• 9.376.883 stemmen

The Outlaw Josey Wales (1976)

Western | 135 minuten

Genre: Western

Geregisseerd door: Clint Eastwood

Met onder meer: Clint Eastwood, Chief Dan George en Sondra Locke

Gesproken taal: Spaans en Engels

Plot The Outlaw Josey Wales

"...an army of one."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog zaaien bendes dood en verderf in het Wilde Westen. Het rustige leventje van Josey Wales, een landbouwer uit Missouri, wordt plots totaal verwoest, wanneer een bende guerrilla's zijn echtgenote en zoontje vermoorden. Terrill, de leider van de bende, laat Josey voor dood achter maar hij overleeft de slachtpartij. Hij sluit zich aan bij de rebellenleider Fletcher. Voortaan heeft hij maar één levensdoel: wraak nemen. Aan het einde van de burgeroorlog wordt aan de guerrilla's amnestie verleend. Fletcher en zijn mannen geven zich aan. Alleen Josey weigert dit te doen.

@dave:

Nee, beter: de 'Golden Boot' award http://img3.imageshack.us/img3/2674/goldenboot.gif

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Hell's comming for Breakfast. Now spit.

mer1973

Als Eastwood fan een must see.

Na het Sergio Leone tijdperk een van de betere western film's van Eastwood.

Dé beste zou ik zelfs zeggen

Brix schreef:

Dé beste zou ik zelfs zeggen

Dat blijft toch Unforgiven na het Leone tijdperk.

Maar deze is inderdaad niet slecht.

En Brix.

Heb laatst ook Pale Rider gezien, en deze vind ik ook zeer ondergewaardeerd hier op moviemeter.

Vind ik ook

avatar van Leno

Leno

Eastwood speelt een voor hem bekende rol als sarcastische droogkloot, maar doet dit hier wel erg goed. Bovendien speelt hij de rol met de nodige humor, vooral het steeds spuwen op die hond is erg grappig. Toch heeft deze film veel meer te bieden, het genuanceerde verhaal die de burgeroorlog op een originele manier aan de orde brengt en de goede dialogen maken dit een van Eastwoods beste westerns. Daarnaast is de muziek aardig en de setting mooi. Het trage tempo dat Eastwood ook hier weer hanteert werkt goed en het wordt nooit saai.

• 19680 berichten

Kijk eens aan...een recensie die deze prachtige western recht doet

avatar van simonvinkie

simonvinkie

The Outlaw Josey Wales is geen film die het moet hebben van het moordende tempo en enorm veel actie, al zit er wel actie in. Maar nee, deze film moet het hebben van de prachtige beelden en het fijne, kalme tempo. Deze film in erg mooie kwaliteit gekeken en de beelden zien er echt fantastisch uit. De film duurt inderdaad vrij lang en er had misschien wel wat tijd afgekunt, maar alsnog verveelt de film (op een paar stukjes na) eigenlijk niet. Bovendien is de film ook erg realistisch en boert Eastwood er een hoop geweldige one-liners uit.

Clint Eastwood speelt hier weer zijn bekende rol. Zoveel menselijker dan in andere films waar hij zo'n soort personage speelt, vond ik hem nou ook weer niet. Maar verder deed hij het hier wel gewoon prima. Wel werd er op hem en de oude indiaan niet goed geacteert. Ook miste de film een echt dreigende bad-guy, vond ik. Ik kan me verder ook geen muziek herinneren eigenlijk. Maar dat was dus misschien wel fijn dat de muziek niet zo opviel.

Verder een érg sterke western. Misschien wel de beste die ik van Eastwood gezien heb, al moet ik nog wel flink wat westerns kijken met (en van) die man. Een dikke 3,5* (weer)

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Sterke, helaas onderschatte western. Een must see. Niet alleen voor de westernfan, maar voor de filmliefhebber in't algemeen.

Clint Eastwood acteert hier de hele film lang op een hoog niveau. Ook John Vernon, die Fletcher vertolkt, vind ik sterk. De andere personages vielen me echter wat tegen. Die ouwe indiaan ging nog net maar al de anderen waren mij of te cliche of gewoonweg niet goed genoeg.

De landschappen worden mooi in beeld gebracht, de hele film lang. De dorpjes kwamen mij heel 'western' over. De sfeer was echt zoals je van een western kan verwachten. De muziek was niet echt speciaals. Niet slecht, niet goed, gewoon gewoon.

Het verhaal is simpel, maar eenvoud kan werken, zoals hier het geval is. Josey komt gedurende het verhaal voor een dilemma te staan: of wraak nemen of een nieuw leven opbouwen. Hij krijgt ook constant de verhalen over Josey Wales en de daarbij horende vooroordelen te maken.
De romance met Laura Lee vind ik echter een minpunt, het is zo flauw als het groot is en Sandra Locke acteert barslecht.

Een sterke western van Eastwood, een aanrader. M.i. beter dan Unforgiven en For A Few Dollars More, de andere Clint-westerns die ik een 4 gaf
Geen 4,5, maar een dikke 4 omdat de acteerprestaties van de meeste bijrollen (vooral de oma en Laura Lee) erg tegenvallen.

avatar van The One Ring

The One Ring

Het is alweer een week geleden, maar toch heb ik hier een erg fijne herziening mee gehad. Ik herken de meeste kritiek die ik de eerste keer had nog nauwelijks. Geen idee waarom ik sommige dingen onduidelijk vond of dat ik het meest acteerwerk slecht vond: dat ervaarde ik nu zeker niet meer zo. Dit is één van Eastwoods beste films, zijn persoonlijke favoriet ook overigens. Het is niet moeilijk om te zien waarom. Dit is één van Eastwoods meest menselijke en warme films, zonder dat hij vervalt in het sentiment dat na Unforgiven nog eens komt bovendrijven in Eastwoodfilms.

Wat voor mij The Outlaw Josey Wales het meest bijzonder maakt is toch dat Wales een groep vrienden verzameld en er uiteindelijk een boerderij mee opricht. Gewoonlijk gaan westerns over outsiders die een gemeenschap helpen, maar toch een outsider blijven. Hier gaat het juist om het vinden van een plaats binnen een gemeenschap. Een gemeenschap die bestaat uit outsiders, maar dat is natuurlijk extra mooi. De scène waarin Eastwood een vresesovereenkomst sluit met een indianenopperhoofd is één van de sterkste uit de westerngeschiedenis. Net als bij My Darling Clementine is het climactische gevecht vooral een kwestie van een onafgehandelde zaak die nog even voor het einde afgemaakt moet worden, want wraak is dan al niet meer waar de film om draait. Ook mooi is die scène waarin een premiejager de kans krijgt om weg te lopen, wegloopt, om vervolgens terug te keren omdat het 'moet'.

Misschien zit er een shoot-out of twee teveel in, waardoor de film af en toe iets in de herhaling valt, maar aan de andere kant vind ik de grote dwarsdoorsnede aan personages ook weer fijn. Ik houdt ook wel van dit soort avontuurlijke roadmovies vol karakters en nieuwe locaties. Dit is één van de meest bevredigende van zijn soort, omdat het eindpunt van de reis ook echt een plaats is waar de personages terecht moeten komen. Een licht onderschatte parel dit, die waarschijnlijk alleen maar verder kan groeien.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Knappe comment. Houden zo.

avatar van AGE-411

AGE-411

Een Western met Clint die toch wel beter is dan Unforgiven. Het kan!

Waar die laatste het vooral van grauwheid en de koppen (Eastwood met Freeman) moet hebben is dit weer een pak avontuurlijker. Er wordt weer wat afgerent, gespuwd en geschoten. Onbegrijpelijk dat deze zo ondergewaardeerd en relatief onbekand is.

Hoewel dit een Amerikaanse Western, en geen spaghetti is, krijgen we toch wel een aantal meer typische spaghetti-elementen.
En nu bedoel ik niet alleen op gebied van verhaal, maar op gebied van de film te brengen. De manier waarop de landschappen en de gezichten geschoten zijn doen wel vaak aan Leone denken (Maar dat is absoluut geen minpunt). Daardoor ziet de film er 20 jaar jonger uit dan hij eigenlijk is.

Op gebied van verhaal verschilt het ook meer van de Amerikaanse Westerns die ik al zag. Waar die westerns zich vaak afspelen in 1 town, speelt deze film zich over een heel aantal staten af. Een ander belangrijk onderdeel is de personencultus rond Eastwood, wat ook hier weer de film ten goede komt.

Desalniettemin komen er wel wat cliché’s in voor die her en der wat storen. Het sterven van die jonge knaap is er 1 van. De jonge dame die verliefd werd op Josey is een 2de punt.

Daarnaast ‘stekt’ de film ook naar het Amerikaanse beleid in verband met de indianen. Niet dat de film een “Dances With Wolves” wil worden, maar het is een mooie meerwaarde voor de film. Amerika, het land der vrijheden? Mooi niet …

Clint doet het - zoals steeds - uitstekend, en ook de bijrollen doen het - op enkelingen na - goed tot zeer goed. De personages en de film komen zeer geloofwaardig over.
De dialogen zijn niet altijd van hetzelfde niveau. Waar deze soms zeer sterk zijn (meestal als het over de indianen gaat) kakken ze hier en daar soms wat in. Toch weet het eigenlijk in het totaal als sterk over te komen.

Een avontuurlijk en actievol verhaal, sterke dialogen en ditto acteerprestaties. Meer heeft men niet nodig om een sterke film te maken en een dikke 4,0* te krijgen. Meer van dat!

• 19680 berichten

Nu ook op Blu-ray te koop.

avatar van m1chel

m1chel

• 1948 berichten

Brix schreef:

Nu ook op Blu-ray te koop.

Gaaf... toch eens een blu-ray speler aanschaffen dan maar.

avatar van Flavio

Flavio

Mooie western, beetje jammer dat Sondra Locke erin zat maar gelukkig was haar rol minimaal. Opvallend dat de union soldiers de bad guys zijn en de confederates de 'goeien', meestal is het toch andersom.

avatar van Theunissen

Prima western met een goed en boeiend verhaal. De cast deed het ook best goed en dan natuurlijk met name mister Clint Eastwood. Ook de rol van Chief Dan George als Lone Watie was best leuk en hij zorgde ook voor wat humor. De film duurt behoorlijk lang maar verveelt eigenlijk nergens. Het einde in en rond het huis was best goed gedaan.

• 19680 berichten

Weet iemand of er een Blu-ray release voor de Nederlandse-Belgische markt in de planning is van deze film?

(Amerikaanse regio-0 versie is bekend)

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Beng, meteen word je deze western ingeslingerd met een gruwelijke moordpartij waarbij alleen de held van het verhaal, Clint Eastwood (natuurlijk), het overleeft. Vervolgens kent ie geen genade en is uit op wraak en probeert de bountyhunters en andere vijanden af te schudden. Actie was prima in orde en het verhaal liep ook lekker. Ik vond het wel een stoere western, een van de betere ook van Eastwood.

• 19680 berichten

Nog maar eens bekeken gisteravond.

Wat een western-juweeltje is dit toch.

Heel erg jammer dat Eastwood nooit aan het vervolg is toegekomen (ondanks zijn voorkeur voor het personage) want dat bestaat wel in boekvorm.

Er is wel een 'The Return of Josey Wales' (1986) maar met een andere acteur in de hoofdrol, Michael Parks.

Ik heb die film nooit gezien, maar de kritieken beloven weinig goeds.

Het clipje dat op YouTube staat is evenmin een smaakmaker.

avatar van mr rumson

mr rumson

The outlaw jose wales

Is een prachtige film vol actie, drama en humor .

Eastwood speelt een boer die, nadat zijn familie is vermoord door Jayhawkers, zich aan sluit bij een groep van bushwackers om tegen de unie te vechten .

De groep wil zich over laten geven in ruil voor amnestie, behalve josey wales die weigert en is dan ook getuige hoe de groep onder leiding van fletcher koelbloedig vermoordt wordt .Vervolgens krijgt Josey een catlinggun in handen .Hij schiet de yankees neer en slaat op de vlucht met Jamie .

Dit eerste deel van de film is gericht op wraak waarna het meer over gaat in een buddy film

En daarmee komt ook wat meer humor in de film tevoorschijn zoals; een squaw die de oude indaan van achteren verrast .

Op zijn vlucht leert Josey nieuwe mensen kennen zoals de oude indiaan gespeeld door Chief Dan George met zijn ingetogen humor "Ik heb mezelf nooit overgegeven," legt hij uit aan Josey Wales. "Maar ze hebben mijn paard, en het gaf zich over .verder komen ze op hun weg nog een squaw en een oude vrouw met haar klein dochter tegen.

De film houdt de vaart er goed in, in de steeds afwisselende landschappen . De film is dan ook op meerdere locaties is opgenomen . onder anderen in Glen Ganyon, Utah , Arizona ,Wyoming.

Het personage Josey Wales is gebaseerd op Bill Wilson, een boer die een legende werd in de staat Missouri tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Wilson voegde zich bij de ongeregelde militie van William T. Anderson, bijgenaamd Bloody Bill,. Dit is ook een man die echt heeft bestaan . Bloody Bill wordt ook genoemd in de film. Jesse en frank James hebben nog aan zijn zijde meegestreden . De tegenstander van Wales in de film, kapitein Fletcher is gebaseerd op kapitein Dave Poole, tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog lid van Ouantrill's Raiders.. De Redlegs uit de film bestonden ook echt. Ze kwamen uit de staat Kansas en vochten samen met het noordelijke leger.

@ mr rumson: Interessante achtergrond-info

avatar van mr rumson

mr rumson

dank je brix

het is ook de moeite waard om je er wat meer in te verdiepen in bv

william quantrill , bloody bill ,archie clement ,of bill wilson

avatar van jordandejong

jordandejong

De alom geprezen ''The Outlaw Josey Wales'' is zo'n beetje de eerste Eastwood western die ik tegen vind vallen. Weg is de charme van de rauwe spaghettiwesterns waar Eastwood zo vaak in uitblonk. Het was dan ook even wennen om hem dit keer in het besneeuwde Amerikaanse landschap te zien rijden ipv van de uitgestrekte Italiaanse en Spaanse gebieden.

Clint Eastwood speelt dus Josey Wales, een voormalig boer die opzoek is naar wraak na de brute moord op zijn zoontje en vrouw. De daadwerkelijke (moord)scene waardoor je sympathie voor de acties van Josey Wales zou moeten krijgen is echter zo snel en onoverzichtelijk geschoten dat het vrijwel geen impact heeft.

Niet lang daarna bundelt Josey zijn krachten met een mompelende, matig acterende, indiaan en de ronduit slecht acterende Sam Bottoms en Paula Trueman. Zeker van die laatste kreeg ik enorme jeuk. Meneer Josey Wales mag dan wel een realistischer character zijn dan bijvoorbeeld ''The Man with no Name'' uit de Dollar trilogie, dat maakt hem er niet leuker op. Sterker nog, het is een buitengewoon onsympathiek character die af en toe eens een leuke one-liner aan elkaar flanst.

Eastwood's boodschapje over hoe slecht oorlog wel niet is etc. kon ik ook weinig mee. Bij een western zie ik toch liever dat hij die corrupte indianen een kogel door hun hoofd jaagt in plaats van bij wijze van spreken, met een mondeling vredesverdrag aan te komen zetten. Wellicht dat ik daarom ook wel de Italiaanse westerns boven de Amerikaanse verkies.

Het mag dan wel niet mijn favoriete western zijn, The Outlaw Josey Wales is natuurlijk ook alles behalve een slecht film. Eastwood's acteerwerk is bijvoorbeeld weer van hoge klasse, ondanks het vrij onsympathieke karakter van zijn character en ook de setting, ondanks dat het even wennen is, wordt zo nu en dan prachtig in beeld gezet.

Vermakelijke film maar meer ook niet.

avatar van Machoclown

Machoclown

Ik kan hier kort over zijn. Waanzinnig goeie film met de nodige humor.

Dat met die hond is zoooooooo leuk. Diverse keren gezien.

avatar van fun in acapulco

fun in acapulco

Ik houd van wraakfilms en dit is een zeer goede dankzij de verbeten Eastwood.

avatar van Justinw

Justinw

Goede western. Maar laat toch behoorlijk wat steekjes vallen. We zijn gewend dat de introducties in westerns vaak beknopt zijn. Maar zowel de openingscene en zijn transformatie naar outlaw zijn hier wel heel snel en zelfs slordig afgewerkt. Ook de beweegreden van Fletcher zijn niet echt overtuigend te noemen. Voor de rest blijft er een prima film over. Die blijft vermaken tot het einde.

Het is zonder enige twijfel de beste western van Clint Eastwood na zijn Ennio Morricone periode. Die humor in deze film zorgt er regelmatig voor dat ik dubbel lige van het lachen. Schitterend!!!!

avatar van scorsese

Goeie film waarin een man zijn gezin verliest tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog en zich aansluit bij de rebellen. Clint Eastwood speelt in feite opnieuw The Man With No Name en de loner, maar ditmaal genaamd en met gezelschap. Ondanks een behoorlijke lengte blijft het onderhoudend en zijn de scenes goed opgebouwd. Mooi gefilmd en Clint Eastwood doet waar hij goed in is.