• 9.376.921 stemmen

Per un Pugno di Dollari (1964)

Western | 99 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: A Fistful of Dollars / For a Fistfull of Dollars / Voor een Handvol Dollars

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Marianne Koch en Gian Maria Volonté

Gesproken taal: Italiaans en Spaans

Plot Per un Pugno di Dollari

"In his own way he is, perhaps, the most dangerous man who ever lived!"

De gevaarlijke Man Zonder Naam rijdt een stad in, waar oorlog blijkt te zijn tussen twee groepen: de Baxters en de Rojo's. In plaats van te helpen, zoals veel anderen zouden doen, probeert hij de twee groepen tegen elkaar uit te spelen om hier financieel beter van te worden.

Madecineman

Eh... wat?

Dus... wat, wat???

avatar van m44r73n

m44r73n

Toch wel een leuke film.

Vond het geluid van de stemmen alleen waardeloos. Misschien kwam dit ook wel door mijn (bagger) dvd versie. Af en toe leek het net of het geluid niet synchroon liep. En bepaalde effecten waren in mijn oren gewoon te hard.

De muziek aan de andere kant was weer geweldig. Leuk fluitje die elke keer terug kwam.

3.5* (omdat het toch een klassieker is )

avatar van AHWA

AHWA

Ik dacht al, waar ken ik dat stukje op het laatst toch van?

Wederom een geweldige western van Leone.

Iets minder dan TGTBATU, mar toch ook wel 4,5 ster waard.

avatar van Pacino88

Pacino88

Al vele malen op video gezien,en nu eindelijk besteld op SE dvd.Wel de minste van de dollar films,maar nog steeds een echte klassieker,Eastwood is op en top als man zonder naam.Jammer genoeg wat korter dan de andere 2 dollarfilms.

avatar van Toon1

Toon1

Heb gisteren de dvd gekeken. De film zelf is de minste van de hele dollar-trilogie, maar nog altijd een topfilm. De Special Edition is trouwens een erg mooie uitgave!

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Ik vond Yojimbo toch wel een stuk beter, maar dit is zeker een zeer waardige remake. 4*

avatar van lukske00

lukske00

goede film , maar doordat ik yojimbo al gezien had kende ik het verhaal al...zodat het allemaal wat minder spannend werd.

****

avatar van RemyBl

RemyBl

Vermakelijke western van Sergio Leone, die met deze film de Dollars-trilogie opent. Clint Eastwood is als de Man zonder Naam zeer goed gecast.

Leone schiet mooie beelden en geeft een voorproefje voor wat hij later voor moois zou gaan maken. De muziek van Ennio is sterk en goede ondersteuning van de film.

Mijn enige probleem met deze film is dat de karakters zo plat als een dubbeltje zijn, wat de film minder intens en eigenlijk een beetje saai maakt.

3 *

feanaro surion

Net weer gezien en hij is nog beter dan ik me herrinderde, 4.5 sterren!

Madecineman schreef:

Dus... wat, wat???

Bedoel je medicine man?

avatar van De GeuS

De GeuS

Dit juweeltje gisteren wederom bekeken, maar aan één ding zal ik nooit wennen; dat ongelovelijk irritante, "gedubte" geschreeuw van dat kind....

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Een van de beste westerns ooit gemaakt. (The Good, The Bad and the Ugly, For a Few Dollars More en The Magnificent Seven de andere zijnde) (Ben geen grote fan van Once Apon a Time in the West).

Deze film vind ik zeer leuk om te zien. Vooral de sfeer die er de hele tijd heerst in de film is uitermate goed gedaan. En het geluid is ook brilljant.

Dat melodietje van die zakhorloge is legendarisch geworden.

4,5

avatar van james.dean

james.dean

Hoop dat de andere twee films van deze serie beter zijn, want heb nog steeds het gevoel dat Eastwood gewoon weg erg saai is als acteur. In deze film valt het redelijk mee, maar de film kon mij niet echt overtuigen dat het een klassieker moet zijn.

avatar van mister blonde

mister blonde

Saai? super cool juist!

avatar van PatrickL

PatrickL

Precies. Met name in westerns en als Dirty Harry is Clint toch de cool/stoerheid zelve lijkt me.

avatar van Diesel

Diesel

Qua sfeer kan het niet zweteriger dan Per un Pugno di Dollari.

avatar van Wouter

Dit was toch echt nog maar het begin...

avatar van Diesel

Diesel

'Het begin' doet absoluut niet onder aan de andere Leone's.

avatar van savi_7

savi_7

mister blonde schreef:

Saai? super cool juist!

Als je mijn bericht goed leest, staat er dat het in de film redelijk gaat. Maar ik zie de klassieker niet echt er in.

avatar van wesbrina

wesbrina

Waanzinnige film !

Het einde met de metalen harnas is echt legendarisch !

Michael j. Fox deed het nog na in Back to the Future 3.

Het fluitje dat je tussendoor hoort brengt ook een geweldige sfeer.

Echt een topper van Clint!

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Goede western die vooral mooie dingen laat zien in het laatste half uur maar over het geheel niet zo noemenswaardig is als de 2 opvolgers in de Dollar Trilogie. Mindere punten in deze film werden geperfectioneerd in vooral Good/Bad/Ugly. Ik noem bv de karakteropbouw die in GBU echt onvergetelijke figuren teweeg brengt of de muziek die hier ook goed is maar niet zo klassiek als dus in GBU. Heb me zeker vermaakt maar ik weet dat er betere westerns bestaan. 3,5*

avatar van Franky38

Franky38

Deze mag er ook zijn ik vind hem eigenlijk net zo goed als de The Good The Bad And The Ugly en wederom de muziek ach laat maar.....

The One Ring

Het was al weer een tijdje geleden dat ik een Leone-film gezien had, maar A Fistful of Dollars geeft me gelijk weer zin om de rest te bekijken. Wat een heerlijke films zijn dit toch.

Ik blijf de locatieshots van Leone toch altijd echt bijzonder vinden. Het lijkt vaak net alsof je de buitenlucht kunt ruiken en voelen en dat heb ik niet vaak bij een film. En over de muziek hoef ik geen woorden vuil te maken. De naam (en bijna een term) Morricone zegt genoeg. Alleen het gebruik van het fluitje wil ik even apart noemen.

Al met al zie ik dit zeker niet als een mindere Leone. Ongeveer zo goed als The Good, the Bad and the Ugly. Deze film heeft iets minder interessante personages, maar wel een beter verhaal. Aan de andere kant kijk ik westerns nooit op de eerste plaats voor verhaal en personages. Deze film heeft verder ook geen scène van het kaliber van de grafscène in GBU, maar Eastwood is wel cooler.

Ik heb overigens ook voor de Italiaanse versie gekozen (die duurde 3 minuten langer). Ik snap alleen niet wat nou de originele taal is van deze film (en de andere Leones). Het viel me bij Once Upon a Time in the West al op dat de stemmen niet altijd synchroon liepen en ik dacht dat dat misschien te maken had met Italiaanse taal.

Schitterende film en wederom topvermaak. Ik ben wel benieuwd naar Yojimbo nu. Ik vraag me af welke versie beter is.

feanaro surion

Er is niet 1 originele taal, alle acteurs spreken hun eigen taal(Eastwood dus engels waardoor ik die versie kijk), en voor elk land worden de andere acteurs gedubt..

The One Ring

Rare manier van werken lijkt me dat.

feanaro surion

Heb het ook nooit helemaal logisch gevonden aangezien Leone ook amper Engels sprak

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Vermakelijke film, hoewel van A tot Z gejat van Yojimbo (Kurosawa).

De film is de gehele speeltijd boeiend, maar kent echter wel wat veel wreedheden. Ook is Eastwood wel erg stug, wat echter weer perfect gekopieerd is van Kurosawa.

Er valt eigenlijk weinig over deze film te zeggen, het verhaal is flinterdun en de komst van Eastwood is puur toeval, echt als een lonesome cowbow. Wat betreft vermaak is het echter prima

3,5 ster

jordybeukeboom schreef:

en de komst van Eastwood is puur toeval, echt als een lonesome cowbow.

Wat bedoel je hier mee? Dat het toeval was dat Eastwood de rol kreeg of dat het toeval was dat Eastwood het dorpje binnenreed? Ik zie van beide punten het probleem ook niet.

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

Ik bedoel het 2e, ik zie het ook niet als probleem, maar om te illustreren dat Eastwood echt vanuit het niets daar opduikt