• 9.375.060 stemmen

The Outlaw Josey Wales (1976)

Western | 135 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Chief Dan George en Sondra Locke

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot The Outlaw Josey Wales

"...an army of one."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zaaien bendes dood en verderf in het Wilde Westen. Het rustige leventje van Josey Wales, een landbouwer uit Missouri, wordt plots totaal verwoest, wanneer een bende guerrilla's zijn echtgenote en zoontje vermoorden. Terrill, de leider van de bende, laat Josey voor dood achter maar hij overleeft de slachtpartij. Hij sluit zich aan bij de rebellenleider Fletcher. Voortaan heeft hij maar één levensdoel: wraak nemen. Aan het einde van de burgeroorlog wordt aan de guerrilla's amnestie verleend. Fletcher en zijn mannen geven zich aan. Alleen Josey weigert dit te doen.

avatar van neo

neo

een goeie western met prima rol van clint eastwood.

avatar van Jos2

Jos2

Meer dan prima: een meesterwerk.

avatar van neo

neo

net nog ff een keer gekeken.idd meer dan prima die rol van eastwood.heb mijn stem ff verhoogd naar 4 sterren

avatar van FisherKing

FisherKing

perfecte film van en met Eastwood

avatar van yerdaddy

yerdaddy

GVD, dacht dat ie vandaag op tv zou komen.

avatar van NERD

NERD

Achjoh, nog maar een keer Balkenende is toch net zo leuk?

avatar van StuF

StuF

hij was er ook op gisteravond. maar pas snachts. ik kwam na 2 uur thuis toen ik de tv aandeed en hij iets van een half uurbezig was. ik zag nog net 1 heerlijke scene, voordat ik het nest in dook, waarin clint zijn beste beentje voorzet: "did they teach you those stupid jokes at school?" (/=), wauw!

avatar van U-96

U-96

• 2077 stemmen

Een prima western van/met Clint Eastwood. Het verhaal deed me steeds denken aan het computerspel 'Outlaws'. **** welverdiende sterren.

avatar van jantje.vlaam

jantje.vlaam

Die liefdesscene met dat kind had het verhaal kunnen missen! Verder een topfilm. Ben benieuwd hoe vaak hij op die hond heeft moeten kitsen.

avatar van De GeuS

De GeuS

Hmm, had deze nog niet eens beoordeeld; zoals gewoonlijk een prima Eastwood in een goede, degelijke western; 4*....

zoutzak

heerlijke western, clint my man.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Wederom topwerkje van Dhr. Eastwood. Clint is lekker op dreef hij doet zijn mond maar weinig open maar als hij wat zegt of een keer goed kitst is het meteen raak

De combinatie van western met roadmovie-elementen werkt prima, vond het vooral ook mooi om te zien hoe het landschap gedurende de film steeds weer verandert.

Klein minpuntje vond ik dat in tegenstelling tot de prachtige buitenscenes vooral de binnenscenes nogal vaak onderbelicht waren (of ligt dat aan de kwaliteit van de DVD?)

Hoe dan ook vier schoten in de lucht voor Clint als Outlaw Josey Wales.

avatar van pascal83

pascal83

Is 'The Outlaw Josey Wales' wat betreft stijl enigszins vergelijkbaar met 'High Plains Drifter' en 'Unforgiven' van Clint?

zoutzak

zijn die laatste 2 wel vergelijkbaar dan....?

avatar van pascal83

pascal83

Wat betreft wereld wel. Clint heeft zich bij het maken van westerns toch vooral laten inspireren door Leone en toont ook een grimmig en rauw westen. Snap je wat ik bedoel?

jawel, in dat geval: 'ja'

avatar van wesbrina

wesbrina

Dit is echt een hele goeie van Eastwood.

Jammer dat er niet veel westerns meer gemaakt worden.

Ik ben een echte Eastwood fan .

Voor mij de beste western van Clint Eastwood.

Spannend van het begin tot het einde,

met afwisseling van karakters. Veel actie.

Deze staat hoog genoteerd in mijn top 10!

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Een van Eastwood's betere westerns. 3,5*

avatar van The One Ring

The One Ring

Eerste film van Eastwood die bij de 4 sterren (net) niet haalt. Het is een mooie western, maar ik had er toch ietsje meer van verwacht.

Het grote minpunt is toch wel het acteerwerk. Eastwood is goed als vanouds (al is dit niet zijn meest aansprekende rol), maar veel bijrollen waren wat sleccht. Met name die jongen met wie Eastwood op het begin optrekt acteerde slecht en ook de vele kleine bijrollen die kort langskwamen om Eastwood te grazen te nemen.

Ik vond sowieso dat er iets te vaak geprobeert werd door buitenstaanders om Eastwood om te brengen. Dit zorgde er voor dat de film af en toe een beetje eentonig werd. Daarbij duurt de film misschien iets langer dan goed voor hem is. Nog een minpuntje: op sommige momenten kon ik niet goed volgen wat er gebeurde. Soms ook omdat het te donker was.

Maar gelukkig is het niet allemaal slecht. De film is een prachtig gefilmde reis, waarin van alles gebeurt. Vooral als de film eenmaal een beetje op gang is wordt hij leuk. Het moment waarop Wales uiteindelijk weer tot rust lijkt te willen komen vond ik vooral erg mooi (en staat mooi tegenover zijn latere Unforgiven). Dit kwam vooral goed tot uiting in de scène met die vijandige indiaan..

avatar van waidman

waidman

Josey Wales was de laatste western van Eastwood in de jaren 70, het zou bijna 10 jaar duren voor hij er weer 1 maakte. Door zelf de regie te doen kon hij een film maken die hijzelf wilde. Het resultaat is een simpele maar doeltreffende film. Josey wordt gedwongen om te vechten voor het zuiden en moet na de oorlog in het zadel zien te blijven, ondanks dat er veel naar hem op jacht zijn. Eastwood herhaalt wat acteren betreft gewoon zijn eerdere westernrollen, niet te veel zeggen, bijna geen emotie tonen maar wel razendsnel met de wapens zijn. De film doet door zijn aankleding simpel aan, maar dat heeft wel effect, op deze wijze wordt een beetje een tijdsbeeld geschetst van het zuiden van de VS na de burgeroorlog. De film is wel wat aan de lange kant, maar dat is dan ook het enige minpuntje aan de film. Eastwood wordt in de bijrollen goed ondersteund door John Vernon en chief Dan George, de rest is maar zo zo. Voor westernliefhebbers is dit zeker verplichte kost

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Prachtige western en erggg onderschat. Zitten zulke mooie one-liners in: "you've got to endeavor to persevere". Prachtig! "we thought about it a long time, than we declared war on the nation"

Maar mooie verhandeling over het laatste staartje van het westen, en bikkelhard! Eastwood is veel menselijker dan in zijn vorige westerns. Een 4.5*

avatar van FisherKing

FisherKing

Herziening is een meesterwerk waard. Wat een fantastistische rit van Eastwood, en het mooiste, hij weet het ook helemaal hard te maken. Zijn gespit en zijn humane benadering zijn een lust voor het oog. Was Leone echt anti-vrouw, het moet haast wel. Hier haalt Clint de schade in.

Ik verhoog naar 4.5* Ondanks de uiterst gebrekkige soundtrack....

avatar van AHWA

AHWA

Aardige western, maar duurt mij een beetje te lang. Eastwood speelt eigenlijk altijd dezelfde rol en hier deed hij het ook weer prima, ook de regie is erg goed. Het tempo is redelijk laag en lange tijd lijkt de film op 3* af te stevenen, maar het laatste half uur is erg sterk en daardoor krijgt de film er nog een half sterretje bij.

avatar van finalman

finalman

Naarmate ik graag Clint Eastwood zie spelen in westernfilms, was Outlaw Josey Wales de laatste wat ik nog moest bekijken. Ik moet jullie wel zeggen dat dit (volgens mij toch ) een groot verschil is van zijn andere westernfilms O.A. The good, the bad and the Ugly / For a Few Dollars More.

Soms is er wat teveel humor in de film zoals Eastwood die veel spuwt of klaagt dat de anderen hun bek moeten houden. Maar zeker leuk meegenomen voor een avondje western!!

4****

avatar van sju

sju

AHWA schreef:

Eastwood speelt eigenlijk altijd dezelfde rol

Eastwood is hier juist veel emotioneler dan in de Dollar-trilogie of Unforgiven of High Plains Drifter. Hij praat veel meer in deze film, hij is een man met een achtergrond. In de Dollar-trilogie is hij de bounty hunter, in Josey Wales is hij juist degene die wordt gezocht.

Ik vond overigens de 5 eerder genoemde films sterker, voornamelijk door het karakter van de Man Zonder Naam, maar deze is ook zeker de moeite waard!

avatar van drgonzo

drgonzo

Een van de betere westerns vindt ik.

ik geef hem 4 kogels

avatar van linxde1

linxde1

Fantastische western! Ik geef hem 4,5. Voor mij is de beste onliner van de film: "Dying aint much of a living, boy"

avatar van speedy23

speedy23

Clint Eastwood nam halverwege de film de regisseursstoel over van Philip Kaufman en maakte van The Outlaw Josey Wales een lange, maar boeiende western waarin het geweld en het noodlot wild om zich heen slaan. Een aanrader voor de fans van westerns...

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

linxde1 schreef:

wat dacht je van; don't piss down my back and tell me it's raining..

was niet van Josey maar toch...heehheh