menu
Volg jij MovieMeter al op Facebook?
Mis niets over je favoriete films en blijf op de hoogte van de nieuwste releases op onder andere Netflix.
MovieMeter op Facebook

Mission: Impossible - Fallout (2018)

Alternatieve titels: Mission: Impossible 6 | M:I 6 - Mission Impossible | M:I VI - Mission Impossible | Mission: Impossible VI

mijn stem
3,57 (988)
988 stemmen

Verenigde Staten / China / Frankrijk / Noorwegen
Actie / Avontuur
147 minuten

geregisseerd door Christopher McQuarrie
met Tom Cruise, Henry Cavill en Rebecca Ferguson

Nadat een missie fout afloopt, moeten Ethan Hunt en zijn IMF-team, bestaande uit Alan Hunley, Benji Dunn en Luther Stickell, racen tegen de klok. Ze worden bijgestaan door Ilsa Faust en Julia Meade die hen helpen hun nieuwe missie tot een goed einde te brengen. Tijdens hun avontuur dreigt er voortdurend gevaar in de vorm van nucleair terrorisme. Bovendien wordt Hunt gekweld door zijn verleden en door de keuzes die hij in zijn leven maakte. Daarnaast duikt August Walker op, een nieuwe collega waarmee zijn team zal moeten samenwerken.

TRAILER

https://www.youtube.com/watch?v=Gg0QRlvUmD8

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Quentin
3,5
Bijzonder vermakelijk en spectaculair, maar ook erg lang en het plot is dunner dan ooit. CGI was op momenten behoorlijk ondermaats voor een productie van dit formaat, vooral tijdens de achtervolging rond de Arc de Triomphe en de helikopterscène.

3*

avatar van Shinobi
3,5
"Oh, you know, same old Ethan."

Deze reeks blijft een ongekend hoog niveau vasthouden en wordt met elk deel alsmaar beter. Vanzelfsprekend waren de verwachtingen dan ook hooggespannen voor dit vervolg.

Ethan Hunt moet ditmaal racen tegen de klok om een nucleaire dreiging tegen te houden. Het is slechts een kapstok om verscheidene locaties aan te doen, gezien het op hetzelfde neerkomt; of iemand zit hem op de hielen of hij moet zelf de achtervolging inzetten. Desondanks blijft het allemaal erg onderhoudend in elkaar steken.

Er wordt een aardige poging gedaan om alle verhaallijnen uit de voorgaande delen bij elkaar te brengen. Dit komt niet helemaal goed over, omdat het narratief onnodig ingewikkeld wordt gemaakt. Meer moet je hier niet achter zoeken. Wel is te merken dat Hunt zijn moreel kompas flink op de proef wordt gesteld, gesteund door de ernstigere - en soms sentimentele - toon.

Zoals vanouds zit het met de actie weer snor. In 'Fallout' gaan de set pieces van groot, groter naar grootst. Tom Cruise, de ultieme waaghals blijft fenomenaal in deze scènes waarin hij opnieuw alle stunts voor zijn rekening neemt. Als kijker word je meegenomen naar: een spectaculaire free-fall parachutesprong, een harde knokpartij in het toilet, een helmloze motorachtervolging door de drukke straten van Parijs en een duizelingwekkende helikoptersequentie. Het houdt niet over. Christopher McQuarrie weet het geheel wederom strak in beeld te brengen.

Al met al een prima vervolg, maar de eerste tekenen zijn wel zichtbaar dat de rek er een beetje uit is. Toch ben ik stiekem benieuwd wat een volgend deel in petto zou hebben. Overigens is de IMAX 3D ervaring zeker aan te bevelen.

Dikke 3,5 sterren.

avatar van mjk87
3,5
Het vorige deel was één van de fijnste actiefilms van dit decennium dus de opvolger kon ergens alleen maar tegenvallen, en dat doet de film ook wel een beetje. Kijk, het verhaal bij dit soort films maakt me echt niets uit. Maar dan moet je het niet nodeloos ingewikkeld gaan maken met plottwist na plottwist. Want dat stoort gewoon. Of hele stukken waar de vaart uit gaat om het verhaal maar verder te helpen. En dan gaan clichés of dommigheden ook irriteren. Zeker omdat tussen de actiestukken behoorlijk wat rust zit en je de kans dan krijgt om de aandacht te verliezen en te gaan nadenken.

Maar net als in deel 5 is McQuarrie duidelijk op zijn gemak in de actiescènes. Er zitten een stuk of 4 grote scènes in, die alle werkelijk uitstekend zijn. Overzichtelijk geschoten met lange shots (uit dat vliegtuig ogenschijnlijk in één shot) en toch knallen ze enorm en zijn heel flitsend. Ook Cruise is dan prima, laat hem maar lekker rennen en knokken, dan redt hij zich puur met charisma. Soms ook met ineens een scène die er niet in lijkt te horen maar wel erg mooi is zoals de gedachte van Cruise over de ontvoering in Parijs, erg mooi gedaan zonder veel geluid en een beetje dromerig. Dat het slotstuk eigenlijk er te ver over gaat maakt dan juist niet uit omdat het zo lekker gefilmd is. En eerlijk, door de rustige stukken tussendoor word je niet murw gebeukt. Alleen jammer dat die rustige stukken wel de zwakste delen zijn. Uiteindelijk een film die prima is voor een keer in de bioscoop (juist de bioscoop) maar het laat niet zo'n indruk achter na het vorige deel. 3,5* dan maar, omdat Pegg nu niet irritant is.

avatar van John Milton
4,0
Erg lekker.

Ik ben blij verrast dat de serie toch steeds weet te verrassen, zonder als een grote herhaalzet aan te gaan voelen. Natuurlijk, het basic plot is nauwelijks nieuw, maar letten we daar echt op bij een franchise als deze? Het stof van het ene verbluffende action set piece is nauwelijks neergedaald, of het volgende kondigt zich al aan. Van botbrekende gevechten in toiletten, tot achtervolgingen op hoge snelheid. Christopher McQuarrie overtreft zichzelf met deze sequel wel, wat mij betreft. Genoten van de cast ook, zowel de oudgedienden als 'nieuwkomer' (in de serie) Henry Cavill in een heerlijke rol. Met weten te verrassen doel ik dan ook meer op het adrenaline peil, de side characters en de dosering van de humor. Wie de voorgaande delen op waarde kon schatten voor wat het is, zal hier absoluut van kunnen genieten.

Het sentiment speelt bij vlagen even op, maar voor mij werkte het. Een middag bieren op een zonnig terras stemde me wellicht ontvankelijk voor wat ouderwets Hollywood drama, maar als het binnen komt, komt het binnen.

TIP: gezien in Atmos 3D, maar ondanks het lekkere geluid, haalde de 3D (sterf toch eens, jij vervloekte techniek) me er toch weer erg uit. Ik ga hem nogmaals in 2D zien, als het lukt. En even googelen naar de color grading en belichting van deze film, het leek soms heel overbelicht voor mij gevoel, ongetwijfeld bewust, maar het viel me wel op. Hoe dan ook raad ik de 2D versie aan indien beschikbaar, voor wie sowieso niet zo'n 3D fan is. Voegde voor mij nul toe.

4*

avatar van Rosicky
3,5
Fijne actiefilm. Met een beter plot en een kleine beetje meer humor had dit een klassieker kunnen worden. Nu moet de film het écht enkel en alleen hebben van de spektakelwaarde. Maar die ligt gelukkig erg hoog.

avatar van JacoBaco
4,0
Met Mission: Impossible moet ik altijd een beetje aan The Fast & the Furious denken. Ook deze reeks blijft verrassen door goed te blijven en weet een enkele zelfs het voorgaande deel te overtreffen. Ook deze M:I overtreft het vorige deel met gemak. Rogue Nation is op momenten namelijk best saai. Fallout daarentegen heeft een tempo wat ik zelden tegenkom in actiefilms en dan ook nog is voor maar liefst (bijna) 2,5 uur lang! Een film technisch benaderen vind ik lastig, maar naar mijn idee is dit allemaal verdomd goed gefilmd, gemonteerd enz. enz.

Nadeel is wel. De film probeert erg interessant te zijn met plot twistjes, onnodig ingewikkeld gedoe en M:I6 neemt zichzelf toch wel behoorlijk serieus. En tijdens het laatste half uurtje zo'n beetje kreeg ik wel een TF&TF gevoel en wellicht gaat dat voor een M:I toch net even te ver, want de films zijn in tegenstelling tot TF&TF nog best serieus te nemen.

Laat ik het er gewoon op houden dat dit echt een goede actiefilm is!

avatar van Duke Nukem
5,0
Ik heb alle M.I. films gezien en wou dus zeker dit zesde deel niet missen. Dit is toch wel één van mijn huidige favoriete filmseries, naast James Bond (maar die serie werd door ene Daniel Craig om zeep geholpen). En Tom Cruise doet het hem weer! Niet alleen doet hij vele stunts zelf, hij ziet er ook nog erg goed en sportief uit voor zijn leeftijd. Deze film zit dan ook vol actie, goed geschoten in lange takes. Mijn favoriete deel was de achtervolging met de motor en de sprong in free-fall die me waarachtig last deed krijgen van hoogtevrees.

Veel verhaal zit er deze keer niet in, en om die reden vind ik dit niet de beste in de reeks, maar ik heb toch weeral erg genoten van dit actiespektakel! Het zeemzoete stukje met zijn vrouw aan het einde hoefde voor mij niet (ik vraag me af wat de ene vrouw in de andere haar oor fluisterde) en het gevecht met superman Henry Cavill was een beetje ondermaats, maar dat zijn zo'n beetje de enige kritische puntjes die ik heb. Op naar deel 7!

avatar van IH88
4,0
“So, how is he?”
“Oh, you know, same old Ethan.”


Eén van de beste actiefilms die ik heb gezien. Dat de Mission Impossible franchise na zes films nog zo fris en relevant weet te zijn is ontzettend knap. Het plot is een stuk minder dan de vorige twee films, sommige twists zie je van een kilometer ver aankomen, en de dialogen zijn soms ook erg matig. Maar kom op, het gaat natuurlijk om de actiescènes. En het is ook gewoon leuk om deze groep acteurs bezig te zien, en ik zou zo nog tien films naar Cruise, Pegg, Ferguson en Rhames kunnen kijken (leuk ook om Michelle Monaghan terug te zien).

Vooral Ferguson is weer geweldig als Ilsa Faust en mocht Cruise er ooit mee stoppen, of echt ernstig geblesseerd raken bij een stunt (de man gaat als een waanzinnige tekeer op z’n 56ste), dan staat zijn opvolger klaar. De actiescènes zijn niet alleen adrenalineverhogend, maar ook adembenemend gefilmd. De locaties, het camerawerk, de regie, de cinematografie etc. het is allemaal van het hoogste niveau. De scene waarin Cruise en Cavill uit een vliegtuig springen, de vechtscene in de wc’s, de autoachtervolging in Parijs, het laatste gedeelte met de twee helikopters etc. Echt geweldig gedaan door McQuarrie en de acteurs, die er helemaal voor gaan en echt plezier uitstralen. Dit is op en top zomervermaak, maar daarnaast wordt de lat voor toekomstige actiefilms ook weer wat hoger gelegd.

avatar van Phoenix
3,0
Wat een opmerkelijke look had deze film zeg. Wijd open anamorphic in het kwadraat, gigantisch opgeblazen highlights, enorme korrel in de donkere scenes en een focus puller waarvan het leek alsof hij af en toe wat door z'n Facebook-tijdlijn zat te scrollen. Gezichten waren geregeld gewoon onscherp, heel bijzonder. Zeker vergeleken met enkele IMAX-formaat scenes die er zeer mochten zijn op groot scherm.

Verhaal... tja, who gives a fuck. Alleen jammer dat ze na tien jaar nog steeds met die suffe maskertjes op de proppen komen én bovenal dat de intelligentste gangsters ter wereld daar nog steeds intrappen. Misschien moeten zij ook eens een wachtwoord verzinnen, zoals wanneer Ethan z'n zoveelste Mission Impossible in z'n handen krijgt gedouwd?

Gelukkig kun je de actie wel aan McQuarrie en Cruise overlaten. Het is weinigen gegeven om zo goed snelheid en gevaar over te brengen, zeker als je bedenkt dat het steeds Cruise zelf is die al die halsbrekende toeren uitvoert, waarbij hij ook gewoon geregeld dingen breekt. Sound design werkte er zeker in IMAX ook goed aan mee, trouwens.

Toch blijft het een rare ervaring om zo'n visueel softe bende in IMAX te zien. Nogal een verschil met de zoveelste plastic Hollywood-crap, maar wat mij betreft niet helemaal geslaagd.

3,5*

avatar van Filmkriebel
3,5
Op niveau. Wat voor mij betekent dat de film niet beter noch slechter is dan zijn voorgangers. Ik begrijp niet waarom men dit deel zo gaat bewieroken. Het is gewoon meer van hetzelfde. Sommige stunts vond ik in Ghost Protocol beter. Niet dat het tegenvalt hoor. Dit Bond-eske zesde deel heeft alles wat de liefhebber verwacht en dit is te herleiden tot één enkel woord : actie! En dat gebeurt vaak op mooie locaties. Op dat vlak is de kijker op zijn wenken bediend. Het plot probeert indruk te maken met twists maar zo goed waren ze niet, en de ex-vrouw van Ethan Hunt die plots nog eens ten tonele verschijnt vond ik maar niks eigenlijk. Totaal oninteressante toevoeging. Het heeft eigenlijk niet veel meer te maken met de originele reeks; ik ben er na 6 films nog altijd niet aan uit of ik dit nu goed moet vinden of niet. Punt is wel dat de films telkens opnieuw garant blijven voor twee uren puur entertainment.

PS : niet in 3D bekeken.

avatar van YouDrunkGoHome
4,5
Filmkriebel schreef:
Op niveau. Wat voor mij betekent dat de film niet beter noch slechter is dan zijn voorgangers. Ik begrijp niet waarom men dit deel zo gaat bewieroken. Het is gewoon meer van hetzelfde. Sommige stunts vond ik in Ghost Protocol beter.


Daarin ben je dus in de minderheid. De meest spectaculaire scène uit Ghost Protocol was voor mij die klim op de Burj Khalifa, deze film heeft er zo uit mijn hoofd zeker 5 die daar dubbel en dwars overheen gaan. Ik vond de score en de manier waar op die gebruikt werd ook fantastisch. De opbouw naar de volgende actiescène werd regelmatig alleen ondersteund door de muziek, wat de spanning alleen maar hoger opvoerde. Je hoeft op die momenten niet te weten wat er precies gezegd word omdat je dit zelf wel ongeveer kan invullen, de beelden zeggen genoeg. Het deed me denken aan de films van Nolan en dan vooral TDKR.

Puur naar entertainment gekeken was dit voor mij de beste film van het jaar, en ik zie niet zo snel welke daar nog overheen kan gaan.

avatar van Ajax&Litmanen1
4,0
Fallout is dé ultieme bioscoopfilm van 2018 geworden, samen met Avengers: Infinity War dan.

Ongetwijfeld zal men er thuis met een bluray-schijf ook van genieten, maar deze film is visueel zo imponerend en groots dat je dit gewoon in de bioscoop moet zien, wat ik gister dan ook heb gedaan. Heb er erg naar uitgekeken en de verwachtingen zijn helemaal waargemaakt. Het enige wat ik wat overdreven vind is hoe de media dit bijna een van de beste actiefilms ooit noemt. Fallout is erg goed, maar dat waren de vorige Mission: Impossible films ook. Zeker Rogue Nation kan echt wel concurreren met deze nieuwe versie.

Fallout kent een paar actiescènes van ongelofelijke kwaliteit, waarbij ik de achtervolging in Parijs, de parachutesprong en de helikopterachtervolging er echt bovenuit vond steken. Superstrak gefilmd, met een minimaal aan CGI en met prachtige, lange shots zonder ADHD-montage, wat je helaas tegenwoordig veel te vaak ziet. Daarbij neemt de film ook genoeg rustmomenten en is er altijd een goede aanloop naar de actie. Inhoudelijk is de film niet echt briljant, het is een soms overdreven complex verhaal dat slechts dient om de actie aan elkaar te plakken en daar is niks mis mee, maar overdrijf dan ook niet met allerlei twisten in het verhaal. En helemaal richting het einde komen er wel een paar clichés voorbij die op zich te vermijden waren geweest denk ik.

Gelukkig zit er nog genoeg luchtigheid in de film dankzij de chemie tussen Tom Cruise, Simon Pegg en Ving Rhames. Zeker die laatste leverde me toch wel geregeld een glimlach op. Maar de werkelijke ster van de film is natuurlijk Cruise. Bizar hoe fit hij nog is voor iemand die een eind in de vijftig is. Echt petje af voor de uitgevoerde stunts. Zo heb je ook een scène dat hij iemand over het dak moet achtervolgen, wat een conditie heeft hij toch. Als persoon vind ik hem soms wat vreemd, maar het is een bijzonder prettige acteur. Hopelijk is dit bepaald niet de laatste uit de reeks, ik zie er graag nog een paar verschijnen, want veel beter popcornvermaak is er bijna niet.

4*

4,0
Mission: Impossible - Fallout mag wat mij betreft de nieuwe standaard in het actiegenre heten. Natuurlijk is het allemaal niet echt vernieuwend, maar daarin zit voor mij ook wel de charme: waar menig film in dit genre het meer en meer moet hebben van trucs/cgi, blijkt Tom Cruise een groot deel van de stunts in deze film helemaal zelf te hebben gedaan. Indrukwekkend, net als het resultaat overigens: 147 minuten aaneengesloten actie (enkele kleine rustpunten daargelaten), waarbij je op het puntje van je stoel zit. De locaties zijn prachtig en de cameravoering weergaloos. Het verhaal (of de plot, zo je wilt) is niet interessant en ook bijna niet te volgen, maar daar gaat het in deze film ook niet om. Het gaat om de actie en spanning die je in deze film als een tsunami overspoelt en die zaken als de plot en eventuele plotgaten doet vergeten en vergeven. Wat mij betreft dé zomerfilm van 2018.

avatar van Chainsaw
3,5
Chainsaw (moderator)
Het probleem dat ik heb met die Mission Impossible films is dat ik ze vaak een tijdje later al niet echt meer kan herinneren. Zo weet ik dat ik Rogue Nation heb gezien en leuk vond, maar echt iets specifieks kan ik me er niet meer van herinneren. En ik heb het gevoel dat dat ook gaat gebeuren met Fallout. De film is uitstekend gemaakt, dat staat buiten kijf. Maar echt memorabel of uitzonderlijk was het nu ook niet.

Vooropgesteld is de actie wel fantastisch. Christopher McQuarrie laat wederom zien dat hij uitstekend geschikt is om actie in beeld te brengen. Met lange takes in plaats van korte shots, dus met overzichtelijk spektakel - en dat is vrij uitzonderlijk vandaag de dag. De film pompt lekker door in een hoog tempo, waardoor die nogal idiote speelduur helemaal niet zo erg is en aanvoelt. Alsnog is 150 minuten wel veel te lang voor een film als dit, want Mission Impossible: Fallout bevat een enorm simpel script over een team goedzakken dat slechteriken met een sterk wapen moet stoppen. Met letterlijk aan het einde een tikkende bom die ze moeten ontmantelen. Over de uitvoering van de actie valt weinig te zeggen, maar het script voelt soms wel heel erg als formulewerk, met alle clichés die je ook zou verwachten.

Het team werkt ook weer prima; superheld Tom Cruise met hulp van Simon Pegg en Ving Rhames. Dat drietal is vooral leuk, de overige rollen zijn niet heel spannend. Hoewel Henry Cavill hier laat zien dat ie wel iets meer kan dan Superman in de DC Universe. Enkel vreemd dat schijnbaar in veel promotiemateriaal al wordt verteld dat Cavill de nieuwe bad guy van de film is, terwijl men in de film doet alsof het een belangrijke twist is. Maar zoals al gezegd, de film moet het niet hebben van een bijster origineel script. Er zijn gelukkig nog wat prima verrassingen her en der, maar de film is vooral amusant vanwege diens uitstekende spektakel. Wat dat betreft heeft deze reeks wel een paar streepjes voor op Bond.

3,5 sterren.

avatar van JohnWilliams
Prima film! Tom Cruise laat zien niet uitgekeken te zijn op zijn rol als Ethan Hunt. Goede actie, veel mooie camerashots en goede actiemuziek. Natuurlijk zaten er een hoop toevalligheden in de film, maar ik zette mijn verstand op 0 en heb gewoon heerlijk genoten. Leuk/pijnlijk feitje is de enkelbreuk van Tom Cruise. Hij moest hierbij 6 maanden rust nemen, maar ging alweer aan de slag na 6 weken. Respect!

Kortom, een heerlijke wegkijker en een stuk beter dan The Fast and the Furious serie, waar ik inmiddels echt wel op uitgekeken ben. Deze is een stuk verfrissender.

avatar van mrklm
1,5
Het grootste manco van de veruit zwakste film in de MI-franchise is het plot dat onnodig ingewikkeld is, teveel van uitlegt in saaie dialogen, bol staat van de toevalligheden en je trakteert op een finale die alle actieclichés de revue laat passeren. De sentimentele verheerlijking van Ethan Hunt in de slotwoorden van deze film duiden er eveneens op dat de serie hier het spoor volledig bijster is geraakt. Er is weliswaar een voortreffelijk vuistgevecht in het herentoilet van een liefdadigheidsbal, maar er is geen enkele logische reden te bedenken waarom Hunt en zijn ongevraagde compagnon August Walker [Henry Cavill] een levensgevaarlijke parachutesprong moeten doen om daar te komen! Er is ook nog zoiets als een gastenlijst, maar blijkbaar is de geheime dienst niet slim genoeg om ze daar op te krijgen. Die parachutesprong (uiteraard met bijna-dodelijke afloop) is slechts één van de vele idiote momenten. De hele actiesequentie in Parijs is slecht geschreven en eerlijk gezegd overtuigen de meeste actiescènes door de zwakke cameraregie niet. Natuurlijk waren de actiescènes in de voorgaande films ook erg over-the-top, maar daarin ware de verhalen relatief simpel en degelijk uitgewerkt. Daar is hier geen sprake van en het resultaat is er dan ook naar. Zeer zwak.

4,0
De traditie om de MI films binnen een week na de première in de bioscoop te zien ook nu weer ingevuld, en moet toch weer zeggen: wat een heerlijke adrenalinekick. Na de unieke maar hopeloos gedateerde tv serie, begon de reeks films wat aarzelend met een merkwaardige bijdrage van De Palma en een mislukte van witte duiven specialist Woo, maar sinds deel 3 zit men duidelijk in de lift omhoog. 4 en 5 waren qua actie en spektakel tot dusverre de hoogtepunten uit de reeks, derhalve was ik wat sceptisch over de mogelijkheden van deze 6de, maar zie: they did it en overtreffen weer de verwachtingen. Een lekker ingewikkelde intrige voor een in beginsel niet al te ingewikkeld verhaal, waar de eerbied voor de oorspronkelijke serie van af spat. Maar bovenal een aaneenschakeling van niet eerder vertoonde, imponerende actiescènes,. Wauw, hiervoor gaan jong en oud dus massaal naar de bioscoop en gezien dat deze nieuwe weer gesitueerd is op bekende locaties in diverse landen(Duitsland, Frankrijk, Engeland, India) mag zo langzamerhand de conclusie zijn dat Hunt de moderne Bond is die James zelf in zijn laatste films maar niet kan worden. Minpuntjes zijn er ook: Fallout heeft een lange aanloop nodig en had dus best wat korter gekund dan 2 1/2 uur, de verhaallijn met mevrouw Kirby word wat onduidelijk en onbevredigend afgerond en de twee belangrijkste mannelijke schurken moeten het meer van hun uiterlijk en fysiek hebben dan van het acteertalent, zodat we zitten opgescheept met een paar weinig inspirerende boeven. En Cruise zelf oogt in sommige scènes best wat vermoeid. Hulde voor het gegeven dat hij alle stunts zelf doet(echt waar?), maar aan zijn gezicht valt te zien dat de jaren beginnen te tellen. Ik schat dat we nog hooguit 1 a 2 MI films van hem mogen verwachten voordat hij met pensioen gaat, dus zou zeggen: geniet ervan nu het nog kan. Beste actiefilm van het jaar, zonder twijfel.

Aardige film, veel actie, leuke humor, maar ook wel héél veel geluk voor onze vriend Ethan waardoor de geloofwaardigheid af en toe ver te zoeken is. Zeker de moeite waard als je van het genre houdt, doe je dat niet dan zal je niet snappen waarom mensen deze film willen zien.

2,5
Normalier sla ik actiefilms over maar deze kreeg zulke positieve recensies dat ik besloot ‘m mee te pikken. De film kon me echter niet bekoren, laat staan positief verrassen.

Wat betreft de actie is de film de zoveelste opeenstapeling van saaie clichés zoals dat als de held wordt achtervolgd door een leger politieauto’s en ze met topsnelheid een druk kruispunt naderen de held er net tussen door glipt maar de politieauto’s een ravage aanrichten, dat als de held en de schurk elkaar bestrijden ze elkaar voortdurend de hersenen in slaan maar dat ze daarna toch weer opstaan en weer 100% fit zijn, dat de moeilijkste actieklus moet worden uitgevoerd terwijl de ontsteker van de bom al aftelt waarbij de klus in de laatste seconde wordt geklaard, etc. Zelfs voor iemand die alle actiefilms mijdt, zijn dit zulke aftandse clichés dat ik niet begrijp dat anderen ze keer op keer leuk vinden.

Wat betreft het verhaal is het weer zo’n typisch verhaal dat weinig om het lijf heeft maar wel zeer complex is doordat we te maken hebben met een geïnfiltreerd CIA, spionage en contraspionage, etc zodat je nooit weet wie aan wiens kant staat en iedereen z’n eigen plannen maakt waardoor het verhaal alle kanten op gaat. Als kijker tolt je hoofd ervan. Dat kan leuk zijn maar ik vond het vooral vermoeiend, temeer nu je van één persoon wel zeker weet aan wiens kant hij staat, namelijk de goede kant, dat is de held en hoofdpersoon, en je al vanaf het begin weet dat hij de zaak zal rechtzetten. Het bood me overigens wel stof voor m'n nieuwe reactie op Film als modern fenomeen

avatar van tbouwh
3,5
Vooropgesteld: Fallout is een heerlijke zomerblockbuster, die actie belooft en actie levert, [maar] om na zo'n zin even een open deur in te trappen: de lyrische reacties op diverse populaire media en fora zijn mij wat overdreven.

Ik werd zelf vooral erg enthousiast van de fantastisch geschoten actiesequenties - op locatie, strak, Bonds - maar Fallout wil [bij monde van regisseur en Usual Suspect McQuarrie] ook een verhaal vertellen. En daar vergalloppeert laatstgenoemde zich een beetje. In het eerste uur worden er best wat prikkelende inhoudelijke bommetjes opgegooid; vooral de aangestipte hypocrisie van [niet nader benoemde] overheden deed onvermijdelijk hopen op veel meer. Was de uitwerking hier degelijk geweest, dan had McQuarrie z'n speelduur van 147 min. daarmee ook direct gelegitimeerd.

In de tweede helft van de film wordt echter duidelijk dat we in het Indiase gebergte toe gaan werken naar een hyperklassieke countdown - weg is de hoop op narratieve diepgang. Dat is natuurlijk op zichzelf niet erg - MI is een reeks die teert op actie en amusement - maar een titel als Rogue Nation maakte al voelbaar dat de stuwende krachten achter de reeks (dat wil zeggen: daar waar het om inhoud gaat) wel degelijk naar meer op zoek zijn. Ook Fallout wil serieus genomen worden. Dat is oké, maar dan had er inhoudelijk dus ook meer ingezeten. Dat we niemand kunnen vertrouwen, weten we immers - Cavill viel al door de mand toen 'ie nog maar nauwelijks op het scherm verschenen was.

Tot slot nog een noot over de muziek. Misschien is een score bij een film als deze voor velen al gestandaardiseerde opvulling, maar ik heb me bij vlagen geërgerd aan de van Zimmer gedupliceerde sound van m.n. The Dark Knight (Rises).

Kleine 3,5*

avatar van -jack_sparrow-
3,5
film reviews in 100 woorden: Mission: Impossible - Fallout (in 100 woorden) - filmreviewsin100woorden.blogspot.com

Mission: Imossible - Fallout heeft zonder twijfel de meest realistische en toch gewelddadigste actiescénes vanuit de hele serie, het verhaal en slechterik waren dan weer wat minder interessant. Fallout is ook heel wat serieuzer dan zijn voorgangers, er komt zeker wat humor aan te pas maar de luchtige toon van Ghost Protocol is lang verdwenen. 56-jarige Tom Cruise doet het nog altijd even goed en ook Henry Cavill als brute krachtpatser deed het lang niet slecht. De muziek was bombastisch en de film duurt 10-20 minuten te lang, toch is Mission: Impossible - Fallout een welgekomen actieprent met een flinke dosis adrenaline.

3,5*

avatar van thunderball
3,5
Deze vorige week op een groot scherm in Antwerpen in 2D bekeken.

Volgens sommigen is dit de beste actiefilm ooit en sowieso de beste M.I. film. Dat is nogal wat en natuurlijk maakt deze M.I.6 dat totaal niet waar. Alleen al omdat het allemaal absoluut niet origineel is wat je qua actie en verhaaltje te zien krijgt en het tussen de verschillende actiescenes ook allemaal vrij langdradig en soms rommelig overkomt.

Vooral is er heel goed naar James Bond gekeken. Van meteen aan het begin een auto met remote control (Tomorrow never dies) tot aan de HALO jump (wederom TND), van het bevrijden van de schurk door de beveiligde politiebus de plomp in te laten rijden (Licence to Kill), tot aan een keihard gevecht in een toiletruimte (Casino Royale) en was ik nu de enige die bij de schurk meteen aan Mr. White moest denken uit Quantum of Solace en vooral -incl. baard- SPECTRE (En zat daar trouwens ook niet een weduwe in?)?

Ook citeerde Cruise rijkelijk uit zijn eigen filmoeuvre, want wederom zien we hem tegen een steile rotswand hangen en klimmen (zoals in de openingsscène van M.I.2) en op de motor door een drukke stad rijden (Knight and Day),
alsof die geweldige adrenaline verhogende motorachtervolging uit de vorige M.I. film ooit nog te evenaren -laat staan te verbeteren- valt, wat uiteraard ook niet het geval is.

Verder duurt de helikopterachtervolging (hoe vaak hebben we dat al niet in films en Tv-series gezien?) veel te lang en de film te laten eindigen met een oubollige tikkende bom scene maakt het er ook niet origineler op.

Tuurlijk heeft de film dan wel op al die andere films voor dat Cruise daadwerkelijk al zijn stunts zelf doet en dat is een enorme meerwaarde, maar niet genoeg om dit als beste actiefilm ooit uit te gaan roepen. Eigenlijk vond ik de vorige al veel beter en spannender.

De acteurs zijn over het algemeen redelijk tot goed met Cruise voorop. Deze reeks is echt zijn kindje en hij lijkt er ook alles voor over te hebben dit te laten slagen.

Pegg is geinig, maar gelukkig niet meer zo flauw als twee films geleden, Rhames hangt er weer maar wat bij en is eigenlijk gewoon overbodig geworden, want zijn rol is voor het grootste gedeelte door Pegg overgenomen,
Ferguson was in de vorige film een revelatie, maar eigenlijk is ook haar rol nu redelijk met de haren er bij gesleept, om over die van Michelle Monaghan nog maar te zwijgen.

Vanessa Kirby als The White Widow zag er ontzettend lekker uit (dat wel), maar had de uitstraling van een blonde bimbo en totaal ongeloofwaardig als leidster van een illegale wapensmokkelbende. Vergelijk deze rol nu eens met een bijna exact zelfde rol van Vanessa Redgrave in de originele M.I. film en het kwaliteitsverschil is uiterst pijnlijk te noemen.

Cavill is goed als Cruises opponent en Harris herhaalt zijn rol van Lane, hoewel ik hem nu stukken minder dreigend vond en niet echt meer een waardige tegenstander in vergelijking met de vorige film.

Cruise ziet er nog altijd relatief jong uit en kan dit nog wel eventjes blijven doen, maar voor een volgend deel, zou het wel eens fris zijn om niet meer voor de zoveelste maal een verrader in de organisatie te hebben zitten, dat kennen we nu wel.

Conclusie: gewoon spectaculair en vermakelijk, maar niet meer dan dat.

Voor nu een dikke zeven, ofwel 3,5 ster.

avatar van Ste*
3,5
Dit was zeker de leukste en beste van de drie MI's die ik gezien heb. Nu zal het ook helpen dat deze kijkbeurt in de bioscoop was, maar de locaties (Parijs!) en de actiescènes (de helikopters!) weten dit keer wel het (wederom) wat warrige plot te compenseren. Want het zal wel aan mij liggen, maar ik raak met dit soort films behoorlijk snel de draad kwijt, zeker als jan en alleman met elkaar onder een hoedje speelt en ze telkens weer met maskers komen aankakken. De actie kan ik soms best entertaining vinden, maar verhaaltechnisch zal dit soort films nooit mijn ding worden.

Maar goed, uiteindelijk is het vanaf de tweede helft zo ingewikkeld niet meer, en gaat het vooral nog om de geweldige helikopter-scène, toch waarschijnlijk een van de spectaculairste actiescènes ooit gemaakt. Dat Tom Cruise alles zelf doet (tot een enkelbreuk aan toe, toch grappig als je weet waar in de film dat precies zit en hij gewoon nog even het shot afmaakt) draagt zeker bij aan de coolness van het geheel. Wat een man.

3,5*

4,0
TMP
Dat de sleet er bij deze reeks nog niet op zit, bewijst deze zesde Mission: Impossible op overtuigende wijze. Sterker nog, het is wellicht wel de beste film in de reeks. Zeer fijne en vlotte actiescènes en een zeer gedegen plot houden je van begin tot eind aan het scherm gekluisterd. Tom Cruise zit weer uitstekend in de rol van Ethan Hunt. Ook knap dat hij kennelijk de actiescènes zelf heeft gedaan. Sowieso een fijne cast met weer de nodige bekende gezichten en zeer behoorlijk acteerwerk. Ik moet bekennen dat ik de film naar het einde toe wel iets minder begon te vinden, de scènes met de helikopters waren wel echt wat overdreven en dat de ex-vrouw van Hunt ten tonele verscheen voelde voor mij wat gezocht aan. Al met al een uitstekende actiefilm.

avatar van N00dles
3,5
Zeker één van de betere MI-delen die ik gezien heb. Er zit duidelijk een stijgende lijn in de reeks, wat voornamelijk komt door de steeds spectaculairdere stunts en achtervolgingen. Dat heeft ook deels te maken met het feit dat waaghals Tom Cruise alles zelf doet, van motorachtervolgingen in hartje Parijs tot helikopters besturen. Dat hij af en toe een enkel breekt en dan toch doorgaat is gewoon ontzettend baas van hem.

Zoals gewoonlijk is bij M:I het plot de zwakste schakel. Hoewel het af en toe wel enige spannende momenten weet te creëren, is het vaak geforceerd en met een voorspelbare afloop. De meeste personages hebben namelijk flinke plot armor (vooral Ethan Hunt) en ik moet de eerste missie nog zien waarin het team écht een keer flink faalt. Dat maakt dat je nooit echt emotioneel geïnvesteerd raakt in de personages, maar met zulke vette actiescènes maakt dat ook niet zo heel veel uit.

1,5
Door vrienden voor de bios uitgenodigd. Nooit een MI film gezien maar was al een beetje bang waar het heen zou gaan. Misschien heb ik teveel aktiescenes en achtervolgingen gezien. Het is niet dat ik het nooit kan waarderen: de achtervolging in french connection vond ik wel indrukwekkend en kan ik nog waarderen, de actie in Heat dito. Ik heb de meeste top 250 films wel gezien en kan van de meeste films wel begrijpen dat ze er in staan. Maar dat zoiets substantieloos als dit er in zou staan is wat mij betreft een abominatie. Wat is dat toch met die modderstroom aan films waar continu iets moet bewegen, continu een opgeklopte soundtrack hoorbaar is, het verhaal varieert van cliche tot flinterdun naar non existent maar die toch hoge recenties krijgen / serieus worden genomen? Bij boeken wordt het verschil tussen literatuur en lectuur gehanteerd. Misschien ook zoiets voor films dan kunnen we sites als deze gaan opsplitsen.

avatar van kos
3,0
kos
Mission Impossible brengt altijd aardige actiefilms. Een beetje onzinnig vaak, maar wel met vaart en een aimabele cast. Zo ook deze al is het zeker niet de beste.

Wel weer de nodige dingen geleerd van deze film:* James Bond films zijn hierbij vergeleken een soort neo-realistische documentaires

* als je ooit nog een spion of terrorist in een grote bekende stad zoekt, ga altijd naar een toeristische trekpleister want daar lopen of rijden ze 100 procent van de tijd rond. Eiffeltoren, Notre Dame, Louvre, Tower Bridge etc. als ze daar niet zijn vergeet het dan maar.

* ook al kun je totaal geen helicopter besturen, geeft niets. Zelfs als hij kapot is kun je er nog prima mee overweg in het hooggebergte


4,0
Deze film is voor velen onzinning maar in het genre actie is dit een buitengewoon geslaagde film. Als je geluk hebt komt er per jaar 1 geslaagde (onzinnige) actiefilm uit en zijn er talloze serieuze films. Laat dit soort films lekker onzinnig zijn, naast de Fast & Furious en James Bond films houdt het namelijk wel op met dit soort (geslaagde) films.

Alle ingredienten waar zo'n film om vraagt zitten erin: vaart, humor, mooie locaties en spectaculaire stunts. Dat Cruise heel veel zelf doet is zeker een meerwaarde, nu eens niet wordt er weggedraaid met de camera als het personage dichterbij in beeld komt. Verder is Cruise een beperkt acteur, maar maakt hiermee heel veel goed. Prima rol van Cavill ook.

avatar van Donucius
3,5
Ja, het is een MI. Je krijgt wat je verwacht en er wordt prima afgeleverd. No nonsense to the point. Het gaat uiteindelijk om de actie en een paar plot twists. Vermakelijk, vooral omdat je min of meer al weet wat je kunt verwachten. Zelfde als wanneer je een James Bond kijkt. Knallen en niet meer omkijken. Mooie actie sequences en aantrekkelijke camerastandpunten maken het interessant en onderhoudend voor de kijker.

3,0
Hyperspectaculair that's all. Humor is om te janken van een niveau. Hierdoor wellicht een bereik van 8 tot 88. Vind ik jammer als het verder totaal onrealistische actie betreft van begin tot eind. Goede humor maakt het dan draaglijk. Het interessantste 3D effect kwam overigens 5 minuten voor het eind. Shot met de staalkabel en de haak dwars door het beeld voor je neus langs. Voor de rest voegde 3D niet veel toe. Dus 85 lange minuten met die fok op je gok voor joker. Kortom bekende formule categorie luchtig vermaak.

Gast
geplaatst: vandaag om 08:07 uur

geplaatst: vandaag om 08:07 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.