• 9.378.448 stemmen

Geregisseerd door: Rob Reiner

Met onder meer: Wil Wheaton, River Phoenix en Corey Feldman

Releasedatum: 7 mei 1987

Plot Stand by Me

"For some, it's the last real taste of innocence, and the first real taste of life."

Al een hele tijd wordt Ray Brower uit het kleine plaatsje Castle Rock vermist. Als de jonge Vern Tessio dan via zijn oudere broer ontdekt waar het dode lichaam van de jongen zich bevindt, besluit hij samen met zijn vrienden Gordie Lachance, Chris Chambers en Teddy Duchamp op zoek te gaan naar het lichaam. Tijdens dit reisje wordt de vriendschap van de vier jongens zwaar op de proef gesteld.

Gordie Lachance

Vince Desjardins

Mr. Lachance

avatar van film88888

film88888

Prachtige film, en mischien wel de beste in zijn genre.

Zeker geen slechte verfilming, en het verhaal van King is zoals altijd helemaal geweldig.

De cast van de kinderen was ook prachtig zeker voor hun leeftijd.

Rob Reiner maakt altijd al bijna gezellige films, en geslaagde familie films, wat deze zeker is.

4,0 sterren.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Leuke coming-of-age film, maar zo bijzonder is het allemaal niet. Vond de film af en toe vrij sentimenteel, met dat overbekende King-randje. De film kijkt lekker weg, en leuke rollen voor River Phoenix en Kiefer Sutherland. Wel een van de betere King-verfilmingen, maar vijf sterren vind ik toch teveel van het goede. 3,5*

avatar van Thomas83

Thomas83

Prachtige coming of age-film/roadmovie. Mooie soundtrack en heel mooi geschoten plaatjes van fraaie landschappen vooral. Mooie kleuren. Die muziek en het visuele zorgen al voor helemaal de juiste sfeer.
De kinderen acteren niet altijd even goed, maar ze zijn allemaal bijzonder goed gecast en spelen over het algemeen stuk voor stuk sterk. Er is geeneen die er minder is. River Phoenix speelt Chris trouwens geweldig tijdens de emotionele scènes vooral. De personages zijn heel verschillend maar worden allemaal dus echt leuk gespeeld en ze weten ook helemaal je hart te stelen. Dat kun je aan Stephen King altijd wel overlaten.
Ook mooi aan de film is dat soms heel serene, poetische haast. De verscheidene symbolische verwijzingen bevallen me ook wel. Niet iedereen vind het einde even goed, maar ik vind het bijzonder geslaagd. Al gaat het vooral om de heenweg uiteindelijk. De film bevat meerdere erg grappige momenten en dialogen en ook wat best spannende gebeurtenissen. Er hangt ook een heerlijke avontuurlijke sfeer over de film. Ik heb er beslist geen spijt van dat ik hem na jaren weer eens opnieuw heb gekeken. Het blijft een grote favoriet van me. Het audiocommentaar van de regisseur viel me dan wel weer zwaar tegen. Hij riep eigenlijk steeds dezelfde dingen en was vaak nogal saai. Slechts een handjevol van zijn opmerkingen en anekdotes vond ik de moeite waard. Dit is eigenlijk de eerste keer dat de audiotrack van de filmmaker(s) me niet zo bevalt in de extra's van een film. Maar ach, dit doet niets af aan deze topfilm, waarvan de impact misschien nog wat groter wordt vanwege de veel te vroege dood van River Phoenix (terwijl uitgerekend zijn personage in de film ook te jong sterft).

avatar van joostie

joostie

Ik wist niet dat Jerry O'connell Vern speelt in deze film.

Wat zag hij er vroeger toch anders uit.

avatar van tukkerstein

tukkerstein

Aardige film die wel erg overgewaardeerd wordt. De personages vond ik bijna ergerlijk door hun karikature karakter, ook al spelen de acteurs hun rollen erg goed, waardoor je je toch nog enigszins kun identificeren met de personages. Het verhaal had wel iets meer uitgewerkt kunnen worden.

Cinematografisch vond ik deze film heel weinig voorstellen, echt bijzonder worden de -inderdaad mooie- landschappen niet vastgelegd. Ik ben het dan ook niet met Thomas83 eens op dat punt.

avatar van Wouter

Vind het camerawerk grandioos.....

avatar van tonnyhk

tonnyhk

tukkerstein schreef:

Helemaal mee eens een sterk overgewaardeerde film. Ik vond het verhaal vreemd. Op zoek gaan naar een lijk en daar aangekomen ruzie maken wie er aanspraak op kan maken. Alsof het een soort trofee betreft

Ik vind het eigenlijk film jeugd/familiefilm maar dan zeker niet een van de beste soort. Het is allemaal erg onlogisch en ongeloofwaardig. De opnames zijn vaak wel mooi maar inderdaad niet echt heel bijzonder.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Prachtige film, toen groot fan van Ben E. King en heb deze film massaal gezien, die vriendschap tussen vrienden dat zo groot kan zijn =')

avatar van Spring 04

Spring 04

een van de weinige films waarvan ik toch wel een warm gevoel van kreeg aan het einde, hoort zeker in de top 250!

avatar van matthijs_013

matthijs_013

tonnyhk schreef:

Het verhaal deed er niet zozeer toe. Het gaat voornamelijk over de boodschap van de film. Het gaat over ware vriendschap en de grens tussen "het kind zijn" en "volwassen worden". Als je het idee hebt gekregen dat de film slechts gaat over het vinden van een lijk, heb je 'm misschien niet met genoeg aandacht gekeken.

avatar van Bubblez

Bubblez

• 2060 berichten

M.Goodkat schreef:

Van Ben. E King of Stephen King?! Ben E. King zingt alleen het liedje...

avatar van The Last

The Last

tukkerstein schreef:

Ben het hier volkomen mee eens. Vooral het verhaal had inderdaad meer uitgewerkt moeten worden. Na afloop had ik vooral een gevoel van 'is that it?' Ja, ze gaan op een avontuurtje, maar zoveel gebeurt er ook weer niet. Daarentegen wordt er natuurlijk goed geacteerd. Dat maakt veel goed, want filmisch gezien is dit totaal niet bijzonder.

avatar van Sneakerjeans29

Sneakerjeans29

BOND31 schreef:

mooie, lekkere jongen die River Phoenix, vind hem veel meer hebben dan Leo diCaprio. Jammer dat Phoenix zo vroeg is gestorven......

Ben je pedo ofzo?

avatar van guylopez93

guylopez93

mooie film

leuke verhaal, leuke karakters, heerlijke sfeer en vermakelijk van begin tot eind. De film had van mij wel langer mogen duren

zeker een film die ik nog een tweede keer zal kijken

avatar van Zinema

Sfeervolle avonturenfilm die één van de meest succesvolle King-verfilmingen was. Met een jonge sterrencast. Absoluut geen meesterwerk maar wel vermakelijk en onderhoudend. Goed.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2049 stemmen

Prachtige film.

De typische Stephen King-sfeer word echt perfect vertaald naar het scherm.

avatar van merlijns sikje

merlijns sikje

4,5 sterren voor mij. Stephen King op z'n best. Zijn vroegere verfilmingen zijn niet altijd even goed maar hierbij komt de film echt tot leven en krijg je wat met de jongens die de tocht ondernemen. Zeer goed!!

avatar van Ralf81

Ralf81

Schitterende film, duurde gezien mijn verwachting wel wat kort. Het einde kwam dan ook als een verrassing, hoewel het verhaal natuurlijk wel af was gezien het lijk maar bijzaak was.

Acteurs subliem gecast en dit draagt erg bij aan de overtuigingskracht van de film.

De samenvatting maakt duidelijk dat de vriendschap van de jongens zwaar op de proef wordt gesteld. Ze maken inderdaad van alles mee, maar hun vriendschap komt nergens echt in het gedrang. Waarschijnlijk wordt bedoeld dat de jongens elkaar tijdens de tocht hard nodig hadden. Dit komt in de film namelijk erg mooi naar voren!

avatar van niethie

niethie

Paar dagen geleden herkeken en hij maakte ditmaal meer indruk op me dan hij pakweg twee jaar geleden deed. Een halfje erbovenop dus.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Ik heb deze film een tijd geleden voor de 3e keer op tv gezien. Ik vind het een prachtige film en wil al een tijd de dvd aanschaffen, dat ga ik dan ook doen binnenkort

Mooie film, mocht inderdaad wel iets langer en het verhaal was perfect.

avatar van hub_011

hub_011

Deze film mag van mij wel hoger in de top 250 komen

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een klassieker ! De nostalgische sfeer is top! Doet me terug denken aan mijn eigen zorgeloze kinderjaren als geen andere film. Ik voeg er nog een 5 bij.

avatar van diaan11

diaan11

De muziek, de sfeer, het acteerwerk zijn top.

Ik kan werkelijk niets aan deze film ontdekken wat beter kan. Alhoewel, hij had een half uur langer mogen duren.

avatar van hulkio

hulkio

In mijn ogen een van de betere Stephen King verfilmingen. De film moet het vooral hebben van het sterke acteerwerk van de jonge acteurtjes. Naast het acteerwerk ook mooi geschoten beelden en een prima soundtrack. Kortom, prima coming-of-age film.

avatar van Tiek

Tiek

Ik vind dit echt een super film, sowieso een stukje jeugd sentiment maar deze film doet je eigen jeugd weer een beetje herleven. Het is makkelijk om je in te leven in de personages, acteerwerk vind ik erg goed en de setting ook super. Ik ben sowieso weg van Steven King films, maar dit is 1 van zijn beste verfilmingen.

avatar van MNV2

MNV2

• 1900 stemmen

Prachtige en luchtige Stephen King-verfilming waarbij je niet teveel moet nadenken. Verwacht geen Stephen King-film met monsters en veel actie maar een film met een eenvoudig verhaaltje en een ijzersterke boodschap dat uw beste vrienden diegene zijn die je op je twaalfde had. De dialogen en de gebeurtenissen roepen dan soms ook wat jeugdsentiment op, zeker de moeite om eens te zien.

avatar van LEIDENAAR187

LEIDENAAR187

Jeugdsentiment,ging zelfs met vrienden het nadoen(voor zover dat kan) en op zondag langs de treinbaan lopen met drinken in een rugtas,en we kwamen best ver,deden het 3x per maand ofzo,en op afgelegen stukken was het lachen,ook 2x door de politie van de weg gehaald haha...

Maar ja bla bla bla,gewoon mooie film.. rip river

avatar van iris.vessem

iris.vessem

khep 'm 2 keer gezien, goede film!

avatar van OlafK

OlafK

Een lichte tegenvaller. Stand by Me is inmiddels een toch wel behoorlijk gedateerde jeugdfilm.

Het acteerwerk was lang niet altijd overtuigend. Zo moesten de jongetjes voor twaalf doorgaan, maar benaderden ze sommige situaties veel te rationeel voor een dergelijke leeftijd. Ook vond ik het verhaal niet echt goed genoeg uitgewerkt. Zo zijn de karakters vrij plat en ook wel clichématig. Ik vond dat daar best meer mogelijkheden in hadden gezeten.

Wél een dikke pluim voor de muziek. Jack Nitzsche verzorgde de muziek voor deze film en dat heeft hij absoluut uitstekend gedaan.

Stand by Me is geen slechte film, maar viel al met al gewoon tegen. 2 en een halve ster.

Niks voor mij.

Zowel de setting als de personages doen me niet veel. De muziek vond ik helemaal niks, vreselijke popriedeltjes van vroeger. Ook die kindjes zijn niet al te interessant. 4 typetjes die aan een avontuurtje beginnen.

Meest jammere vind ik dat de jongens, uitgezonderd dat dikkertje, allemaal veel te gewichtig doen, en zich iets te volwassen gedragen. Maakt de film wat te dramatisch. Feldman en het hoofdpersonage waren verder ook niet de beste kindacteurs. Phoenix viel wel mee, Sutherland vind ik eigenlijk altijd wel leuk. Maar een beetje een kleine rol uiteraard.

Verder een filmpje dat best aardig is om te volgen, iets te veel inzakt en eigenlijk maar bitter weinig om het lijf heeft. Heb het vroeger nooit gezien, heb niks met de personages en setting. En dat blijft er niet veel over. Voor het grandioze camerawerk moet je in ieder geval niet kijken.