The Favourite (2018)
Historisch / Biografie
120 minuten
geregisseerd door Yorgos Lanthimos
met Olivia Colman, Emma Stone en Rachel Weisz
Engeland, begin achttiende eeuw. Centraal staat de relatie tussen koningin Anne en haar vertrouwelinge, adviseur en geliefde Sarah Churchill, de hertogin van Marlborough. Hun levens veranderen voorgoed door de aankomst van Sarahs jongere nicht Abigail. Al snel veranderen de dynamieken tussen de vrouwen en pogen ze invloed uit te oefenen op de koningin en op het paleis.
TRAILER
Colman ging lopen met een Oscar maar Rachel Weisz en zeker Emma Stone verdienden dat evenzeer.
Spitse dialogen en een satirische, spottende kijk op gebruiken en gewoontes uit die tijd, in meerdere lagen van het volk (de chickenrun als hoogtepunt van spot met hooggeplaatste functies).
Yorgos Lanthimos weet wat cinema is en gaat realiteit én fantasie niet uit de weg.
- Possession
- The Cremator
- Cries and Whispers
Je ziet het gewoon in The Favourite
Fabelachtig
Een lust voor het oog deze film.
Ook de vertolkingen zijn prima...
Maar... wat een saai verhaal...bizar ook, en daar kan ik best mee leven... maar helaas té saai...
Onvoldoende dus...
Vind het zelfs Lanthimos' beste, al komt dat misschien omdat ik niet zo'n fan ben van z'n vorige films. En ook niet van kostuumdramas, waardoor deze er redelijk positief bovenuit steekt. Het is verre van geniaal en ook niet zo uitzinnig als hier en daar beweerd wordt, maar het is wel een stuk feestelijker dan soortgelijke films.
Mede door het visuele, hoewel dat uiteindelijk een beetje dubbel aanvoelde. De fisheye lenzen en de cameras die hoekig rond hun as draaien zijn leuk, maar Lanthimos' arsenaal aan trucjes is redelijk klein. Daardoor begint het zich na een tijdje wat teveel te herhalen. Ziet er verder wel sfeervol uit, maar het is mij iets te klassiek om écht aan te spreken.
Verder weet het plot wel te boeien, ondanks dat het niet zoveel verschilt van soortgelijke films. Er wordt goed geacteerd, er zit voldoende tempo in en de opdeling in verschillende hoofdstukken weet de aandacht net iets te verscherpen.
Fijn filmpje dus, maar of Lanthimos ooit een echt meesterwerk kan maken? Ik zie het er eerlijk gezegd niet in, maar z'n films zijn in ieder geval wel uniek genoeg, dus laat ik me graag verrassen.

Sarah : -You will dismiss her
Queen : -I don't want to... I like it when she puts her tongue inside me
Maar goed, The Favourite is voor mijn top 10 lijst van dit jaar ook wel een favourite.
(Ik had niet gedacht dat ik die woorden ooit zou uitspreken.)
Alleen al de keuze om de statige 18de eeuwse decors in beeld te brengen met een gepimpte webcam verdient lof. Zelf had ik nog wat verder gegaan - af en toe een paar ruwe technobeats bijvoorbeeld -, maar het is een begin.
De film duurt wel te lang, zeker als je bedenkt dat het verhaal over een ordinaire cat fight gaat. Wat mij betreft hadden de makers wat meer mogen focussen op alle andere intriges aan het hof.
Maar goed, ik heb me niet verveeld en dat is al een hele prestatie voor een film in dit genre. En met een klassieke filmmaker op de regisseursstoel had dit wellicht niet te harden geweest. 3*