Ghost Tropic (2019)
6,4 (683)
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Frans
Releasedatum: 11 juni 2020
Plot Ghost Tropic
De 58-jarige Brusselse Khadija reist per metro naar huis, waarop ze na een lange werkdag in slaap valt. Wanneer ze pas aan de eindhalte ontwaakt, kan ze niet anders dan haar weg naar huis te voet verder te zetten. Gedurende haar wandeling komt ze in contact met andere inwoners aan wie ze hulp vraagt en verleent.
Khadija
Security Guard
SimonSav
Iets minder goed, maar wel een stuk optimistischer dan Hellhole (2019)
tbouwh
Blij met de release van de twee Devos-films. Ghost Tropic was anders alvast een groot gemis geweest in het komende releasejaar.
Grin
Mooie roadtrip doorheen (nachtelijk) Brussel.
Als Brusselaar moet ik wel opmerken dat de route van Khadija totaal onlogisch is: ze zwerft van hot naar her door Brussel, komt op plekken terecht die totaal niet op haar route liggen en legt soms afstanden af die simpelweg niet te doen zijn op 1 nacht. En die nachtbus stopt echt niet midden op de parking van een supermarkt. Ik geef toe dat ik het hier soms wat moeilijk mee had, maar laat dit vooral de pret niet bederven!
tbouwh
Gelukkig woon ik niet in Brussel, ik was de heerlijk naïeve kijker
Ik Doe Moeilijk
De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt.
Deze titel van dit recente Koreaanse zelfhulpboek zong door mijn hoofd tijdens deze film. Ik dacht: dat is precies wat Khadija in het verhaal bezighoudt en wat de film in zijn vorm ook 'doet': dingen tonen zoals je anders niet ziet door er de tijd voor te nemen.
Het is een nachtelijk Brussel. De stad is op het eerste gezicht dezelfde die ze altijd is: grauw, gejaagd, lelijk, ruig, onverschillig haast op het vijandige af. Maar in de nachtelijke verlatenheid hebben de mensen en de dingen toch net een ander voorkomen, tonen ze onvermoede kwaliteiten: enigszins unheimisch en mysterieus, als je welwillend genoeg kijkt zelfs lichtelijk magisch en betoverend. In de donkere, eenzame uren zijn de tankstations, winkelcentra, en ziekenhuizen verlaten en in zichzelf gekeerd. We zien het, met hoofdpersonage Khadija, nieuwsgierig en betrokken aan.
Het kijken van slow cinema is een daad van verzet; verzet tegen het hedendaagse, moordend hoge levenstempo; verzet tegen de alomtegenwoordige mentaliteit van doelgerichtheid en efficiëntie; verzet tegen competitiedrang in alle geledingen en op alle terreinen van de maatschappij; verzet tegen afstomping en cynisme; verzet tegen de BV "ik". Deze film is in al zijn eenvoud en ingetogenheid een welluidend pleidooi voor een andere houding, een nieuwe manier van kijken, een roep om medemenselijkheid.
Wees als Khadija: open je ogen, kijk eens echt goed en lang, met liefde en aandacht, en durf je open te stellen voor de ander.
Ik Doe Moeilijk
Overigens, dat laatste shot had van mij eruit gemogen. Eindigen in de kamer waar het begon, terwijl het langzaam licht werd, was een perfect einde geweest wat mij betreft.
HK Senator
T
R
G
Je kunt natuurlijk ook een film maken met dit verhaal dat wel boeiend is. Al bij het eerste shot dacht ik "O, nee niet zo'n film" maar helaas. Minuten lang zit je naar hetzelfde te kijken. Alleen het shot al dat ze in slaap valt. Het duurt maar en duurt maar, het gaat maar niet verder. Elk nieuw beeld lijkt aanvankelijk een bevrijding maar wordt al snel dezelfde beklemmend beeld dat maar niet weg gaat. Een dood konijn is echt interessanter om naar te kijken. Ik begon me al vrij snel aan dit bemoeiallige mens te ergeren. En waarom loopt ze niet gewoon naar huis. Hup, tempo er in maar bij elke stoeptegel moet ze een uur blijven staan kijken. Lekker overslaan tenzij je slecht slaapt want hierbij val je zeker in slaap.
tbouwh
Is gelukkig alsnog te zien (was eerst April, meen ik), en wel vanaf a.s. donderdag 11 Juni.
Hierbij mijn recensie.
(...)
Na het meer eigengereide Hellhole mag de Vlaamse filmmaker Bas Devos de filmhuizen verwarmen met Ghost Tropic, een ingetogen drama over empathie en compassie. In het bescheiden hart van de vertelling wandelt een 58-jarige dame door nachtelijk Brussel, waar ze omkijkt naar het ongeziene.
Khadija (Saadia Bentaïeb) dommelt weg in de metro als ze na een lange dag huiswaarts reist. Wanneer ze bij de laatste halte uitstapt, blijkt de wereld al tot stilstand te zijn gekomen, en een simpel belletje naar een familielid blijkt geen oplossing. Khadija’s berustende houding spreekt boekdelen: dit is een dame die het station van eigenbelang ver gepasseerd is. Haar besluit te gaan lopen, is contra-intuïtief in een stedelijk milieu dat meermaals een pleitbezorger van angst is geweest. Sociale muren scheppen ongeschreven regels. Hier kom je niet, hier houd je je ver van, geef om je veiligheid. Khadija weigert alleen om in de eerste en laatste plaats aan zichzelf te denken.
Richardus
De film nodigt uit met frisse ogen naar de wereld te kijken en doet dat zeer gemoedelijk.
dreambrotherjb
Integere, meditatieve, mooie kleine film.
Die 'kleine' bedoel ik trouwens in de beste zin van het woord, maar laat me beginnen met twee (de enige twee wat mij betreft) minpuntjes: Het begin en het einde. De voice-over in het begin vond ik misschien wat onnodig, en net als het einde pastte het misschien niet helemaal in de rest van de film. Die laatste leek meer nog dan het begin een beetje aan de film 'geplakt'. Dat klinkt nu wat cru maar ik bedoel dat de film een prima (en logischer?) geheel was geweest zonder die twee. Hoewel dat einde op zich ook weer z'n symbolische boodschap heeft natuurlijk.
Voor de rest vind ik dit op een manier een film die in z'n genre de perfectie benadert. Ik zou er zinnen over kunnen volschrijven (wat ik eerst probeerde), maar alle volzinnen die ik gebruikte om dit verder toe te lichten lijken afbreuk te doen aan het punt dat ik wil maken. Laat het me dan bij de volgende woorden houden: De kadrering, de tussenshots, de perfect gedoseerde ruis, het minimalistische acteren, de vreedzame soundtrack, de ruimte, de rust. De rust.
Ik voelde me behoorlijk slaperig toen ik deze film nog begon te kijken (voorbij half 10), al in de veronderstelling dat ik hem in het midden zou onderbreken en de volgende dag de tweede helft zou verder kijken. Dat is niet gebeurd, en ik ben al zeker niet in slaap gevallen. Ik stoor me dan ook aan de mensen die deze film als "saai" bestempelen. Hij is niet saai. Als je een film met veel dialoog, flitsende scènes en een propvolle verhaallijn verwacht, is hij 'saai'. Maar dan zijn je verwachtingen gewoon fout. Je zet toch ook niet Pulp Fiction of Goodfellas op als je zin hebt in een sobere contemplatieve filmtrip? Dan vallen die ook helemaal tegen. En als dat soort genre je niet interesseert, kijk deze dan gewoon niet, in plaats van hem totaal onterecht af te kraken als een evenknie van Paint Drying: The Movie (Video 2009) - IMDb.
Maar als je weet waaraan je je mag verwachten, en je dat niet afschrikt, heb je wat mij betreft met deze Ghost Tropic een bijzonder mooie, ingetogen film.
dreambrotherjb
Mooie roadtrip doorheen (nachtelijk) Brussel.
Ik vroeg me al af of het wel mogelijk zou zijn om er op dat vlak een realistische film van te maken, maar dat stoorde me niet echt
Het effect en de sfeer van de plaatsen waar ze langs passeert zijn wat mij betreft belangrijker dan of het een werkelijkheidsgetrouw traject is dat ze aflegt. Al snap ik je 'en nu daar? Dat slaat nergens op'-gevoel als Brusselaar wel begrijpen ;d
Movsin
Ondanks dat het even wennen is aan de lang aangehouden shots gevolgd door een klein verrassende sprongetje in de tijd, duurt het niet lang vooraleer ge gaat meedenken en meeleven met deze eenvoudige vrouw in haar tocht door het nachtelijke, koude en natte Brussel.
Ze interesseert zich in al wat ze ziet en helpt, onbaatzuchtig, wat haar siert, en eigenlijk uitzonderlijk maakt in een maatschappij die druipt van zucht naar eigen belangen.
Merkwaardig is dat ze in haar tussenkomsten zelden echte tegenstand of geweld ontmoet. Zou haar gedrag ontzag en respect hebben ingeboezemd en is deze mooie film ook wel een pleidooi voor empathie onder de mensen.
Knap gestructeerd, deze "Ghost Tropic", waarvan ook ook de eenvoudige soundtrack bij de film mooi aansluit.
Fisico
Een minimalistische observerende film van Devos. Veelal statisch camerawerk afgewisseld met verticaal uitzoomen wanneer de hoofdprotagoniste haar wandeltocht door het nachtelijke Brussel inzet. Grimmige en vuile straten, weinig uitnodigend. Een plaats waar je zo snel mogelijk weg wil van zijn, zeker als vrouw.
Een stad slaapt nooit. Er valt steeds wel iets te zien. Ondanks haar eigen zorgen, geldgebrek, problemen met haar kinderen, blijft Khadija oog hebben voor anderen die het moeilijk hebben. Opvallend was het wel dat ze wellicht deze details in de stad opmerkt wanneer ze zelf kwetsbaar en alleen is. Alsof ze nu tijd heeft of de tijd neemt die ze anders in de drukke straten niet kan ervaren.
Een film die inderdaad draait rond empathie voor de medemens. Niet alleen van Khadija zelf, maar ook van de andere “nachtbewoners”. Die slotscène was misschien wat vreemd, maar kent zijn oorsprong in de openingsscène met dat reclamebord. Het contrast kan niet groter zijn met het leven dat ze leidt in het kille Brussel.
sperwer 27
Een verrassende film. Begon ernaar te kijken zonder echt hoge verwachtingen. Hoe langer ik keek, hoe meer het mij boeide. Stel je dit voor: in de laatste metro van de dag in slaap vallen, meereizen tot aan de terminus, daardoor veel te ver van huis zijn en de hel weg te voet terug moeten gaan ... Het is nacht. De stad is anders dan overdag.
Ze wil een taxi nemen, maar heeft niet genoeg geld bij zich. Een bus met mensen waar ze opstapt, maar de bus rijdt niet. Iedereen stapt weer uit. Vergeefse moeite. Er gebeuren geen spectaculaire dingen. Ze komt ook niet zoveel tegen: een bewaker, de bediende van wat je een nachtwinkel kan noemen, een vastgebonden hond, een dakloze man, haar dochter (ze laat zich gelukkig niet zien), een politiepatrouille, een ziekenhuis waar geen bezoek meer is toegelaten, ...
Net dit heel gewone maakt de film zo boeiend. Je stapt mee en geeft je ogen de kost.
De vrouw (57) speelt 'naturel' en is mooi. De vrouw van de nachtwinkel die haar een eind meeneemt in haar auto naar huis, zegt het haar. Ze antwoordt met een 'dank u'. Het einde is als een droom, die er niet is.
Tenslotte blij dat ik hem heb gezien!! Beter dan 'Ik Doe Moeilijk' kan ik het niet uitdrukken: 'De dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt'. De vrouw blijft kalm, laat zich door niets opjagen en maakt mee wat ze meemaakt, ze ziet wat ze ziet. En dat is leven. Goed toch? Ben absoluut niet in slaap gevallen HK Senator!
Lof voor het scenario en de regie dus.
Filmkriebel
Ik trek dit soort films moeilijk door het gebrek aan tempo en inhoud. Ergens tussen arthouse en farthouse toch. Een moslima dut in op de metro en komt aan de eindhalte. Bij gebrek aan openbaar vervoer moet ze te voet naar huis wandelen. Onderweg komt ze in situaties die typerend zijn voor het leven in een grootstad, in dit geval Brussel. Meer dan een kleine collectie grootstad-impressies vond ik het niet. Leek me ook niet zo erg over empathie te gaan eerlijk gezegd. Ik zag de film eerder als een wat melancholische kijk op het afstompende effect van het stadsleven, zeker wanneer het contrast op het einde getoond wordt. Hoe kan een stad er zo doods en leeg uitzien terwijl er zoveel mensen in leven? Ghost Tropic is enkel en alleen aan te raden voor wie niet vies is van minimalistische arthouse.
mrklm
Onconventionele road movie opent met een minutenlang durend statische shot van een appartement dat eindigt met het commentaar van een niet verder geïdentificeerde kinderstem. De bewoner van het appartement is Khadija [Saadia Benatïeb], een vrouw van middelbare leeftijd die aan het einde van haar werkdag als schoonmaker met de laatste bus naar huis gaat. Ze valt daarbij echter in slaap en is gedwongen om door nachtelijk Brussel naar huis te lopen. Dat resulteert in een aantal ontmoetingen, onder anderen met een bewaker [Stefan Gota] en de medewerker van een benzinestation [Maaike Neuville], maar het beeld dat het meest bijblijft is dat van een hond [Mazzel] die trouw waakt bij het lichaam van zijn dakloze baasje. Intrigerend en vol rake momenten, maar het uiterst trage tempo vergt veel van je geduld.

Eindelijk in Nederland te zien: bejubelde dramaserie 'Heated Rivalry' nu op HBO Max

Hoe kan dit? De opvallendste nominaties van de Oscars 2026

Nederlandstalige misdaadserie 'Blind Sherlock' nu te zien op Netflix