• 9.370.399 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.001.631)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Ebenezer Scrooge schreef:

Come on pelican, fly! (Duidelijk flamingo's)

Hahahahaha, get's me everytime.

avatar van royals

royals

Ik krijg zelf een beetje meer moeite met deze film omdat die alleen maar geweld lijkt te verheerlijken. En dat is misschien te excessief afgebeeld. Niets voor niets vinden de meeste rappers deze ook zo goed. Wat zou de onderliggende boodschap kunnen zijn als in een film als deze? Dat geweld uiteindelijk toch niet loont?

avatar van stfuympos

stfuympos

De onliners tegen Sosa en Manny is waarschijnlijk de onderliggende boodschap voor rappers.

Dat het uiteindelijk fout gaat nemen ze voor lief, liever aan de top dan in de goot.

Maar goed ik weet het anders ook niet behalve dat 1 man deze film zo goed maakt.

avatar van JvB Lucas

JvB Lucas

de grunt schreef:

Ah nee toch, er komt een remake

Scarface

Ik heb het gehoord, de grunt . Het zat er natuurlijk al aan te komen na al die geruchten. Naar mijn mening is het allemaal heiligschennis. Deze 1983 Scarface is ook een remake, maar die is top vanwege de vlotte regie van heer en meester Brian De Palma. Ik betwijfel of er ook daadwerkelijk nu een cineast rondloopt in Hollywood die het net zo briljant kan aanpakken en zich niet schuldig gaat maken aan inspiratieloos formulewerk.

avatar van _Se7en_

_Se7en_

• 2041 berichten

Dat werd destijds waarschijnlijk ook gedacht...

Neemt niet weg dat een remake ietwat onnodig is.

avatar van de grunt

de grunt

JvB Lucas schreef:

Inderdaad blasfemie is het.

Afblijven van meestwerken, afblijven van Pacino.

Aan Brian de Palma kon je destijds zoiets wel toevertrouwen, maar tegenwoordig worden het inspiratieloze formulewerkjes (zoals je dit mooi verwoord Lucas)

Laat Scarface aub in zijn meest pure vorm en doe geen afbreuk aan dit instituut

avatar van JvB Lucas

JvB Lucas

_Se7en_ schreef:

Dat werd destijds waarschijnlijk ook gedacht...

Neemt niet weg dat een remake ietwat onnodig is.

De film werd, tijdens haar release, inderdaad slecht ontvangen. Maar dit had volgens mij niks te maken met het feit dat het een remake was van Howard Hawks' Scarface.

Scarface (1983 film) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

avatar van MRDammann

MRDammann

Iedereen in mijn omgeving is lovend over Scarface. Dat zorgt voor hele hoge verwachtingen. Zo hoog, dat ik toch een beetje teleurgesteld was. Toch heb ik erg genoten, er zitten een paar bekende scenes in, waarbij de laatste de allerbekendste is en misschien wel een van de bekendste uit de hele filmgeschiedenis is. Het verhaal is wel wat onrealistisch, maar zeker weten genietbaar.

avatar van B-200

B-200

Hadden wel mogen laten zien hoe arm en been afgezaagd worden.

avatar van Onslaught

Onslaught

Herzien.

Scarface blijft toch wel één van mijn favoriete films. Het verhaal van de politieke vluchteling uit Cuba die opklimt in de misdaadwereld van Florida inde jaren 80 had door niemand beter vertolkt kunnen worden dan door Al Pacino. Wat een geweldige rol en wat een prachtige sfeervolle scenes.

Ook op de overige rollen is niks aan te merken. Soundtrack ook prima.

avatar van Minotaures

Minotaures

B-200 schreef:

Hadden wel mogen laten zien hoe arm en been afgezaagd worden.

Volgens mij was er een commentaar van een producent of de regisseur die zeiden dat zoiets toen erg schokkend kon zijn. Er waren zelfs schokkende reacties op het stukje waar ze alleen wat bloed lieten zien.

avatar van tbouwh

tbouwh

Alle ruimte voor een excellerende Al Pacino in dit misdaadepos. De grote misdaadfilms van de jaren 70, 80 en 90 ben ik nu een beetje aan het ontdekken, en na the Godfather-trilogie was Scarface de volgende stap.

Overtuigd van deze film ben ik nog niet, alhoewel de genialiteit er in sommige scenes wel echt vanaf spat.

Dat Al Pacino een klootzak speelt moge duidelijk zijn, en het is dan ook daarom dat ik het lastig vond mezelf echt in het verhaal te laten meetrekken.

Montana wekt nergens sympathie op, al ga je gaandeweg zijn karakter snappen, mede door wat hij meemaakt.

De film als geheel vond ik iets te lang; ik verloor bij vlagen mijn interesse, waar dit bij the Godfather-films nooit het geval was. Het gaat om een aantal scenes en quotes die ik briljant vond, en die me weer op scherp zetten.

Ik zal de film dan ook vast later nog eens herzien.

De slotscene is memorabel, en de synthesizer-score van Moroder past perfect bij de sfeer van de film.

Het acteerwerk is uitermate sterk, en zo ook de regie.

Montana´s persoonlijkheid, en sommige scenes die me hierdoor tegen stonden, zorgde er echter voor dat ik constant met een gemengd gevoel zat te kijken. Apart dat iemand die zo egoistisch is wel weigert een vrouw en 2 kinderen om te brengen.

Ik vind het enigszins lastig deze film na deze 1e kijkbeurt echt goed te beoordelen.

De superlatieven in dit forum snap ik goed, deze zijn ook vaak terecht, maar voor mezelf houd ik het nog even op 3,5*

avatar van knirps

knirps

royals schreef:

moet er altijd een onderliggende boodschap zijn?

avatar van Wuotanaan

Wuotanaan

Totale over-the-top jaren '80 Miami Vice gangster nonsens. Klinkt dat niet goed in de oren?

Wat hier in ieder geval niet al te lekker in de oren klinkt, is de soundtrack. Moroder heeft mij nooit echt kunnen bekoren, en deze film is helaas doordrenkt met zijn welbekende, zeurende synthesizer geluid.

Pacino zet hier echter wel een charismatische, ijzersterke rol tegenover, al is het vanaf het begin overduidelijk dat het met zijn karakter Tony Montana niet goed zal aflopen. Cinematisch is het allemaal erg verfijnd; de shots en kleurselectie zijn uitstekend, waardoor de Miami-sfeer zowat van het scherm af spat.

Ondanks de vrij lange zit kijkt deze film best lekker weg, met name in het begin en midden gedeelte. Naar het einde toe begint het een en ander wel af te takelen, en is het verhaal nog allesbehalve serieus te nemen. Buiten de hoofdrolspeler worden de andere karakters ook niet echt uitgediept, maar dat lijkt gezien de materie ook nooit het uitgangspunt te zijn geweest.

Scarface is gegarandeerd onderhoudend, maar echt aangrijpend wordt het nooit. Daarom is het dan ook lastig om dit als een ware klassieker aan te duiden.

avatar van N811

N811

Is het realistisch dat cubanen zo goed engels spreken?

Voor de rest een supergave film hoor. Ik bedoel italiaanse mafia spreken ook altijd voornamelijk engels met een accent. Maar die zijn dan ook meestal niet eerste generatie.

avatar van marantz

marantz

scarface yep 1 van mijn favoriete mafia films.

wat ik vooral sterk vind aan deze film is dat ie me niet zo snel gaat vervelen als de godfather delen.

minder langdradig en meer aktie je ziet iemand veranderen in een bad moterfucker.

al pacino speelt een geweldige rol wat je overigens niet kan zegen over al zijn films in de begintijd kon hij soms ronduit saai zijn als acteur.

wat mij betreft is scarface een begrip als het gaat om klassieke misdaadfilms.

avatar van MovieMind

MovieMind

"Aanrader"

avatar van baspls

baspls

"What you lookin' at? You all a bunch of fuckin' assholes. You know why? You don't have the guts to be what you wanna be? You need people like me. You need people like me so you can point your fuckin' fingers and say, "That's the bad guy." So... what that make you? Good? You're not good. You just know how to hide, how to lie. Me, I don't have that problem. Me, I always tell the truth. Even when I lie. So say good night to the bad guy! Come on. The last time you gonna see a bad guy like this again, let me tell you. Come on. Make way for the bad guy. There's a bad guy comin' through! Better get outta his way!"

Na lang uitstellen is het er dan eindelijk een keer van gekomen. Scarface een van de beste films ooit gemaakt. Een heel andere film als The Godfather maar toch wel ongeveer even goed.

Al Pacino is erg goed als Tony Montana, hij heeft speciale training gehad voor het Cubaanse accent (hij is namelijk Italo-Amerikaan). Verder is het acteerwerk ook helemaal in orde.Het script voor de film is geschreven door regisseur Oliver Stone. Stone en DePalma zijn een uitstekende combinatie.

De film bevat aardig wat geweld. Van een drugsbaas met een kettingzaag tot erg gave shoot-outs. Volgens daadwerkelijke drugsbazen destijds zou dit een realistische weergave zijn van het Amerikaanse drugs-circuit. De film werd eerst geweigerd door de MAA omdat hij te gewelddadig zou zijn. En wat DePalma ook aanpaste ze vonden het nog steeds "Rated-R". Uiteindelijk werd een versie wel goedgekeurd maar volgens DePalma was er weinig verschil met waar ze mee begonnen en dus bracht hij gewoon de oorspronkelijke versie uit. In het buitenland werd wel een aangepaste versie van de film vertoond.

Fenomenale soundtrack van Giorgio Moroder. Analoge synthesizers in overvloed. Van duistere synth, 80s disco naar synthpop. Kan er uren naar luisteren. De muziek past ook erg goed bij de film. Bij de re-release in 2003 waren er plannen om Moroder's 80s-geluid te vervangen door rap en hiphop, DePalma weigerde daar aan mee te werken.

80s actie op zijn best. De effecten en stunts zijn fenomenaal en alles ziet er erg goed uit. Ik blijf zeggen dat de goede oude bloedzakjes er veel beter uitzien dan die achterlijke CGI-spetters.

Een van de beste crime-films die ik ooit heb gezien. Scarface is een erg indrukwekkende en goede film. Eentje die je gezien moet hebben.

avatar van Thortom

Thortom

Is en blijft een topfilm van die tijd.

Al Pacino is legendarisch!

avatar van scottbrl

scottbrl

Blijft absoluut top!

avatar van Maxie Fields

Maxie Fields

zeker een van mijn favourite films, alleen jammer dat het einde nogal ongeloofwaardig en over te top is...

avatar van Stephan

Stephan

Alleen het einde???

JvB Lucas schreef:

Scarface (1983 film) - Wikipedia, the free encyclopedia - en.wikipedia.org

Ik kan zo niet tegen dat soort kritiek als wat ik daar lees. Het geweld wat je ziet in Scarface is nog niks vergeleken met wat er in het echt gebeurt, kijk maar naar Mexicaanse drugskartels nu. Als je niet tegen geweld kan, oke dat kan. Maar ik vind dat geen reden om een film helemaal af te kraken.

Majestics

Net herkeken. Wat blijft het toch ook een machtige en legendarische film dit. Tijdens het kijken van de film kom je zoveel cult-quotes tegen die tig keer elders zijn gebruikt of afgespeeld. De regie, soundtrack, dialogen, het klopt allemaal. En ik stoor me totaal niet aan Al Pacino's acteerwerk, ik vind het geweldig om naar te kijken.

avatar van Neder0001

Neder0001

Net herzien, conclusie: het kan gewoon niet beter dan dat het is, dus de sterren zijn aangepast. Heerlijke film, waarbij het verhaal, acteerwerk en muziek werkelijk prachtig is. Dit is zonder twijfel een van de allerbeste films ooit.

avatar van Kondoro

Kondoro

Scarface

Wow! Dit was me toch wel een film hoor. Bruut, zonder gevoel. Ik schaam me eigenlijk diep dat ik deze nu pas gezien heb terwijl ik nu toch twee jaar fanatiek bezig ben met films. Misschien wel drie, dat weet ik zo niet meer. Maar toch heb ik hem nu gekeken en ik kan hem eindelijk afstrepen. En dit is daadwerkelijk een AANRADER! Ik heb mij de gehele film amper verveeld en de weg tot the Real Tony Montana is erg gaaf in film gebracht!

Al Pacino speelt echt een hele goeie rol als Tony Montana, de grote man.. Wow! Ik vind hem er echt bij passen zeg!! Steven Bauer natuurlijk ook een hele mooie rol gespeeld! Michelle Pfeiffer deed het ook niet slecht! Ze houd zich op het moment wel erg stil in de film industrie! .

Ik vond het verhaal van Scarface vond ik fenomenaal! Ik vond het erg fijn om hem te volgen en heb me zeker ook amper verveeld. Het concept is mooi, maar ik vond het niet leuk toen ik hoorde dat Tony Montana nooit in het echt heeft bestaan... Iedereen zei van wel??? Afijn, goeie film en zeker het kijken waard. Aanrader voor een avondje film kijken met goeie acteurs en op het eind natuurlijk de lekkere actie-scene en de quote "Say hello to my little friend!". Heerlijk!

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Majestics schreef:

Nee zeg, waarom zou je? Een van de meest iconische rollen aller tijden, inderdaad een genot om naar te kijken. Hij speelt die rol niet, Pacino ís Tony Montana.

Ook weer herzien; de 10 blijft staan, net als de notering in m'n persoonlijke top 10. Ik heb soms wat moeite met lange films, maar hier is het bijna drie uur lang genieten geblazen. Brian De Palma is niet de meest consistente regisseur, maar wat een pareltjes zitten er toch tussen!

avatar van martijn1976

martijn1976

Tja. Scarface.... Iedereen heeft het er over. Nog steeds. film uit 1983.

Iedereen heeft hem gezien. Al Pacino. Klassieker, het zal allemaal best!

Ik kan gewoon geen sympathie opbrengen voor dit soort mafketels!

Natuurlijk speelt Pacino briljant met een bloedmooie pfeiffer aan zijn zijde.

Toch ga ik niet met de meute mee.

Belachelijk geweld. ik kan er geen reet mee. Laten we gewoon zeggen dat ik niet zo van dit type film houd.

Dus niet voor herhaling vatbaar....

Majestics

32 jaar later en Hollywood heeft nog steeds niet deze gangsterfilm weten te evenaren.

avatar van Basto

Basto

• 11920 berichten

Majestics schreef:

Goodfellas doet er niet voor onder.