menu

Wonderstruck (2017)

mijn stem
2,95 (73)
73 stemmen

Verenigde Staten
Drama
117 minuten

geregisseerd door Todd Haynes
met Oakes Fegley, Julianne Moore en Michelle Williams

'Wonderstruck' volgt het verhaal van twee personen, Rose en Ben, uit verschillende tijdsperiodes. In 1927 besluit Rose, die zich eenzaam voelt, naar New York te reizen om haar idool te ontmoeten. In 1977 wordt Ben, nadat hij zijn moeder verliest door een tragisch ongeluk, gedwongen bij zijn oom en tante te gaan wonen. Wanneer hij vervolgens een aanwijzing in een boek van zijn moeder vindt waar zijn vader zou verblijven, trekt ook hij naar New York om zijn vader te vinden en te ontmoeten. Middels een mysterie zullen de paden van Ben en Rose zich op speciale wijze kruisen.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (moderator)
Vanaf 7 december in de bioscoop (The Searchers)

avatar van mrklm
4,0
In 1927 verlaat Rose, een doof tienermeisje [Millicent Simmonds] haar vader om in New York in contact te komen met een beroemde actrice [Julianne Moore]. In 1977 gaat Ben [Oakes Fegley] een 11-jarige jongen die na de dood van zijn moeder door blikseminslag doof is geworden op zoek naar zijn biologische vader op basis van een aanwijzing die hij vindt in een boek met de titel 'Wonderstruck'. De eerste helft is een waar genot om naar te kijken, want regisseur Todd Haynes gebruikt de stijl en de sfeer van filmmakers uit beide periodes waardoor je vergeet dat je naar een film uit 2017 zit te kijken. De verwijzingen naar Lillian Gish en haar beroemde rollen in Orphans of the Storm en The Wind zijn bijzonder vermakelijk voor fans van zwijgende films. Oplettende kijkers zullen ook nadrukkelijke verwijzingen zien naar Berlin: Eine Symphonie der Grossstadt en het beroemde trackingshot aan het begin van The Crowd herkennen. De straatscènes in de jaren '70 roepen meteen herinneringen op aan de blaxploitationfilms van die periode, zoals Shaft en Cotton Comes To Harlem, mede dankzij een uitgekiende soundtrack. Deze film blinkt verder uit in kostumering en make-up. Simmonds is bovendien voortreffelijk in de hoofdrol... maar halverwege verliest de film momentum in een langdradige sequentie in het Natuurhistorisch Museum en werkt de film toe naar een afsluiting die bij lange na niet zo verwonderlijk is als de titel ons doet vermoeden. Sterker nog: het is voorspelbare schmaltz en dat is gezien het geniale eerste uur een onaangename verrassing.

avatar van Malli
2,5
De film kwam voor mij pas echt tot leven toen we al ruim over de helft zaten. Tot dan wist hij mij niet te boeien, noch te raken.

avatar van wibro
3,0
Deze film moest het voor mij helemaal hebben van dat gedeelte wat zich in 1927 afspeelde. Mooie zwart-wit fotografie, heerlijk jaren twintig sfeertje en dat alles zwijgend was kwam de sfeer alleen maar ten goede. Niet te vergeten natuurlijk het mooie spel van het dove tienermeisje Rose. Voor mij had de hele film trouwens zich in de jaren twintig mogen afspelen want het gedeelte wat in 1977 plaatsvond vond ik totaal oninteressant. Het einde deed mij daarom ook helemaal niks.

3.0*

avatar van John Milton
3,5
Had na Carol toch ook op iets meer gehoopt.

avatar van Pazmaster
2,0
Grotendeels een stomme film, waarvan de helft in zwart-wit is, met twee verhalen die door elkaar heen lopen en uiteindelijk samen komen. We volgen een jong doof meisje in 1927 en een doof jongetje in 1977 die de benen nemen en naar New York vertrekken. Een wat kinderlijk verhaal dat pas na 75 minuten iets interessanter wordt. Op zich mooi geschoten en de jonge cast doet het niet slecht maar ik vond het over het algemeen behoorlijk saai. Dit had makkelijk een uur korter gekunt. Ik vond het een lange zit en was blij dat de film was afgelopen. Ik vond het de moeite zeker niet waard.

Malli schreef:
De film kwam voor mij pas echt tot leven toen we al ruim over de helft zaten. Tot dan wist hij mij niet te boeien, noch te raken.


Aha! Dus de tweede helft kwam tot leven en boeide jou en raakte je?

avatar van joolstein
4,0
Een prachtige en weldadige ode aan de zwijgende (stomme) film.
Enige binding met die films kan dus wel een voordeel opleveren. Al is de film echter voor zowel jong als oud toegankelijk genoeg om te bekijken. Wonderstruck is gebaseerd op het gelijknamige boek van Brian Selznick, wiens schrijfwerk al eerder de basis vormde voor de film Hugo. Maar verwacht hier geen tweede Hugo daar verschillen Scorsese en Haynes (gelukkig) te veel van elkaar met hun aanpak. Ook het budget van Hugo was vele malen groter, al zijn er natuurlijk ook wel een paar overeenkomsten te vinden.

De plot draait om twee prille tieners in twee verschillende tijdperken. Het dove meisje Rose komt uit het New York van 1927, vlak voor de uitvinding van de geluidsfilm. Ze is van huis weggelopen en op zoek naar haar moeder. Haar belevenissen doorkruisen die van de jongen Ben die in 1977 in een hectisch New York verzeild raakt en tevens van huis is weggelopen op zoek naar zijn vader. Beide zijn doof. Deze twee parallelle verhaallijnen die naadloos met elkaar verweven worden, mede dankzij de muziek, komen uiteindelijk samen in een boekwinkel in New York.

Regisseur Todd Haynes laat 1927 aanvoelen als een stille (stomme) film, door dit ook zonder spraak en in zwart-wit gefilmd te hebben. Het voelt ook als het New York uit die tijd. Hetzelfde weten ze in kleur te creëren voor de jaren ’70. Dat de regisseur de tweede verhaallijn als een stille film toont is moedig en vooral erg geslaagd. Daarnaast is het acteerwerk van de jonge kinderen erg indrukwekkend te noemen, net als de dubbelrol van Julianne Moore die hier voor de derde maal verschijnt in een film van Todd Haynes.

Voor sommigen is het wellicht wat te traag, maar voor wie een beetje geduld heeft, krijgt met Wonderstruck pure filmmagie.

3,0
Haynes blijft een eigenzinnige, getalenteerde filmmaker, die elke keer weer toch weer probeert om iets nieuws te proberen, maar deze Wonderstruck is zeker niet zijn beste poging geworden. Misschien moet je wel pure liefde voor de stad New York voelen(de eigenlijke hoofdrolspeler hier) om door deze film betoverd te worden, maar gevoelsmatig werd ik zelf niet geraakt door dit net wat te bombastisch en tegen het einde ook behoorlijk sentimenteel drama. De bijna twee uur durende speurtocht van de dove eenling Ben(goed gespeeld door Fegley) word derhalve nergens zo magisch als de bedoeling zal zijn geweest. Waar je wel van kunt genieten is dat de makers de unieke jaren zeventig op schitterende wijze laten herleven: uitstekend. Prachtig ook bij vlagen hoe men de beelden overduidelijk voor zich laat wil laten spreken, dit is geen film die het van sterke dialogen moet en wil hebben. In dat kader bevreemd de aanwezigheid van klasse actrices als Williams en Moore dan weer wel. Beide spelen de meest ondankbare, overbodige bijrol in hun carrière, dit had hen bespaard moeten blijven.

avatar van Malli
2,5
SaintNick schreef:
Aha! Dus de tweede helft kwam tot leven en boeide jou en raakte je?


Ik zei "ruim over de helft", dus een deel van de tweede helft wel, ja. Maar dat was veel te weinig om in mijn ogen van een goede film te kunnen spreken.

avatar van scorsese
3,5
Goeie film waarin een doof jongetje en een doof meisje beiden weg rennen van huis. Twee verhalen gescheiden door een tijdspanne van 50 jaar die parallel aan elkaar worden verteld en waarbij het verloop zich niet gemakkelijk laat voorspellen. Weinig dialoog en een tikkeltje langdradig. Maar wel een aantal mooie momenten zoals de prachtige finale waarbij de twee verhalen bij elkaar komen.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:35 uur

geplaatst: vandaag om 09:35 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

*

* denotes required fields.