• 9.382.853 stemmen

The Martian (2015)

Sciencefiction / Drama | 144 minuten / 151 minuten (extended cut)

Genre: Sciencefiction / Drama

Speelduur: 144 minuten / 151 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Hongarije / Jordanië

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Matt Damon, Jessica Chastain en Chiwetel Ejiofor

Gesproken taal: Engels en Mandarijn

Releasedatum: 1 oktober 2015

Plot The Martian

"Bring Him Home"

Zes dagen geleden werd astronaut Mark Watney één van de eerste mensen die een voet op Mars zette. Nu is hij er zeker van dat hij de eerste zal zijn die er zal sterven. Na een zandstorm blijft hij alleen achter. Zijn team waant hem dood en Mark kan geen contact opnemen met aarde om te laten weten dat hij nog leeft. En zelfs al zou hij daarin slagen, tegen de tijd dat een reddingsploeg hem bereikt, zouden zijn levensvoorraden reeds lang zijn uitgeput. Maar de kans dat hij door honger zal omkomen, is klein: de beschadigde machine, de genadeloze omgeving of een simpele menselijke fout zullen hem meer dan waarschijnlijk eerder fataal worden.

Mark Watney

Annie Montrose

Rick Martinez

Beth Johanssen

Stephan

Ik vrees het ergste als hij Bladerunner en Alien ook mislukt vindt.

Een andere mening mag maar bij zulk een afwijking ga ik het niet eens proberen.

avatar van Zeriel

Zeriel

Blade runner heb ik recent weer in de bioscoop gezien en vind ik niks minder dan een meesterwerk, Alien idem dito. The Martian dus geenszins, alleen visueel en qua setting top, zwak wat de uitwerking van het verhaal betreft, spanningsopbouw, emotie enz. (zie eerdere post).

avatar van sierrra

sierrra

Ik sluit mij hierbij aan. Visueel top. Qua verhaal erg voorspelbaar.

avatar van Nohands

Nohands

Tja er is al heel veel positiefs over deze film geschreven en ik kan alleen maar bevestigen dat het allemaal waar is ook!! Wat een schitterende film,alles klopt gewoon,mooie beelden, goede cast en regie enz...

Deze film MOET je in de bioscoop 3D IMAX gaan zien dan komt hij het beste tot zijn recht!!

Ik heb er in ieder geval van genoten!!

En tja, Matt Damon zie je steeds meer groeien en groeien als acteur, wat een genot om te zien!!

avatar van TMP

TMP

Een visueel zeer aangename film van Ridley Scott, de beelden van Mars zijn uitstekend. Sterke rol ook van Matt Damon. Helaas is zijn personage wel het enige met voldoende diepgang, de overige karakters hangen er toch veelal een beetje bij. Veel bekende gezichten die relatief weinig aan bod komen. Verder een zeer onderhoudend verhaal, hoewel de scènes op aarde minder interessant zijn dan het gedeelte op Mars. De soundtrack is zeer behoorlijk en zorgt voor een luchtige sfeer.

avatar van jpbosch

jpbosch

'MacGyver in Space'. Zo zou je deze film in 3 woorden kunnen omschrijven. En dat is niet eens negatief. Mooi in beeld gebracht, vond alleen de discomuziek vrij irritant en slecht gekozen.

Prachtig film, echter ik mis in dit film een 3000 km avontuur naar Ares 4 en hoe hij de naderende storm moet vermijden en daarvoor uitvoerig testen gedaan. Maar ja anders duurt de film te lang voor gemiddelde bezoekers

avatar van danuz

danuz

MrAdventurePC schreef:

Que

avatar van AGE-411

AGE-411

Ja en nee.

Op zich is het idee wel leuk. Zoals Rambo achtergelaten werd in Vietnam, zo wordt Mark Watney achtergelaten op Mars: Alleen, en zonder hoop het te halen.

De sfeer zit goed, en Matt Damon komt ook realistisch over als futuristische Robin Crusoe.

De film komt bovendien direct to-the-point. Geen oeverloos gelul, nee: Van bij minuut 1 actie. Na een uur denk je dat de film niet meer stuk kan want je bent echt benieuwd wat voor wetenschappelijk verantwoorde survival-trucs er nog allemaal uit de hoed getoverd gaan worden.

Maar dan begint de grote reddingsmissie, en begint het mis te lopen. Het survivalverhaal moet plaats maken voor een race-tegen-de-tijd ín space. Een interessant verhaal ruimt plaats voor een niet-interessant verhaal, en een boeiende acteur wordt op de achtergrond verdrongen door een hele resem B-acteurs die ook niet allemaal hun best lijken te doen en soms zelf in overacting lijken te vervallen.

Niet alleen de gedragingen van de personages zorgen voor een crash in de geloofwaardigheid. Want je moet toegeven, het gros van de personages zou je nog geen borstel toevertrouwen als het een poetsvrouw/man was, laat staan een raket. Wat een oppervlakkige figuren.

Daarnaast zijn ook bepaalde escapades tijdens de reddingsmissie zijn zeer onwaarschijnlijk. (Vliegen zoals Iron Man?:? Liever toch niet.)

En bovendien kan de flauwe humor me niet smaken. Het doet de film - die in elk opzicht een realistisch verhaal probeert neer te zetten - geen deugd.

Iets waar ik me ook enorm aan stoor aan dit soort film zijn van die ‘uitleggerig’ conversaties. Kwestie dat het plebs de film ook begrepen heeft. 2 ingenieurs met jaren ervaring in de astrofysica die mekaar heel simplistisch een bepaalde actie gaan uitleggen, alsof ze tegen een 12-jarige bezig zijn. Als ik die andere ingenieur was zou ik zeggen: “Hou je bek, trut. Ik heb hetzelfde diploma als jou. Je bent niet tegen een mentaal gehandicapte bezig.”

Toch nog een nipte 3,0*, omdat het nooit echt saai wordt. Maar hier zat toch veel meer in met een degelijker script en een lager blockbustergehalte.

avatar van SimonV

SimonV

Geslaagde boek verfilming. Ik heb al meerdere films gezien van mannen die alleen achtergebleven zijn in de ruimte, maar deze film was meer dan het aanzien waard. Ondanks de lange speelduur zijn er voldoende verhaalwendingen om de aandacht vast te huden. Damon draagt de film goed en wordt daarbij geholpen door special effects. Gelukkig voeren die special effects meestal niet de boventoon en vormt het landschap van Mars niet de hoofdmoot van de film. Technisch zal het niet helemaal kloppen, maar ik heb me prima vermaakt. Extra punt voor de hilarische score.

avatar van JuliusCaesar

JuliusCaesar

Een gemiste kans! Ruimtefilms ben ik doorgaans dol op, maar deze schoot de plank aardig mis. Zonde, want visueel maar ook qua verhaal schortte er het nodige aan. Het acteerwerk en de rol van Damon was prima, verder vond ik de personages irritant en kinderachtig. De directeurs van NASA waren ongeloofwaardig. Ik vind het ook jammer dat er niet wat meer psychologische diepgang in de film zat; wat doet het met een mens zo lang geïsoleerd te zijn? Dat kwam slecht aan de orde. In plaats daarvan wordt er discomuziek gedraaid. Lachwekkend en dieptepunt vond ik de trip van 3200 km die de marsman ondernam. Kaarsrechte wegen, geen obstakels? Laat me niet lachen, zelfs op aarde is zo'n afstand rijden praktisch onmogelijk buiten de wegen om. En zo waren er nog wel meer zwakke punten, maar goed. Al met al een te lange, simpele film met enkele mooie beelden maar gebrek aan diepgang en saaie pseudowetenschappelijke conversaties.

Stephan

Door de Sahara kun je anders ook redelijk recht-toe-recht-aan tussen de heuvels door naar je doel. Bomen, rivieren en wilde beesten zullen er niet geweest zijn.
En kaarsrechte wegen? Hoe kom je erbij? Hier kun je zien hoe hij gegaan is. Rechte stukken maar ook behoorlijk wat gekronkel naarmate het terrein hoger wordt.
Die 3000 km trip krijgt toch behoorlijk veel aandacht voor iets waarin verder weinig te melden valt. Tenzij er tijdens de rit ook problemen waren opgeworpen maar dat had ik dan weer teveel van het goede gevonden.
Verder is Watney behoorlijk van slag na het exploderen van de Hab... en dat is nou juist de clou van dit verhaal... dat je twee dingen kunt doen: accepteren dat je het niet redt en je erbij neerleggen, of je schouders eronder zetten en elk probleem proberen op te lossen.
Astronauten zijn ook meestal geen simpele stervelingen zoals jij en ik maar worden geselecteerd op deze eigenschappen.
Vooralsnog wordt het waarheidsgehalte door de mensen die er verstand van hebben erg hoog ingeschaald.

avatar van Leno

Leno

Scott heeft vermoedelijk zijn oren flink laten hangen naar de studiobazen. De film en het verhaal komt erg 'afgevlakt' over, alsof alle enigszins scherpe randjes eraf zijn gehaald. Wat overblijft is een voorspelbaar verhaal met geforceerde verrassingen (die niet verrassend zijn als je wel eens vaker films kijkt) en een flauwe climax.
De karakters hebben totaal geen diepgang, sterker nog, je weet bijna geen namen. Daarnaast zijn de karakters niet boeiend, zeker de rol van Daniels had best interessant kunnen zijn, maar zijn rol heeft niets omhanden en kent enkele erg matige scenes (zeker met die pers Q&A's, die slaan werkelijk nergens op qua dialogen).
De humor komt ook niet uit de verf of moesten we lachen om een struikelende nerd terwijl hij met dé oplossing komt?. Damon doet het best aardig, maar het ligt er iets te dik bovenop allemaal bij 'm. De muziek is daarnaast ook vrij irritant met I will Survive en Abba.

Eerder las ik hier over de film Moon; die inderdaad in alle opzichten de veel betere film is.

JacoBaco

@Leno Voor mij was de humor wellicht nog het grootste minpunt met als dieptepunt inderdaad de struikelende nerd! Sowieso is die hele scène tergend. Verder ben ik het ook erg met je eens. Ook wat de film Moon betreft.

AC1

Ik weet zeker dat hij beter is dan Prometheus.

JacoBaco

Altijd als jij iets zegt over Prometheus, krijg ik zin in die film.

avatar van Zeriel

Zeriel

Beter dan Prometheus...?!? No way!!

avatar van Sint Antonius

Sint Antonius

Geslaagde film. Het grootste minpunt vond ik dat het tempo soms wat traag lag.
Maar dit wordt deels goedgemaakt door de spannende finale van de film waarin Mark Watney moest zien te ontsnappen van Mars. Bovendien waren de scènes op Mars en de experimenten die Watney moest uitproberen om te overleven vaak zeer leuk om te zien. Matt Damon zet de rol van Mark Watney trouwens zeer geslaagd neer. Zijn grappige opmerkingen maken het hoofdpersonage en de film nog wat interessanter.

avatar van JasonBourne

JasonBourne

Nou, hier heb ik gewoon 141 minuten van genoten hoor, leuke verhaallijn, prachtige beelden (eindelijk weer eens een film waar 3d wél goed voor is). De Martian was opvallend luchtig, met de nodige snedige woordgrappen en daarbij een prima (maar vrij foute...en dat had juist wel wat) soundtrack, het voelde daardoor helemaal niet als lange zit, de tijd vloog voorbij. Dat is weer eens wat anders dan de bloedserieuze 'rampen'films met een teveel aan drama. Klasse gespeeld door Matt (en nee, ik ben niet bevooroordeeld;)).

En ach, misschien wat voorspelbaar, maar dat zijn 95% van de films wel, doet niets af aan deze film wat mij betreft! Ook de woestijn in Jordanië komt natuurlijk niet helemaal overeen met een met stenen overladen marsoppervlak, maar daar kijk ik graag even doorheen hoor, de beelden waren adembenemend mooi. Al met al een 'feelgood' aanrader! Heb veel mensen horen lachen en met een glimlach zien vertrekken uit de zaal. Zegt m.i. ook genoeg.

En voor wat betreft water op Mars: http://ct.weirdnutdaily.com/ol/wn/sw/i38/2/8/4/wnd_6de06ed1dec06276476a6997d5712fca.jpg

avatar van -jack_sparrow-

-jack_sparrow-

film reviews in 100 woorden: The Martian (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.be

ps. ik ben geen professionele schrijver of criticus, ik ben maar een movie geek met een toetsenbord.

The Martian is een enorm vermakelijke survival movie, Ridley Scott’s fenomenale sci-fi versie van Cast Away meets Apollo 13 meets Saving Private Ryan. Matt Damon wordt vergezeld door een gigantische cast en geeft een uitstekende prestatie als de sarcastische en op-mars-achtergelaten Mark Watney, maar wat deze film zo boeiend maakt zijn de prachtige landschapscènes en vooral het intelligente script. Sommige dialogen komen vaak enorm wetenschappelijk over maar uiteindelijk blijft de film toch lekker luchtig. Het verhaal had misschien toch net iets méér drama mogen bevatten, maar doordat de film niet al te serieus blijft, kijkt The Martian echt gemakkelijk weg.

avatar van Curly1985

Curly1985

Genoten van deze film! En zoals al genoemd een film die zeer tot zijn recht komt in 3D.

In de pauze vertelde ik mijn vriendin dat ik wist hoe het ging aflopen, voorspelbaar dus. Neemt niet weg dat ik op het einde toch op het puntje van mijn stoel zat.

Ook kan ik me voorstellen dat voor mensen die meer verstand hebben van space en science de film behoorlijk onrealistisch is.

Al om al genoten en voor mij het beste bioscoopbezoek van het jaar.

Curly1985 schreef:

Integendeel

JacoBaco

Dacht vooraf al dat er veel fouten in de film zitten, maar het zijn er zelfs nog meer dan ik verwacht had.

avatar van Malick

Malick

Hoe kan het eigenlijk dat men bereid is miljoenen dollars te spenderen om één man te redden? Volgens mij discussieert daar werkelijk niemand over in de film. Hoe reëel is dat in een wereld waar er mensen omkomen van honger en dorst?

JacoBaco schreef:

The Martian (2015) - Goofs - IMDb - m.imdb.com

Eindelijk kan je ook eens afgeven op Scott. Leuk, hè!

JacoBaco

Ja, ik ben trots op mezelf.

avatar van Montorsi

Montorsi

Malick schreef:

Dat wordt wel zijdelings genoemd.. PR. Lijkt me ook niet heel interessant om dat in deze film te hebben.

Ik vond het om andere redenen maar zo-zo. Het ziet er wel superfraai uit allemaal, machtige shots van Mars voornamelijk dan. Het is iets waar Scott zijn ei nog wel in kwijt kan. Verder vond ik Damon's rol goed werken, het kreeg allemaal een iets luchtiger randje dan wat je op het eerste oog zou verwachten.

Wat ik beduidend minder vond is het nogal obligate 'against-all-odds' sci-fi verhaaltje met de onvermijdelijke NASA-karakters die je langs alle kanten om de oren vliegen. Daarnaast is de film met 140 minuten nogal langdradig te noemen. Eerst de opbouw, Damon wordt zelfvoorzienend. Op een gegeven moment is het wachten op de tegenslagen, om vervolgens toch door te gaan. Eind goed al goed, en natuurlijk de hele wereld die op straat staat te juichen...

Het is gewoon allemaal te braaf, clichématig, gewoontjes om echt te boeien. Toch meestal iets wat Scott wel weet te vermijden als hij sciencefiction maakt.

krappe 3.0*

JacoBaco schreef:

The Martian (2015) - Goofs - IMDb - m.imdb.com

Ik vind dat voor een SciFi film nog wel meevallen eigenlijk. Enkel de afgeplakte opening naar de HAB is slordig. Aan de andere kant... had hij eindeloos duckt tape gebruikt had het wel weer geklopt. Tenslotte kun je ook een auto optillen met een bos haar. Verder zijn de goofs van een nogal muggenzift niveau.

Montorsi schreef:

De meeste wetenschappers zullen zich eerder herkennen in de luchtigheid van Matt Damon dan in de stoffige, wereldvreemde, strenge wetenschappers uit de sci-fi films van de jaren '50.

Stephan schreef:

Nee het zijn geen fouten op niveau Star Wars waar je bijv. Tie fighters door de ruimte hoort gieren en de geluiden van laserstralen hoort, terwijl in een vacuüm dat eigenlijk niet zou kunnen. Althans, wellicht is dat ook alweer achterhaalt, maar zoals we dat in Star Stars zien, is dat onmogelijk dacht ik.

In The Martian zijn de fouten iets kleinschaliger, maar een fout is een fout.