• 9.176.525 stemmen

Met onder meer: Adam Sandler, Julia Fox en Kevin Garnett

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Uncut Gems

"This is how I win."

Howard Ratner heeft een gokverslaving en is eigenaar van een juwelierszaak in New York. Rijke en beroemde personen zijn er klant aan huis. Een waardevolle ongeslepen diamant uit Ethiopië moet hem eindelijk een financiële megaklapper opleveren via een veiling. Op deze manier hoopt Howard uit zijn financiële moeilijkheden te komen.

avatar van Basto

Basto

Komt in november op 4k uhd uit bij Criterion!

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Wat een knetsgekke rollercoasteradrenalinetrip is deze film zeg, maar ik vond het wel geweldig. Het tempo is hypersnel, en deze film kijken is zo intensief dat het je meezuigt. De dialogen voelen levensecht aan. De hele setting komt ook volledig tot leven. Er gebeurt immens veel in de film, en sommige plotontwikkelingen zijn ook wel erg goed. Erg veel hectiek en chaos. Eigenlijk bezwepend. Zelfs de stress van zijn job kwam goed over. Ik had plaatsvervangende stress op bepaalde momenten. Adam Sandler speelt de rol van zijn leven. Fantastisch om naar te kijken.

Belachelijk lage rating ook hier op Moviemeter. Ik vraag me echt af of de mensen naar dezelfde film als mij gekeken hebben.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

Adam Sandler als een slonzige juwelier/gokverslaafde uit New York.

Zijn leven?

Hij is slecht met zijn financiën, hij bedriegt zijn vrouw en zijn leven staat op het punt te imploderen wanneer incassobureaus en halve gangsters hem achtervolgen voor schulden. Er is hoop om deze situaties op te lossen, als hij een edelsteen kan verkopen aan basketbalster Kevin Garnett (gespeeld door Garnett zelf), maar daartussenin zijn bookmakers, drugs, minnaressen, basketbalspellen en andere obstakels voor Sandler om rechtzetten.

Wat "Uncut Gems" zo uniek maakt aan een filmervaring, is hoe angstwekkend het was. Sandler 's hachelijke situatie zorgt niet zozeer voor spanning bij het publiek, maar wel voor stress en angst. Vanuit een karakterstandpunt stuitert Sandler van de ene crisis naar de andere (meestal door hemzelf gecreëerd) met een razend tempo, waardoor je het gevoel krijgt dat zijn huidige situatie niets nieuws is en dat dit gewoon is hoe hij zijn leven leidt, zich een weg banend van de ene situatie naar de andere.

De enige film die ik kan bedenken om de toon en gevoeligheid van "Uncut Gems" te vergelijken, is de Franse misdaadthriller Nuit Blanche (Film, 2011) - MovieMeter.nl van Frédéric Jardin, die zich ook afspeelt in een tijdsbestek van 24 uur en ook deze laat de personages snel van de ene crisis naar de andere gaan.

De Safdie broers, die "Uncut Gems" hebben geschreven en geregisseerd, hebben een visueel opvallende film gemaakt, waarin de camerastijl altijd boeiend en interessant is, maar niet afleidt van het karakterdrama dat zich op het scherm afspeelt. Met een gedempt kleurenschema, vaak onscherpe achtergronden en sterke beelden slagen ze erin om New York City er weer ruig uit te laten zien, net als misdaadfilms uit de jaren 70 zoals The French Connection (Film, 1971) - MovieMeter.nl, Serpico (Film, 1973) - MovieMeter.nl of The Warriors (Film, 1979) - MovieMeter.nl, wat mijn favoriete films zijn van een stad die nooit slaapt.

De film heeft ook een geweldige synthesizer soundtrack van Daniel Lopatin. Het is geen muziek waar ik alleen naar zou willen luisteren, maar het is zeer effectief in het ondersteunen van de montagespanning van de film. Over het algemeen is "Uncut Gems" niet voor iedereen maar voor degenen die een gruizige, stress-inducerende film willen die bijna uitsluitend gevuld is met onaangename personages, is het een lange achtbaanrit van een film waarvan het moeilijk te voorspellen is wat er daarna gaat gebeuren.

Een must-see die ik waardeer met een 8+!

avatar van Tomsheep

Tomsheep

Flim raakt naar mate die vordert steeds meer uit balans. Het drukke blaaskaak Al Pacino typetje, (wat Sandler weliswaar heel goed neerzet) en alle in ADHD style gefilmde ellende die hij mee maakt, was ik na een uur wel zat. De film mist het wat mij betreft ook qua sidekicks.

Geen boeiende tegenspelers. Geen boeiende plotwendingen. Ook de sferische jaren 80 synthesizer muziek in de film voelt voor mij misplaatst. Een net nietje

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

Tomsheep schreef:

Het moment dat hij die opaal eindelijk bezit, recht tegenover Garnett zit en uiteindelijk toch besluit om de grootste weddenschap van zijn leven aan te gaan vond ik juist weergaloos spannend.

avatar van Basto

Basto

Herzien! De 4k uhd van Criterion. Prachtig, natuurlijk.

Maar wat blijft dit toch een briljante film. Je moet er tegen kunnen, want het laat je uitgeput achter. Maar ik hou van dit soort cinema. En dit is echt een parel in het genre.

Meesterwerk 5*

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Uncut Gems... Het is eigenlijk belachelijk dat ik er zo lang over gedaan heb om deze film te bekijken. Jarenlang groot fan van Adam Sandler geweest, van zowel zijn komische als serieuzere werk, en dit zou volgens velen zijn beste werk zijn. Toch las ik al snel na uitkomst dat het om een gevalletje 'love it or hate it' zou gaan en dat heeft me een beetje afgeschrikt. Ik las dat de film 'uitermate druk' zou zijn en dat je er in de juiste stemming voor moet zijn. Vandaar dat ik de film op de lange baan geschoven heb.

Maar na recent Hustle gezien te hebben, kwam Uncut Gems opnieuw op mijn radar terecht en ditmaal besloot ik de knoop door te hakken. Gelukkig kan ik zonder twijfel zeggen dat ik de film zeker niet als irritant ervaren heb. Ja, personages praten door elkaar heen (en natuurlijk is dat bij vlagen vervelend), maar het lijkt wel een functie te hebben en draagt bij aan de hectische, beklemmende sfeer waar de film voor wil gaan. Ik zou gillend gek worden in Howards winkel en zo snel mogelijk weg willen daar, maar het wordt al gauw duidelijk dat Howard zelf een belangrijke bijdrage levert aan de hectiek en tot het uiterste wil gaan om successen te boeken. Eigenlijk is hij gewoon verslaafd. Als kijker krijg je vooral te zien hoe hij de ene riskante, domme beslissing na de andere maakt. Ik had geen echte hekel aan Howard, maar vond hem wel een beetje sneu. Ergens hoop je nog dat hij op het einde eindelijk alle ellende overwonnen zou hebben, maar ik had al zo'n voorgevoel dat een happy ending er voor hem niet in zou zitten...

De film steekt goed in elkaar. Ondanks dat ik wel vond dat de film aan de lange kant is en de interesse soms wat wegzakte, blijf je wel benieuwd naar wat de volgende zet zal zijn. Adam Sandler speelt inderdaad goed, maar eerlijk gezegd sta ik er toch een beetje van te kijken dat uitgerekend deze rol zo goed ontvangen wordt. Nee, Howard is geen Little Nicky of Hubie Dubois, maar toch vind ik dit eigenlijk wel een echt Sandler personage. Wellicht eentje die iets grofgebekter is en veel dieper in de problemen zit, maar toch... Persoonlijk vond ik hem in films als Reign over Me, Punch-Drunk Love en Spanglish, waar hij ook een andere kant laat zien, nog vele malen imposanter. Hangt er mogelijk ook mee samen dat die films überhaupt meer mijn ding zijn. Helemaal mijn film is Uncut Gems namelijk niet. Het blijft voor mij interessant doordat ik benieuwd bleef naar de ontwikkeling van Howard, maar het wereldje waar hij zich in begeeft spreekt mij totaal niet aan.

Verder ziet de film er best leuk uit qua montage en camerawerk, de soundtrack is goed en het acteerwerk, ook buiten Sandler, stelt niet teleur. Wat mij betreft is er vrij weinig mis met de film, maar ik kan me wel voorstellen dat hij niet voor iedereen geschikt is. Het moet een beetje je ding zijn en de beste manier om erachter te komen of dit het geval is, is volgens mij door het gewoon te proberen. De aangehaalde punten die me vooraf wat huiverig maakten, bleken gelukkig erg mee te vallen. Ik ben niet zwaar onder de indruk, maar vind het desondanks zeker een degelijke film op vrijwel elk vlak.

avatar van K. V.

K. V.

Poeh, wat een drukke film was dit. Het verhaal was wel goed. De cast deed het prima en ook wel een verrassend, maar geslaagd einde. De speelduur was wel lang, maar verveelde gelukkig niet. Prima film.

avatar van flaphead

flaphead

Meevaller. Ik ben geen fan van Sandler en ging hier ook niet perse met veel verwachting in. In het begin moest ik wel weer even door Sandlers 'type' heen bijten, ook al speelt hij hier een soort snelle jongen. In de diepte zit niets vernieuwend in het verhaal, maar het kijkt meer dan prima weg. De pace is fijn. Ik werd wel echt meegenomen door het stressvolle, ik voelde de tension. En dat lijkt me dan dus een goed teken. Geen nutteloze romance-scenes is ook wel eens fijn.
Op momenten had ik wel 'jongen waarom doe je dat nu zo', wat teveel voelde als een must voor het scenario, zoals het op het einde alsnog alles inzetten op een bet terwijl de boze boys al in je winkel staan. Naar het einde voelde je wel dat er nog iets mis zou moeten gaan, maar ik had verwacht dat de meid vermoord zou worden.
Al met al wellicht geen hoogvlieger, maar wel meer dan een gemiddeld tussendoortje.

avatar van david bohm

david bohm

Toffe film met veel vaart, gewoon vermoeiend om naar te kijken en te luisteren ook door het vrijwel continue geschreeuw van de personages. Geinig inkijkje in de diamantwereld in New York en Kevin Garnett en z'n entourage is ook een leuke aanvulling.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Verslaving als een zelfdestructieve zucht naar de ene fonkeling om alledaagse pijn te overstijgen. In 'Uncut Gems' (2019) begint het diamantenimperium van Howard Ratner (Adam Sandler) steeds meer scheurtjes te vertonen als de handelaar net iets te vaak dingen beloofd die hij niet waar kan maken. Discutabele en moreel onacceptabele deals met de verkeerde personen. Steeds nieuwe schuldeisers op de stoep. Maar met zijn gladde praatjes lijkt alles van Howard af te glijden en hij wringt zich in de meest wonderlijke bochten om oplossingen te verzinnen. Zelfs wanneer dit verslavingsgedrag de relatie sloopt met zijn ex-vrouw, zijn huidige vriendin en zijn kinderen. 'Uncut Gems' (2019) visualiseert Howard's snelle leven als een tripperige koortsdroom waarin het ene probleem nog niet is opgelost, of het volgende dient zich weer aan. Sandler speelt wel iets meer een flamboyant typetje dan in zijn andere dramatische rollen, maar het is nergens zo tergend als in zijn komische rollen.