• 9.381.303 stemmen

The Martian (2015)

Sciencefiction / Drama | 144 minuten / 151 minuten (extended cut)

Genre: Sciencefiction / Drama

Speelduur: 144 minuten / 151 minuten (extended cut)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk / Hongarije / Jordanië

Geregisseerd door: Ridley Scott

Met onder meer: Matt Damon, Jessica Chastain en Chiwetel Ejiofor

Gesproken taal: Engels en Mandarijn

Releasedatum: 1 oktober 2015

Plot The Martian

"Bring Him Home"

Zes dagen geleden werd astronaut Mark Watney één van de eerste mensen die een voet op Mars zette. Nu is hij er zeker van dat hij de eerste zal zijn die er zal sterven. Na een zandstorm blijft hij alleen achter. Zijn team waant hem dood en Mark kan geen contact opnemen met aarde om te laten weten dat hij nog leeft. En zelfs al zou hij daarin slagen, tegen de tijd dat een reddingsploeg hem bereikt, zouden zijn levensvoorraden reeds lang zijn uitgeput. Maar de kans dat hij door honger zal omkomen, is klein: de beschadigde machine, de genadeloze omgeving of een simpele menselijke fout zullen hem meer dan waarschijnlijk eerder fataal worden.

Mark Watney

Sprake van een trilogie?

avatar van christian

christian

Sonygony schreef:

Goede concurrent van Interstellar??? Wat vinden jullie?

Alleen omdat er dezelfde acteurs in meespelen? Het verhaal is toch heel wat anders dan die van Interstellar.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Ridley Scott maakt meestal prima films en deze sciencefiction/actie zal volgens mij weer een film voor m'n verzameling worden.

avatar van Jellesteeg

Jellesteeg

Een aantal astronauten hebben deze film al mogen bekijken, en nog in de ruimte ook. Bron hier.

avatar van Vilmkritikus

Vilmkritikus

Ziet er veel belovend uit.

avatar van arno74

arno74

John Milton schreef:
Ziet er erg Amerikaans uit (Let's go get our boy back!)
Waarom spoilertags? Koeieletters op de poster over het hoofd gezien?

avatar van John Milton

John Milton

Lol, ja daar heb je een punt....

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Het valt me op dat Pathé deze naast 3D ook in 2D aanbiedt, goede zaak! Nieuw beleid, of is dat puur voor deze film?

avatar van martijnk

martijnk

Zwolle84 schreef:

Volgens mij is dat nieuw beleid. Mensen vragen steeds meer om de 2D versie. In Antwerpen is die er overigens altijd (gelukkig).

avatar van martijnk

avatar van John Milton

John Milton

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Beter dan een 10? Dat belooft inderdaad wat!

sinterklaas schreef:

Sprake van een trilogie?

Ik denk het niet, de film is namelijk gebaseerd op het gelijknamige boek The Martian door Andy Weir. Dit boek heeft (nog) geen vervolg dacht ik.

avatar van sinterklaas

Ik bedoelde meer van:

2013 = Gravity

2014 = Interstellar

2015 = The Martian

Da's een correlatie ie je zelf maakt en bestempeld als "trilogie," verder natuurlijk niets met elkaar te maken.

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Tegenvaller. Het concept met een verloren astronaut op Mars leek in de eerste helft best aardig uit te pakken, maar bleek gaandeweg toch een vrij simpele, zielloze onderneming. Eigenlijk werd geen enkel personage echt goed ingeleid en vertolken de meeste acteurs een vrij droge rol zonder echt die intensiteit en de emotie die je zou verwachten. Goed, het draait dan allemaal wel om Matt Damon, maar als alle betrokkenen zo saai en berekent reageren verlies ik wel een gedeelte van mijn aandacht. De massa mensen op Time Square en in Azië die naar de schermen staat te kijken in afwachting wat er gebeurd, weerspiegelt dan ook een onzekerheid vanuit de regisseur die op deze manier de kijker probeert vast te pakken. Mooi te zien hoe astronaut Watney zich in deze situatie manoeuvreert, maar Ridley Scott heeft me eigenlijk helemaal niet kunnen aangrijpen en er was zelfs sprake van een anti-climax.

avatar van AC1

AC1

martijnk schreef:

Laten we trouwens hopen dat deze film beter wordt dan Interstellar.

Vooral de toon wordt een pak luchtiger, denk ik. En met humor, iets dat Nolan niet kent (nou ja, Scott normaal gezien ook niet). Volgens mij wordt dit een verademing na al dat melodramatisch en zwaarwichtig gedoe in Gravity en Interstellar.

Amerikaans critici zijn alvast buitenzinnig enthousiast: 92% op Rotten Tomatoes met 159 getelde reviews!

avatar van Rmie

Rmie

Aardige film. De personages kwamen niet van het doek af, het geheel was wat oppervlakkig. Daarbij vond ik 3D niet iets echt toevoegen. Jammer. Humor vond ik erg gekunsteld.

avatar van horizons

horizons

Hoger dan Interstellar, lager dan Gravity. Wel goed natuurlijk.

En Nolan heeft wel humor: de stem van Batman.

avatar van Sam_Bracke

Sam_Bracke

Deze film was gewoon simpel weg geniaal!! Heerlijke film om naar te kijken. Heb me geen moment verveeld. Veel humor, prachtige muziek keuze, goed acteer werk, gewoon een top film!!

avatar van bartbart

bartbart

[quote]christian schreef:

Ik kan niet geloven dat deze film beter is dan interstellar! Ik ben benieuwd!!

avatar van Blackbeard

Blackbeard

Twijfelachtig.

Laten we beginnen met wat ik goed vind aan deze film. Ten eerste, prachtige beelden van een marsachtig landschap en de ingenieuze materialen die door NASA worden gebruikt (misschien persoonlijk, maar daar kick ik wel op).De naderende storm in het begin vond ik persoonlijk geweldig. Overall gewoon een visueel spektakel. Daarnaast; als je van wetenschap houdt en een beetje nerdy humor (die ik daar persoonlijk goed bij vindt passen) dan zul je je niet vervelen tijdens The Martian. Tot slot een heel degelijke Damon die een boeiende strijd levert met de elementen om te overleven.

Maar helaas blijft het bij vermakelijk. En dat vind ik verdomde jammer bij een film als The Martian, waar volgens mij veel meer uitgehaald had kunnen worden. Er wordt nauwelijks tot geen aandacht besteed aan de emotie die het achterlaten van Watney bij zijn crew teweeg brengt. Ja, ze balen er van, net als de mensen van de NASA base, maar vervolgens verdwijnt de crew zeker drie kwartier uit beeld. Niets van de hartverscheurende rit naar huis, geen schrijnend schuldgevoel, agressie of onmacht. Terwijl ik juist dat sentiment graag had willen zien. Ook Watney gaat ogenschijnlijk luchtig met zijn situatie om. Natuurlijk zijn er momenten dat hij baalt, maar zijn opgewekte, wetenschappelijke benadering van probleemstelling-oplossing-eureka! is hoewel grappig hoogst ongeloofwaardig. Ik mis de moedeloosheid, de machteloosheid van de situatie. Op aarde worden er snel een paar persco's doorheen gedrukt en toch staan er ineens, zonder dat je meekrijgt dat langzaam de hele wereld aanhaakt bij deze tragedie, hele pleinen vol mensen die meeleven en met hun stripes and stars zwaaien.

Nee, het is voor mij niet de klapper geworden die ik had gehoopt. Ik heb me zeker niet verveeld, maar een goede opbouw van het drama, een soort constante suspense heb ik wel echt gemist, dat had de film voor mij echt een niveau hoger kunnen tillen.

Oh en mijn ergenis in de kantlijn: de chinezen worden weer eens als karikaturen weggezet

avatar van des1

des1

Nou... ik hoor het al. Ridley Scott blijft de gweldige filmmaker die die altijd was... Maar het lijkt hem aan goeie verhalen te ontbreken. Want wat was Prometheus bijv. ook een enorme sof.

avatar van SeNtReX

SeNtReX

Zojuist de film gezien, ik had er meer van verwacht. 1e helft van de film is prima, 2e helft niet.

De personages zijn erg saai en gevoelloos. Al heb ik meer het idee dat het gewoon niet zo goed geschreven is.

Visueel ziet het er prachtig en geloofwaardig uit. Gewoon een film waarbij je niet te veel moet nadenken maar gewoon moet kijken.

Naar mijn mening zou de film beter uit de verf gekomen zijn als het op de manier van Cast Away gebracht zou worden.

avatar van Toinepel

Toinepel

De personages zijn plat, weinig sfeer, de muziek is slecht en het verhaal is voorspelbaar. De gebruikte wetenschap rammelt van alle kanten terwijl dat volgens mij een troef moest zijn in deze film.

Visueel wordt de film enigszins gered maar waar Interstellar (omdat iedereen deze vergelijking maakt) een achtbaanrit was, is dit een fietstocht. Niet saai maar ook niet goed.

avatar van nlanaconda

nlanaconda

De Martian is een soort van Cast Away alleen dan een miljoen miljard kilometer verderop. Het kon mij wel bekoren maar ik snap het waarom mensen het als saai kunnen betitelen.
Het begin en het einde zitten vol spanning maar daar tussen kijk je toch een uur naar een persoon die een basis repareert en piepers zit te telen.
De effecten waren mooi al was het "zweven" soms wat minder. Qua 3D effecten en special effects vond ik Gravity een stuk gaver.
Kortom: hou je van space, science(fiction),ruimtevaart,etc dan vind je de film waarschijnlijk wel gaaf.
Een stuk minder dan Gravity. 3*

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

Imdb ligt het gemiddelde toch beduidend hoger! Vanavond ga ik het zelf zien..

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Fijne film die op zijn sterkst is als Matt Damon - een uitstekende rol- in zijn eentje zich moet redden. Gewoon een man, alleen op een planeet, en dan maar de camera erop. Soms gebruikt Scott wat kunstige ingrepen om duidelijk te maken wat Damon nu precies doet, maar omdat dit middels een videodagboek gaat stoort het niet (in tegenstelling tot bijvoorbeeld een voice over). Damon is prima in zijn rol en weet toch knap een man neer te zetten met een enorme drive die soms ook gewoon de zaken tegen heeft. Het was mooi geweest als Scott overigens had aangedurfd alleen maar Damon te filmen, maar het is wel dat met de beelden op Aarde erbij er wel een goed tempo inzit en nooit saai wordt.

De film is echter niet perfect. 140 minuten voelen redelijk zwaar en zeker dat actiegedeelte aan het eind had van mij niet gehoeven. Daar werd het ook allemaal te melodramatisch. Dat Damon een traan laat als hij voor het eerst in weken weer menselijk contact heeft - gewoon via de mail- is een mooi klein moment, al die mensen die juichen op Times Square? Nee, dat ging me er net te ver over. Maar ook de actie zelf voelt een beetje verloren. Uiteraard gaat niet alles perfect en op een paar honderd kilometer hoogte gaan ze maar rare toeren uithalen en uiteraard lukt alles.

Film ziet er mooi uit, vooral de shots op mars en vooral in het begin in die zandstorm (waar 3D nog wel iets toevoegt). De muziek is leuke toevoeging. Dat dat Waterloo van Abba er nu zoveel mee te maken heeft, maar het maken wel leuke scènes.

In wezen is dit ook een heel hoopvolle film. De grote mannen binnen NASA maken steeds weloverwogen goed doordachte beslissingen, de Chinezen willen ook wel helpen en alles is één grote hosanna op Aarde. Daarnaast is dit een film over de kracht van de mens, waartoe zij in staat is en geeft eens een vrolijk toekomstbeeld. Best fijn, zo nu en dan. 3,5*

avatar van Shinobi

Shinobi

"I'm gonna have to science the shit out of this."

Op het eerste gezicht lijkt dit net een spin-off van 'Interstellar', maar deze film is meer 'Cast Away' meets 'Apollo 13'.

Als kijker hoef je niet lang te wachten voor de protagonist voor dood achtergelaten wordt op Mars. Vanaf dat punt is het enkel en alleen overleven voor Mark Watney. Hoewel dit gebeuren op momenten wel enigszins de langdradige kant opgaat. Gelukkig brengt deze onfortuinlijke situatie een hoop uitdagingen met zich mee en heeft Ridley Scott in Matt Damon een perfecte hoofdrolspeler gevonden.

'The Martian' is namelijk een geweldige one-man show geworden die Damon als gegoten zit. Hij portretteert op een knappe wijze een astronaut die er maar het beste van moet zien te maken. Dit gaat gepaard met opvallend veel humor. Wel zouden de grappen met mate gebracht mogen worden, want hierdoor wordt het nooit echt beklemmend; het psychologische aspect van alleen zijn is vrijwel nihil. Juist dat stukje mis ik in het geheel.

Visueel ziet de film er fraai uit en bovendien is het vrij waarheidsgetrouw weergegeven m.b.t. de mogelijkheden van wetenschap. Het zegt zelfs wat dat NASA hun toestemming heeft verleend. Helaas is er sprake van - onnodige - sensatie die de voorspelbaarheid niet ten goede komt. Desondanks levert het wel een aantal spectaculaire actiescènes op die je op het puntje van je stoel laten zitten.

Al met al een heerlijke blockbuster die opvallend luchtig is, wat zo nu en dan ook wel eens fijn is. Overigens is de 3D ditmaal wel van toegevoegde waarde.

4,0 Sterren.