• 9.400.230 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.008.608)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

avatar van Nathan013

Nathan013

vond het een vette film. zeker het einde heeft mijn waardering zo hog gebracht.

avatar van madkokki

madkokki

ik heb veel films gezien, maar dit is mijn nr 1 film. Pacino zet zijn karakter met veel passie geweldig sterk neer. Hard en meeslepend. Heerlijke film.

avatar van Deidara-chan

Deidara-chan

Dit is de beste film die ik ooit heb gezien. De rise and fall van Tony Montana. Geweldige weergave van hoe je van niks opeens alles kunt hebben, maar ook weer net zo makkelijk kunt kwijtraken. Al Pacino speelt hier voor mij op z'n best. Ook heel mooi als je ziet dat deze film een voorbeeld is geweest voor veel rappers, die ook uit de ghetto kwamen en niks hadden. Ik heb deze film nu al 20 keer gezien en hij verveelt nog steeds geen moment.

avatar van glimlicht

glimlicht

Fuck, fuck, fuck en nog eens fuck

Pff wat een belabberde acteerprestatie zet Al Pacino hier neer zeg!
En dit moet zijn beste rol voorstellen? Elke acteur kan een beetje stoere praatjes houden en zogenaamde epische one-liners neerzetten. Nee ik kon de film niet echt waarderen door de vertolking van Tony Montana door Al Pacino. Achja in het algemeen kon de film niet echt waardering bij mij krijgen. Het begon wel aardig: Tony word ondervraagd door de politie en we hebben het gelijk over kutjes en littekens. Je hebt gelijk door dat Tony een rotte appel is. Geeft natuurlijk niks, we kijken graag naar rotte appels in midaadfilms... Het is alleen jammer dat zijn karakter totaal niet word uitgediept, je kijkt de hele tijd naar een karton bord waar een boos gezicht op getekend is.

En eigenlijk gaat de hele film zo door, beetje schieten, boos kijken en schreeuwen, wanhopige versier-trucs, coke snuiven enz enz.
Het geeft op zich wel een mooi (misschien niet het juiste woord) beeld van het criminele circuit in Miami maar weet mij niet de volledige 2,5 uur te boeien. Het einde is trouwens echt belachelijk: Al Pacino als een coke snuivende Terminator.

Nummer 9 in de top 250?
Mag wel flink stuk lager.

*2,0

avatar van Fox McCloud

Fox McCloud

Zag de film voor € 6,00 in de FRS liggen en dacht bij mezelf, laat ik hem maar is meenemen.

Wat een zware tegenvaller!

Vond dit gewoon een gemiddelde film. De film was opzich niet slecht, maar voor de 8# een schande.

Pacino's beste acteerprestatie? I don't think so. Zijn hele personage liet me gewoon koud. Op een gegeven moment begon ik me zelfs te ergeren op het zwaar overdreven acteerwerk van Pacino. Er is geen enkele diepgang in de personage Montana. En niet alleen dat, maar ook niet in zijn relatie met zijn vrouw en zus, die bijzonder oppervlakkig word afgeschilderd. Alleen het harde lot van de personage van Steven Bauer deed me nog iets, trouw tot het einde. De ontknoping op het eind is ronduit belachelijk. Een heel legertje dat het huis bestormd. Een raketten rondschietende Montana. Yeahright. Door het missen van enig diepgang deed zijn dood me ook helemaal niets.

8e plek in de Top 250. Ongelooflijk, bizzar. De hele film zat ik op het bijzondere te wachten. Het bijzondere dat deze film tot de nummer 8 schopt. Je mag toch verwachten dat zo'n film dan toch wel iets heeft wat andere films niet hebben. Niks van dit alles. Het enige dat ik zie is een doorsnee gangster filpje, haal Pacino weg en wat je overhoud is een ordinair actiefilmpje.

Het verhaal is niet barslecht. Onderhoudend, maar super voorspelbaar en alles behalve origineel. De onverdiende 8# vind ik daarom gewoon veel te hoog.

Vooruit, een 2,5*

avatar van MNV2

MNV2

• 1902 stemmen

I'm Tony Montana! You fuck with me, you fuckin' with the best!

Deze film vandaag voor het eerst sinds enkele jaren nog eens herzien en er eindelijk een score aan gegeven. Laat ik maar meteen heel positief zijn: Scarface is de beste film volgens het Rise & Fall principe ooit gemaakt, beter dan alle films van Martin Scorsese. Dat heeft er natuurlijk ook wel mee te maken met het feit dat Brian de Palma het coolste personage ooit gekozen heeft en dat dat personage gewoon perfect wordt neergezet door Al Pacino die de sterren van de hemel speelt als 'politieke vluchteling' uit communistisch Cuba die in no time aan de top geraakt in de drugshandel.

Wat meestal het nadeel is aan films in dit genre is dat ze meestal wat langdradig overkomen of niet interessant zijn door de trage opbouw van het verhaal. Deze film daarentegen heeft het perfecte tempo om dit verhaal boeiend te houden vanwege de spanning, de drama, de knappe one-liners en natuurlijk de meest vermakelijke actiescènes. Wat ik verder ook zeer goed vind aan deze film is de evolutie die je ziet in het personage Tony Montana, hoe het personage door hebzucht ten onder gaat.

Voorlopig hou ik het op een 4.5 al kan dat cijfer na een tijd nog verhoogd worden naar een 5.

4.5 sterren

avatar van movie acteurs

movie acteurs

Fantastische film. De schietpartij op het einde is ook gewoon geweldig dus 5,0 sterren.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ongelovelijk film. Ik kijk eigenlijk nooit naar de eerste de beste Gangster film maar met een rating van 4,22 was ik wel uitermate benieuwd. Hij viel ontzettend mee. Ik had eerst gedacht dat het absoluut niet m'n genre zou zijn. Al Pacino speel erg sterk hier. Soundtrack is ook erg mooi. Verhaal is geweldig, boeiend van begin tot eind. Erg tevreden met Scarface.

avatar van chevy93

chevy93

Tja.. ben zo in de stemming met al die Top 250 films. Moest ik deze ook nog wel kijken!
En ik moet eerlijk bekennen dat dit de eerste film is in de top 250 die ik overgewaardeerd vind. Tuurlijk heb ik hem op een 4,0* staan, maar ik heb, heb ik gemerkt, een zeer soepele beoordeling
Allereerst zijn het 2,5 uur lang alleen maar dezelfde dialogen. Het 1e uur is het nog leuk, een half uurtje daarna wordt het al minder, maar het laatste uur werd het bijna saai.
Voor de rest zit er wel genoeg actie in, wat het eigenlijk wel weer goed maakt en Al Pacino speelt natuurlijk een fantastische rol!
Wat mij op het 2e punt brengt, ik heb weinig noemenswaardige rollen gezien (behalve Al uiteraard).

Ook begreep ik de film af en toe niet, maar dat kan ook komen, omdat ik mijn aandacht er niet altijd 100% bij had. Daar heb ik dus een herziening voor nodig.

Nog even een vraag:
- Waarom is Tony uiteindelijk niet veroordeeld voor die 1,3 miljoen dollar (aan coke?)
- Wie schoten op het einde Tony neer? en waarom ging in het begin niet dood? Had hij een soort kogelvest?

Voorlopig laat ik hem op een 4,0* staan, maar na herziening komt dus een goed oordeel
Top 250? Ja, Top 10? Nee, eerder rond plaats 30. Ik vind bv. Usual Suspects en Goodfellas beter
Op imdb staat hij nog niet eens in de top 150. Dat is wat overdreven, maar weer een film waarin een flink verschil tussen MM en iMDB. Net zoals TGM

P.S. Dat stukje waarin Tony en zijn vriend die meiden proberen te versieren is natuurlijk hilarisch! .
Hmm.. misschien toch een 4,5 van maken

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Zeer degelijke gangsterfilm die vooral als klassieker wordt gezien door Al Pacino's acteerwerk.

Persoonlijk vind ik Scarface geen meesterwerk, meer een doorsnee gangsterfilm. Tony Montana vind ik echter wél een absoluut meesterwerk! Wat een personage!

Tuurlijk, het typetje "door roem en rijkdom gegrepen gangster" is vandaag de dag niet meer bijzonder door de talloze andere gangsterfilms met dezelfde opzet, maar ook bijv. door de Gta game-reeks. Maar ik zie Tony Montana toch wel als de voorvader van dit ondertussen o-zo bekende personage.

Al Pacino's beste rol.

Níet De Palma's beste film.

avatar van rep_robert

Zeer vermakelijk gangsterfilm, maar voor mij zeker niet het meesterwerk waar veel mensen het over hebben.

Vooral het 1e gedeelte van de film kreeg ik het gevoel te maken te hebben met een middelmatige film, met als dieptepunt de scene bij Tony Montana zijn moeder thuis. Misplaatst sentiment in een keiharde film waar verder weinig mee gedaan wordt.

Tony Montana zelf wordt wel zeer goed neergezet door Pacino, denk dat iedereen het hier wel mee eens is, het "rise and fall" verhaaltje is niet zo lastig bedacht, maar wel zeer mooi uitgewerkt. Het middenstuk vind ik dan ook het beste aan de film, de actie is hard, de dialogen zijn scherp en de muziek is mooi.

Dan het laatste stuk van de film, het is verzorgend, maar het werkt niet helemaal voor mij. Dat de film om Montana draait ok, maar het is heel vervelend om drie kwartier lang naar een vieze klootzak te kijken die zijn vrouw en vrienden niet goed kan behandelen. Zo verlies je alle affiniteit met het hoofdpersonage, kan me ook weinig in zijn gedrag inleven.
Het geld en het goede leven is hem te erg naar zijn hoofd gestegen. In dit leven moet je natuurlijk hard zijn, niet meer dan logisch. Alleen ik blijf het minder vinden om een hoofdpersoon zo onsympathiek mee te maken.

Al met al een zeer vermakelijke film, alleen de hier en daar wat valse sentimenten en een onsympathiek gedrag laatste gedeelte van de film maakt het voor mij geen topper.

avatar van FillumGek

FillumGek

Voor de zoveelste keer gezien en nog steeds is er geen beter 'Rise & Fall' verhaaltje te verkrijgen dan Scarface.

Het gevoel dat ik keer op keer bij deze film krijg is haast niet te beschrijven. Als iemand vraagt me een goede scène op te noemen dan flitsen alle 165 minuten door m'n hoofd. Werkelijk geen enkel moment is saai te noemen. Deze film geeft me een paradijselijk gevoel (Rise) maar aan de andere kant ook een bitter gevoel (Fall). Het is prachtig om te zien hoe Montana zich vanuit het niets opwerkt tot een drugsbaas. In het begin zit alles mee. Een paar dealtjes sluiten, contacten leggen, dikke huizen en goederen kopen, clubs bezoeken en zelfs het weer is continu mooi. Het liefst zou je willen ruilen met Tony. Totdat de fall begint...

Miami is prachtig en sfeervol gefilmd. Witte stranden, blauwe zee, palmbomen en vrolijke 'Hawaii-blousjes'. Ook de soundtrack is uitstekend. Bij de game GTA: Vice City kreeg ik vaak hetzelfde gevoel als bij deze film. Als je de Malibu club bezocht bijvoorbeeld, of langs de stranden reed met jaren '80 muziek op de radio. Absolute topsfeer.

Eén ding is natuurlijk duidelijk; Pacino steelt de show! Pacino draagt de film is zijn eentje en hij is de enige echte Scarface. Ik twijfel ten zeerste of een ander acteur Montana zo overtuigend had kunnen neerzetten. Iedere zin die hij uitkraamt doet verlangen naar meer. De fuck's en cock's vliegen je om de oren en bij het minste of geringste vliegt Tony uit zijn vel, wat uiteindelijk zijn 'fall' inleidt. Hij wordt paranoia en vertrouwt niemand meer; zelfs niet zijn beste vriend. Boeiend verhaal verder, vol met intriges en interessante personen. Zo was Pfeiffer goed gecast als de mooie Elvira en Bauer was een leuke 'sidekick' die meer voor de vrouwen ging dan voor het geld.

Mooi - maar treurig - om te zien hoe Montana zichzelf naar de ondergang leidt. Hij heeft de 'balls' om het helemaal te gaan maken, maar door zijn temperament en paranoia heeft hij uiteindelijk niks meer. En zonder mensen om je heen ben je snel uitgespeeld in het wereldje. Tony is een op en top badguy maar ijzersterke scènes als de moord van Manny en de dood van zijn zusje deden me ook meeleven met hem. De spijt en wanhoop was goed af te lezen van zijn gezicht. Samen met de berg coke op de achtergrond werd het beeld snel duidelijk; het is afgelopen met Tony, en dat wist hij zelf ook. Daarna volgt nog een ijzersterke eindscène die lekker over de top is en daardoor helemaal in de film past. Of hij 'onsterfelijk' lijkt of niet, dat doet er niet toe. Tony is de grote man; die mag niet doodgaan door één kogeltje. Met recht een klassieker!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Ik weet maar niet wat ik van Scarface moet vinden. Hij is nogal bevuild door de MTV Cribs-lui en andere quasigangsters die ermee weg lopen. 'Maar dat moet je los zien van de film' hoor ik de lezer van deze review zeggen. Jaja, dat klopt, maar toch is het jammer dat hierdoor je mening onbedoeld beïnvloed wordt. Zeker wanneer je de film nog niet eerder gezien hebt, maar wel de status kent rond deze film .

Het epische rise-and-fall-gebeuren van Al Pacino is overdreven en hij doet er zelf vrolijk aan mee. Een Italiaanse opera is er niks bij! Helaas is het ook rechttoe, rechtaan, maar vermakelijke momenten heeft Scarface gelukkig nog wel. De eindsscene mag heus een klassieker genoemd worden. Die heeft Youtube overigens nog een hoop leuke parodiefilmpjes opgeleverd.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Heb deze film al drie of vier keer gezien, en telkens boeit deze "rise and fall" gangsterfilm weer opnieuw. Dit is ongetwijfeld Pacino in één van zijn sterkste rollen, als de hyperkinetische selfmade drugsbaronTony Montana, die door lef en wilskracht aan de top is geraakt van Cubaans vluchteling naar ongekroonde koning van de onderwereld van Miami. Aan zijn zijde, de niet weg te denken Steven Bauer als vrouwengek Manny, die hem altijd bijgestaan heeft en stank voor dank krijgt . En dan is er nog Michelle Pfeiffer die de cast aanvult met haar rol Montana's vrouw wiens leven vernietigd wordt door deze harde wereld en harde mannen.

Sterke regie ook : die kettingzaagscène is keihard, en toch toont de Palma alleen maar spatjes bloed. Hoe krachtig kan suggestie zijn? Scarface is wel ietsje minder dan De Palma's Carlito's Way, omdat ik meer van het personage van Carlito hield, die verwoede pogingen deed om uit het milieu te raken en veel menselijker overkwam. Hier is Scarface stereotiep, doorslecht en egoistisch, en voelde ik maar weinig toen hij zijn verdiende loon kreeg op het einde. De film heeft hem niet tot held willen verheerlijken, hoe tragisch zijn lot ook is.. Scarface heeft door zijn onvergetelijke momenten het statuut van een klassieker.

avatar van belizard

belizard

Hele mooie film!
Geweldig geacteerd en vooral door Al Pacino. En ook een geniaal verhaal.
Toch wel een beetje 'The American Dream', als je komt niets hebben en uiteindelijk alles hebben wat je maar kan willen,ookal verpest hij het op het einde Maar dan toch wel op een andere manier.

avatar van huVILEub

huVILEub

Ik had er eigenlijk meer van verwacht. Het was goed geacteerd, maar het verhaal kon mij niet boeien. Soms te langdradig, en dat werd ook niet bepaald opgevuld met mooie dialogen of zoiets. Het verhaal was ook niet bijster interresant. En in verhouding met de rest was het einde echt over de top. Nee, deze film kon mij niet boeien.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Één ding is duidelijk: deze film is over-de-top.

Van veel realisme is geen sprake. Altans, van een realistisch beeld scheppen van de misdaad gedurende die jaren is niet echt sprake. Er word enorm theatraal geacteerd, zeg maar over-acting, met name door Pacino zelf natuurlijk. De dialogen zijn niet realistisch, er zijn plotgaten (het geval de agent die wordt doodgeschoten komt nergens terug in de film, terwijl politie en justitie nooit zoiets ongemoeid zouden laten), en het einde is inderdaad extreem overdreven.

Realistisch misdaad drama? Nee dus. Maar wel énorm vermakelijk!

Juist dankzij het feit dat alles zo over-de-top is. Onrealistische dialogen, maar wel met de beste oneliners uit de film geschiedenis. Over-acting, waar eigenlijk enorm van te genieten valt. Keihard geweld word niet geschuwt, en daarbij wordt het misdaad wereldje van de cocaïne handel wel met enige realisme weergegeven, waardoor de film toch gevoelsmatig z'n 'credibility' behoud. Soms voelt de film wat lang, maar er wordt in ieder geval getracht een realistische weergave te geven van Tony Montana's machtwellust en paranoia. De kijker boeien zal de film bij de meeste wel doen.

Tel daarbij op een heerlijk sfeertje met een broeierig cinematografisch kleurenpallet en typisch '80 muziek, en natuurlijk de ultra-extreme eindfinale, en men heeft een geweldig vermakelijk misdaad-epos die wellicht niet helemaal waterdicht is maar wel bij de kijker stevig weet binnen te komen.

Niet de allerbeste, maar wel een van de meest epische misdaad films. 4,5*.

"Say hello to my little friend!"

avatar van Film Pegasus

Het werd tijd voor een herziening van Scarface. Toen ik de film voor het eerst zag, had ik de originele versie nog niet gezien en ook andere gangsterfilms als Carlito's way en The Godfather. Bij herziening blijkt toch wel dat de prestatie van Pacino nog steeds memorabel blijft, maar hij in de 2 vorig genoemde films toch nog beter laat zien. Bovendien is hij ook de enige kracht in de film. Scarface heeft de zwakke plek die vele series uit de jaren '80 ondertussen wel hebben. Ze missen de tijdloosheid en zijn nu een geval van kitch geworden. Terwijl het oudere Godfather daar veel minder last van heeft en gewoon een tijdlozer karakter mee heeft. Het lijkt wel een lange aflevering van Miami Vice met enkele betere acteurs. Al valt nu ook wel op dat buiten Pacino de sterke acteerprestaties op één hand te tellen zijn. Doe er nog de verschrikkelijke synthesizermuziek bij die hier toch niet op z'n plaats is en er schiet enkel nog een weliswaar goeie actiefilm over met enkel de figuur van Tony Montana als uitschieter.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Zo, ik kan weer een must-seen film/klassieker doorstrepen. Had al veel over deze film gehoord, kende hem ook, maar nooit gezien. Dus een paar weken geleden gekocht voor 5 euro bij de Blokker en vandaag tijd en vooral zin gevonden om hem te kijken.

Ik vond het een goede en mooie film. Het verhaal nam je mee, maar het kon je ook erg snel loslaten. Wat jammer was. Dit had ik gemerkt aan mijn nogal grote aantal pauzes. Wat ik niet snel doe bij bijzondere meeslepende films, ik zeg niet spannend, maar meeslepend. Want Scarface is een echte misdaaddrama. Er is genoeg diepgang in elk karakter te vinden. Misschien kwam het door de chronologische sprongen in het verhaal, die soort van pauzes in lasten? Ik weet het niet, het stoorde me niet.

Qua beelden en muziek was niks mis. Leuke en vooral bijpassende soundtrack (meestal, ). Grappig hoe de geweerschoten in de muziek waren verwerkt. Erg creatief allemaal, hoor.

Ik kan nu wel eerlijk zeggen dat Misdaad niet mijn genre is. Gelukkig was scarface groot en deels gecombineerd met drama en een vleugje romantiek. Het doet me weinig, als ik mensen zie onderhandelen over drugs en elkaar zie vermoorden. Gewoon niet mijn ding, misschien het onbewuste gevoel dat ik ze fout en slecht vind.

Blij met de aanschaffing en de kans die ik deze film heb gegeven voor een kijkbeurt. 4 sterren

avatar van Dynamics

Dynamics

Ik vind 'm redelijk matig. Inderdaad, een beetje een standaard rise and fall-verhaal, dat als enige factor om het leuk te maken Tony Montana heeft, en laat zijn personage mij hier nou totaal niet bevallen. Wat leuke quotes, tsja, voor een eenmalige grijns maar met verder weinig inhoud. Van de hele film is er sowieso slechts weinig voor de eeuwigheid bestemd; enkel Tony Montana, en of zijn faam nu terecht is... De wereld is er niet veel beter van geworden, heb ik het idee.

avatar van danoontje72

danoontje72

Ik heb Scarface in de jaren 80 voor het eerst gezien op videoband en toen heb ik hem tig keer gezien als puber. Zijn uitspraken werden eind jaren 80 door rappers als de Ghettoboys gebruikt en die muziek luisterde ik natuurlijk ook . Want dan hoorde je Tony minutenlang dingen als "hey fuck you man" achter elkaar zeggen.

Daarna keek ik de film nog wel eens als ie op TV was. Een paar jaar geleden heb ik de film op DVD gekocht en ik heb ook een keer wraak genomen op Sosa in de PS2 game. Het is leuk om dan te zien dat Tony nog steeds zo bekend is na al die jaren.

Tony will never die , you're still fuckin with the best

avatar van Hassink

Hassink

Schitterende film. Ik had deze film eerst niet in mijn top 10 staan maar voelde mij verplicht om de film der oneliners er toch in te zetten. Al Pacino zit hier nog in zijn grootse periode en bewijst wederom dat hij voor dit soort films de beste acteur is. Hij zet de rol van Tony Montana vol overtuiging en charisma neer.

Verder zit het verhaal gewoon zeer goed ineen, de muziek is soms wat bombastisch maar past meestal heel goed bij de scenes. Ik heb deze film al meer dan vijf keer gezien en geniet er nog steeds heel hard van. Het is gewoon een aaneenschakeling van legendarische scenes en oneliners!

avatar van Black Math

Black Math

Deze film heb ik in mijn jeugd voor het eerst gezien nadat ik The Godfather had gezien en Al Pacino in een andere gangsterfilm wilde zien. Ik had destijds niet verwacht dat Tony Montana zo'n ander karakter zou zijn dan Michael Corleone. Waar de laatste hoogintelligent en beschaafd overkomt, is de eerste toch veel ruwer en onbesuisder. Ik vond deze film ook altijd een stuk minder, al vond ik de eindscène waarin Al Pacino als een haast onverslaanbare eindbaas van een computerspel acteert altijd behoorlijk spetterend.

Een tijd niet meer gezien, inmiddels is het al meer dan een jaar geleden dat ik al mijn stemmen heb verwijderd waaronder deze, dus het was wel weer eens tijd om em opnieuw te zien voor een nieuw oordeel. Toen ik vandaag mijn "Say hello to my little friend!" t-shirt dat ik ooit van mijn zus heb gekregen uit de kast haalde kon het niet anders dat die herziening ook vandaag zou komen.

Die viel niet bepaald mee. Het verhaal is me wel bekend, dus dat boeit niet echt meer, en visueel heeft de film werkelijk niets om dat op te vangen. Het lijkt alleen maar registratie. Sfeer? DIe wordt hardhandig de nek omgedraaid door de verschrikkelijke melige soundtrack. Synthesizers en drumcomputers, zo ongeveer de "instrumenten" in de hedendaagse popmuziek waar ik de grootste hekel aan heb. Bah. Coole oneliners? Op de scène waarin Pacino in bad zit te schelden op alles na, valt het wel mee. Geweld? De kettingzaag valt ook wel mee nadat ik de tandartsboor in Kitano's laatste film heb gezien. De eindscène is nog wel nog steeds geweldig, maar daar moet je dan twee uur en een kwartier op wachten. Wat mij betreft te lang.

Heeft deze film dan niets te bieden? Dat is nu ook weer niet helemaal zo, want ik vind Pacino toch echt weergaloos. Misschien is z'n rol niet al te geloofwaardig, maar hij zorgt er wel voor dat de film nog enigszins interessant blijft. Voor hem en voor de laatste scène geef ik de film een sterretje extra bovenop het minimum. 1,5*.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Gisteren voor het eerst gezien. Redelijk lange zit, maar zelden saai.

Het verhaal vond ik best simpel. Een "rise-and-fall"-concept. Ook de karweitjes en de complotten, zeg maar, waren niet moeilijk om te volgen. Niettemin is alles mooi in mekaar gestoken. Leuke dialogen ook, vooral in't begin. Op het einde als Tony z'n laatste actie doet, vind ik het wel wat minder dat hij nog even blijft doorlallen als hij al doorzeefd is, vooraleer het finale schot hem dood. Ik ken niks van cocaïne, maar ik betwijfel het dat het je zoveel sterker maakt.

Het acteerwerk is over de ganse lijn subliem. Al Pacino zet een ijzersterke rol neer, maar ook de bijrollen vond ik goed, al waren enkele personages voor mij overbodig (die moeder bijvoorbeeld, wat een ellendig mens).

De muziek paste zeer goed bij de film en ook op het camerawerk was niets aan te merken (behalve dat het dan knap gedaan is).

Ik heb genoten van Scarface, maar ergens onbewust maakte ik altijd een link tussen The Godfather-films en deze. Was het omdat Al Pacino hierin meedoet? Geen idee. De link Michael Corleone - Tony Montana, ook al zijn deze verschillend..? Geen idee. Ik verkies uiteindelijk de Godfather-films en Michael Corleone (met toch wel een redelijk niveauverschil) boven Scarface en Tony Montana.
Bij momenten miste ik hier wat sfeer, Tony Montana kwam me iets te macho over en soms werd ik zelfs ellendig van zijn gedrag, maar dat is net wat deze film wilt laten zien, natuurlijk. Het verval van Tony Montana door toedoen van cocaïne.

Ik ga deze film een 4.5* geven, maar als ik zou kunnen, zou het een 4,25 geweest zijn..

avatar van El  Loco

El Loco

The World is Yours.

Scarface wordt bestempeld als één van de hoogtepunten uit het misdaadgenre, maar kan volgens mij niet tippen aan The Godfather. Toen ik Scarface voor het eerst zag was ik zwaar onder de indruk, maar na de tweede kijkbeurt vind ik hem al minder indrukwekkend. Scarface vertelt het verhaal over Tony Montana, een Cubaanse vluchteling, die groot wordt in Florida door zijn cocaïnehandel. In het begin moet hij eerst wat kleine klusjes doen, zoals enkel drugsdeals afsluiten, maar algauw neemt hij de macht over en bouwt zijn imperium verder uit.

Scarface wordt volledig gedragen door Al Pacino, Scarface is gewoon Al Pacino. Hij weet op een fenomenale manier de meedogenloze gangster Tony Montana neer te zetten. Tony Montana moet toch wel zijn beste rol ooit geweest zijn, alhoewel hij in The Godfather ook een meesterlijke vertolking neerzette. Hij heeft enorm veel charisma en uitstraling waarmee hij van Montana één van de meest memorabele gangster aller tijden maakt. Op het eerste zicht lijkt hij een hardvochtige drugsbaron, maar toch toont hij ook zijn menselijke kanten, zoals wanneer hij de vrouw met de kinderen tegen een aanslag beschermt. Als je Pacino weghaalt, blijft er van Scarface niet al te veel meer over.

Het begin en de eindscène zijn veruit de beste stukken uit de film, ook het middenstuk heeft zijn goede momenten, maar wist me minder te boeien. Het ‘Rise and Fall’ verhaaltje is te voorspelbaar en 170 minuten daarvan zijn te lang. De eindscène is dan wel weer fantastisch: Say hello to my little friend!

Scarface geef ik 4*, vooral de verdienste van de geweldige Al Pacino.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Gisteren toch na veel aarzelen Scarface opgezet. Ik geef graag toe dat ik niet zo'n grote fan ben van de maffia-misdaad films met enkele uitzonderingen. Dit is in mijn ogen wel een van de beste/betere..

Al Pacino zet toch wel een behoorlijk sterke prestatie neer vind ik. Het leven van Tony wordt heel mooi in beeld gebracht (hoe hij zich naar de top werkt). Ook Michelle Pfeiffer acteerde goed, maar had opzicht niet echt een bijzondere rol vind ik. De film verveelt nooit en is het volle speelduur door aan een stuk door boeiend. Desondanks dat vond ik toch wel dat de film iets korter had mogen duren. De eindclimax is zeker goed in beeld gebracht en een van de beste 'schiet-scenes' (om het zo maar te noemen) die ik ken. Al met al is dit zeker een sterke film die ik gerust kan aanraden voor fans van het genre.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

Boven gemiddeld,

De film weet me in het begin niet echt te pakken. Tot het punt met de cokehandel . Wat een lugubere scène. Tot het punt dat hij zijn baas uitschakelt vind ik de film nog wel goed. Prachtig hoe hij weet op te klimmen in het criminele circuit. Daarna zakt de film helaas wat in en wordt hij wat saai. Dit gaat zo nog wel een tijdje door tot het punt dat hij naar zijn zus gaat. Die scènes vond ik misschien wel de beste in de film. de moeder die zo overstuur was. Hij verliest het laatste waar hij van hield. Het einde had voor mij iets meer drama in mogen zitten en wat minder actie, dat had de film een stuk beter gemaakt.

Maar goed over het acteerwerk kan ik natuurlijk niks zeggen. Al Pacino acteert geweldig. Één van de beste rollen die ik heb gezien. Pfeiffer speelde daarentegen weer ontzettend irritant.

De special effects zagen er zeer goed uit voor die tijd. Ze waren misschien wel evengoed als die in film tegenwoordig.

Wel jammer dat de film al wat gedateerd is. Het geluid leidt eronder. Klikt erg blikkerig en daar stoorde ik me soms aan.

Goed filmpje dus die doet wat hij moet doen alleen om echt hoog te scoren zullen ze toch wel met iets bijzonders aan moeten komen. Visueel was het bijvoorbeeld niet verg bijzonder.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaadfilm...

Herzien gekeken, toch iets zakte naar 4 sterren...

Niet zo echt spannend verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteur Al Pacino, Steven Bauer,

en Robert Loggia... Actrice Michelle Pfeiffer

Een goede achtergrond muziek,

behalve knallen, schieten en snijmachine...

Geen HD, wel breedbeeld...

avatar van jipt

jipt

Zo de blu-ray vanavond afgekeken en het was een feest. De hele sfeer wordt naar een hoger niveau geholpen door de nog fellere kleurtjes, de nog groenere mansion van Sosa, de nog meer rode mansion van Tony, het nog meer rode bloed, de nog lelijkere HawaÏ shirts, en het meest sfeervolle 80s Miami.

Dit mag wel eens de meest typerende film voor de jaren 80 van Miami en zelfs de 80s in het algemeen zijn. De lelijke kapsels, de synthesizer muziek (geniaal), het openlijke geweld en de driftkikker die de top probeert te bereiken, at whatever costs.

Tony is het meest bad-ass personage ooit, zijn uiterst agressieve houding, zijn schijt aan alles en het talent om daarmee hoger op te komen. Enkel is Tony niet alleen gemeen maar heeft ook nog een 'soort van' code. Tony is zo iemand die boven zichzelf leeft en de kijker vier stappen vooruit is. Geen wonder dat hij verkeerde invloed uitoefent.

Eigenlijk is de film opgedeeld in twee delen, the rise, het langste deel en na de Push it to the limit- montage komt the fall, het meest explosieve deel. De film heeft een soort bovennatuurlijk toontje, geweldig geschreven (dialogen idem) door Oliver Stone, waarvan ik voorheen niet eens wist dat hij hiervan de screenplay had gedaan.

Geniaal dus, blu-ray is het dubbel en dwars waard. verhoging van 4,5* naar een dikke 5*

avatar van Fayerin

Fayerin

Ik weet niet zo goed wat ik ermee moet... Ik ben nog steeds een beetje door de war van wat ik net gezien heb.

Het komt er gewoon eigenlijk op neer dat ik Scarface he-le-maal geen goede film vind. Nu ik dit zit te typen kijkt mijn vriend de extras van de Scarface dvd en het enige wat ik hoor zijn boze rappers die hysterisch doen over deze film, en daar zit hem denk ik ook precies het probleem, deze film is verschrikkelijk opgehemeld door boze mensen die zich kunnen of willen identificeren met deze neurotische stakker.
Wat me vooral opvalt is dat Tony Montana door kijkers/liefhebber vaak wordt gezien als iemand die het heeft gemaakt, maar dat is toch helemaal niet zo? Het typetje wat Al Pacino speelt is helemaal niet een winner, op geen elkel moment in deze film. Hij scoort zijn vriendinnetje door haar huidige partner om te leggen, scheldt alles en iedereen verrot, is onaagenaamd provocerend, agressief en onintelligent, is dit wat fans tof vinden? is dit een soort gangster rolemodel? zélfs voor een badguy is het nogal een tragisch geval. De finale is hiervan natuurlijk het ultieme voorbeeld, zonder vrienden.

Als je deze film kijkt als een licht kitscherige jaren 80 actie film, is hij écht heel vermakelijk, eerlijk is eerlijk, hij verveelt niet en ik heb er in ieder geval erg om kunnen lachen. De one-liners zijn zo kazig dat ik twijfel of ze ook wel zo gangster zijn bedoeld als mensen ze nemen. De characters, vooral die van Elvira zijn nogal dun, Elvira is duidelijk een excuus om een mooie vrouw ergens in het verhaal te weven, maar ze is té kil om serieus te nemen, net als het overacten van vele andere types. Overigens is de soundtrack van een niet noemenswaardig niveau, hetzelfde geld voor het camerawerk. De sets vond ik dat wel weer héérlijk! goed fout! wat mij toch ergens doet denken, of hopen, dat deze film helemaal niet zo serieus is bedoeld!