Genre: Komedie / Misdaad
Geregisseerd door: Ted Demme
Met onder meer: Eddie Murphy, Martin Lawrence en Ned Beatty
Releasedatum: 26 augustus 1999
Plot Life
"Share it with someone you love."
De jaren 90: de lichamen van twee gevangen worden begraven. Ze hebben 65 jaar onschuldig vast gezeten nadat ze er in geluisd waren door een sheriff. Via flashbacks zien we hoe het aparte duo Ray en Claude samen gekomen zijn, en wat ze in die 65 jaar allemaal mee hebben gemaakt.
Rayford Gibson
Pokerface
Biscuit
Can't Get Right
superbassie
Wat een onderschatte film!
Had hem lang geleden al gezien, maar nog geen cijfer voor gegeven dus bij deze, een 4,5*
Vond Martin Lawrence juist weer gruwelijk zoals altijd.
Minotaures
Vind grappig. Hou van de combo Eddie Murphy & Martin Lawrence.
Hun brengen me altijd aan het lachen, tenzij de films flop zijn, anders kunnen hun geweldig zijn.
tukkerstein
Rare film, het middelste uur was er eigenlijk niets om te lachen, daaromheen zo af en toe. Meer de moeite waard was het verhaaltje, dat eigenlijk ook niet eens bijzonder was maar vreemdgenoeg bleef boeien.
s0njaa
Mij bleef de film niet boeien..
En vooral het plannetje op het einde was erg voorspelbaar..
Natuurlijk zijn ze niet dood.. Duhh.. dat zie je al aankomen zodra hij zegt IK HEB EEN PLANNNN
Nee.. nee.. 2 sterren
DragQueen
Leuke en onderhoudende komedie, die bij vlagen meer drama bevat. maar wel met een cynische ondertoon. de combo tussen murphy en lawrence is erg geslaagd, en de chemie straalt er vanaf. verder best wat grappige momenten, en leuke situaties. naar mijn mening is de film best onderschat, want hij keek erg lekker weg. mede door het fijne verhaal, en prima acteerwerk. 4 sterren.
Minotaures
Vind ik ook, echt grappig dat wij meestal dezeflde mening delen
!
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Gelukkig is deze film boven de 3* gestegen nadat hij vorige week (nogmaals) op de televisie is verschenen. Deze film verdiend absoluut een gemiddelde boven de 3*.
Ik geef hem 3,5 *
filmanalist
wat een leuk verhaal ik geef hem een 3,5
robbie23borger
ik vind het echt raar dat deze film min of meer geflopt is....ik vind hem echt steengoed......the upperrrr roooooommmm.......ik heb echt gelachen om deze film ...heb hem nou al 3 keer gezien...en zou hem zo weer zien.....heeft iemand trouwens die bloopers gezien...dat eddy zegt van ''eey that aint my daddys watch!!'' dat is het stukje dat hij die agent van vroeger neerschoot...hilariiiisch....tjah ik vind het een van de beste komedies ooit
ronengel
Ik denk dat de mensen met Murphy en Lawrence in de hoofdrol een pure komedie verwachten en vervolgens enigszins teleurgesteld raken wanneer ze daarnaast een portie drama voorgeschoteld krijgen. Ik vind het meer een feel-good-movie met grappige en ontroerende momenten zoals bijvoorbeeld Little Miss Sunshine.
joyenait
die grappigste stukje was dat ray(eddy murphy) tegen die bolle gaat vechten om een maisbroode whahaha een 5
Jorge-E
Zeer goede film. Mijn 2 favoriete acteurs in dezelfde film!
The Last
De film geeft een goed beeld van het gevangenisleven op een komische manier, met Murphy en Lawrence als een grappig duo. Verhaal is niet zo heel bijzonder (tuurlijk gevangenisleven), maar is goed en vooral leuk uitgewerkt. 3,5 sterren voor Life (ondergewaardeerde film), met kans op verhoging.
tommykonijn
Eddie Murphy vind ik normaal gesproken erg flauw maar hier speelt hij nog wel aardig samen met Martin Lawrence, zeker geen topfilm en ik blijf ook op 3* steken niet meer of niet minder maar slecht is hij dus echt niet.
***
jumpstylemovie
Murphy is een leuke acteur , maar hij kan zo hard zuigen!
wel een 3***
Weertenaar
Jammer van het ronduit slappe middenstuk: 2.50
Vooraf had ik gerekend op een leuke komedische film, wat verwacht je ook anders met Eddie Murphy en Martin Lawrence in de hoofdrol, maar kwam ik toch wat bedrogen uit. De film leunt meer op zijn dramatische karakter dan dat de humor nou zo geweldig was. De humoristische momenten zijn overigens op de vingers van een hand te tellen, maar dat geld voor mij persoonlijk. Een ander zou de grappen met de lading 'ik-snuif-coke-dat-in-iemands-reet-is-meegesmokkeld' natuurlijk wel kunnen waarderen.
Verhaal: 2.50
Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.
Het eerste kwartier van de film is goed te pruimen, maar vervolgens gaat het nogal bergafwaarts. Ik vroeg me meerdere malen af waar naar ik eigenlijk zat te kijken. Gelukkig kwam de film het laatste kwartier ijzersterk terug met wat interressante plotwendingen, anders had er zomaar een dikke voldoende uit de bus kunnen rollen. Dat neemt echter niet weg dat het middenstuk van een zeer bedenkelijk niveau is. De humoristisch geladen scenes raken kant noch wal, vreet het leven in de gevangenis minimaal aan Ray en Claude, worden er wat nietszeggende subplotjes uitgezet en is het vooral de dramatiek die overheerst. De ouder wordende Ray en Claude wisten me in eerste instantie totaal niet te boeien, gelukkig werd dat totaal anders toen de twee pas echt 'opa' werden. Het medeleven werd beter uitgewerkt, mede geholpen door de interressante plotwendingen en de verteller die in het laatste kwartier meer ruimte kreeg. Jammer dat men het middenstuk niet interressant wist te maken en een topper-in-wording op deze manier om zeep heeft geholpen.
Acteerwerk: 2.50
Hoofdrollen, bijrollen, dialogen
Martin Lawrence en Eddie Murphy, twee acteurs waar je echt van moet houden om ze te omarmen. Hetzelfde geld voor de categorie acteurs waar ik bijvoorbeeld Scharzenegger, Chan, Seagal, Van Damme en Snipes onder schaar. Allen leunen ze niet op hun acteertalent maar op hun 'image'. Al schaal ik Murphy en Lawrence toch iets hoger in dan die 'beuk-er-maar-op-los-categorie'. Lawrence zet een aardige rol neer, evenals Murphy. Beiden doen niet voor elkaar onder, al wisten ze beiden niet goed om te gaan om hun 'oudere ik' in de vorm van de twee ouwe opa's neer te zetten. De bijrollen hadden een hoog 'typetjes' gehalte, iets dat ik persoonlijk nooit echt goed kan waarderen. Goed acteerwerk was er dan ook niet bij bij de meeste personen. Jammer dat men hiervoor heeft gekozen. De dialoog tussen Lawrence en Murphy is soms briljant en soms erg goedkoop, al had dit eerder met het script te maken dan de twee heren in kwestie. Verder begint de film in 1932, maar met Lawrence en Murphy in dit soort 'historische' films kun je dat gegeven natuurlijk nooit echt serieus 'voelen'.
Speelduur: 2.00
Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.
Tja zoals ik al zei, ik heb me slechts in het eerste en het laatste kwartier goed vermaakt en alles daartussenin vond ik van een bedenkelijk niveau. Men leek niet goed te kunnen kiezen tussen dramatiek en humorisme, waardoor de film zich een beetje op een stuurloos schip bevind. De strekking van het verhaal was op zich wel boeiend te noemen, maar naar mijn idee heeft men toch veel te weinig gedaan met het middenstuk tijdens het gevangenschap. We zien een goede honkbalspeler, de rivaliteit met de medegevangen, denken aan ontsnappen, domme straffen als de twee iets misdaan hebben en overdreven sentimenteel gedoe in de breedste zin van het woord. Geen van deze verhaallijnen werden vol overtuiging neergezet en geen van deze verhaallijnen waren interressant genoeg om de film naar het uiteindelijke hoogtepunt te dragen. Een gemiste kans wat mij betreft.
Realisme: 3.00
Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.
Hoe makkelijk het er vroeger ook aan toe ging, vooral tijdens de rassenscheiding, je kreeg echt niet zomaar een levenslange gevangenisstraf voor een moord (die ze notabene zelf niet eens gepleegd hebben, en waar het bewijsmateriaal flinterdun voor zou zijn geweest). Maar goed, we hebben uiteraard niet met een misdaadfilm te maken waardoor de reden waarom ze de gevangenis in moesten een beetje kort-door-de-bocht is neergezet, waarvoor ik dat de prent deels vergeef. Vreemd is vervolgens wel dat de twee niet werden afgemaakt na hun ontsnappingspoging en dat een meisje van tien (overigens een van de vele mislukte pogingen tot humor) een straf voor Ray en Claude moest bedenken. En zo zijn er nog een aantal van dit soort zaken. Toevalligheden kennen ook zo hun invloeden in film in zijn algemeenheid, maar dat uitgerekend oud-sherrif Pike de nieuwe baas van de gevangenis werd is er natuurlijk weer eentje om in te lijsten.
Cinematografie: 3.00
Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.
Dat oscarwinnaars slechts met een korreltje zout genomen moeten worden is wel bekend, en daarmee dus ook de nominaties voor deze oscars. Maar dat een film een oscarnominatie verdient voor de make-up om twee ouwe lullen te maken van Lawrence en Murphy die al bij al nog geen tien minuten in beeld zijn gaat me wel heel erg ver. En dan vond ik het nog niet eens bijster knap wat men heeft gedaan. Het voorhoofd van Murphy was ietwat te overdreven oud gemaakt en de oogleden van beide heren zagen er nog verdomd jong uit. Maar goed, dat even terzijde. Het camerawerk is over het algemeen erg degelijk zonder rare fratsen. De montage was bij tijd en wijlen wel wat rommelig, maar zeker niet storend. Positief is de muziek van Wyclef Jean, dat toch wel erg lekker bij deze prent past.
Verdict:
Ondanks dat het middenstuk bijzonder zwak is uitgewerkt scoort de film nog een aardig cijfer, wat vooral te danken is aan het toch wel heel behoorlijke einde. Lawrence en Murphy zijn aardig 'gelukt' als twee 'boeven' die levenslang tot elkaar veroordeelt zijn, al zijn de bijrollen vrijwel allemaal zeer teleurstellend te noemen. Tot op bepaalde hoogte straalt de film iets van realisme uit, is de cinematografie redelijk in orde en is de muziek van Wyclef Jean een absolute meerwaarde voor de film. Doodzonde dat het middenstuk vervolgens als 'mislukt' mag worden beschouwd, want anders had ik de prent zeker een gemiddelde toegedicht dat een halve ster hoger ligt dan waar deze film nu op staat (3.08). Toch overheerst nog enigszins het positieve gevoel door het geslaagde slot van de film, maar dat verhult het haast lamlendige middenstuk echter geen moment: 2.50 (2.60).
Arbiter
Mooie gevangenisfilm en waarin Lawrence en Murphy een vermakende komedieduo vormen.
niethie
Flauwe Shawshank Redemption ripoff. Opzicht keek het nog best lekker weg en was het nog best vermakelijk allemaal maar echt geweldig was het verder niet.
2.5 sterren
maxwevalli
Ik ga mee met deze woorden..!
Wederom een tegenvaller van formaat met Murphy in de lead. Ook sidekick Lawrence kan weinig redden aan deze onzin. Veel voorspelbaarder dan dit wordt het bijna niet. Elke grap zie je van mijlenver aankomen en is, nog erger, niet leuk. Ook het dramagedeelte met de verplichte moralistische ondertoon schoot bij mij in het verkeerde keelgat, vooral in verhouding tot de belachelijke grappen. Het zal vast heel gezellig zijn geweest op de set, maar het oude SNL-niveau van Murphy is in deze film ver te zoeken.
Pastichio Rocker
maar het oude SNL-niveau van Murphy is in deze film ver te zoeken.
Gelukkig maar. Deze film is niet bedoeld om de lachers op de hand te krijgen, zoals veel mensen denken. Wellicht te hoog gegrepen voor SNL-kijkers.
Nee, deze film bedoelt een doodserieus maatschappijkritisch probleem onder ogen te brengen en de mens in te laten zien dat er veel negers in de gevangenis zitten die dat niet leuk vinden...

Pastichio Rocker
Nee, dat heb ik er niet uit kunnen halen.
Nee, dat heb ik er niet uit kunnen halen.
Heerlijk..
e8212
Deze film heb ik lang niet meer gekeken, maar is echt één van de beste films die ik heb gekeken. Tegenwoordig kijk ik geen Eddie Murphy films meer, maar deze film was echt geweldig.
djtommy
Deze film is echt de moeite van het kijken waard.
Ik vind het dan ook een van de betere films die ik ooit heb gezien.
Ik vind het dan ook met genoegen een 5* waard.
Legan
Eddie Murphy en Martin Lawrence hebben een hoop komedies op hun naam staan, maar het voorspelbare Life is zowaar een leuke. De film legt de nadruk vooral drama en doet dat bij vlagen erg goed. Daarnaast bevat het ook aardig wat humor met een lekker cynische ondertoon. En zulke humor doet het altijd goed in mijn boekje.

Spaanse Netflix-film '100 Metros' doet het ontzettend goed: 'IJzersterk drama'

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime