeker eens bekijken!

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Ik deel het enthousiamse van Orbit en Fisherking....dit is een bijzondere Western. Het geeft een originele inkijk op het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog. Door lotgevallen van Josey te volgen en zijn ontmoetingen met verschillende persoonlijkheden krijg je een perspectief die met allerlei cliché's over die tijd breekt: Het 'Noorden' is goed, want ze zijn tegen slavernij, het zuiden is slecht etc etc...

Eigenlijk komt dit in de film niet aan de orde, maar speelt door de omgang tussen de mensen impliciet een rol. Vooral de Indianen worden hierdoor in speciaal licht gezet. Slavernij is afgeschaft maar de Indiaan wordt zowel door "Noord' als "Zuid" als minderwaardig neergezet. Door Clint's orignele aanpak en vooral zonder expres politiek correct te zijn, het wordt onderhuids aan de orde gesteld, blijft hij, ondanks de theatrale aanpak, dicht bij de realteit en krijgt deze film, voor mij, een speciale meerwaarde.

Bij Clnt is oorlog niet grijs (verschil tussen goed en kwaad is klein) maar een oorlog is rijk aan contrasten...dus vol bonte kleuren.

Ook de ontwikkeling die Josey ondergaat geeft deze film iets speciaals.....hij vind zijn thuis in de ideale Amerikaanse 'melting pot' van verschillende culturen (of persoonlijkheden).

Ook de landschappen zijn prachtig en sfeervol in beeld gebracht.
De droogkomsiche grappen...de veerpont!!...zijn zeer geslaagd.
Ook de manier waarop het verhaal verteld wordt vond ik meeslepend....en het gebruik van speciale blauwe filter een vondst!
Muziek is niet bijzonder.....maar daardoor wordt je ook niet extra afgeleid en is kijken en het volgen van de dialogen het belangrijkste.....ieder nadeel heeft zijn voordeel dus.

Mooie boeiende film! 4,5*

avatar van Film Pegasus

Sterke Western. Analoog met de Vietnamfilms is dit ook een eigen kritiek op het leger van de Union. De zogezegde Blauwbloezen. Een thema dat weinig in westerns gebruikt wordt, tenzij ze opduiken als cavalerie. In dit geval wordt het leger als dusdanig en gelijkenissen met soldaten uit WOII en Vietnam naar voorgeschoven. Met de boodschap dat de oorlog ook onschuldige slachtoffers met zich meeneemt. En dat jij in elk kamp evengoed 'goeie' en 'slechte' appels hebt zitten.

Eastwood speelt de rol hier niet slecht. Je zit niet steeds met een kopie van The Man With No Name uit de Leone-films. Hier is het zoals het verhaal weergeeft, een vader die rouwt om z'n vermoorde gezin en zweeft tussen wraak nemen en het opbouwen van een nieuw leven met nieuwe mensen. Ik moet zeggen dat de spaghettiwesterns met Eastwood nog beter zijn, maar deze is een pak realitischer. In de mate dat je het genre western met de karikaturale cowboys realistisch kan noemen natuurlijk. In deze film zit je wel niet met vakjes (goeie cowboys, slechte cowboys, vijandige indianen, reddende soldaten als cavalerie, brave burgers, ...) en durft Eastwood het Amerikaanse leger te bekritiseren op een gezonde manier. Zeker een aanrader deze film.

avatar van starbright boy

Viel me helaas wat tegen. Aan de lange kant en krijgt nergens de extra dimensie die westerns die ik echt goed vind wel krijgen, iets mystieks is dat vaak. Mede daardoor deed de film me niet zoveel. Vond de humoristische terzijdes ook vaak nogal flauw. Had een van zijn sterkere kanten (Geen groep van good guys, dunne lijn tussen goed en slecht) best nog wat steviger tot thema mogen maken..

avatar van Barfly

Barfly

Het begint als een keiharde en ijskoude film met een, hoe vreemd, Clint met menselijke trekjes.

Zo bevalt hij mij beter dan als de man zonder naam.

De karakters die hij tegenkomt zijn stuk voor stuk uitgesproken, eigenzinnig, of eigenaardig... zelfs de hond.

Een goed verhaal, divers en uitermate onderhoudend. Een aantal sterke one-liners, harde gevechten en humor.

Dit is de beste van Clint Eastwood, naar mijn mening.

Een uitzonderlijke 5* dus.

avatar van finalman

finalman

een half puntje eraf omdat het einde toch ietwat teleurstellend is

avatar van Zinema

Fijne western met een prachtige Eastwood. Het verhaal is niet overal bijster sterk, maar de dialogen zijn dat des te meer. Evenals de one-liners. Eastwood is en blijft een cowboy op eenzame hoogte.

Zeer goed.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Klasse western, goed verhaal, goede actie en zeker een aanrader al denk ik dat iedere western fan hem al gezien heeft::4.5

avatar van Bla

Bla

The Patriot is hier op gebaseerd?

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Snap niet waarom deze film wordt gezien als één van de beste van Clint Eastwood,

Vond hem zelf niks aan.

Zijn beste films zijn toch:

Fistfull of Dollars, For a Few Dollars More, The Good, Bad and the Ugly, Dirty Harry, Pale Rider, In the Line of Fire, A Perfect World, Unforgiven, Million Dollar Baby en Gran Torino.

Al DeNiro schreef:

Ik anders wél hoor.

Voor mij steekt hij zelfs uit boven 'Few Dollars'en 'Fistfull'.

'Amerikaanser' zou ik zeggen, en daardoor (voor mij tenminste) realistischer.

Volwassener ook.

En Eastwood acteert wat levendiger.

Een gemis bij de 'spaghetti' westerns zijn bovendien toch de indianen.

Twijfel nog of ik niet een nog hoger punt zou geven.

avatar van Barfly

Barfly

Vanwaar de twijfel?

Barfly schreef:

Vanwaar de twijfel?

In vergelijk met andere, niet-Eastwood westerns.

Ik ben er nog niet helemaal uit.

Wordt aan gewerkt.

Wellicht nog maar eens opnieuw bekijken.

avatar van timbo_

timbo_

Heel behoorlijke western die net dat beetje extra mist om echt speciaal te zijn. Eastwood is goed op dreef maar de andere personages zijn jammer genoeg lang niet allemaal even goed. De oude Indiaanse metgezel nog wel maar vooral de vrouwen zijn weinig indrukwekkend.

Ook komt de film op mij net iets minder als een echte western over dan ik gewend ben met andere western. Een echte reden daarvoor kan ik niet geven maar misschien komt het doordat de film zich iets meer richt op de Oorlog dan veel andere genregenoten.

Uiteindelijk een dikke voldoende maar toch enigzins tegenvallend.

3,5 *

avatar van Popeye Doyle

Popeye Doyle

Ik vond de film tegenvallen en ik was blij dat ie klaar was. Het verhaal was niet altijd even interessant. Eastwood speelt zoals altijd goed en de actiescenes zijn ook mooi in beeld gebracht.

3 ***

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Clint is weer goed op dreef in deze spannende western. Leuke humor, vooral met de chief en de hond. In deze film wordt onderscheiden wat goed en fout is.

avatar van 606

Heerlijke western film met de nodige actie scenes erin.

De cast is goed en vooral Clint is weer in top vorm.

Alles is goed in beeld gebracht en de landschappen zijn erg mooi.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit vind ik toch wel één van de beste westerns van Clint Eastwood.

Amen!

avatar van Jonesy

Jonesy

raakte mij niet zozeer, sommige scenes vond ik juist zeer onrealistisch overkomen omdat de film over het geheel wat braaf in elkaar zit. De opening is erg sterk, maar het 2e kwart van de film beviel me niet zozeer.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Clint!

avatar van louie

louie

Een goede western met clint. Westerns met clint vind ik altijd wel goed trouwens. Daarbij als ik toch een beetje kritiek mag hebben hihihi.

Mijn voorkeur gaat toch altijd maar weer naar die spaghetti westerns uit. Ze zijn wat harder en niet zo geromantiseerd als die amerikaanse westerns. Maar je hebt uiteraard uitzonderingen. Westerns met meer "no happy endings" spreekt me ook meer aan. Westerns die je achterlaten met een brok in je keel, zogezegd. Als ik iets meer als 10 "moderne" westerns in mijn collectie heb wil wel wat zeggen. En dat zijn allemaal amerkaanse westerns. Kijk uit naar doc west met hill.

• 19680 berichten

Kritiek is het recht van iedereen louie

Ik heb zelf meer met de Amerikaanse western, maar hou ook wel van spaghetti op zijn tijd(met 'ballekes en tomatensaus')

Dat de modernere westerns die jij hebt allemaal Amerikaans zijn lijkt me wel logisch.

De Italianen maken er geen meer (al hadden Franco Nero en Giuliano Gemma wel nog plannen. Toch betwijfel ik of die werkelijkheid zullen worden)

Ik ben zeker niet helemaal negatief over de hedendaagse Amerikaanse western, al zit er een hoop rommel tussen.

Goede zijn er ook nog, en ik verwacht nog wel wat op dat gebied in de toekomst.

Er lijkt weer wat meer belangstelling voor te zijn.

Josey Wales blijft intussen mijn favoriete Eastwood western.

avatar van Spetie

Fijne western met good old Clint Eastwood, die hier ouderwets op dreef is en in deze film misschien wel meer tegenstanders neerschiet, dan in al zijn andere films. Toch mist de film op bepaalde punten net dat beetje extra om van mij vier sterren of meer te krijgen. Wat ik vooral in deze film mis, is een sterke badguy. John Vernon speelt trouwens best goed en zijn personage vond ik naast die van Eastwood het meest interessant, maar het is jammer dat zijn inbreng zo weinig is. Nog wat meer tijd en scènes voor hem hadden de film geen slecht gedaan vermoed ik.

Maar verder kijkt het gewoon lekker weg en zit er behoorlijk wat actie en shootouts in de film, iets wat eigenlijk nooit gaat vervelen. Toch mis ik hier een echt mooie memorabele scène, die ik vaak bij andere westerns wel ben tegengekomen. Desondanks is het ondanks dit gebrek nog steeds een bovengemiddelde film, al heeft Eastwood betere films en ook betere westerns gemaakt. Maar goed, Eastwood is dan ook een topper.

avatar van dave

dave

Prachtige Amerikaanse western die ondanks het hoge dodental en talloze rondvliegende kogels heel romantisch overkomt. Eastwood speelt als vanouds, doch Josey Wales gedraagt zich iets 'socialer' of gevoeliger dan bijvoorbeeld Blondie, al is dit misschien tegen zijn wil. Op zijn weg voegen zich steeds meer gewone mensen bij hem en al gauw lijkt het aanvankelijke verlies van zijn familie meer dan gecompenseerd. Toch is vergeten niet makkelijk en zijn zware verleden zal hij voor altijd meeslepen, wat blijkt uit het schitterende einde.

Ik denk dat dit mijn eerste western is die al zijn mogelijke eigenschappen tentoonspreid en vrijwel alle aspecten aankaart. Indianen, premiejagers, louche verkopers van wondermiddelen, noem maar op. Met de burgeroorlog die zijn laatste adem uitblaast op de achtergrond. Er valt eveneens te lachen, of tenminste te grijnzen. Want de film bevat een heleboel hilarische one-liners en een paar geestige mopjes. Wat wil je nog meer?

Zeer goed.

4,00

@dave:

avatar van dave

dave

Krijg ik nog een bloemenkrans ook, Brix?