• 9.376.105 stemmen

Met onder meer: Jared Leto, Matt Smith en Adria Arjona

Gesproken taal: Engels, Spaans, Grieks en Noors

Releasedatum: 21 april 2022

Plot Morbius

"A new Marvel legend arrives."

Biochemicus Michael Morbius probeert zichzelf te redden van een zeldzame bloedziekte. Tijdens het proces verandert hij echter in een soort van vampier, met de bijbehorende dorst naar bloed. Morbius walgt van zijn eigen bloedlust en gaat daarom op zoek naar criminelen waarvan hij vindt dat ze onwaardig leven.

Dr. Michael Morbius / Morbius

Young Michael

Young Milo

avatar van PeterPater

PeterPater

Critici breken deze film af, ik vond het wel nog meevallen.

Een top film is dit niet, maar wel een film die ontspannend is.

Geen saaie momenten, actie, het was anders dan anders.

Venom werd paar jaar geleden ook afgemaakt door critici & die was nochtans ook niet slecht.

Ahja, we hebben die zure mensen niet nodig. Wij zullen wel zelf beslissen of dit goed is of heel slecht

avatar van HorrorFan007

HorrorFan007

Ik snap de critici niet

oké het is geen perfecte film

maar vermakelijke ja !!

en leto is een goede morbius

veel actie

dus een 3,5

verstand op 0 en gaan

avatar van Film Pegasus

De grens tussen MCU en Sony wordt al wat vager en op zich maakt het niet veel uit, uit welke stal de volgende Marvel-film komt. Sony doet het soms wat meer donker en minder kinderachtig dan sommige MCU films. Persoonlijk zie ik ook liever wat meer horror in een Marvel dan ruimte en andere dimensies. Al moet het op de eerste plaats een goeie film zijn natuurlijk.

Met Morbius gaan we opnieuw de donkere kant op. Ik was al fan van New Mutants en in afwachting van het veelbelovende Blade, was ik toch ook blij met Morbius. Jared Leto is alvast beter in de titelrol dan zijn toch mislukte versie van de Joker. Morbius heeft de nodige sfeer en is beter dan de critici doen uitschijnen. Maar het geraakt ook wel niet boven het gemiddelde. Want het script is nogal mager. We hebben het al een keer gezien. Eigenlijk is het een vampierenversie van The Hulk. En ook al is de MCU over het algemeen vrij afgeborsteld met creativiteit binnen de afgesproken lijntjes, weten ze toch wel het publiek mee te nemen en een hype op te bouwen. MCU heeft Blade in handen. Misschien moeten ze Morbius ook overnemen om het wat op te pimpen. Zonder het eigen karakter te verliezen.

avatar van Shinobi

Shinobi

"How far are we allowed to fix something that's broken?"

Het is verbazingwekkend dat je als Sony zijnde de keus hebt uit een keur aan karakters uit Spider-Man en dan uitgerekend bij Morbius uitkomt. En dan zitten er nog geen eens de dingen in die hem weleens tof zouden kunnen maken, zucht.

Jared Leto stapt hier in de schoenen van biochemicus Michael Morbius. De beste man lijdt aan een zeldzame bloedziekte en denkt daartegen een remedie gevonden te hebben. Echter verandert hij in een soort van vampier met een dorst naar bloed.

'Morbius' is op zijn zachtst gezegd een rommeltje te noemen. Het is te merken dat men van alles probeert, maar het merendeel is simpelweg nietszeggend. Er worden personages geïntroduceerd die werkelijk geen rol van betekenis hebben, zoals de twee agenten die de moorden onderzoeken. Het narratief leidt nergens naartoe en is gevuld met de meest domme dialogen. Alleen Leto lijkt er nog zowaar plezier in te hebben.

Het geheel is erg bloedeloos; pun intended. Je maakt een film over een vampier en dan is er nauwelijks een druppeltje bloed zichtbaar... Een Rated R rating zou denk ik wel enigszins schelen, hoewel je dan wel iets moet zien. De actiescènes bestaan namelijk uit een dikke brij aan CGI en ongeïnspireerde slow motion effecten. Het is veelzeggend dat de film na het eindgevecht gelijk is afgelopen.

Al met al een film die je gerust kan overslaan. Wel even blijven zitten bij de eindcredits voor twee extra scènes.

2,0 Sterren.

avatar van rep_robert

Op basis van de grote shitstorm die deze film over zich heen krijgt was ik al voorbereid op de grootste bagger aller tijden. Dat viel gelukkig nog enigszins mee, maar om de film prima te noemen gaat me ook te ver.

De film lijkt inderdaad niet echt een doel te hebben. De vele zijplotjes dienen geen enkel nut en waren oorspronkelijk denk ik bedoeld als comic relief. Echter lijkt er in de film dusdanig veel geknipt te zijn dat je vooral geen idee hebt waarom die twee continu rondhuppelen in de film. De love interest is ook een beetje te willekeurig om te boeien en Morbius mist vooral een boeiende antagonist, want deze is voelt te gemaakt met de geforceerde omwenteling naar bad guy. Ook toevallig dat twee van die weesjes zich zo omhoog hebben weten te werken.

Dan kom je uit op het punt: waarom is deze film gemaakt? Voor de entertainment waarde kan je een belletje naar Joost doen, want hij mag het weten. Niemand zat ook op Morbius te wachten verder. Het draait verder natuurlijk om de centjes. Er zitten geforceerde post-credit scenes in de film die krampachtig de kijkers duidelijk proberen te maken dat dit toch echt wel om Spider-Man Universe draait hoor! En daar wil Sony natuurlijk verder mee cashen.

Dan kom ik toch aan bij de positieve punten, die er voor mij toch nog wel zijn. De film is door al het geknip heel erg vlot, laat nergens gras over groeien en heeft geen ellenlange speelduur. De visuele effecten zijn natuurlijk niet mind blowing, maar de audiovisuele trucjes over de gaven van Morbius komen goed naar voren en brengen toch enigszins niveau mee naar de film. Het plot is simpel en erg voorspelbaar, maar soms hoeft het ook allemaal niet zo moeilijk te zijn. En daar ben ik de film wel dankbaar voor, dat ze geen verwoede pogingen doen om meer uit de film te halen dan daadwerkelijk mogelijk is.

Over de bestaansrecht mag je oprecht twijfelen en de film mist overduidelijk een R-rating in de actie. Maar ik snap best dat de gemiddelde biosganger die niks geeft om filmkritieken en niet continu op MovieMeter zit zich hier toch mee zal vermaken.

avatar van Lennert

Lennert

Het is altijd lastig om af te gaan op recensies van de critici als het gaat om Sony-gerelateerde superheldenfilms, aangezien er toch een behoorlijke vooringenomenheid lijkt uit te gaan naar alles dat niet MCU is, maar in het geval van Morbius is het wat mij betreft niet meer dan terecht dat de film door critici met de grond gelijk gemaakt is. Dat hij op het moment van typen nog een 3/5 op basis van 53 stemmen (ook niet bijster veel) haalt, is in een bepaald opzicht opzienbarend, want een voldoende kan ik met geen mogelijkheid geven aan dit oersaaie wanproduct.

Van tevoren waren al dingen naar buiten gekomen over Leto's method acting die hem al niet in een bijzonder positief daglicht zetten, maar op basis daarvan had ik nog gehoopt dat er iets van intensiteit uit zijn rol zou komen. Niets is minder waar: Leto is uitzonderlijk saai in zijn rol, dermate saai zelfs dat ik me afvraag wat er in zijn hoofd omgaat op het moment dat hij ook maar de simpelste vorm van standaard omgang met zijn medemens moet acteren. Dat mensen als Adria Arjona en Jared Harris eveneens niets te doen hebben, kan ik ze gezien hun ondankbare rollen nog meer vergeven, maar een hoofdrolspeler zou er toch wel moeten uitspringen? Nee, dan is Matt Smith's karikaturale rol nog iets meer te genieten, aangezien hij lijkt te snappen in wat voor troep hij speelt en nog probeert om wat overdrevens toe te voegen, maar hij kan dit product met geen mogelijkheid redden.

Gesteund door zo'n lelijk blauw kleurenfilter dat we ook al kennen van de Underworld films is Morbius een behoorlijk bloedeloze vampierfilm. Bij vlagen is er een slow motion scene die even laat zien wat er gebeurt, maar hier is extra duidelijk dat de CGI van ondermaats niveau is en als er bloed moet vloeien is er niets te zien. Sterker nog, slagaderlijke bloedingen worden aangegeven als iets waarbij mensen nog hele dialogen kunnen houden, terwijl de omgeving helemaal schoon blijft. Tevens krijgen we een hoop onzin over vampiervleermuizen te horen (zo gevaarlijk zijn die dingen echt niet mensen, hondsdolheid is het ergste dat ze verspreiden, maar ze zullen je niet aanvallen als je een bloedende duim omhoog houdt) en is er van enig wetenschappelijk realisme geen enkele aanwezigheid. Dit zou niet erg zijn als de film over the top zou zijn, maar het is zo verschrikkelijk serieus en humorloos dat het extra pijnlijk blijft opvallen.

Er is een enkele scene waar Espinosa wat regisseurskwaliteiten toont als een zuster in het ziekenhuis gestalkt wordt. Prima belichting, fijne opbouw: goeie scene. Daar is ook alles wel mee gezegd, want zaken als Leto's eerste transformatie zijn spanningsloos en grotendeels off screen. De geforceerde poging om de film toe te voegen aan het Spider-Man universum door Vulture nog even te laten opdagen aan het einde was nog even extra lachwekkend. Had Morbius maar gewoon in een volgende Spider-Man film zijn opbouw gegeven als tragisch personage, dan was er mogelijk nog iets van zijn personage over gebleven, nu...

Morbius is saai, lelijk, bloedeloos, te serieus, matig geacteerd en bovenal een verhaal dat niet verteld had hoeven worden. Hoe matig ik de vele MCU-films ook blijf vinden (de afgelopen jaren), Morbius is van een compleet ander kaliber slecht.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Dit was echt een wangedrocht. Een film als los zand. Dit ding duurt 105 minuten, dus niet al te lang. Fijn omdat elke seconde minder een gewonen seconde is, maar anderzijds miste deze film heel veel. Dit is een film zonder vlees op de botten die van scène naar scène en van moment naar moment huppelt zonder dat je als kijker wordt meegenomen. Leto doet nog zijn best, maar de rest van de film is bloedeloos (pun intended ja). De love interest hangt er maar wat bij, de bad guy van dienst erg mager (Matt Smith is sowieso een irritant acteur) en bovendien was van mijlenver te zien dat de beste man de antagonist zou worden, alleen nergens wordt nu echt invoelbaar gemaakt waarom hij boosaardig wordt) en de plot is veel te dun met een extreem magere finale. Eigenlijk mist de film een middenstuk. Dit is opbouw, met een climax, die alleen geen climax is. En de opbouw is prut. De muziek is ongeïnspireerd en de actie verschrikkelijk in elkaar gezet. Soms zie je echt niet wat er gebeurt. Met daarbij slechte getimede slowmotions. Sowieso visueel zonder idee. Soms ineens groene filters, dan weer meer naturel en dan weer gewoon saai en lelijk. Het lijkt alsof meerdere mensen de film hebben gemaakt zonder enig overleg. En dan die twee inspecteurs die er maar wat bijhangen en iets als komisch duo moeten voorstellen maar er totaal niet bij passen. En spanning of echte horror wordt ook node gemist. Ja, ik heb weleens slechtere films gezien. Of saaiere. Maar soms zegt een gevoel meer. 0,5*.

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Heb me hier ontzettend mee vermaakt en vond de hoofdrolspelers top. En waren leuke vampiertjes en die Arjona, diyr Martine speelt mag er zeker wezen Dit was veel te snel voorbij Dikke 8.

avatar van james_cameron

Wisselvallige samenwerking tussen Sony en Marvel; net als de Venom-films is dit het net niet. Na een sterk begin, waarbij de film rustig de tijd neemt de personages te introduceren, verzandt de boel al snel in het gebruikelijke anonieme cgi-festijn, resulterende in een ondermaatse finale. Het voelt uiteindelijk ook allemaal iets te kleinschalig aan. De prima cast is een pluspunt; Leto doet het goed in een voor hem vrij normale (!) hoofdrol en Matt Smith is een sympathieke slechterik. Maar ook zij gaan uiteindelijk kopje onder in een vloedgolf van matige computereffecten.

avatar van filmkul

filmkul

Matige film uit de Marvel reeks. Het verhaal is vrij standaard en ook de film brengt niets bijzonders. Niet dat de film verveelt, maar we hebben het allemaal al eens eerder gezien, alleen nu met een vampier. De opbouw is verder best aardig en de film kent een lekker tempo. De actiescenes zien er aardig uit maar bestaan vooral uit CGI, dus snel, lastig te volgen en vooral spanningsloos. Leto zet wel een overtuigende rol neer. Verder wordt er wel een sprekende badguy/girl gemist. De humor is beperkt en matig en voor een 16+ film had deze best wat grover mogen zijn. Krappe voldoende. 2.5/3.0

avatar van mrklm

mrklm

Batman meets Hulk in deze weinig interessante toevoeging aan het filmuniversum van Marvel. Jared Leto houdt zich nog redelijk in als wetenschapper Michael Morbius, die het zijn levensmissie heeft gemaakt om een middel te vinden waarmee hij botaandoeningen – waar hij zelf aan lijdt – te genezen. Zijn experimenten op vleermuizen lopen uit de hand wanneer hij zelf door die vleermuizen gebeten wordt en duistere krachten ontwikkelt. Morbius ziet dit als een vloek, maar zijn jeugdvriend Milo [Matt Smith], die lijdt aan dezelfde aandoening, beschouwt het als een zegen en eist dezelfde krachten voor zich op. En dus is een dodelijke strijd tussen Morbius en Milo onvermijdelijk. Morbius voegt niets toe aan het uitgemolken genre. De special effects zijn bovendien vrij matig.

avatar van Corcicus

Corcicus

Zeer flauw en zwak afkooksel van Blade.

avatar van Mr.Brighside

Mr.Brighside

Voor mij had het niet gehoeven.

Liever de tijd, moeite en geld in een bekende Marvel held gestoken en een goede film neergezet.

Special effects waren fantastisch maar het verhaal was mwa, wel erg simpel verhaal en plot.

avatar van Shadowed

Shadowed

Ach.

Je kan ook niet snel bedenken dat een superheldenfilm met Leto in de hoofdrol die gaat over een man die in een vampier verandert echt goed gaat werken. We krijgen dit soort films wel vaker te zien; snelle bijdrages aan het universum om wat toekomstige personages uit te diepen of vorm te geven. Deze zit daar qua niveau net onder.

Maar ik denk dat de film wel slachtoffer is geworden van de negatieve hype, zoals de berichten over de rare fratsen van Leto. Fratsen die overigens niet veel zin hebben gehad, want zijn prestatie is verder nogal dwaas te noemen. Weinig expressie en vooral een figuurtje dat niet zo goed in de film thuishoort. Smith daartegenover past juist heel erg goed in deze film.

Nadelig is vooral het feit dat de structuur van de film nogal rommelig is. We springen van scene naar scene terwijl er nooit echt vooruitgang wordt gemaakt. Hier en daar worden we plots naar het verleden geslingerd en vervolgens weer terug. Het is nogal moeilijk om echt een goede lijn te vinden in deze film, maar Espinosa weet het gelukkig nog wel vermakelijk te houden.

De geanimeerde vampierengezichten zijn lelijk, maar verder zijn de effecten aardig. Vlot, kleurrijk en snel. Bovendien kon ik de actiescenes die worden opgeleukt met tollende camera's en snelle montage ook erg waarderen. Wellicht dat er wat te weinig actie aanwezig is om het publiek tevreden te stellen, maar het mag er wel wezen. Ik heb er in ieder geval weinig over te klagen, buiten de opinie dat de finale wel erg rommelig wordt gemonteerd. Kon nauwelijks zien wat er precies gaande was, jammer.

Prima kijkvoer dat niet echt veel beter of slechter is dan het gemiddelde Marvel-niveau, buiten dat het verhaal en de intentie van de film duidelijk aan een wat simpelere aard zijn. Echt eng wordt het nergens, bloederig evenmin, maar Morbius loopt lekker door en verveelt zelden. Beetje jammer dat ze anno 2022 nog met dit soort kartonnen concepten aan komen kakken, maar gelukkig komt daar langzaam met andere superheldenfilms wat verandering in.

avatar van The Oceanic Six

Wat een middelmatige rommel zeg, jammer dat Sony steeds Marvel misbruikt door dit soort simpele zooi uit te brengen. Een Marvelfilm staat voor kwaliteit, een Sony-Marvelfilm staat voor matig. Het helpt overigens al niet dat Jered Leto met zijn Jezushoofd de hoofdrol speelt, want ik vind dat echt een belabberde acteur, maar Morbius is buiten dat ook niks. Het is niet mooi gemaakt, het is niet boeiend, er zit geen sterkte verhaallijn in en de actie is ook enorm slap. Dit doet denken aan de Venom-films, zelfde soort problemen. Echt een film die in de vergetelheid gaat belanden.

avatar van Jynxter

Jynxter

Ja, wat moet ik er van zeggen. Niet heel slecht. Maar ook zeker niet heel goed.

De zoveelste superhelden (of -villain) film die je best een keer op kan zetten, maar waar weinig van zal blijven hangen.

avatar van scorsese

Redelijke film over een wetenschapper met een bloedziekte die een onconventionele oplossing probeert te zoeken. Het verhaal en de personages van deze superheldenfilm hebben genoeg potentie. De inwendige tweestrijd van het hoofdpersonage en ook de vriendschap die verandert in vijandschap. Echter had het allemaal wat boeiender uitgewerkt mogen worden. Vervelend wordt het zeker niet en Jared Leto is goed gecast in de titelrol.

avatar van ibendb

ibendb

Doe mij maar Michael Morbius in plaats van Edward Cullen als knapste vampier.

Morbius heeft last van een onevenwichtig script, choppy editing en best slechte CGI. Ook is het pijnlijk duidelijk dat de studio er alles aan deed om het PG-13 te maken.

Vreemd genoeg heb ik me enigzins vermaakt hiermee. Mede door Leto zijn performance. Love him or hate him.

avatar van Noodless

Noodless

Leuk is het gegeven dat deze Marvel film gezien het thema en bepaalde scènes tot het genre horror kan beschouwd worden. Dacht dat dit een vrij origineel gegeven is. Helaas werkt het verhaal niet echt want na een uur heb je ook het gevoel dat bepaalde filmelementen steeds terug komen waardoor de film vaak in herhaling valt. Daardoor verslapt de aandacht. Ook de effecten weten niet echt te imponeren en na een uur heb je het ook ermee gehad. Nochtans aan de cast ligt het niet want beide mannelijke hoofdrolspelers Jared Leto en Matt Smith doen het best aardig. Adria Arjona lijkt een ontdekking te zijn. Blijkbaar toch 3 films van haar gezien. 6/10

avatar van Flipman

Flipman

Ik heb deze film zo objectief mogelijk bekeken maar voor mij zit er werkelijk niks in. In de opening ging het al mis: op geen enkel moment kon ik geloven dat Morbius en die helikopter zich echt voor de opening van een grot bevonden. En natuurlijk mogen studio's en sets gebruikt worden, geen enkel probleem, maar soms is het zo gemakkelijk om de illusie te doorprikken. Dat merk ik bijvoorbeeld ook aan Gotham City tegenwoordig in Batman (1989) en Batman Returns (1992). Deze films blijven een rotsvast onderdeel van mijn jeugdsentiment, maar zonder er specifiek op te letten kan ik gewoon zien dat die straten en gebouwen niet echt zijn. Misschien wegens zeldzame totaalshots. Genieten lukt nog wel, maar het blijft knagen. En ook hier.

Hoe dan ook, het zogeheten 'suspension of disbelief' was niet meer aanwezig. Jammer.

Maar dat was echt niet het grootste probleem dat ik had met Morbius. Het verhaal werd veel te snel afgeraffeld om interessant te kunnen zijn. Morbius moest maar met sneltreinvaart een vampier worden om over te kunnen gaan op flitsende actiescènes. En ik heb me de rest van de film zitten vervelen.

Een verhaal staat of valt met een hoofdpersonage. En hij of zij is pas boeiend gebaseerd op morele keuzes die gemaakt worden. Daar had ik hier een groot gebrek aan.

Want zijn experiment slaagde: dat muisje was geïnjecteerd met het serum dat hij ontwikkelde en overleefde de proef. Waarna hij het meteen op zichzelf wilde testen. Ik snap niet dat de schrijvers er niet voor kozen om te laten zien dat die muis zelf ook in een monster veranderde - of in ieder geval zorgwekkend gedrag vertoonde -, waarna Morbius voor een keuze werd gesteld: ga ik hiermee verder of niet? Moet ik nog meer tests doen, verbeteringen aanbrengen of kan ik hiermee leven? Wetende dat hij die tijd niet meer zou hebben, koos hij toch voor het laatste, met gruwelijke gevolgen.

Kijk, dan heb je een verhaal! Willens en wetens heeft de hoofdpersoon, in vol bewustzijn, een zacht gezegd twijfelachtige keuze gemaakt met verstrekkende, verschrikkelijke consequenties. Idealiter kwamen de transformaties later pas en had hij zelf Milo in optimisme 'genezen'. Allebei ontdekken ze gaandeweg hun fysieke veranderingen en verkregen vermogens, die Morbius terug wil draaien maar waaraan Milo dolgraag wil toegeven.

Dr. Nicholas had in hun jeugd explicieter de rol van grote broer aan Morbius gegeven, opdat die Milo onder zijn hoede zou nemen en alles in zijn vermogen zou doen om hem te beschermen wanneer Nicholas niet kon helpen - toegegeven, dat zit er al enigszins ingebouwd. Daarom is het ook Morbius' aanvankelijke doel om de transformatie terug te draaien, iets wat hij met een zelfgemaakt serum ook hoopt te kunnen doen, zonder hem te doden, dus. De dodelijke variant bestaat ook, maar daar wil hij niet aan. Totdat Nicholas hem met zijn laatste woorden zegt dat hij Milo moeten tegenhouden, koste wat kost. Hoe verschrikkelijk ook, hij beseft dat het risico dat zijn plan mislukt om de transformatie permanent ongedaan te maken te groot is en dat hij Milo wel moet doden..

Maar nee hoor. Ik heb er sowieso al een hekel aan wanneer iemand in een sterfscène toevallig nog net tijd heeft om een laatste wens of wijsheid uit te spreken alvorens de geest te geven, maar You HAVE to stop him...! te rochelen terwijl dat allang en breed Morbius' plan was, getuigt gewoon van lui en ongeïnspireerd schrijfwerk.

Oh, en 'gelukkig' waren de eerste slachtoffers van Michael's vampirisme maar een stel huurlingen... waarom hadden ze überhaupt gewapend tuig nodig aan boord?! Angst voor piraten à la Captain Phillips (2013)? Dat detail ontschoot me dan, mocht het daadwerkelijk zijn uitgelegd. Hoe dan ook, geen onschuldige mensen die gemist zouden worden, zodat wij de hoofdpersoon dit als kijkers niet zouden aanrekenen. Daarom was 't me ook direct duidelijk dat Milo die verpleegster vermoordde en niet Michael zelf.

Nog effe terugkomen op 'suspension of disbelief': Ik moet geloven dat Milo zich zo gemakkelijk kon voordoen als advocaat en Michael's cel werd binnengelaten? Met wandelstok, die door de gedetineerde als wapen gebruikt zou kunnen worden? En de enige supervisie was een bewaker die buiten stond? Bovendien werd 'ie niet eerst gefouilleerd, aangezien hij gewoon een heupfles bij zich had, waar bijvoorbeeld verdovende middelen in hadden kunnen zitten? Ze werden niet naar een ruimte geleid die bedoeld is voor bezoeken en ondervragingen? Nee...? Oké.

De FBI agenten die maar wat achter de feiten aanliepen hadden ook niks te doen in de film of ook maar enige invloed op het verhaal.

En Adria Arjona als Martine Bancroft... zat ook in de film. Niks mis mee, maar haar toevoeging aan het geheel vind ik ook maar summier. Een love interest als een moetje.

Die eighties neoneffecten in de voor- en aftiteling vond ik eigenlijk nog het boeiendste aan Morbius. Ik kon namelijk met niemand meeleven en de makers minachten hun publiek. Los hiervan moet de film het hebben van visuele effecten die echter bedoeld zijn om het verhaal te ondersteunen... dat mij dus geen reet kan schelen.

Ik had dit verhaal korter kunnen houden, namelijk zo:

The Oceanic Six schreef:
Daar ben ik het namelijk volledig mee eens.

Tot slot nog een mid-credits scène met lachwekkend slechte dialogen op Power Rangers niveau. En waar dat over ging weet ik ook totaal niet, want ik loop achter met Marvel. Maar nieuwsgierig werd ik er niet van.

Kortom, ik heb mezelf compleet op zitten vreten. Bijna tot bloedens toe.

avatar van schram101

schram101

Goeie genade dit was niet best. 16+? Hilarisch! Jared Leto kan ik best hebben, vampiers over t algemeen een stuk minder. De actie is echter wel zó slecht en de cgi idemdito. Tel daarbij op een tenenkrommend voorspelbaar plot dat maakt 93 minuten alsnog een behoorlijk lange zit.

avatar van Kondoro

Kondoro

"If you quote The Notebook, I'm going to turn and hobble very slowly in the other direction.”

Ja, dit was eigenlijk precies al zoals ik het had verwacht. Slecht tot op het bot, er is dan ook bijna geen goed woord over te zeggen. ‘Morbius’ is een erg saai 'Marvel’ verhaal, die nu al voor de tweede keer met een horror-film. Dat zag je destijds al met ‘The New Mutants’ en nu met ‘Morbius’ is het weer raak. Is de film dan echt zo slecht puur door dat? Nee, dat denk ik niet maar, je merkt wel dat ‘Marvel’ zich dan in een gebied bevindt waar ze echt niet weten welke weg ze moeten volgen. Je merkt dat het hard en “eng” moet zijn maar, té bloederig mag ook weer niet voor de tere zieltjes. Daarnaast moet de film super snel zijn maar, je merkt dat de film te snel dood valt door eeuwige en vooral saaie praatscenes die nergens echt wisten te boeien. Dat met een ontzettend slap script en eigenlijk een verhaal dat wel interessant was maar, inderdaad erg snel was afgeraffeld is ook deze ‘Marvel’ film eentje om snel te vergeten.

De film vond ik echter juist wel leuk beginnen, moet je het zo realistisch bekijken dat daar een helikopter land? Ik denk het persoonlijk niet, je weet waar je naar gaat kijken, dus dat kon ik gelukkig snel uit mijn hoofd halen. Daarna liep de film eigenlijk vrij sterk door, de transformatie van ‘Morbius’ vond ik juist leuk om te zien, en was tevens spannend. Er was sfeer gecreëerd en het was ook nog eens interessant om te volgen, daarna volgen er nog meer leukere en boeiende scenes die de film interessanter wisten te maken maar, ook liep de film hier in een bepaalde afgrond waar de film eigenlijk niet echt interessant meer werd. Het verhaal kakte volledig in, het werd nergens meer boeiend en wat me het meeste stoorde; de film zat behoorlijk stil. Ik had wat meer van de vampier willen zien, wat meer actie in dat gedaante en meer spanning maar, dat bleef toch constant uit.

De CGI zag er inderdaad nog wel redelijk goed uit, daar was niks op aantemerken en dat heeft me ook niet gestoord. Ik vond het visuele van deze film (qua CGI) een geslaagd stuk, al was ik daar niet echt bang voor met een film in de handen van zowel ‘Sony’ als ‘Marvel', die wel met lastigere CGI films zijn gekomen. De film wist me hierdoor nog enigszins te vermaken.

Qua acteerwerk was het echter ook niet veel soep. ‘Jared Leto’ vond ik namelijk ook erg zoutloos acteren, en dat deed hij wel vaker in andere rollen. Na zijn rol in ‘Suicide Squad’ (die ik tevens ook niet echt bijzonder vond) lijkt hij wel flink achteruit gegaan te zijn. Zijn slechte performance haalt eigenlijk ook de klasse van de film naar beneden, vooral daar had ik toch wel wat moeite mee.

Ik had persoonlijk toch meer van ‘Morbius’ verwacht. Meer bloed, meer spektakel, wat allemaal toch iets te veel achter bleef. Jammer man, het concept had wel wat meer kunnen zijn maar, het script is gewoon bagger geschreven en dat is de knel van de film.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goh ja.

Op voorhand hoge verwachtingen hebben lijkt me niet aangewezen voor de zoveelste Marvelfilm. Ook nog eens met Jared Leto die een (soort van) vampier zal spelen. Dat klinkt al niet echt geweldig, dus kan je er maar best met verstand op 0 ingaan. Dat was in mijn geval niet moeilijk, want ik keek deze tijdens een lange vlucht. Gezeten naast een obese en bezwete Turk voor een uur of 8 was al veel goed om even uit die nachtmerrie te ontsnappen.

In ieder geval maakt Morbius mijn eigen verwachtingen wel waar. Het is niet goed, maar soms wel vermakelijk in al z'n gemak. Leto is typisch Leto. Daar kan ik weinig over zeggen. Op zich geen slecht acteur, maar hij acteert geregeld bizar of in bizar slechte films. Zijn tegenspelers zijn ook zo wat met de haren erbij getrokken. Matt Smith springt als antagonist het meest in het oog. Hij is vrij irritant en schmiert er wat op los.

Niet dat een verfijndere aanpak veel had geholpen. De grauwe look ten spijt is de film clownesk. De CGI is matig en de monsterdesigns zijn vaak lachwekkend. Of dit allemaal de bedoeling was, is maar de vraag. Dat dit bij momenten nog wel kijkbaar is (al dan niet tijdens een lange vlucht) is mooi meegenomen. Ooit nog eens kijken? Absoluut niet.

2,5

avatar van Collins

Collins

De film neemt als protagonist een gekke geleerde en probeert deze figuur als een tragische ambivalente persoon neer te zetten. Dr. Morbius is een zielige man die lijdt aan een bloedziekte en in zijn wanhoop alle ethische wetenschappelijke grenzen overtreedt en daarmee een gruwelijke geweldspiraal in werking zet. Het begint veelbelovend.

Op zich is dr. Morbius een interessant personage. Helaas toont het script maar oppervlakkige interesse in het dilemma en de karakterontwikkeling van de dokter. Hetzelfde lot ondergaat de antagonist die ooit de beste vriend van Morbius was. Zijn ontwikkeling naar gewetenloze booswicht verloopt zonder veel ingrijpende dramatiek. Hij is opeens de gekke en kwaadaardige vijand waartegen Morbius het moet opnemen. De film gaat wel erg laconiek met zijn belangrijkste personages om. Als kijker is het dan erg lastig om empathie op te brengen voor de personages en hun dilemma’s.

Deze armzalige constellatie van belangrijke personages waar trouwens Adria Ariona als collega en vertrouweling van Morbius ook deel van uitmaakt, straalt niets episch' uit. Jammer is ook dat Ariona amper enige andere bijdrage levert dan het etaleren van haar schoonheid. Met deze armzalige contouren moet haar karakter het doen. Er is een troost en dat is dat haar lege karakter prima aansluit bij de andere karakters in dit verhaal.

Het verhaal is even armzalig als de constellatie van personages. Gelukkig dat er soms een gevechtscène opduikt of hier en daar met grootse effecten wordt gestrooid die de doorsnee gebruiker van psychedelische drugs waarschijnlijk dagelijks ervaart. Ja, ja, in mijn wanhoop, klamp ik mij aan elk lichtpuntje vast. Zonder lichtpuntjes was de kijkbeleving wel heel erg slaapverwekkend geworden.

avatar van Fisico

Fisico

Tja, Marvel horror, niet mijn favoriete genre. Te vlak en te veel afgevijld om van onder de indruk te zijn. Het gaat hier om vampiers, maar buiten wat enge gezichten en veel vleermuizen stelt het allemaal niet zo heel veel voor.

Niet voor het eerst worden superkrachten ontleend na veel experimenten en geheime infusen. Ik had er zelf meer baat bij gehad wanneer het opkomende dilemma sterker in de verf zou gezet zijn, want die waren er wel. En ik had het nog kunnen begrijpen ook. Nu is Morbius zelf een slap personage net als zijn antagonist.

Voorts wordt het geheel wat opgesmukt met wat lege actie en wat CGI. Van horror is dan nog nauwelijks sprake. Niet Marvel´s beste denk ik...

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Tja, hoe vaak heb ik het niet al meegemaakt dat een fantasiefilm als deze intrigerend begint en daarna een doorsnee aktiespektakel wordt? Morbius volgt de platgetreden paden en verwordt na een half uur tot een gewone vampierenfilm, en als klap op de vuurpijl is het eindgevecht a. uiterst voorspelbaar, b. propvol CGI en c. vanwege het duistere camerawerk amper te volgen. Jared Leto maakt bewonderenswaardig weinig gebruik van alle mogelijkheden om als een mad scientist te over-acteren, en naar dat onorthodoxe en ietwat skeletachtige gezicht van Matt Smith is het altijd fijn kijken, maar dan ben ik toch echt door mijn pluspunten heen.