• 9.372.679 stemmen

Misdaad / Drama | 170 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Geregisseerd door: Brian De Palma

Met onder meer: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer

IMDb beoordeling: 8,3 (1.001.995)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 5 april 1984

Plot Scarface

"The world is yours..."

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het cocaïne-circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt de inmiddels verslaafd geraakte Montana overvallen door paranoia, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.

avatar van TheRisingSun

TheRisingSun

Topfilm! Duurt meer dan twee en een half uur, maar verveelt werkelijk géén minuut.

Pacino weer in een prachtige charismatische rol, al is ie inderdaad wel wat over de top. Maar kon me er hier niet aan ergeren. Het verhaal van het leven van Tony Montana wordt erg vlot en in een lekker tempo verteld, waardoor je geboeid blijft kijken. Hoe Tony zichzelf omhoog werkt binnen de onderwereld is goed verfilmd.

Naast Pacino nog een scala aan goede acteurs, met daarnaast Pfeiffer en Mastrantonio als het vrouwelijk schoon.

Een film die ik al een tijdje thuis had liggen, maar de gelegenheid maar niet kreeg of nam om hem te gaan kijken. Uiteindelijk blij dat ik hem nu wel heb kunnen zien!

The One Ring schreef:

Kan het niet meer met met je oneens zijn. Ik kan geen enkel element in deze film vinden die ik als typisch De Palma moet zien. Ik heb nog niet veel van de man gezien, maar ik snap vooralsnog niet waarom hij zo hoog aangeschreven staat. Goodfellas is typisch Scorsese.

Stijl van Scarface is denk ik het best terug te vinden in Body Double. Je ziet toch dat De Palma vaak een zeer eigen visuele stijl gebruikt (ik weet ook niet hoe al die camerastandpunten heten) en dat is duidelijk te zien in Scarface. De stijl van Scorsese komt voor mij vaak iets te klassiek over. Bij Goodfellas valt dat wel nog mee. Maar misschien kun jij hier verder nog op in gaan.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Al Pacino een fantastisch acteur en ook hier is hij weer prima, maar ik vind dit toch zijn zwakste rol

Ik vind deze film eerlijk gezegd ook niet echt typisch De Palma.

JoeCabot schreef:

Misschien herken ik De Palma's stijl inderdaad nog wel niet omdat ik nog niet zoveel van hem zag, terwijl ik al 10 films van Scorsese gezien heb. Maar Scorsese heeft gewoon een eigen filmstijl die net zo goed terug te vinden is in Goodfellas als in bijvoorbeeld The Age of Innocence. Ik wil er nog bij zeggen dat ik Scarface niet een film vind die visueel bijzonder mooi is. De sfeer hangt ook een beetje tussen epische gangsterfilm en jaren '80 b-pulp. Een vreemde mix die mij niet zo smaakt. De climax had eigenlijk net zo goed bij Rambo kunnen passen. Gewoon jammer allemaal.

Dog Day Afternoon, The Godfather-trilogie, The Insider, Scent of a Woman, Heat, Glengarry Glenn Ross... allemaal films waarin ik Pacino beter vind dan in Scarface.

The One Ring schreef:

Scarface kwam qua stijl ook voor mij over als een dure aflevering van Miami Vice, ook al bestond die serie toen nog niet. Maar waarom ook niet hé? Een betere manier om de cokehandel in het Miami van de jaren '80 te verfilmen bestaat er volgens mij niet.

In The Godfather vond ik het personage van Pacino een beetje suf, om het met een heel negatief woord te zeggen. Het typische karakteracteerwerk van Pacino herkende ik niet echt. Hij haalde er zeker niet alles uit, en dat is jammer. Het was dan ook Marlon Brando die de show stal. In zo goed als al die andere film speelt hij zo een beetje hetzelfde als in Scarface: grote mond, veel ballen, ...

JoeCabot schreef:

in Dog Day Afternoon (mijn favoriete Pacino-rol) speelt hij toch echt het tegenovergestelde personage van Tony Montana. Maar een ander groot verschil is dat zijn andere rollen niet zo over-the-top zijn. In feite vind ik de rol van Pacino in The Godfather beter dan die van Brando, want Brando is daar ook meer over-the-top. Soms kan over-the-top wel werken, maar in Scarface geeft het een vreemd effect. Zoals gezegd vliegt de film soms van realistisch naar pulp-achtig.

JoeCabot

In Dog Day Afternoon, Scent of a Woman, Heat, ... vond ik hem er op sommige momenten toch ook behoorlijk over hoor. Geen enkele film klopt natuurlijk Scarface, dat is wel duidelijk.

avatar van movie*freak

movie*freak

Stem verhoogd, wat is deze film toch geweldig.

4 en half sterren

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

JoeCabot schreef:

Had allemaal nog wel een functie en was mooi.. in Devil's Advocate echter Onbegrijpelijk..

Een typische Oliver Stone movie .. heroisch verhaal ... de opkomst en downfall van een koning!

Al Pacino gaat heerlijk op in deze film. Je voelt je dicht bij komen bij hem. Wat een geweldige acteur is deze man toch. En dat taaltje van hem .. fuck you .. fuck YOU!

Geweldig. Als mensen hier al de 'oneerlijke' vergelijking maken met goodfellas. Goodfellas is meer een drama/documentaire. Goed verhaal maar weinig actie. Scarface heeft dat juist wel! Zoiezo is goodfellas ook 1 van de meest overschatte maffia films. Goodfellas valt dan ook niet te vergelijken met scarface, tis een totale andere film.

scarface 5.0

goodfellas 1.5

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Oliver Stone? Goodfellas een docudrama?

Goodfella_90 schreef:

Oliver Stone? Goodfellas een docudrama?

Ja oliver stone heeft grootste gedeelte van het script voor scarface geschreven ? Dat merk je toch wel ? 'Gelukkig' heeft de palma dat niet gedaan

En ja goodfellas een docu/drama. Het is immers ''' berust ''' op een waargebeurd verhaal en de opzet van de film is niet bepaald actie/mysterie/thriller/spionage whatever voor plakaat je er op wil gooien. Het is hoe iemand in een gangster familie komt en gaat. Voordat deze film in de bios kwam wist men dan ook wel waar de film voor het grootste gedeelte over zou gaan. Je zou het bijna biograpische drama film kunnen noemen.

Ik houd liever van een maffiafilm met een goed dik verhaal en keiharde aktie Niet deze zachte shit.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Wat een nonsens, als een op waarheid beruste film en een documentaire al hetzelfde zijn.. Maar goed, hij zal geen dik verhaal ( ) hebben.

JoeCabot

Goodfellas mag dan wel niet zo gewelddadig zijn als Scarface, zachte shit is het zeker niet...

avatar van thijsvd1992

thijsvd1992

Film met inhoud, serieuze momenten, en de broodnodige actie, prachtige rol van Pacino, die de film ook echt de moeite waar maakt om te kijken!

avatar van Bram v. L.

Bram v. L.

Ik ben veelal geïnteresseerd in cultfilms en ook ''Scarface'' wil ik graag een keer zien. Mijn vraag is: op wat voor punten verschilt deze film nou van de standaard misdaadfilm? Ik stel deze vraag, omdat meerdere regisseurs het thema de opkomst en de ondergang van een maffioso in hun film(s) verwerkt hebben.

avatar van by_the_way

by_the_way

op wat voor punten verschilt deze film nou van de standaard misdaadfilm?

Vrijwel niks.

Bram v. L. schreef:

het is inderdaad de op en ondergang van Pacino. Je zou het die zin als rambo kunnen zien alleen dan in maffia style!

en uiteraard veel beter. Deze film gaat mij echt om het karakter scarface. Dat wordt zo mooi uitgebeeld. In die zin in vergelijking met andere misdaadfilms is dat het vrij eenzijdig is. Het is eigenlijk alles vanuit het oogpunt Scarface. En de karakterontwikkeling van de persoon 'scarface'

qua verhaal is het eigenlijk een gevalletje same usual shit

avatar van dredg

dredg

Erg goede film! Het is mooi om te zien hoe de roem Montana naar het hoofd stijgt en hij helemaal doordraait. Ondanks z'n flinke lengte blijf je goed in het verhaal en verveelt het niet.

4 sterren.

avatar van gideonvdb

gideonvdb

Bram v. L. schreef:

al pacino met als beste acteer prestatie ooit beter dan wie dan ook, voor de rest niet eigenlijk

avatar van Reinbo

The One Ring schreef:
Montana die op een neer blijft springen nadat hij tientallen kogels in zijn lichaam heeft gekregen vond ik te veel van het goede. Vreselijk slecht.

Dat hij een half ons coke in z'n neus had gestopt is je blijkbaar ontgaan. Zeker niet onrealistisch volgens mij. Wel lekker over the Top.

The One Ring

Dat was me niet ontgaan en ik had al zo'n verklaring verwacht. Maar het maakt het helaas geen betere scène.

avatar van olivier

olivier

The One Ring schreef:

Het voelt soms ook echt aan als een jaren '80 b-film.

Het is natuurlijk ook erg '80s. Daar komt bij dat men weleens over het hoofd ziet dat dit DePalma pur sang is en dat die man altijd geflirt heeft met de B-film, de pastiche en het over-the-top zijn (zowel seksueel als geweldmatig!). Je opmerkingen zijn dus helemaal niet uit de lucht gegrepen!

avatar van olivier

olivier

Filmi Corleone™ schreef:

De man schreef dan wel het script, maar de echte Oliver Stone-touch lijkt me zich enkel te bevinden op het niveau van de vreemdelingen-thematiek hoor. Oliver Stone de man van de rise and fall-film? Twijfemachtig.

olivier schreef:

Ik schreef het zojuist ook al bij Back to the Future, maar dat typische jaren '80 ligt mij niet. Het mag dan kenmerkend zijn voor DePalma, maar dat betekend denk ik alleen maar dat het misschien wel nooit echt tussen mij en DePalma zal klikken.

avatar van *Yoy

*Yoy

Vreselijke film.. ik volgde er gewoon niks van.. en het is niet dat ik zo dom ben

gelukkig zat michelle Pfeifer erin, dat maakte veel goed.

avatar van movie*freak

movie*freak

Kan je even wat meer motiveren?

avatar van brymj

brymj

geniale film.
al pacino acteert hier de sterren van de hemel.
het is ook erg realistisch in beeld gebracht en iedereen kan zich wel identificeren met de moedige maar slechte Tony Montana.
er zit ook goede vooruitgang in de film, tony die eerst als bootvluchteling in miami arriveert, dan ook moet toegeven dat hij in de cel heeft gezeten en langzaam aan werkt hij zich tot de top, van afwasser naar een steenrijke drugsdealer, en dan aan het einde verbruid hij het toch en sterft hij door maar 1 klein foutje, de limiet tot zijn idiotie; hij kan geen kinderen en vrouwen vermoorden. Als hij die vrouw en kinderen in die auto had vermoord was hij loyaal gebleven aan zijn team en had op die manier niet een van zijn mannen hoeven neer te knallen en was hij toch in leven gebleven. erg inspiratievol en prachtig! 1 van de 4 beste films ooit! Klassieker

avatar van jayytjee

jayytjee

Blijft toch wel een van de beste films ooit gemaakt... vind ik

avatar van II Fenomeno

II Fenomeno

Ik had hoge verwachtingen van deze film. Deze film wordt door velen betiteld als een van de beste films allertijden en ook bij moviemeter staat hij hoog in de toplijsten. Mede hierdoor viel de film mij een beetje tegen. Ik vond het acteerwerk overigens wel zeer goed en er zaten ook een boel pluspunten in de film, maar ik had er net wat meer van verwacht. (en dan heb ik het over het verhaal zelf, dat vond ik redelijk oppervlakkig)

3,5