Genre: Drama / Romantiek
Releasedatum: 3 februari 2005
Bekijk via MUBI
Bekijk via CineMember
Plot 2046
"Are you still in the mood for love?"
1997. Hongkong wordt overgedragen aan China. De Chinese leiders beloven een periode van 50 jaar 'zonder verandering'. 2046. De realiteit vijftig jaar later: de mens reist door de tijd en in 2046 verandert er nog altijd niets. Chow Mo Wan is de enige die terugreist in de tijd. Hij keert terug naar de jaren 60 en zijn toenmalige leven. Hij betrekt kamer 2047, naast de kamer in het hotel waar hij een stormachtig verleden mee heeft. Hier schrijft hij een toekomstverhaal met het meisje uit 2046 in gedachten. Chow ontmoet de mensen die nu in het hotel leven en enkele oude bekenden verschijnen, maar niets kan zijn herinnering aan zijn vroegere liefde doen verdwijnen.
Chow Mo-Wan
Wang Jie Wen
Su Li-Zhen
Bird
bisse
Kan iemand mij vertellen of deze film ook de moeite waard is zonder dat ik "in the mood for love " heb gezien?
Is wel mogelijk, maar als je In the Mood for Love hebt gezien geeft het toch wel een extra dimensie.
Goodfella
Wat heeft Wong Kar Wai toch met die eindeloos terugkerende themanummers? Blij dat hij z'n muziek telkens goed weet te kiezen, maar íets meer variatie is soms wel gewenst. Ook hier horen we keer op keer een klassiek stuk en net als In the Mood... zo'n temperamentvol nummertje, wel Japans (dacht ik) gezongen ditmaal.
Maar goed, het werkt. Net als het kleurgebruik, de setting, de slo-mo's en het oog voor detail opnieuw tot in de perfectie zijn uitgevoerd. Qua verhaal bovendien een stuk interessanter dan In the Mood. Lekker gecompliceerd gespring tussen heden, verleden, toekomst en fantasie. Lastig greep op te krijgen, maar de uitvoering is zo mooi dat het geen moment vervelend wordt. Die designs van de "toekomst" zijn bovendien ontzettend mooi. Helemaal niet de bedoeling om geloofwaardig of realistisch te zijn, maar juist een perfecte afspiegeling van wat deze film als de "toekomst" ziet. SF is dit trouwens totaal niet vind ik, zet alleen maar mensen op het verkeerde been.
Een emotionele band met de personages kwam voor mij echter nog steeds niet 100% uit de verf, juist door die "en toen.. en toen.." structuur, maar de beelden an sich roepen al genoeg emotie op. Heb het idee dat dit nog meer een groeiertje is dan Kar Wai's vorige, mede daarom voorlopig slechts een dikke 4*. Er moeten wel hele rare dingen gebeuren wil dit niet in m'n top 10 van 2005 eindigen.
Kortom: mooi filmpje over liefde, herinnering en gemiste kansen. Gaat dat zien
Wie zet z'n PC nu af

Mid december nadert. Heb me al stevig moeten inhouden om deze niet te kijken, hopelijk lost hij de verwachtingen in.
Ik heb een beetje hetzelfde als Goodfella. Bij mij zou deze film onbetwist de nummer 1 van het jaar zijn. Maar aangezien hij in 2005 uitkomt kan ik dat niet zeggen
Deze film laat een wrang gevoel achter. Wat niet wil zeggen dat ik de film niet fantastisch vind.
Het grootste gedeelte van de film speelt zich af in ware In The Mood stijl. Die vreemdmoderne retro, zelfde personages, zelfde zwoele en broeierige sfeer, knappe muziek, nogal wat verteltrucjes. Evenaart makkelijk In The Mood en als stuk zou ik het dan ook met een 4.5* moeten belonen.
Alleen daar wringt 'm het schoentje. Schoonheid is relatief, en iets is maar mooi omdat de rest lelijker is. En in 2046 is de rest niet lelijker. 2046 blijkt zelft veel boeiender te zijn. Bloedmooie kleuren, extravagante designs, geweldige shots. Kar-Wai trekt een nieuw filmisch luik open, maar laat ons maar mondjesmaat genieten. Hierdoor komt er toch een soort van onevenwicht in de film. Denk aan een Hana-Bi met af en toe Dolls achtig kleurgebruik. Een Blue Velvet met Eraserhead achtige scenes, of een Snake Of June met af en toe Tetsuo achtige stop motion ... 2046 blijft me achtervolgen, en het ergste is, ik vrees dat Kar Wai na deze film de deur gewoon weer achter zich dicht trekt, en dat we nooit meer een volledige film ala 2046 zien.
Gierend, schreeuwend en razend potentieel dus, ik vrees alleen dat het nooit uitgewerkt zal worden. En hierdoor verbleekt de rest van de film een klein beetje. Wat mij niet weerhoudt om weer 4.5* te geven, aangezien de rest meer dan compenseert. 5* zullen het echter nooit worden. Maar wat een wonderlijke avond.
sn@ke
- 2077 berichten
standaard en humo waren erg positief , zoals de standaard het omschreef " ik heb van de film genoten maar denk niet dat ik alles begreep , dat noemt men wel eens kunst" Lijkt vooral visueel ontzettend mooi te zijn.
Sorry, was al laat gisteren.
Dat de Standaard dit goed vindt is positief. Humo daarentegen is zo voorspelbaar en politiek correct in hun filmssmaak dat het dikwijls lijkt of ze bepaalde films "moeten" goedvinden. Als referentie vind ik hun dan ook totaal waardeloos.
De reacties in de zaal (20 mensen?) was eerder negatief, en nogal rusteloos. Er zijn er ook een aantal tijdens de film verdwenen. 2046 is zeker niet voor iedereen geschikt.
bioscoopzaal
Inderdaad een erg bijzondere film, maar ik had aanvankelijk heel wat moeite om in de flow van het verhaal te komen.
Het was ook erg lang afwachten voordat ik het gevoel kreeg dat WKW wist waar hij met zijn verhaal naartoe wilde, en in het eerste halfuur worden de meeste elementen van In The Mood For Love gewoon nog eens herhaald. Pas vanaf het moment dat Tony Leung zijn passionele romance met Zhang Ziyi begint, werd 2046 voor mij echt boeiend. Die twee hebben zo ontzettend veel chemistry samen, en vooral Ziyi bewijst nog maar eens wat voor een geweldige actrice ze is. Vooral de scène waarin Leung haar alleen achterlaat in haar kamer, en ze huilt en lacht tegelijk, is echt schitterend en ontroerend om te zien. Ook de verhaallijn met de oudere zus van Ziyi (die de intellectuele romance moet voorstellen) vond ik enorm boeiend.
Helaas vond ik het sci-fi gedeelte van de film minder geslaagd, vooral omdat de thematiek (kunnen mens en machine emoties voor elkaar voelen) ondertussen al wat is afgezaagd. Het past natuurlijk wel bij het centrale thema van de film, maar ik vond het soms wat geforceerd. Wat natuurlijk niet wegneemt dat de 'toekomst' wel schitterend werd vormgegeven. Ook het laatste gedeelde van het verhaal (met de geheimzinnige Gong Li) vond ik weinig boeiend, en ik had niet het gevoel dat die scènes nog veel nieuws te vertellen hadden. Helaas gaat WKW soms ook flink over de top met het onderstrepen van de emoties, en vooral als hij op een gegeven moment uitpakt met een loodzware arias van Maria Callas moest ik onwillekeurig even gniffelen om zoveel pathos. Voor de rest is de muziekkeuze wel heel erg geslaagd, en passen zelfs de wat wrang klinkende kerstliedjes bijzonder goed bij de sfeer van de film.
Al bij al gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar In The Mood for Love, maar als filosofisch tweelingbroertje was 2046 zeker ook de moeite waard. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als ik die twee films pal achter elkaar bekijk...
3.5 sterren.
Bloompje
Louis Hartlooper Complex gaat de film draaien heb ik gisteren gehoord. Wanneer? Nog geen idee.
Je kan ook gewoon naar de UGC of Cartoons in Antwerpen. Film is hier momenteel in België op redelijk grote schaal uit.
ghostman
Tja, een beetje Alain Resnais / Jean-Luc Godard - cloon (helaas, niet zo origineel dus); maar wel erg mooi in beeld gebracht.
Niet Kar Wai Wongs beste
!
De GeuS
Af en toe mooi gefilmd en over het algemeen goed geacteerd, maar ook behoorlijk saai; krappe 3 sterretjes....
olivier
Een weerom sta ik verbluft over de mening van de anderen: ziet niemand dat hier een pàreltje speelt in de cinema's? 2046 redt op de valreep het filmjaar 2004 en is zonder enige twijfel dé film van een jaar waarin (vooral de amerikaanse) cinema het liet afweten (gelukkig waren er nog almodovar en jeunet!) Maar 2046 is een pràcht van een film: complex, gewaagd, onconventioneel! Wong Kar Wai snijdt grote thema's aan in zijn laatste en maakt geen enkel moment zijn film tot een tearjerker of een melodrama. Alles blijft heel mooi in gehouden en wordt gedragen door een fa-bu-leu-ze soundtrack. De fotografie van Christopher Doyle (die trouwens géén uur filmles ooit kreeg!) is betoverend, de kostuums en decors verbluffend! En de héle tijd slaat de regisseur je om de oren met poëtische levenswijsheden! Nice! Natuurlijk is dit geen film voor het grote publiek, maar vrààgt (sméééékt) de prent erom om meerdere keren gezien te worden. Of hoe cinema nog pure cinema kan zijn: allen daarhéén!
gondwana
erg goeie film, schitterende cinematografie: let eens hoe de actie telkens zo nauwkeurig in het kadrage past (vooral de telefoonscenes), heel mooie muziek, mooie chinezen...
heb in the mood for love al een jaar op video maar nog niet bekenen, zal dat snel eens doen...
Waar meld je eigenlijk zulks vreemd stemgedracht, weet er zo nog wel een paar staan ?
Vreemd stemgedrag? Jij doet niet anders.
Maar even serieus; er is geen regel overtreden, dus dit hoef je ook niet te melden.
De GeuS
Ik kan best wel begrijpen dat mensen hier helemaal geen zak aan vinden....
Ik ook, maar wat is er erg aan om even te vragen wat er zo slecht aan was? Ben gewoon benieuwd.
Ik reageerde op Onderhonds bericht. Niet op jouw vraag om toelichting van de betreffende stem. Dat vind ik ook volstrekt normaal.
AncientRites
ik vind deze film gewoon totaal niet goed. integendeel. hij was : te saai, te ingewikkeld, te leeg, alleen de muziek kon mij wel bekoren, maar goede muziek maakt een slechte film niet beter, een goede film wel
Dustyfan
Hoe kan een film tegelijkertijd 'te leeg' en 'te ingewikkeld' zijn? Volgens mij zijn dat twee tegenstellingen...
AncientRites

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie