Genre: Drama / Roadmovie
Geregisseerd door: Rob Reiner
Met onder meer: Wil Wheaton, River Phoenix en Corey Feldman
Releasedatum: 7 mei 1987
Plot Stand by Me
"For some, it's the last real taste of innocence, and the first real taste of life."
Al een hele tijd wordt Ray Brower uit het kleine plaatsje Castle Rock vermist. Als de jonge Vern Tessio dan via zijn oudere broer ontdekt waar het dode lichaam van de jongen zich bevindt, besluit hij samen met zijn vrienden Gordie Lachance, Chris Chambers en Teddy Duchamp op zoek te gaan naar het lichaam. Tijdens dit reisje wordt de vriendschap van de vier jongens zwaar op de proef gesteld.
- Trailer (YouTube)
- Different Seasons (BoekMeter)
- Stand by Me (MusicMeter)
Gordie Lachance
Eyeball Chambers
Vince Desjardins
Mr. Lachance
Jordy
ja de genialiteit van dit filmpje ontging mij een beetje. Netto een verhaal van een uurtje of iets meer, waarin een paar redelijk mooie momentjes zitten tussen de jongens
vond het een beetje opgerekt, "like butter scraped over too much bread" ofzo
tovenaar
Leuk gezegd, dat ik had ik deze week precies hetzelfde bij Any Given Sunday
GerwinF
Jep
Het enige wat ik nog kan herinneren van deze film zijn die bloedzuigers.
narva77 (crew films)
Aha oke. Jammer.
Mza
- 1924 stemmen
Aardige film maar ik vond het toch een beetje te overdreven om hem echt goed te vinden. Dat karakter van River Phoenix en John Cusack vond ik gewoon te 'goed' en dat van Kiefer Sutherland te 'slecht'. Ik kon dus niet echt volledig in de sfeer komen en dat is toch jammer want er zaten zeer sterke elementen in.
gimli f
Yep, verdomd.
Toch wel gezien, heel lang geleden. Alleen de twee meest memorabele scenes kende ik nog (de spoorrails-scene en het taartfestijn).
Mooie film, traag voortkabbelend. Poetisch verteld en gemaakt.
Deze film deed me denken aan The Shawshank Redemption. Een hele vondst voor Gimli, totdat ik me herinnerde dat het beide films over korte verhalen van King zijn- geen toeval wellicht!
Beide films hebben die mooie, trage verteltrant, en dat poetische. Ook maken beide films gebruik van een voice-over.
Zoals ik al zei dus: zeer zeker aardig!
Mik
Ben benieuwd of ik deze film na vanavond meer of juist minder ga waarderen. In mijn herinnering zeker te moeite waard namelijk..
Mik
Kan me heel goed voorstellen dat ik deze film "vroeger" heel goed vond. Al kan ik mezelf nu vrijwel niet meer identificeren met die mannetjes van 12. Ook was ik niet in zo'n sentimentele bui vanavond en vond ik met name Keith Sutherland veel TE Cruel! En die 2 hoofdrolspelertjes zijn dan weer veel TE goed voor elkaar.
Om mijn oude ik toch te respecteren hou ik mijn stem onveranderd op 3,5
Viel me een beetje tegen. Beetje een simpel verhaaltje. Vondt er een beetje te weinig gebeuren om het een leuke film te laten worden. De cast was aardig, maar ik vond Phoenix wel boven de andere drie jongens uitschieten. Voorlopig 3*, omdat ik niet in deze film het meesterwerk zag wat anderen hier in zagen.
tijmengozer
ben het met gotti eens, zal wel iets van jeugdsentiment zijn dat ik nu niet meer heb. Hou het ook op 3*
IamBernie
Die chubby dude Jerry O'Connell !
No fucking way dat ik hem ooit had herkend!
prachtige film ...
zag 'm vanavond voor de eerste keer, een adembenemend krachtige, nostalgische film met schitterende acteerprestaties van de jongens, onvergetelijke hilarische scènes (kotsscène, Goofy, ...) en echt ontroerende scènes.
4,5 maar kan 5 worden na een tweede of derde kijkbeurt ****' 4,5 op 5 ****'
(voor liefhebbers van deze film, ga "Fandango" zien met Kevin Costner)
Linda
Heeft toch een aardig hoog gemiddelde op de site maar het was niet de film die ik ervan had verwacht. Het verhaal vond ik niet zo speciaal ik heb het allemaal al wel eens eerder gezien. Er zaten wel een paar erg leuke stukjes in wat het geheel weer een stuk omhoog haalt.
Het verhaaltje dat verteld wordt over het dikke jongetje die iedereen laat kotsen vond ik wel weer erg grappig zo'n verhaal zou nou echt uit mijn mond kunnen komen
Wat een erg klein rolletje voor Cusack trouwens hij mag maar een paar zinnetjes zeggen. Hij ziet er trouwens wel erg schattig uit als jonkie
Goodfella
Mooi filmpje. Gelukkig acteren de vier jonge hoofdrolspelers zeer goed, want aangezien de film vooral om de boeiende dialogen en karakterontwikkeling draait was de film al bij voorbaat een fiasco geworden als dit niet het geval was geweest. De muziek is leuk, de sfeer is prachtig en die rol van Kiefer Sutherland was natuurlijk lekker dik aangezet, maar dat maakte het nou juist zo leuk. (hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor 'Biff' in Back to the Future eigenlijk
U-96
- 2062 stemmen
Prachtige film die ik twee keer gezien heb. Ik heb op school een samenvatting van het boek in het Engels moeten lezen. Als je die dan gelezen hebt is het leuk om eens de verfilming te kijken.****
Chainsaw
Prachtige film. Een sterk en ontroerend verhaal met bijzonder goed acteerwerk van de vier jonge hoofdrolspelers. Stand By Me weet verder ontzettend goed te boeien en er wordt een uitmuntende sfeer neergezet. Al met al een bijzondere film met hier en daar van die heerlijke typische King momenten.
4,5 sterren.
Als ik aan King denk denk ik toch niet meteen aan deze film.
Heel anders dan zijn andere verfilmingen, toch?
bioscoopzaal
King schrijft over het algemeen eigenlijk twee soorten boeken/verhalen: de typische horror-toestanden waar hij zo bekend mee is geworden (en over het algemeen vrij slechte films opleven, enkele uitzondering daargelaten), en de magisch-realistische en nostalische verhalen als The Green Mile, Shawshank of deze Stand By Me, verhalen die over het algemeen beter lenen voor verfilmingen ...
lorelei
wat een geweldige film! Echt geweldig gewoon. Ik kijk hem tegenwoordig bijna elke dag. Toen ik deze film voor het eerst zag toen dacht ik goh leuk filmpje. Maar daarna bekeek ik de docu op de dvd. En daarvan was ik eigenlijk best wel onder de indruk dat ik hem nog een keer bekeek en nog een keer en nog een keer. (de film dan he, niet de docu)
Er wordt ook gewoon zo goed geacteerd. Echt leuk.
De muziek is trouwens ook geweldig!
Ik heb het verhaal ook gelezen, wat ook erg goed was. (ook nog een leuke zin uit het verhaal: Het WTC kan doodvallen!)
River Phoenix had zo'n indruk op me gemaakt in die film, dat ik nu op zoek ben naar zijn films. Maar omdat die al wat ouder zijn hebben ze er bijna geen in de videotheek. (of we hebben gewoon een slechte videotheek)
Zet het wel in het forum..
Iig, deze film krijgt echt wel 5 sterren van mij.
lorelei
haha grappig. Ik kijk eigenlijk nooit films zonder dat ik wat van de acteurs afweet. Dus ja ik wist dat hij al dood was, wat ook doodzonde is...
Saving Pvt. Pyle
Ik vond het al een goede film in 1986 en ik ben 'Stand by me' door de jaren heen alleen maar meer gaan waarderen.
Mooi portret van hoe de wereld eruit ziet voor een twaalfjarige jongen. Tijdloos vermaak.
barbarara
Een van de eerste films waar ik weg van was.....was toen 12 ofzo, en dat gevoel blijft hangen
diddledidoo
Als je er net zo naar kijkt zoals ik (met het idee dat je naar een doodenge film gaat kijken), dan ben je achteraf teleurgesteld. Ik zou hem nog een keer moeten zien om hem een goede beoordeling te geven. Het is jaren geleden dat ik hem zag en ik zou er niet veel meer over kunnen vertellen. Ik weet alleen nog dat ik hem op dat moment niet kon waarderen, omdat ik dus verwachtte dat het een enge typische Kingverfilming zou zien.
BoordAppel
Eng is de film misschien niet, maar het is een typische King.
Toch vreemd. Je wist niets van de film? Keek niet naar de tekst op de hoes? De foto's op de hoes?

Stephen King onthult verrassende favoriete verfilming van zijn eigen werk

River Phoenix zou vandaag 53 zijn geworden, hier zijn vijf best beoordeelde films

Netflix-verwijderalarm: deze maand nog verdwijnen er 20+ films, dit zijn de vijf best beoordeelde

Joaquin Phoenix en Rooney Mara krijgen eerste kindje, noemen hem River

The Killing
Misdaad / Film noir, 1956

Misery
Thriller, 1990
gebaseerd op boekoregon, usaleechnormandy, francevriendschapmeerderjarig wordenrailroad trackstory within the storyflipping coincampfire storynormandy beachpie eating told in flashbackkindjaren 50boyscoin toss