Genre: Drama / Horror
Met onder meer: Jennifer Lawrence, Javier Bardem en Michelle Pfeiffer
Releasedatum: 14 september 2017
Plot Mother!
"Seeing is believing"
'Mother' volgt een stel dat een rustig bestaan leidt. Als er op een dag onuitgenodigde gasten hun huis binnenkomen, wordt dat bestaan ernstig verstoord. Het gevolg is dat de relatie van het stel danig op de proef wordt gesteld.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
Mother
Damsel
Consoler
Bumbler
missl
De film is een vrije interpretatie van god aan de hand van de bijbel, kort gezegd.
Er zitten inderdaad wat haken en ogen aan de film, als je bijvoorbeeld de film zonder enige voorkennis bekijkt dan is de kans groot dat je niet weet waar je naar kijkt, dat overkwam mij. Als je voor het bekijken wel voorkennis hebt dan hoef je volgens mij de film niet meer te zien want de verrassing is weg, het niet weten waar ik naar keek deed mij de film afkijken. En dan kan je nog discussiëren over de interpretatie die sowieso niet echt origineel is en erg donker. Sommigen zeggen het is een film voor de liefhebber 'hate it or love it'. Desondanks zit ik toch in het midden, weet nog steeds niet wat ik er precies mee moet, heb zeg maar een haat-liefde verhouding met deze film. Zoals je ziet houdt het de gemoederen aardig bezig en dat is toch wel positief te noemen.
Biosguru
Even afgezien van of je Mother! in je top 10 van 2017 hebt staan of niet. De Filmkrant gaat helemaal los met Mother! en pakt enorm uit in haar Januari editie. Waarin Mother! als centerpiece wordt gebruikt om onze wereld te duiden. Dat zit me al een paar dagen dwars. Niet zozeer omdat ik Mother! niet "snap" zoals uit mijn waardering in sterretjes uitgedrukt blijkt. Maar omdat het mode is, het is vluchtig en voorbijgaand.
Ik snap dat het fijn is om een film te hebben waar je intellectuele stukken over kunt debiteren. Maar herinneren we ons over 10 jaar die hele context nog? Maken we die link met #metoo, Weinstein en Trump nog? Ik ben bang van niet. Als dit de beste film van 2017 is, is het dan wel zo verstandig om hem zo spijkerhard aan het jaar 2017 te verankeren? Is een klassieker niet wat tijdlozer dan dat?
Cikx
Wat mij betreft gaat de film daar totaal niet over en is het toch de beste film van 2017. Als het een klassieker wordt heeft dat er meer mee te maken dat het een unieke filmervaring is denk ik.
Biosguru
Precies, dat lijkt me een "gezonde" en tijdloze insteek. Die gaat over de kwaliteit van de film.
Cikx
Sta er wel van te kijken hoe snel de score van deze film aan het dalen is hier. Misschien dat 'ie toch een stuk beter tot zijn recht komt in de bioscoop?
horizons
Standaard effect als film online beschikbaar komt.
arno74
Redlop
...Maar herinneren we ons over 10 jaar die hele context nog? Maken we die link met #metoo, Weinstein en Trump nog?
Knap dat een film refereert aan een gebeurtenis die plaatsvond na de première van de film.
Trump????
......aahh.. ik snap 'm: de film geeft geen positief beeld van wat er gebeurt wanneer je Jan en alleman ongecontroleerd binnenlaat. Dan zou het nog mooier geweest zijn wanneer Mother had voorgesteld een hek rond het huis te plaatsen, waarop al die ongenode gasten in koor zouden gaan schreeuwen: dat is racistisch, fascistisch, xenofoob, intolerant en haat zaaiend. Waarop Mother moedeloos door haar knieën zakt en nog iets mompelt als 'jullie zullen wel gelijk hebben, ik ben heel slecht' om daarna dat ongelofelijke pak slaag te ontvangen.
Zoiets?
Biosguru
Zie de uitgebreide filmkrant special over Mother! De Filmkrant :: mother! En dubbele woordwaarde natuurlijk he. Mother! als moeder van alle films in 2017
arno74
This meant, according to the Gnostic interpretation, that the Sophia has her dwelling-place "on the heights" above the created universe, between the upper and lower world (...) She shapes this mundane universe after the heavenly prototypes (...) She is "the mother" or "the mother of the living." (...) The Sophia gives birth to the Christus who at once ascends into the Pleroma [=Hemel], and after this she produces an ousia amorphos, the image of her suffering [=het kristal], out of which the Demiurge and the lower world come into existence (...) She forms the Demiurge [=Javier Bardem], a composite of ignorance and self-exaltation. This Being, by virtue of powers stolen from his mother, proceeds to form the lower world. (...) En het verhaaltje herhaalt zich...
Dikkertje Dap
Wat een gepolitiseerde recensies in de filmkrant, dat moet door sjw'ers geschreven zijn want het slaat m.i. echt nergens op, alle standaard "slachtoffergroepen" worden aangehaald maar als je het per se wil politiseren dan is mijn vorige conclusie het meest voor de hand liggend. Op dit soort 'recensies' kon je natuurlijk wachten want de film is abstract en met een beetje moeite kan je er alles in zien. Echter, ik kon in de film geen enkele politieke boodschap ontdekken en dat vond en vind ik juist zo prettig. Maar ja, we leven onderhand in een tijd dat bepaalde groeperingen alles politiseren en wat niet in hun straatje past demoniseren waardoor we ondertussen steeds meer een bananen monarchie beginnen te worden en als het tij niet gekeerd wordt we uiteindelijk zullen belanden in een situatie zoals die in het huis wordt uitgebeeld en zullen veranderen in een land als waaruit mensen zijn gevlucht.
Ik bedoel, als we we dan toch op deze toer gaan dan lust ik er nog wel een paar.
Btw, in een vorige reactie van dagen geleden zei ik al nieuwsgierig te zijn naar de uitleg van de maker zelf omdat de film behoorlijk abstract is, als hij het daadwerkelijk bedoelt zoals in de recensies van de filmkrant beschreven wordt dan vind ik het een hele slechte regisseur want dat haalde ik er absoluut niet uit plus dat hij dan aardig in de war is en heb dan heel veel spijt zoveel aandacht eraan besteed te hebben.
eRCee
- 1980 stemmen
Wat een idioot stuk inderdaad, zwalkt alle kanten op maar lijkt te vergeten dat de bijbelse allegorie (en niet de actualiteit) een dwingend format vormt voor het verhaal in al zijn elementen.
filmkul
Sterke film, die nog fraaier wordt als je er achteraf nog wat naslagwerk bij pakt. De opbouw is goed en Aronofsky weet de onmacht van Laurence uitstekend op de kijker over te brengen. Als kijker zou je bijna de film in willen stappen om haar bij te staan. Verder blijft de film van begin tot eind boeien en je gaat je steeds meer afvragen wat er nu precies aan de hand is. Het acteerwerk is goed. Met name Laurence laat weer zien wat ze kan. Ook de andere acteerkanonnen dragen hun steentje goed bij. Een topper die niet voor iedereen is weggelegd. 4.0/4.5
McSavah
Redlop
Ow ok, dat maakte ik niet op uit je bericht.
extremezz
Speciale film, op het einde dacht ik nu ga ik weten waarom al die bizarre dingen gebeuren maar ik weet het nog niet:(. Als filmliefhebber voel ik mij nu dom hehe. Iemand eens woordje uitleg?
horizons
De afgelopen pagina's doorlezen.
rooie60
Of we ons over 10 jr de context nog herinneren????? doe ff normaal man,boeiuh!!!! gaat om de film,is het wat of niet,liefhebber of niet........dat gezemel,doe toch eens normaal hier........sommige willen zó intellectueel overkomen......
Glacius
Jij komt in ieder geval niet intellectueel over. Ik zou zeggen, doe wat aan je taalgebruik en schrijfwijze.
Overigens, betekenissen kunnen veranderen met verloop van tijd, en dat is niet erg. De auteursintentie is niet het enige wat van belang is.
extremezz
Of vertel het mij in het kort is gemakkelijker dan hier al de pagina`s te lezen...
horizons
Mother wordt door velen als metafoor voor moeder aarde en(een) God gezien.
extremezz
Wel een vergezochte metafoor dan...., waren het onbekende acteurs dan was de film iedereen gepasseerd :/
extremezz
Jemig, hoe lui kan je zijn.
Ja, compleet onbekende regisseur ook.

Psychologische thriller 'Mother!' van Darren Aronofsky vanavond op Spike

Vijf goed beoordeelde horrorfilms met een Oscar-winnaar in de hoofdrol

Requiem for a Dream

Black Swan
Horror / Drama, 2010

Ah-ga-ssi
Drama / Romantiek, 2016
poemman vrouw relatiechild murderallegorynihilismvandalismriotnachtmerriebijbelzwangerschapchaosbaby-snatchinghuiscultfilmsurrealismeart houseauteurgeweldkannibaalnatuurdoodkrankzinnigheidvreemdelingpsychological horrorbaby killer metaphorgarden of edenchaotic infanticidekannibalismeforbidden fruitmother natureadam and eve uninvited guestreligious horrordepravedartistic cannibalismbiblicaldisturbingnihilisticinfuriatinghorrifying