• 9.371.038 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.001.707)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

avatar van wood23

wood23

Ja dit is sowieso een van de beste films ooit gemaakt het verbaasd me dan ook niets dat hij op nummer 12 staat in de top 250.

Het acteerwerk van Pacino is gewoon fenomenaal je gaat haast denken dat hij in het echt ook zo is.

Zo overtuigend als hij dat doet dat kunnen maar weinig acteurs.

Ook uidelijk een van de beste films van Brian De Palma.

avatar van wood23

wood23

Scarface van regisseur Brian De Palma is een misdaadfilm die ik telkens weer opnieuw kan kijken. Ik vind het echt een briljante film die ten tijde van de release in 1983 voor veel opschudding zorgde. Excessief geweld, zoals de beroemde scène met de kettingzaag, en grof taalgebruik werden niet geschuwd en dat zette kwaad bloed bij veel critici en bioscoopbezoekers. Ook de Cubanen waren niet blij met de door Oliver Stone geschreven film waarin zij werden afgeschilderd als drugshandelaren. Controversioneel of niet, Scarface is nog steeds een van de betere misdaadfilms die er ooit gemaakt is.

Al Pacino speelt misschien wel een van zijn beste rollen ooit in Scarface. Met passie en vol overtuiging speelt hij de rol van een van de beroemdste filmgangsters uit de geschiedenis. Tony Montana is een kleurrijk personage dat met charisma en met een overdosis aan zelfvertrouwen zichzelf weet op te werken naar de top van de georganiseerde misdaad in Miami. Het heeft dan ook niet lang nodig totdat de naar eigen zeggen politieke vluchteling een connectie legt met de lokale drugsbaron Frank Lopez (Robert Loggia). Lopez gebruikt de doortastende Cubaan als breekijzer, maar de succesvolle samenwerking is van korte duur als Tony zich realiseert dat hij Frank niet nodig heeft om de lokale drugshandel naar zich toe te trekken.

Zoals gezegd speelt Al Pacino de rol van Tony Montana voortreffelijk, maar ook Michelle Pfeiffer speelt de rol van Elvira prima terwijl Steven Bauer de rol van Tony’s beste vriend en compagnon uitstekend invult. Het is ook te danken aan het goede acteerwerk, zoals ook dat van Robert Loggia als drugsbaron Frank en Mary Elizabeth Mastrantonio als Tony’s zusje Gina, dat Scarface een geweldige film is geworden.

Met een speelduur van bijna 3 uur lijkt Scarface een lange zit, maar in werkelijkheid kijkt de film heel makkelijk weg. Dit is niet alleen te danken aan het overtuigende acteerwerk van de veelzijdige cast, maar ook aan de wijze waarop het boeiende verhaal is uitgewerkt, de fantastische beelden van de exotische locaties waar de film zich afspeelt en de geweldige soundtrack van Giorgio Moroder, maken Scarface een ongeëvenaarde misdaadfilm die zelfs nog na ruim 30 jaar imponeert en de kijker van het begin tot het einde vermaakt.

avatar van wexxel

wexxel

Tja dit soort films moet je niet herzien, zijn eigengelijk alleen geschikt voor een bepaalde leeftijd.

De Palma heb ik ontzettend hoog zitten als regisseur, maar dit gedrocht is toch wel een soap-opera van de bovenste plank. Met diva Pacino die de show steelt als overacterende protagonist. Een paar iconische scenes en uitspraken daargelaten is dit een zeer onsmakelijk hapje dat door de jaren heen steeds meer is gaan rotten.2*

avatar van AmazingPP

AmazingPP

B-200 schreef:

Hadden wel mogen laten zien hoe arm en been afgezaagd worden.

Dan moet je kijken naar b.v. The Walking Dead.

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Eindelijk! Eindelijk heb ik deze film eens bekeken. Hij stond voor 5 Euro op Blu Ray bij de Action in de schappen, dus ik dacht: het is nu of nooit. In mijn immense filmverzameling heb ik nog steeds een aantal klassiekers op de "nog te kijken"-lijst en dit was er één van. Groot fan van de regisseur en dat is dan eigenlijk ook wel zo'n beetje waar ik de drie sterren aan geef: aan de regie van de film, want die is nagenoeg perfect. Verder is het acteerwerk OK, maar niet om over naar huis te schrijven, afgezien van Pacino. Toch vond ik het allemaal nogal over de top en ook vond ik het goedkoop overkomen op 1 of andere manier. Het deed me allemaal niet zoveel. Ook de muziek van Moroder vond ik niet passen in deze film. Daarnaast vond ik het verhaal te mager om een hele film te kunnen boeien. De Blu Ray uitgave van deze film is echter wel ten zeerste aan te raden. Het beeld is buitengewoon scherp en helder en het lijkt net of de film gisteren geschoten is. Niet geheel mijn ding, maar ook niet geheel niet mijn ding. 3 *

avatar van royals

royals

Echt overmatig onnodig gebruik van geweld. Dat ik deze film ooit stoer vond als jonge jongen snap ik wel. Maar als je ouder en 'wijzer' wordt dan vind ik het geweld en geschiet alleen maar over the top. Ik snap niet zo hoe iemand dit geweld als leuk of cool kan ervaren en hoe zoveel rappers of andere fans Tony Soprano als denkbeeldige held of voorbeeld zien. Je kunt beter een voorbeeld als Christus, Gandhi of Martin Luther King nemen

avatar van shrink

shrink

De perfecte rol voor Al Pacino.

avatar van Movie Doctor

Movie Doctor

Beste film ooit, nr1 klaar en duidelijk, kijk en geniet van de beste acteerprestaties van Al Pacino als gangster

avatar van Majestics

Majestics

royals schreef:

Scarface is een fantastische filmervaring vind ik, maar inderdaad, het romantiseren van criminelen is niet goed. Aan de andere kant is Tony Montana als personage niet te vergelijken met de daadwerkelijke criminelen op deze wereld. De echte criminelen zullen denk ik wel bereid zijn vrouwen en kinderen te vermoorden enzo.

avatar van RedorDead

RedorDead

royals schreef:

Ik had ooit Michael Corleone als denkbeeldige held toen ik jonger was het verschil moet er wezen.

Scarface is wel aardig maar ook niet meer dan dat. Ik vind Al Pacino best wel irritant in deze film.

avatar van Club5000

Club5000

The World is Yours. Al een paar keer gezien, maar dit is toch echt een hele goede film. Het sfeertje van Miami gewoon alles ik hou ervan. 5 stars!

avatar van Jusstinb

Jusstinb

Schandalig dat ik deze film niet eerder heb gekeken! Wat een topper is dit, fascinerend verhaal. Geen enkele maffia film kan dit evenaren, je ziet in iets minder dan 3 uur Tony Montana van begin tot eind. En wat speelt Al Pacino hier goed!

avatar van dinhus

dinhus

Wat een draak van een film. Bevat naar mijns inziens erg veel ongeloofwaardige elementen, die ik niet kan slikken als zoete koek. Een Montana die vertolkt wordt door een buitengewoon ondermaatse (en zelfs in een hoop gevallen irritante) Pacino. De manier van regisseren wist mij niet echt te bekoren. Het voelde allemaal net wat te traag aan, en daardoor vond ik het simpelweg totaal niet intrigerend.

Ook de overige mensen vond ik vrij ondermaats acteren. Normaliter houd ik van oude films, waar regisseurs met dankbaarheid bepaalde beelden vertragen, om emoties beter te weergeven. Echter moet je er dan wel voor zorgen dat het acteerwerk goed is. Dat vond ik hier niet het geval. Een geforceerde Pacino, helaas.

2.5* voor de catchy one-liners die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt, met als absolute uitschieter ''don't get high on your own supply''.

avatar van starbright boy

Off topic discussie verwijderd

avatar van K. V.

K. V.

Deze eindelijk eens volledig bekeken en het is wel een redelijk lange film, die me toch niet altijd even veel wist te boeien. Het acteerwerk is wel prima, een glansrol voor Al. Verder zag de film er prima uit.

De film staat wel bol van de one-liners.

Al bij al toch eens het bekijken waard, maar het zal toch nooit m'n favoriete film worden.

avatar van plano

plano

Al Pacino in zijn beste rol aller tijden als de charismatische Tony Montana. Dit is 1 van de beste misdaad / drugs films die er is. Een genre waarin ik het gros wel voorbij heb zien komen (denk hierbij aan blow, american gangster enz., maar ook films als once upon a time in america).

Dit is een film die ook veel bekendheid heeft vergaart vanuit de hiphop scene, met talloze quotes op cd's van de bekendere platen uit de 90's. De film word naar mijn mening dan ook door een hoop lieden goed ontvangen door het 'stoere' imago wat de film heeft en niet altijd even goed op echte waarde geschat. Leuk kijkvoer, zeer zeker, maar deze film is goed om veel meer redenen dan alleen die.

Vanaf de openings scene word de toon voor de hele film eigenlijk al gelijk gezet; de vluchtelingenstroom vanuit Cuba met voornamelijk criminelen aan boord. Een politieke zet welke Amerika een tijdlang volledig op zijn kop heeft gezet, met name in en om Miami. Dit heeft uiteindelijk zelfs geresulteerd in het ontstaan van de CIA(!). Een executie op klaarlichte dag, een paar scenes verder, is er 1 die in die tijd echt aan de orde van de dag kon zijn en is dus niet alleen maar 'bedacht' om het verhaal van de film wat kracht bij te zetten. Deze bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis spat hier 170 minuten lang van je scherm vanuit de ogen van Tony en zijn crew, met een zure nasmaak vanuit cuba en een wil om het snel te maken.

De rise en fall van Tony gaat vlot, maar zeker niet zonder problemen. Hij is niet bang om risico's te nemen, wat zorgt voor de nodige oproer bij de andere karakters. Hoogtepunten vanuit deze weg worden tactisch op beeld gebracht en geven je van begin tot eind echt het idee dat je het hele verhaal van Tony in Amerika hebt bijgewoond. Vele quotables die elkaar in een vlot tempo opvolgen, snelle montages en een hoop drugs maken de film tot een ware achtbaanrit. Must see!

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

avatar van 606

Dogie Hogan schreef:

"Scarface" is aanwezig bij elke inval door politie Amsterdam: link.

En dan, moet je daarom een half geven ? heeft niks met de film te maken, maar met de zieke mens zelf.

avatar van de grunt

de grunt

Er is maar een Tony Montana en die heeft niks met dat kruimelwerk in A'dam.

avatar van Wataru

Wataru

Ik kan me grotendeels wel vinden in je recensie plano, alleen het volgende klopt niet:

Dit heeft uiteindelijk zelfs geresulteerd in het ontstaan van de CIA(!).

De CIA is de opvolger van de OSS en werd in 1947 opgericht.

avatar van loneranger

loneranger

De opkomst en ondergang van een Cubaanse drugsbaron verteld in een kleurrijk en gewelddadig stripverhaal zo zou ik deze film omschrijven. Een bijzondere kijkervaring.

avatar van IH88

IH88

“I always tell the truth. Even when I lie.”

Keihard, expliciet, grof, beeldschoon en nog steeds steengoed. Zomaar een paar woorden die van toepassing zijn op de klassieker Scarface. Regisseur Brian De Palma weet het Miami van de jaren 80 op briljante wijze tot leven te wekken en de film is echt een momentopname van die tijd. De Cubanen proberen allemaal hun “American Dream” te verwezenlijken maar ieder persoon geeft daar zijn eigen invulling aan. Icoon Tony Montana werkt zich steeds verder op in de cocaïne handel en dat gaat gepaard met veel geweld.

Als ik Scarface in één woord zou moeten omschrijven dan is het excessief. Alles aan Scarface is grotesk maar dat maakt de film ook zo sterk. Vooral de kitscherige aankleding en de kleurrijke decors vind ik echt fantastisch gedaan door De Palma. De jurken van de dames, de pakken van de mannen, het onderkomen van de grote bazen, de disco, het huis van Montana etc… Briljant. Al Pacino gaat helemaal los en ik denk dat de man nergens beter is geweest. Michelle Pfeiffer is ook erg sterk en het “poederen van haar neus” wordt op een gegeven moment bijna een running gag. Steven Bauer wordt niet vaak genoemd maar ik vind hem echt een held in deze film. Manny’s loyaliteit aan Tony maar ook de angst voor de man speelt Bauer erg goed. Ook actrice Mary Elizabeth Mastrantonio is geweldig als zusje van Montana en ik weet nog wel dat die laatste scene tussen Tony en Gina mij vroeger slapeloze nachten heeft bezorgd. Very disturbing. De film voelt op sommige momenten wat langdradig aan maar De Palma weet de kijker bij de les te houden. En dat einde… Alles komt samen, excessief geweld, Pacino op zijn maniakaals, het kitscherige decor, de muziek en tijdloze quotes. Prachtig!

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Heerlijke film. Waar ik maffiafilms vaak overgewaardeerd vind, is Scarface een waar meesterwerk van DePalma. Zó gedetailleerd. IH88 heeft hierboven erg uitgebreid een hele leuke review geschreven, ik hou het wat korter, vooral voor mijn eigen 'boekhouding'.

Laat ik beginnen met het verhaal en de scènes op zich, wat ik direct het moeilijkste vind om te beschrijven. Ik durf te zeggen dat het verhaal niet zo bijzonder is eigenlijk (of voor die tijd misschien wel?) maar hoe het verhaal wordt weergegeven in zowat elke scène is gewoon top-level. Omar zijn ophanging uit de helikopter is zo gruwelijk, het absolute maximum wordt er uit gehaald, dit lijkt de hele film geen probleem voor DePalma.

Al Pacino, WOW. Wát. Een. Man. Ik zal de jaren 80 versie echt niet tegen willen komen, ook al weet je dat Scarface slechts een karakter is, maar dat is nauwelijks te geloven. Zo intens, abnormaal. Dat Al Pacino mij nog zo kan verbazen na alle films die ik al gezien van hem heb zegt genoeg. Elvira deed mij denken aan Alabama in mijn #1 film, True Romance. Zelfde stijl, al scheelt het 10 jaar. Ook al is ze een verwend nest, ik vond haar super. Is het raar dat ik nooit van Michelle Pfeiffer heb gehoord? Steven Bauer zijn bijdrage is ook een onmisbare. Geen missers kunnen ontdekken in de casting en/of het acteerwerk, perfect.

Het 80's Miami sfeertje vind ik echt de hemel. Ik zie mezelf daar al leven met wat vrienden, helaas zal dit heel moeilijk gaan worden. Het kleurrijke is inderdaad het belangrijkste van dit sfeertje.

Spannende, kippenvel-verwekkende terugkomende 'deun', wat een opbouw. Zelfs de disco-hits lijken heel zorgvuldig te zijn gekozen.

Een absolute topper die ik tot vandaag nooit had moeten laten liggen.

Oja, voor de eerste keer in mijn leven kijk ik stiekem toch uit naar The Godfather films.

avatar van The main man!!

The main man!!

Dogie Hogan schreef:

"Scarface" is aanwezig bij elke inval door politie Amsterdam: link.

Jammer voor jou, dat jij waarschijnlijk verslaafd bent aan goede tijden slechte tijden, en een pareltje van een film hierdoor niet kan waarderen, omdat je zicht is vertroebeld door Nederlandse soap rommel!!

Echt een prima film, en wie deze film niet waardeert kan maar beter een boek lezen, of lekker naar zo'n zielige serie als goede tijden, slechte tijden, waar 2 miljoen lamme schapen naar kijken

avatar van Flipman

Flipman

En je staat zo achter je mening dat je die dubbel moest plaatsen?

Trouwens, wat is er mis met lezen?

avatar van Bruce Wayne

Bruce Wayne

Na de Godfather is dit misschien wel de beste misdaadfilm ooit gemaakt.

Prachtige beelden uit het Miami van de jaren 80.

Al Pacino speelt hier misschien wel zijn beste rol ooit

avatar van Vdk_Movie

Vdk_Movie

Bruce Wayne schreef:

Na de Godfather is dit misschien wel de beste misdaadfilm ooit gemaakt.

Prachtige beelden uit het Miami van de jaren 80.

Al Pacino speelt hier misschien wel zijn beste rol ooit

De sfeer (vooral 80's Miami) en cast maken de film, en het verhaal is ook gewoon goed.

Tony Montana is een van de beroemdste personages uit de film industrie en zeker samen met The Godfather en Dog Day zijn beste rol ooit.

Mijn top 10 van Pacino:

7. The Devils Advocate

8. Heat

9. Serpico

10. Insomnia

Jep, dit is mijn favoriete acteur haha.

avatar van des1

des1

Een film over kapotmaken en zelfdestructie. Eén van de deprimerendste films die ik ken. Eén van Pacino's beste rollen.

avatar van ronaldinjooo

ronaldinjooo

Voor al die mensen ( en het is niet persoonlijk bedoelt), die of dit een slechte film vinden (kan, het is of je smaak of niet je smaak, maar ga dan ook geen misdaad film kijken) of Pacino hier niet goed vind acteren, jullie zijn dom. Echt, wat verwachten jullie nog meer van een acteur om de rol die hij moet spelen geloofwaardig over te brengen?

Dat je gaat klagen over de criminaliteit in een misdaad film vind ik ook rustig gezegd nogal dom overkomen.. Wat verwacht je dan van zo'n misdaad film? Een Alien invasie ofzo ?

Man o man. Een film die al zou oud is, en eigenlijk nog makkelijk een topper is, is toch een unicum ?

Is gewoon een geweldige film, geweldig geacteerd van Pacino. Zeer geloofwaardig geacteerd.

avatar van RuudC

RuudC

Zucht...

ronaldinjooo schreef:

Waarom mogen mensen die geen fan zijn van misdaadfilms geen misdaadfilms kijken? Waarom geef je District 9 0,5 sterren. Dan zou jij ook geen SF mogen kijken.

Oh wacht, het is wel persoonlijk? Nou ja, wat ik verwacht van een acteur is dat hij zijn rol tenminste serieus neemt en niet als een eerste de beste straatschoffie met overdreven boze (mondhoeken flink naar beneden) blik door het beeld banjert. Ieder z'n ding, maar ik vond het erg clownesque.

Ik geloof dat ik iets gemist heb...

Nou, niet bepaald. Er zijn scheepsladingen films op te noemen die oud(er) zijn en bovengemiddeld veel lof krijgen.