• 9.382.189 stemmen

Geregisseerd door: Ari Aster

Met onder meer: Toni Collette, Alex Wolff en Gabriel Byrne

Releasedatum: 14 juni 2018

Plot Hereditary

"Every family tree hides a secret."

De teruggetrokken grootmoeder van de familie Graham is dan wel overleden, maar zij werpt nog steeds een schaduw op het gezin. Voornamelijk haar kleindochter, de tiener Charlie, met wie ze altijd al een ongewone fascinatie had, lijdt eronder. Aan het vredige bestaan van de Grahams wordt abrupt een einde gemaakt wanneer een verschrikking hun thuis overneemt. Hierdoor wordt Annie, de moeder binnen het gezin, gedwongen om duistere paden te betreden, zodat ze kunnen ontsnappen aan het ongelukkige lot dat hen allen te wachten staat.

Basto schreef:

The Thing is uit de jaren 80, maar dat terzijde. Verder zat goede horrorfilms (The Shining, The Omen, Halloween, Martyrs, The Descent, etc) Elk genre heeft z’n toppers en missers. Daarbij is dit veel meer een sterk familiedrama/ thriller dan een horror. De kracht van de film zit m ook veel meer in het drama dan in de (beperke) gore.

En en....Polanski's (toch???) ???? Vrouw met kinderwagen....Mary's baby???/ Toch ook??? The Thing???Net jaren 80 denk ik.

[quote]frans123 schreef:

En en....Polanski's (toch???) ???? Vrouw met kinderwagen....Mary's baby???/Mia Farrow??? Toch ook??? The Thing???Net jaren 80 denk ik.....Poltergeist???Voor jonge mensen een aanrader deze films en van Basto...

Shadowed schreef:

Oei, deze recensies zie ik ook steeds meer. Hiermee hoop ik toch echt dat mijn zaal zich wel gewoon even 2 uurtjes kan gedragen in de film. Bah.. zo vervelend.

Dat is de reden dat ik in 1976 voor het laatst naar de bios ben geweest....Kijk lekker thuis..Ruimte, pauze wanneer ik wil en geen last van anderen (boeren, hoesten, lachen op het verkeerde moment, een Lange voor je, praten en veel meer.... Bios???/Jaren 70.....Sluiten die dingen.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Deze film is niet eng, deze film is vooral raar en wil soms eng zijn, maar lukt het niet dat te zijn. Ik probeer echt te bedenken wat het was, maar na 10 minuten voelde ik al de behoefte de zaal uit te lopen en Argentinië - IJsland te gaan kijken: ik heb me kapot verveeld. Rare personages die daardoor nooit leven en ik kreeg er geen band mee. Veel tergend lange trage saaie scènes, geen spanning, van dat vreemde gedreun vaak eronder gemonteerd, saai geschoten, weinig bijzondere muziek. Af en toe, heel af en toe ja, werd het nog wel aardig. Ook een enkel fraai shot van dat huis half in de schaduw met zonbeschenen boomtoppen. En die miniatuurhuizen waren los van de film ook echt heel mooi. Maar wat waren dit een ellenlange twee uur. 0,5*.

avatar van Shadowed

Shadowed

Snap het gezeur niet, maar de "engste film" is het dan ook weer niet.

Maar Aster levert hier dan toch wel een best bijzonder debuut af. Al vanaf minuut 1 zit de sfeer er goed in die soms zelfs zeer beklemmend is. De hele film lang is deze sfeer dan ook aanwezig, jammer dat het einde de film dan een beetje verpest heeft.

Decors en details zien er gelikt uit, belichting helemaal top (Perfect de donkere hoekjes verlicht) en de locatie kon er nog wel mee door. Ook het acteerwerk (Vooral door Colette) is dik in orde en was het dan voor mij soms nog wel spannend.

Maar het is wel een film die een bepaald publiek dan ook aanspreekt. Mensen die de zoveelste schrik film verwachtten hebben dan ook de neiging om deze film met 0,5* te beoordelen. Ik vind het een half geslaagd en best beklemmend werkje.

Redelijke aanrader, ik ga niet mee met het idee dat dit de beste horror is sinds tijden maar al helemaal niet bij de mensen die 0,5* geven. Nog een pluspunt, ik had een keurige zaal!

avatar van Basto

Basto

• 11986 berichten

frans123 schreef:

Grapjas, in 1977 had je nog helemaal geen ‘lekker thuis’ kijken. Nederland 1 en Nederland 2 met Fred Oster.

Maar je bent er al lang ‘uit’, zoveel is welduidelijk...

Basto schreef:

Maar je bent er al lang ‘uit’, zoveel is welduidelijk...

je had best films op tv toen......en erg goede series.....maar dat kan jij niet weten...Trouwens ik heb het over de VHS tijd kort daarop...en nog later DVD....

avatar van Hance

Hance

Ik heb oprecht van deze film genoten. Juist de traagheid. De opbouw, de karakters. Erg mooie shots en stijl. En toen kwam de laatste scène. Goh wat deed dat afbreuk aan de rest.

wat was het gaaf geweest als alles gewoon door het krankzinnig worden van de moeder was gekomen. En het haar hersenspinsels waren gebleven. [ /spoiler]

Zonde! Toch ruim voldoende.

frans123 schreef:

Da's matig. Ik heb afgelopen jaren in vaker volle zalen gezeten waar wel respect was en iedereen zich netjes gedroeg.

horizons schreef:

Ja is mogelijk,maar bios is niet mijn ding...Onvrij...duur ook...parkeren...etc. Het belangrijkste is dat ik graag alleen naar een film kijk. Hoef geen 120 man om mij heen. Maar ben al wat ouder he??

avatar van Zandadder

Zandadder

Er zijn vaak grappenmakers bij. Veel meisjes krijgen bv uit pure zenuwen de slappe lach. Of lachen om hun eigen gegil. Gister een paar onnozele halsen die het "klak-geluidje" op willekeurige momenten gingen doen.
Ik vind het echt ongelofelijk dat mensen niet door hebben, dat ze gewoon even hun bek moeten houden.
Ga dan naar de kroeg ofzo.

Zandadder schreef:
Ga dan naar de kroeg ofzo.

Een horrorfilm is voor veel mensen een podium om hun kunstje op te doen. 'Grappig' zijn door anderen te laten zien hoe erg ze schrikken. Je hoort ze al voorpret hebben wanneer de laatste trailer afgelopen is en het geluid uit gaat: Oh. My. Gaaaawwwd.

avatar van De filosoof

De filosoof

Wat zich hier natuurlijk wreekt is dat 'naar de film gaan' voor de meesten een sociale bezigheid is: zij komen primair niet voor de film maar om 'samen iets te doen' zodat voortdurende interactie met elkaar noodzakelijk wordt geacht.

Ikzelf ga het liefst in de middag en dan zit je altijd praktisch alleen in de zaal. Je hebt dan in ieder geval (nog) geen lawaaierige vriendengroepen, hooguit een stelletje dat duidelijk meer aandacht voor elkaar dan voor de film heeft en dat de hele film lang tegen elkaar zit te fluisteren (hetgeen kan storen als je er op let c.q. als de film zelf te weinig boeit om de aandacht er goed bij te kunnen houden).

Zwolle84

Ik ga je raad zometeen opvolgen, De filosoof. Straks de herkansing in de middag. Het ziet er vooralsnog rustig uit qua reserveringen, hopelijk blijft het zo.

avatar van John Milton

John Milton

Dat is een lange zin.

michaelmythra

Maak je nu speciaal voor deze 0,5* een account aan? Of ga je vaker bijdragen aan de site? In dat geval zou ik je aanraden leestekens te gebruiken, dat maakt het een stuk leesbaarder.

avatar van De filosoof

De filosoof

Zwolle84 schreef:

Ja, hopelijk blijft dat zo want ik moet er wel bij zeggen dat bioscoopbezoek flink piekt in de weekenden zodat het in het weekend soms ook wel druk kan zijn in de middag...

De filosoof schreef:

Het zal altijd rustiger zijn dan op een avond in het weekend. Doordeweeks kan ik vaak niet.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

John Milton schreef:

Dat is een lange zin.

Laatste hoofdstuk van Joyce’ Ulysses nooit gelezen? Dit is gewoon een eerbetoon ?

frans123 schreef:

Hier is bij één bioscoop parkeren gratis.

En wat is duur? Vaak is dinsdag goedkoper en geen 120 mensen om je heen.

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Ik was heel benieuwd door alle hype vooraf.

De verwachting vooraf hoog leggen is natuurlijk altijd gevaarlijk, zo bleek ook hier.

Lange intro en opbouw.. prima als het ook ergens een meerwaarde zou hebben. In dit geval vroeg ik me toch af waarom ik ruim anderhalf uur aan opbouw heb moeten volgen (doorstaan eerder).

Zonder al te veel weg te geven, meer dan een lachwekkende op Paranoral Activity gebasseerde slot heb ik niet gekregen.

Hoogtepunt van de film kwam al halferwege, de scene na het ongeluk.

Ik zou adviseren deze gewoon links te laten liggen.

avatar van John Milton

John Milton

mjk87 schreef:

Het staat in de kast, maar ik durf niet. Ach, het is geen Finnegan’s Wake

avatar van biolin

biolin

Gisteren gekeken , maar wat een bagger film zeg...echt geen een moment spannend , eerder lachwekkend.

Zwolle84

En weer iemand met één stem. Je zou bijna denken dat hier iets achter steekt.

avatar van ASman

ASman

De commentaren die de laagstemmers neerpennen zijn ook altijd schrikwekkend gelijkaardig.

avatar van Shadowed

Shadowed

Volgens mij is hier iets anders aan de hand.

Steeds mensen met 1 stem, die dan 0,5* op Hereditary gestemd hebben. ik kan er naast zitten, maar dat is oprecht erg kinderachtig.

horizons

Dat zie je wel vaker bij films. Niet alleen bij horror maar ook bij grotere blockbusters.

avatar van The Oceanic Six

Door alle ophef over de zogenaamd engste film ooit was mijn interesse in Hereditary wel gewekt. Ik geloof overigens nooit in die lulpraatjes over huilend publiek dat de bioscoop verlaat, dus dat het allemaal flink opgeblazen is wist ik ook wel. Maar niettemin had ik wel de hoop dat dit een sterke, naargeestige film zou kunnen zijn die je flink onder de huid zou zitten. Helaas is ook dat me gewoon tegengevallen. Hereditary is verre van een standaard horrorfilm en dat is niet erg, want ik kan echt wel van zulke titels genieten, maar dit was gewoon veel te traag en vooral nauwelijks pakkend. Het eerste uur is werkelijk te suf voor woorden. Er gebeurt niks en de spanning ontbreekt volledig. Ook zijn de familieleden zo weird en onsympathiek dat ik er ook geen enkele binding mee voelde. Zeker de moeder en de dochter wekten behoorlijk wrevel bij me op. Ik was overigens wel compleet verbijsterd bij de scène van de onthoofding, echt sterk gedaan.

In het laatste uur vallen steeds meer puzzelstukjes in elkaar en werken we naar een Rosemary's Baby-achtig slot toe, wat ik nog wel behoorlijk vond, maar ook weer niet al te origineel. Maar erger dan dat is gewoon dat de spanning en het nare gevoel bijna volledig ontbreekt. Ik kwam nooit lekker in de film en ben dan ook behoorlijk teleurgesteld. Maar als ik de film dan toch nog even objectief beoordeel buiten de media-hype, dan zit er nog genoeg aardige pluspunten in om er een voldoende uit te persen. Maar wel een hele magere.

Zwolle84

Gelukkig, deze viewing was alles wat ik ervan verwachtte. Achteraf bleken de meeste mensen in de zaal er ook een komedie (?) in te zien, maar gelukkig hadden deze het fatsoen om een ander wél te laten genieten.

De film komt ook gelijk volle bak binnen in zo’n stille zaal. Wat een ontzettend sterke sfeer zetten ze hier neer. Geweldig.

Ik verhoog naar een 8.

avatar van Ric1997

Ric1997

Vond hem na de tweede kijkbeurt nog beter.

Tijdens mijn eerste kijkbeurt was ik eigenlijk vooral bezig met hoe het nou allemaal in elkaar zat, maar achteraf gezien is het een vrij simpel plot, je wordt alleen (althans ik) op het verkeerde been gezet. Dat is vooral te danken aan Toni Collette's personage, tot aan het moment dat haar man in brand vloog twijfelde ik of alles in haar hoofd afspeelde of dat het toch echt was. De miniaturen spelen hier ook een grote rol; ik had meerdere keren het idee dat ik naar een miniatuur zat te kijken in plaats van de realiteit.

Voor mij is het sterkste punt van deze film hoe realistisch het gezin omgaat met de situatie, dat alleen al maakt dit een aparte film in het genre. De mix van drama en horror nadert hier de perfectie. Ook vallen er tijdens een tweede (of misschien meerdere) kijkbeurt ontzettend veel details op. Ondanks dat het einde niet al te origineel was, ging het ongemakkelijke gevoel niet weg, iets wat ik zelden bij een horrorfilm heb.