menu

Doctor Sleep (2019)

mijn stem
3,54 (204)
204 stemmen

Verenigde Staten
Horror
152 minuten

geregisseerd door Mike Flanagan
met Rebecca Ferguson, Ewan McGregor en Jacob Tremblay

Het verhaal speelt zich 32 jaar na de gebeurtenissen uit 'The Shining' af. Danny Torrance is intussen volwassen, maar wordt nog altijd achtervolgd door nachtmerries van het Overlook Hotel. Tevens kent hij, zoals zijn vader, woede-uitbarstingen en vecht hij met zijn alcoholverslaving. Op zoek naar een betere versie van zichzelf verhuist hij naar New Hampshire waar hij door middel van zijn gave een band schept met de twaalfjarige Abra Stone. Ze komen in aanraking met de mysterieuze groep The True Knot.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=rz9kIqDdWcc

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
de trailer heeft al niets meer met the shining te maken. mutant-achtige figuren? really? moet dit het vervolg voorstellen?

avatar van Zandadder
4,0
De 2e King-verfilming van Flanagan die eerder met Gerald’s Game een prima film afleverde. Overigens in mijn optiek een van King’s meest beklemmende boeken.

De reputatie van The Shining als horrorfilm en klassieker is enorm. Veel druk op het vervolg waar sequels, zeker bijna 40 jaar na dato met de hedendaagse aanpak toch veel kan verpesten.

Het boek Doctor Sleep wordt trouw gevolgd, bij het zien van de film kwam dit behoorlijk overeen met wat ik in mijn hoofd had. Weliswaar had ik een jongere Danny (door zijn levensstijl, drank drugs ) in gedachten, waardoor ik tijdens het lezen een ongeveer 25-jarige in gedachten had). McGregor die tijdens de film een paar transformaties ondergaat, deed het overigens prima.

Ook het rondreizend gezelschap “The Knot” waar met name Rebecca Ferguson er uitspringt. Haar beeldschone voorkomen, zowel hypnotiserend als haar woede-uitbarstingen, waren erg overtuigend.

Maar wie echt de show stal is de jonge Kyliegh Curran als Abra Stone. Als aandoenlijk meisje, maar ook verrassend krachtig bij vlagen. De scene met de moord op de “honkbaljongen” waar zij de moord doorkrijgt via Shinings, gaat door merg en been. Haar geschreeuw, dat van de jongen, en hoe dit doorwerkt op Danny. Met name door het schelle schrille geluid.

Even later als via astraal reizen Abra scenes van de moord voor de geest haalt gaat dit ook op.
De soundtrack is erg goed. De Shining Theme an sich ,dan op de voorgrond, maar ook af en toe wat verdekt, langzamer op de achtergrond spelend. Ook andere geluiden uit de originele Shining meende ik te horen.
De langzame hartslag op de achtergrond door de film heen vond ik ook erg sterk. Zorgde voor meer suspense en aandacht

De film volgt het boek tot tegen het eind. Het bezoek aan het Overlook komt daar niet voor, echter is dit een feest van herkenning. De reis er naartoe, in het donker, in de sneeuw. Het aangezicht, van binnen, je krijgt als kijker een korte rondleiding als Danny oude geesten opzoekt.

Waar de film voor mij de mist in gaat, is het gedeelte waar Flanagan teveel, onnodig en geforceerd de meest in het oog springende karakters uit The Shining laat herleven. De vrouw uit de badkuip, Kamer 237, Grady, Lloyd, de Grady Twins. Mocht de film tot nu toe nog serieus zijn, dat wordt hiermee behoorlijk teniet gedaan. Tot dit punt zat ik me een dikke 4,0 *en misschien wel 4,5* in gedachten, maar wilde hem nog bijna verlagen tot 3,5*.

Uiteindelijk is de film overwegend goed. Doctor Sleep is een uitstekende verfilming van het boek op het in mijn ogen overdreven einde na.
Het laten afbranden van het Overlook-hotel waar Kubricks versie van Kings boek afweek voelt als een trap na. De twist tussen King en Kubrick over de verfilming t.o.v. het boek, is algemeen bekend. Ik prefereer Kubricks aanpak. Flanagan dweept overduidelijk met Kubricks verfilming, maar had hier wel wat creatiever mee om mogen gaan. Ik blijf op 4* en ga de film zeker halen op Blu-Ray.

avatar van Walter S.
4,0
Lewis-06 schreef:
de trailer heeft al niets meer met the shining te maken. mutant-achtige figuren? really? moet dit het vervolg voorstellen?

Nee. Dit is geen vervolg op The Shining, heeft er behalve de hoofdpersoon vrijwel niks mee te maken. Net als het boek waarop het gebaseerd is.
Dus eigenlijk heeft vergelijken ook geen zin. Al was het maar omdat een vergelijking met Kubrick bij voorbaat in het nadeel van deze film uitvalt.

avatar van rep_robert
4,0
Met Doctor Sleep heeft King een boek geschreven dat een ode is aan de Shining en nergens als een goedkoop vervolg aanvoelt. Flanagan weet het uitstekend te verfilmen. Met het plot van de film met het groepje "onsterfelijke" wezens onder leiding van de prachtig mooie Rebecca Ferguson, ligt meligheid heel snel op de loer. Maar Flanagan weet dit vakkundig mysterieus en spannend te houden. De balans tussen de drie verhalen (Danny, Abra en deze wezens) is uitstekend en komt perfect samen op tweederde van de film. Tot die tijd wordt er veel in de personages geïnvesteerd en de film vraagt om je geduld. De spanning wordt zorgvuldig opgebouwd en nergens voelt het goedkoop aan.

De kracht van Flanagan is dus dat je inderdaad het geduld hebt tijdens het kijken. Pas als je volledig in de film zit en de strijd van Dan en Abra komt de finale in het Overlook hotel aan bod. Dit voelt aan als een ode aan the Shining, maar tegelijkertijd doet Doctor Sleep zijn eigen ding en ga je volledig mee in het verhaal.

Ik heb weinig op de film aan te merken. Misschien een ietwat slepend middenstuk, maar echt hinderlijk was het niet.

Wederom een topfilm. Het begint er toch op te lijken dat 2019 een topjaar qua films is. Het beste jaar in tijden!

Twijfel tussen 4 en 4,5...ik ga voorlopig voor 4 sterren.

4,0*

avatar van Basto
4,0
Heerlijke 80’s pastiche!

Met de originele Shining heeft het eigenlijk niks te maken. In die zin dat de film uit veel meer jaren 80 films put voor inspiratie. Danny had ook de zoon van Christopher Walken uit The Dead Zone of een nageslacht van een Scanner kunnen zijn. Maar de film had vooral veel weg van Near Dark, een andere favoriet van mij. Het had een lekker sfeertje en het fijne was dat deze potpourri daardoor nooit erg voorspelbaar werd. Paar leuke droomscenes en wat een heerlijke hoofdrolspeelster. Helemaal mijn type die Rebecca.

En als we dan uiteindelijk in de Overlook belanden heeft dit niks meer van doen met de locatie uit het meesterwerk van Kubrick, het is slechts een pretpark locatie die zich perfect leent voor de surrealistische en cheesy finale. Met afstand de leukste ‘Endgame’ van 2019.


Al met al zorgt deze verrassende aanpak voor de beste metafilm van 2019.

4 welverdiende sterren.

avatar van John Milton
Ik ben blij verrast met het aantal positieve waarderingen, moet ik zeggen. Toch maar even tijd maken binnenkort

avatar van mrklm
3,5
Sfeervolle, soms wat trage horrorthriller is prima als zelfstandige film maar overspeelt zijn hand wanneer het nadrukkelijk verwijst naar de klassieke Kubrick-versie van The Shining, waarop dit het vervolg is. Ewan McGregor is uitstekend als de volwassen Dan Torrance die sinds de traumatische gebeurtenissen in het Overlook Hotel zijn 'Shine' zoveel mogelijk heeft geprobeerd te onderdrukken en mede daardoor stuurloos en zuipend door het leven gaat. Hij trekt bovendien veelvuldig rond in de hoop uit handen te blijven van de 'True Knot', een soort van zombies. Via een krijtbord in zijn nieuwe woning krijgt hij via zijn 'Shine' contact met Abra [Kyliegh Curran], een meisje dat over zoveel bovennatuurlijke kracht blijkt te beschikken dat zij het ultieme doelwit van de 'True Knot' wordt. Na aandringen van Dick Halloran [Carl Lumbly], de voormalige kok van het Overlook Hotel, besluit Dan met Abra de strijd aan te gaan met Rose The Hat [Rebecca Ferguson] en haar bende van vampiristische zombies.

Hoewel het vanuit commercieel oogpunt niet onverstandig is om te refereren aan de griezelklassieker van Kubrick, maakt regisseur/scenarist Mike Flanagan een grote vergissing wanneer hij scènes uit die film probeert te kopiëren. Alex Essoe lijkt sprekend op en klinkt precies (!) als Shelley Duvall, maar Roger Dale Floyd is geen Danny Lloyd en Henry Thomas is haast lachwekkend als Jack Torrance! Flanagans reconstructies van een paar andere scènes uit The Shining (1980) roepen soms pijnlijke herinneringen op aan Psycho (1998). De finale is mede daardoor teleurstellend, maar gelukkig liet Flanagan zich ook inspireren door de briljante reboot van Twin Peaks. De aanwezigheid van de perfect gecaste Carel Struycken, als de 'grootvader' van de True Knot getuigt daarvan, maar ook enkele zeer sfeervolle, beklemmende scènes, waaronder het moment waarop Rose The Hat in korte tijd duizenden kilometers aflegt om Abra te vinden. De onheilspellende score van The Newton Brothers is ook een groot pluspunt en is nóg een reden om deze sfeervolle film te gaan zien. En zeg nou zelf: had jíj een beter vervolg verwacht?

avatar van m1chel
3,5
mrklm schreef:
Alex Essoe lijkt sprekend op en klinkt precies (!) als Shelley Duvall, maar Roger Dale Floyd is geen Danny Lloyd en Henry Thomas is haast lachwekkend als Jack Torrance! Flanagans imitatie van een paar andere scènes uit The Shining (1980) roepen soms pijnlijke herinneringen op aan Psycho (1998). De finale is mede daardoor teleurstellend, maar gelukkig liet Flanagan zich ook inspireren door de briljante reboot van Twin Peaks.
Juist en dat was dus voor mij de reden dat ik ook op 3.5 sterren bleef hangen. Zonder deze punten of met een ander aanpak had de film bij mij met gemak 4 sterren weten te halen, misschien zelfs nog wel 4.5 sterren. Het werkte te storend voor mij gezien The Shining voor mij echt de heilige graal is en mijn absolute nummer 1 aller tijden. Je begeeft je dan al snel op glad ijs dan he.

mrklm schreef:
En zeg nou zelf: had jíj een beter vervolg verwacht?
Nope, dat sowieso niet.

avatar van VanRippestein
2,0
Walter S. schreef:

Nee. Dit is geen vervolg op The Shining, heeft er behalve de hoofdpersoon vrijwel niks mee te maken. Net als het boek waarop het gebaseerd is.


Ter verduidelijking. Hier klopt geen hout van. Deze film is een supernadrukkelijk vervolg inclusief 1 op 1 nagespeelde scenes, meerdere terugkerende personages, sets, shots, quotes, soundtrack, en ook het boek doctor sleep is wél een vervolg op the shining volgens auteur Stephen King zelf.

avatar van Walter S.
4,0
VanRippestein schreef:
(quote)


Ter verduidelijking. Hier klopt geen hout van. Deze film is een supernadrukkelijk vervolg inclusief 1 op 1 nagespeelde scenes, meerdere terugkerende personages, sets, shots, quotes, soundtrack, en ook het boek doctor sleep is wél een vervolg op the shining volgens auteur Stephen King zelf.


Ik heb het boek vorige week gelezen, omdat het over Danny Torrance gaat zou je het een vervolg kunnen noemen, maar het heeft verder vrij weinig met het verhaal van the Shining te maken.
Het gaat over the True Knot, over Abra en die komen niet in the Shining voor. Compleet ander verhaal, bedoelde ik dus.

avatar van Basto
4,0
VanRippestein schreef:
(quote)


Ter verduidelijking. Hier klopt geen hout van. Deze film is een supernadrukkelijk vervolg inclusief 1 op 1 nagespeelde scenes, meerdere terugkerende personages, sets, shots, quotes, soundtrack, en ook het boek doctor sleep is wél een vervolg op the shining volgens auteur Stephen King zelf.


In verhaal wellicht, maar niet in toon of sfeer.

avatar van Linn
5,0
Lewis-06 schreef:
de trailer heeft al niets meer met the shining te maken. mutant-achtige figuren? really? moet dit het vervolg voorstellen?


Ik zou zeggen lees het boek! Mike Flanagan is een held. Hij weet hoe hij Stephen King's boeken moet verfilmen. Voor mij is er nog geen andere regisseur geweest die dat kon. Als je een echte King fan bent ga je dit geweldig vinden, zeker met alle Dark Tower referenties.

avatar van Linn
5,0
Walter S. schreef:
(quote)

Nee. Dit is geen vervolg op The Shining, heeft er behalve de hoofdpersoon vrijwel niks mee te maken. Net als het boek waarop het gebaseerd is.
Dus eigenlijk heeft vergelijken ook geen zin. Al was het maar omdat een vergelijking met Kubrick bij voorbaat in het nadeel van deze film uitvalt.


Dit is WEL een vervolg op The Shining. Een fan vroeg aan King wat er met Danny Torrance gebeurd was, en King heeft daarom dit boek geschreven. Het gaat over Danny Torrance zijn leven na de gebeurtenissen in The Overlook.

3,0
Tegenvaller. Ik heb genoten van het boek en had na de positieve geluiden hier echt veel zin in de film, maar helaas werden de personages veel te weinig uitgediept. Danny's trauma de dode moeder en haar zoontje wordt slechts kort aangestipt, personages verdwijnen te snel en zonder impact uit de film (Billy, de vader van Abra). Ook de noodzaak van het opgraven van de handschoen was me enkel duidelijk omdat ik het boek ken. Het gedoe in het Overlook Hotel, vond ik er ook net over en de 'twist' op het einde was ook nogal flauw. Wel genoten van alle scènes met Rose the Hat.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Walter S. schreef:
(quote)

Nee. Dit is geen vervolg op The Shining, heeft er behalve de hoofdpersoon vrijwel niks mee te maken. Net als het boek waarop het gebaseerd is.
Dus eigenlijk heeft vergelijken ook geen zin. Al was het maar omdat een vergelijking met Kubrick bij voorbaat in het nadeel van deze film uitvalt.


Met dit soort berichten verdwijnt iemands geloofwaardigheid op een filmforum wel een beetje...

Natuurlijk is dit wel een vervolg op The Shining. Dat kan ook gewoon prima met een andere cast.

avatar van Basto
4,0
Ajax&Litmanen1 schreef:
(quote)


Met dit soort berichten verdwijnt iemands geloofwaardigheid op een filmforum wel een beetje...

Natuurlijk is dit wel een vervolg op The Shining. Dat kan ook gewoon prima met een andere cast.

Het is duidelijk dat je de film niet hebt gezien. De film is ongeveer net zo veel vervolg op de Shining als Ready Player One dat is. Thematisch en qua sfeer is het een compleet andere film. De hoofdrolspeler had bet zo goed de zo’n van de hoofdpersoon uit tig andere Stephen King verfilmingen. De insteek van ‘The Shining’ in deze film, komt in de film van Kubrick totaal niet voor.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Basto schreef:
(quote)

Het is duidelijk dat je de film niet hebt gezien. De film is ongeveer net zo veel vervolg op de Shining als Ready Player One dat is. Thematisch en qua sfeer is het een compleet andere film. De hoofdrolspeler had bet zo goed de zo’n van de hoofdpersoon uit tig andere Stephen King verfilmingen. De insteek van ‘The Shining’ in deze film, komt in de film van Kubrick totaal niet voor.


Klopt, volgende week pas tijd. Maar dan nog is dit gewoon geschreven en verfilmd als het vervolg. Daar hoef je de film niet voor te hebben gezien. Niet zo belangrijk dat de sfeer dan anders is.

avatar van Basto
4,0
Ajax&Litmanen1 schreef:
(quote)


Klopt, volgende week pas tijd. Maar dan nog is dit gewoon geschreven en verfilmd als het vervolg. Daar hoef je de film niet voor te hebben gezien. Niet zo belangrijk dat de sfeer dan anders is.


Prima, maak Ripley hoofdrolspeelster van Love Actually en je hebt een vervolg op Alien.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Basto schreef:
(quote)


Prima, maak Ripley hoofdrolspeelster van Love Actually en je hebt een vervolg op Alien.


Zo te lezen heb je gisteravond een avondje goed doorgehaald in de kroeg!

avatar van Basto
4,0
King had ook een hekel aan het werk van Kubrick, daar is hij dan ook ver uit de buurt gebleven. Maar uit commercieel oogpunt was het natuurlijk slimmer om aan te sluiten op The Shining van Kubrick ipv de tv serie. Mogelijk sluit het daar qua toon meer op aan, maar die ben ik straal vergeten.

avatar van Basto
4,0
Ajax&Litmanen1 schreef:
(quote)


Zo te lezen heb je gisteravond een avondje goed doorgehaald in de kroeg!


Ik pas enkel houw theorie toe, dat het automatisch een vervolg is, omdat de hoofdrolspeler dezelfde is.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Basto schreef:
(quote)


Ik pas enkel houw theorie toe, dat het automatisch een vervolg is, omdat de hoofdrolspeler dezelfde is.


Het is een vervolg op The Shining. Door de schrijver nota bene genoemd. Maar voel je vooral uniek omdat je steeds iets aparts hier roept hoor.

avatar van bakuratje
5,0
Ah, onze vriend Basto weer... Het is gewoon een vervolg op the Shining. De film draait om hoe Danny Torance nu in het leven staat na The Shining. Danny Torance speelt in The Shining, en gaat om dit karakter. Dus waarom is het geen vervolg. Dat het niet perse veel weg heeft van the shining is een ander verhaal. Ik heb erg genoten van de film.

avatar van Basto
4,0
Ajax&Litmanen1 schreef:
(quote)


Het is een vervolg op The Shining. Door de schrijver nota bene genoemd. Maar voel je vooral uniek omdat je steeds iets aparts hier roept hoor.


Ja, door de schrijver die een hekel had aan de film van Kubrick. Anyway, je lult maar wat. Jij hebt de film niet gezien en ik wel. Ben ook zeker niet de enige die het geen vervolg noemt, Maar een losstaande film die enkel wat premisses uit de film van Kubrick gebruikt.

avatar van Basto
4,0
bakuratje schreef:
Ah, onze vriend Basto weer... Het is gewoon een vervolg op the Shining. De film draait om hoe Danny Torance nu in het leven staat na The Shining. Danny Torance speelt in The Shining, en gaat om dit karakter. Dus waarom is het geen vervolg. Dat het niet perse veel weg heeft van the shining is een ander verhaal. Ik heb erg genoten van de film.


Ok, ik verwijs je graag naar mijn Love Actualy met Ripley in de hoofdrol voorbeeld. Als dat voor jou een vervolg definieerd, prima.

Ik heb ze in de film van Kubrick toch echt nooit adem zien snuiven.... zelfs geen enkele hint in die richting. Ben ook zeker niet de enige die dit niet als een vervolg ziet.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Basto schreef:
(quote)


Ok, ik verwijs je graag naar mijn Love Actualy met Ripley in de hoofdrol voorbeeld. Als dat voor jou een vervolg definieerd, prima.

Ik heb ze in de film van Kubrick toch echt nooit adem zien snuiven.... zelfs geen enkele hint in die richting.


Je mag verwijzen wat je wil. Je probeert weer geforceerd interessant en anders te doen. Als zelfs de originele bron van beide boeken zegt dat dit een vervolg is, dan stelt jouw mening niks voor natuurlijk.

avatar van Basto
4,0
Ajax&Litmanen1 schreef:
(quote)


Je mag verwijzen wat je wil. Je probeert weer geforceerd interessant en anders te doen. Als zelfs de originele bron van beide boeken zegt dat dit een vervolg is, dan stelt jouw mening niks voor natuurlijk.


Mijn mening is mijn mening, die van King de zijne. Maar jij laat je altijd nogal leiden door wat de massa vindt. Behoefte aan autoriteit? Durf gewoon eens zelf na te denken...

avatar van bakuratje
5,0
Basto schreef:
(quote)


Ok, ik verwijs je graag naar mijn Love Actualy met Ripley in de hoofdrol voorbeeld. Als dat voor jou een vervolg definieerd, prima.

Ik heb ze in de film van Kubrick toch echt nooit adem zien snuiven.... zelfs geen enkele hint in die richting. Ben ook zeker niet de enige die dit niet als een vervolg ziet.


Dus een vervolg moet duplicaat zijn aan alle ins- en outs? Wat kortzichtig ben je weer

avatar van Basto
4,0
bakuratje schreef:
(quote)


Dus een vervolg moet duplicaat zijn aan alle ins- en outs? Wat kortzichtig ben je weer


In tegendeel, dat de film dat niet is, is een van de redenen, dat ik m goed vind.

Dat het een vervolg zou zijn omdat de schrijver, die een hekel heeft aan het werk van Kubrick, dat zegt, vind ik nu weer kortzichtig.

avatar van bakuratje
5,0
Basto ik heb het boek thuis staan, en er staat letterlijk "Vervolg op The Shining". King moet niet zeuren, Kubrick is wat mij betreft koning der regisseurs. Eigenlijk geeft hij stiekem toe dat de film beter is dan zijn boek (The Shining) en daarom in het boek Doctor Sleep hier als vervolg verder op borduurt.

Gast
geplaatst: vandaag om 21:54 uur

geplaatst: vandaag om 21:54 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.