• 9.378.934 stemmen

Per un Pugno di Dollari (1964)

Western | 99 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: A Fistful of Dollars / For a Fistfull of Dollars / Voor een Handvol Dollars

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Marianne Koch en Gian Maria Volonté

Gesproken taal: Italiaans en Spaans

Plot Per un Pugno di Dollari

"In his own way he is, perhaps, the most dangerous man who ever lived!"

De gevaarlijke Man Zonder Naam rijdt een stad in, waar oorlog blijkt te zijn tussen twee groepen: de Baxters en de Rojo's. In plaats van te helpen, zoals veel anderen zouden doen, probeert hij de twee groepen tegen elkaar uit te spelen om hier financieel beter van te worden.

avatar van maurice74

maurice74

Ik vond het niet heel geloofwaardig, maar wel mooie muziek.

avatar van dvdfreak123

dvdfreak123

goeie western vooral om zo oud al te zijn zalige muziek

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Ik houd er niet van dat sommigen deze film afkraken.

Krijg het rare idee dat jullie mij afkraken.

Als jullie je excuses aanbieden, en ik weet dat jullie dat zullen doen, dan kan ik mezelf misschien overtuigen dat jullie het niet echt menen...............

avatar van Artifact

Artifact

dude?

avatar van Rancid

Rancid

Wat een heerlijke western weer.

Beetje jammer alleen dat ik deze film automatisch in het Italiaans heb gezien!

En ik maar denken dat het Spaans was, omdat het zich in een (bijna?) Mexicaans dorpje afspeelt. En dat het geluid soms niet gelijk liep met de monden, tja, dat heb je wel vaker met films uit die tijd. Lekker naïef dus.

Keek ik later een stukje opnieuw in het Engels en ja hoor, Eastwood loopt weer gewoon lekker southern te knauwen als voorheen, ik vond het al zo knap dat hij ook Spaans spreekt.

Ik voel me vrij stupide.

Misschien over een tijdje nog maar eens kijken in het Engels. En toch vond ik het een prima film, waarschijnlijk ook omdat hij het vooral van de beelden, de sfeer, de muziek en de gevechten moet hebben.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Zeker geen slechte film, maar ook geen westerntopper: 3.50
Westernfilms hebben altijd iets speciaals gehad, en dat is met A Fistful Of Dollars ook zeker het geval. Een westernfilm lijkt bij voorbaat al geslaagd als Eastwood meespeelt (althans ik ken geen slechte westerfilms waarin Eastwood zijn gezicht laat zien), in mijn ogen is hij een van de beste acteurs in westernfilms. A Fistful Of Dollars behoord zeker tot de betere Westernfilms, maar om echt de beste te zijn, daar mist deze western net iets teveel van alles voor.

Het verhaal is zeker niet slecht, maar blijft erg basic. Er zitten een paar vernuftige plotwendingen in het script, zeker voor die tijd, maar daar is alles dan ook wel meegezegd. Het verhaal is soms wat kort door de bocht, en missen er naar mijn mening toch een aantal scenes. Zo is het een paar keer onduidelijk wat Joe met zijn gerichte acties nou precies van plan is. Later valt alles wel weer op zijn plaats, maar toch. Verder springt het verhaal een paar keer flink van de hak op de tak, en zijn er een aantal elementen aan het verhaal toegevoegd die de sfeer aan deze film weliswaar verhogen, maar met het verhaal zelf niet bijster veel te maken hebben.

Het acteren is zoals in veel westerns erg goed. Toch vond ik het in deze film allemaal wat minder. Eastwood is briljant, maar de rest blijft een beetje achter. Misschien omdat Eastwood juist zo goed is, of de anderen zijn echt wat minder, dat vind ik moeilijk aan te geven. Feit is dat niemand in deze film kan tippen aan de prestatie van Eastwood. De korte bijrollen van Calvo en Koch zijn ook alleraardigst, maar de hoofdrolspelers aan de kant van de slechterikken vond ik niet heel indrukwekkend, evenals enkele bijrollen aan de kant van de slechterikken.

Het realisme ligt in Westerns vrijwel altijd ongekend hoog, maar ook op dit punt laat deze film toch wat punten liggen. De schietscenes waarbij Joe het tegen een iemand moet opnemen (zoals de slotscene tegenover Ramon) zijn geweldig, maar de schietscenes tegenover een groep van vier of soms zelfs meer tegenstanders doen wat onrealistisch aan. De vierde had, bij wijze van, al lang een schot richting Joe kunnen geven toen Joe de eerste een kogel gaf. Ook het feit dat men allemaal op slag dood is na een kogel is een beetje jammer. Verder is het allemaal dik in orde, en ziet het overgrote deel van de schietscenes er erg goed uit, en dat is toch een prestatie met in het achterhoofd de gedachten dat de film al dik veertig jaar oud is.

Op special effects kan ik de film moeilijk beoordelen, dus zal ik wat verder moeten kijken. Het camerawerk is voor die tijd alleraardigst, en heb ik films van na 2000 gezien die lang niet zo goed zijn als deze op dit gebied. De film is goed gemonteerd, en ook het vallen van de slachtoffers is in de meeste situaties gewoon heel erg goed. De explosie die plaatsvind is zeker voor die tijd briljant, en heb je eigenlijk geen moment de indruk dat alles slechts decor is. Het grootste pluspunt is echter de muziek. Dat is gewoonweg geweldig, en benadrukt des te meer de fantastische sfeer die om de film heen hangt.

A Fistful Of Dollars is zeker niet de beste westernfilm, maar slecht is hij allerminst. Op alle vlakken is het gewoon net iets minder als de echte grote westernklassiekers, maar dat is absoluut geen schande. Ik kan me voorstellen dat als Clint Eastwood niet in deze film had gespeeld het een stuk minder had kunnen zijn, maar dat is gelukkig voor de producers niet het geval. Pluspunten zijn dan ook het acteren, enkele plotwendingen en de fenomenale muziek, maar de film kent zeker ook zijn grillen. Toch heb ik me zeer vermaakt met deze film, maar had er naar mijn idee op bepaalde punten toch net iets meer ingezeten: 3.50.

avatar van Exploitation

Exploitation

Deze toch maar met een half puntje verhoogd, heb alle Leone Westerns nog eens herzien, maar deze is toch wel een van de origineelste uit het rijtje. Oké, Once Upon a time in the west en The Good The Bad....zijn de absolute toppers, maar aan originaliteit ontbreekt deze film niet! 4*

avatar van Memphis

Memphis

Goede film alleen Sanjuro is wel wat beter. Vooral door Mifune en het vooral is daar wat logischer. Een hele cavelarie die wordt neergemaaid door 1 machinegweer in het Wilde Westen, kom zeg.

avatar van Wouter

Bedoel je Yojimbo niet?

avatar van Memphis

Memphis

Je hebt helemaal gelijk Wouter. Sanjuro is het vervolg, mijn excuses

avatar van JTV-kijker

JTV-kijker

• 2017 stemmen

geweldige film, dit is de enigste film die ik tot nu toe van hem gezien heb (van de westerns toch) maar dit was echt een enorme goeie film, prachtige muziek en af en toe wat zwarte humor erin.
Er zit ook een zeer goed verhaal in wat de film ook goed maakt, kvond het wel jammer dat inneens alle Baxters uitgemoord worden maar voor de rest een kanjer van een film, dik verdiend 4.5 ster

avatar van LaCosaNostra

LaCosaNostra

Erg leuke film, inderdaad jammer dat de Baxters opeens allemaal vermoord worden, hun hadden nog voor een leuk gevecht kunnen zorgen! De eindscene met de ijzeren plaat voor zijn hart is natuurlijk erg mooi gedaan! Perfecte muziek, maar ik houdt minder van deze film dan van zijn latere!

4.5!

avatar van wo2-Freak

wo2-Freak

Verbaasd me, dat deze niet in de top 250- staat

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

Uit de trilogy van de naamloze cowboy(Clint Eastwood),die verder bestaat uit "For a Few Dollars" More en "The Good,The Bad and The Ugly",is dit tog wel de beste.

avatar van klute89

klute89

Net gekeken, en ik heb genoten!

Weer die prachtige riedeltjes van Moriconne, ik kan er geen genoeg van krijgen! En uiteraard de sterke beeldtaal van Sergio Leone.

Clint Eastwood is top als zonderling, en de aankleding was overtuigend.

Ik moet eerlijk bekenen, dat ik deze ietsjes beter vind van dan The Good, The Bad And The Ugly

Op naar de volgende: For A Few Dollars More

avatar van mcouzijn

mcouzijn

Als dit de eerste was, om te proberen hoe het zou zijn om een alternatieve western te maken, dan is dit midden in de roos. Veel respect voor Sergio. 'Once Upon a Time in the West' is een betere film, maar had niet gemaakt kunnen worden zonder deze trilogie ('Fistful', 'More' en 'Ugly'). De muziek is inderdaad briljant.

Ik heb twee edities: de Nederlandse uit de reeks 'Quality Film Collection' en de buitenlandse uit de reeks 'MGM Special Edition'. De laatste is uiteraard duurder, maar heeft nota bene een zichtbaar *lagere* beeldkwaliteit. Ondanks de extra's. Dat is toch werkelijk belachelijk. Koop dus de Nederlandse editiie, en alleen de buitenlandse als je per se de extra's wilt..

Kijken. Kijken! KIJKEN!

avatar van Mvogio

Mvogio

Echte spaghetti-western. Vooral genoten van de rauwe sfeer. Aanrader!

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

Prachtige western. Vond 'm beter dan For A Few Dollars More. Niet te lang, meeslepend en geweldig geschoten natuurlijk.

avatar van witboek

witboek

The good old days of niet? voor een film van die tijd viel hij wel mee, maar tegenwoordig noemen ze dit slecht acteren behalve clint natuurlijk, die is goed. Betreffende de muziek die is zeer goed.

avatar van aerts007

aerts007

Meesterlijke film,western die een voorbeeld is voor andere pulp!

avatar van Friac

Friac

Het is eigenlijk écht geen goed idee om deze film te bekijken net de avond na Yojimbo gezien te hebben: leuk om bewust te kunnen vergelijken, maar je blijft wel met de ergernis zitten dat deze film zo ontzettend sterk afgekeken is van het drie jaar eerder verschenen pareltje van Kurosawa (we zullen het maar gewoon als een remake onder een andere naam beschouwen zeker?).

Maar de film op zich blijft genieten (in vergelijking met Yojimbo vind ik hem wel ietsje minder: wat minder diepgang, minder intriges, minder sterke interactie tussen de personages, minder sfeervolle scènes,...), en het eindduel is wegens de verhoogde aandacht voor het personage van Ramon interessanter om te bekijken dan de vergelijkbare scène uit Yojimbo.

Leone weet als vanouds weer sfeervolle shots uit de camera te toveren en Morricone creërt er weer de juiste soundtrack bij (al ben ik geen fan van het typerende geluidje dat weerklinkt wanneer Joe in 'actie' schoot). De rivaliteit tussen beide clans is wat magertjes, maar voor de rest zit het met het verhaal wat mij betreft zeker en vast goed.

Binnen de Dollartrilogie vind ik het de minste, maar de film verdient zeker en vast een nipte 4*

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Deze film viel me toch tegen. Met de The Good, The Bad and the Ugly op 1 en 4* voor For A Few Dollars had ik hier toch wel iets hogere verwachtingen. Wel een typische Leone-film en Clint was weer zeer cool maar al met was het toch een beetje een standaardfilmpje.

avatar van niethie

niethie

Samen met het overbekende C'era una Volta il West de enigste film die ik zag van Leone en ook dit vond ik een heel aardige film. De sfeer en muziek waren weer erg sterk en Eastwood die eigenlijk nooit teleurstelt speelt ook hier weer prima maar verder kan ik er geen meesterwerk inzien ofzo mede omdat er eigenlijk weinig bijzonders gebeurd. Het is net als die andere Leone die ik zag alweer een tijd egelden dat ik hem zag en kan me niet alles meer even helder voor de geest halen. Zal hem binnenkort weer eens herkijken maar tot die tijd houd ik het toch echt op-

3 sterren.

avatar van Zinema

De meesterlijke Leone doet westernfans sidderen met dit pareltje uit de spagetti-keuken. Eastwood is perfect gecast. Nog niet zo sterk als zijn latere meesterwerken, maar ontzettend sfeervol met schitterend camerawerk. Morricone voorziet alles van een heerlijke soundtrack, gelukkig zou deze samenwerking nog lang blijven. En er zouden meer pareltjes volgen. Uiteindelijk natuurlijk veel te weinig. Zeer goed.

avatar van Kevin13

Kevin13

mijn eerste Leone en Western film. Een prachtige openingsscene met een schitterende soundtrack. Maar niet meer, vond het een ontgoochelende film vooral te danken aan het einde. Ben toch nog benieuwd naar de andere werken van Leone.

avatar van ik_ben_gilles

ik_ben_gilles

Best wel een goeie film maar kan niet tippen ana The Good, The Bad and The Ugly.

Nu enkel nog For a Few Dollars More.

avatar van Horrordude

Horrordude

Zeer goede film..

avatar van Handsome Bill

Handsome Bill

Uiteraard ontbreekt deze film niet in mijn collectie maar een plaats in de top 10 is te hoog gewaardeerd.

avatar van Barfly

Barfly

Vandaag herzien, maar een meesterwerk is dit toch niet. De film heeft erg goede momenten, afgewisseld met wat langdradige saaie.

De beginmuziek is echt fantastisch en ook later zitten er prachtige stukken muziek in.

Maar het verhaal, de spanning en de ontknoping zijn toch niet helemaal je van het.

avatar van DureGast

DureGast

Je kan duidelijk zien dat deze film nog niet zo goed is als zijn twee vervolgen. Maar desalniettemin een knappe western 4 *