Genre: Drama / Roadmovie
Geregisseerd door: Rob Reiner
Met onder meer: Wil Wheaton, River Phoenix en Corey Feldman
Releasedatum: 7 mei 1987
Plot Stand by Me
"For some, it's the last real taste of innocence, and the first real taste of life."
Al een hele tijd wordt Ray Brower uit het kleine plaatsje Castle Rock vermist. Als de jonge Vern Tessio dan via zijn oudere broer ontdekt waar het dode lichaam van de jongen zich bevindt, besluit hij samen met zijn vrienden Gordie Lachance, Chris Chambers en Teddy Duchamp op zoek te gaan naar het lichaam. Tijdens dit reisje wordt de vriendschap van de vier jongens zwaar op de proef gesteld.
- Trailer (YouTube)
- Different Seasons (BoekMeter)
- Stand by Me (MusicMeter)
Gordie Lachance
Eyeball Chambers
Vince Desjardins
Mr. Lachance
Clueless Dork
Geinig filmpje. Erg dat River Phoenix zo vroeg is overleden. Hij acteerde trouwens vrij goed in dit filmpje. Heb zelf meer genoten van het boek.
3,5 sterren
BoordAppel
King zou hier trots op moeten zijn.
Is hij dat niet dan?
Moet het boek maar eens een keer lezen.
Diesel
Is hij dat niet dan?
U-96
- 2070 stemmen
Ik heb ooit eens voor school een samenvatting moeten lezen van het boek. Best mooi.
Het boek heet trouwens The Body.
Dat boek samengevat? Het telt niet meer dan zo'n 50 pagina's naar mijn weten.
gondwana
Ik bekijk hem om de zoveel tijd en vind hem steeds erg sterk.
Vooral River phoenix en Kiefer... Al die beloftes...
Sunday
Superfilm! Altijd weer leuk om te kijken al heb ik hem dan zo vaak gezien. Die 'hoofdpersoon' Will Wheaton heb ik overigens na deze film niet meer gezien. In tegenstelling tot Feldman of O'Connell die nog vaak zat te zien waren.
Maar goed, toppertje
skapig
Goeie film , goed verhaal , goed gespeelt maar toch miste ik iets maar dat komt denk ik omdat je zulke films niet gewend ben van king dus je gaat op spanning wachten
maar zekker 4,5 *
BenicioDelToro
Jerry O'Connel had ik inderdaad ook niet herkend. Corey Feldman wel... heb daar toch altijd iets mee gehad... weet niet wat het is, want goede films heeft ie zowat niet gemaakt! haha
Verschrikkelijk om te bedenken trouwens dat River Phoenix maar 23 jaar is geworden... zo oud ben ik nu ook!
JoeCabot
Leuke film over Johny's, en kinderen die stoer en volwassen willen doen maar dat helemaal niet zijn (kun je in princiepe ook zeggen van de Johny's
)!
Een paar sterke scenes zoals (natuurlijk!) op de sporen, echt top! Ook de scene met de bloedzuigers was ook wel angstaanjagend, zeker als te weten kwam dat er eentje iets te lang aan z'n ballen hing, jak! Verder was er nog die scene toen die kleine die op z'n Al Pacino's met z'n pistool bovenkwam!
Scenario was prachtig! Had zeker een oscar mogen winnen! + enkele leuke quotes:
Vern: This isn't funny. What am I supposed to eat?
Teddy: Why don't you cook your dick?
Chris: It'd be a small meal!
Acteerwerk kon volgens mij wel wat beter. De kinderen waren wel lekker over-the-top, maar had het graag iets realistischer gehad! Die oudere kerels waren wel goed en op een leukere en gewoon betere manier lekker gemeen (post-baseball
Geef hem 4*
BOND31
mooie, lekkere jongen die River Phoenix, vind hem veel meer hebben dan Leo diCaprio. Jammer dat Phoenix zo vroeg is gestorven......
Knub
Heb de film net nog eens gekeken. Het is blijft een van mijn all-time-favorieten. Een heerlijke film die nooit gaat vervelen. Zelfs niet na vele kijkbeurten. 5 sterren dus van mij!!!
Natuurlijk gaat het bij deze film niet om het simpele verhaaltje, maar m.i. meer om de intense vriendschap zoals die tussen kinderen van die leeftijd kan voorkomen. Dit afgezet tegen het breekpunt dat er aan zit te komen in hun ondelinge relatie (alles wordt anders na de vakantie). Met dank aan King en de jonge acteurs wordt dit op een prachtige sluimerend sentimentele en melancholische wijze neergezet.
Lekker jeugdsentiment! We zouden toch bijna allemaal graag weer eens twaalf zijn? Ik wel in ieder geval!!
Mc
- 2092 stemmen
Prachtige film, wat jammer dat een zo veelbelovend acteur, river phoenix zo vroeg is overleden...
Nomak
Elke keer als ik deze film zie zou ik weer graag 12 willen zijn. Al die herinneringen aan die zorgeloze tijd.
Waku
Prachtig ontroerend verhaal.
Karakters zijn heel goed uitgewerkt mede door puik acteerwerk raakt de film je echt.
Aanrader!
kakstoel
ik hem al 8 keer gezien in al die jaren en blijft nog steeds heel erg mooi,van mijn een 4,5*.Vanvond op RTL 7 ga hem zeker kijken.
hakunamathafucka
Heb het boek gelezen, dus ga zeker ook de film kijken, kijkt me erg leuk.
Amrod Calaelen
Ik weet het niet zo goed. Het is inderdaad een goede film qua karakters en herinneringen (ik bedoel; waarschijnlijk denkt iedereen wel terug aan zijn/haar jeugd bij deze film). Maar aan de andere kant, er is iets wat deze film voor mij geen topper maakt, ik denk het simpele verhaaltje.
Een simpel verhaaltje, maar toch met een enorme diepgang. In korte tijd kom je veel over de vier kinderen, en met name de hoofdpersonen, te weten. Je ziet hoe ze elkaar troosten, hoe ze met elkaar vechten en hoe ze met elkaar lachen. Typische dingen uit het leven van een 12-jarige.
Jammer dat het acteerwerk zo belabberd is of ligt dat nou aan mij? Soms was er amper emotie te zien, die er - als je even nadenkt - toch wel degelijk zou moeten zijn.
Omdat ik bijna de hele film met een glimlach heb zitten kijken, omdat het gewoon jeugdsentiment is en omdat die film me erg aansprak geef ik hem 4*.
salvado_19
Jaa precies ik heb precies hetzelfde gewoon weer lekker doen waar je zin in hebt. Ik verlang echt weer naar die tijd als je zo'n film bekijkt
SmuttWars
Heerlijke film! Best herkenbaar! Wie is is er nou nooit op avontuur gegaan? Echte zomervakantie film! ****
tevelenco
Aardige film .
Met een leuk verhaal maar nergens echt bijzonder.
Dus voor mij zeker geen topper maar eerder vermakelijk.
eRCee
- 1978 stemmen
Hele mooie film. Prachtige shots over de spoorbaan, veel memorabele scenes (wanneer Chris zijn maat van de rails trekt en ze elkaar verrot schelden terwijl de trein voorbijdendert bijvoorbeeld) en in de gesprekken een goede schets van jeugdvriendschap. Mooie spanningsboog tussen de vier hoofdpersonen en de 'grote jongens': de confrontatiescene wordt eigenlijk de gehele film opgebouwd.
Ik was echt verbaasd na afloop te zien dat deze film maar anderhalf uur geduurd heeft. En dat is in dit geval positief.
Eny
Mooie film met veel humor, vond ik. Het laat gewoon echt zien hoe kinderen zijn. Erg leuk maar net geen topper:
Ziggy007
Het zijn de mooie plaatjes die hem die 0.5* extra geven (4*).
Manondessources
Tja... de film viel mij een beetje tegen.
Leuke dialogen, al was het af en toe wel een wat rare gewaarwoording: zo'n klein jochie die teksten uitspreekt, waarvan je denkt: hoe oud zei je dat ie was? en dan met met ZO'N overdonderde overuigingskracht dat je er toch wel even stil van wordt. Het zal waarschijnlijk alles te maken hebben met hun moeilijke jeugd.
Vier verschillende karakters, lekker overdreven. De jonge acteurs bleven goed in hun rol. Will Wheaton had de hoofdrol, maar River Phoenix sprong er toch het meest uit. Ik vond hem erg goed.
Dat gedoe met die jongens onderling was heerlijk om naar te kijken, maar het verhaaltje erom heen had geen enkele betekenis en, zoals in de gids aan gegeven, een avonturen film... nou nee! Een avontuurlijke reis of een film vol spanning was het NIET. Het ging puur en alleen om de diepgaande vriendschap tussen de vier jongens en ja.. het is een mooi gegeven, redelijk tot zeer goed (Phoenix) geacteerd en een script met een juiste dosis humor. Jammer van het slecht-uitgewerkte verhaal en de taart-eet wedstrijd had er ECHT tussenuit gemoeten.
drie en een halve ster!

Stephen King onthult verrassende favoriete verfilming van zijn eigen werk

River Phoenix zou vandaag 53 zijn geworden, hier zijn vijf best beoordeelde films

Netflix-verwijderalarm: deze maand nog verdwijnen er 20+ films, dit zijn de vijf best beoordeelde

Joaquin Phoenix en Rooney Mara krijgen eerste kindje, noemen hem River

The Killing
Misdaad / Film noir, 1956

Misery
Thriller, 1990
gebaseerd op boekoregon, usaleechnormandy, francevriendschapmeerderjarig wordenrailroad trackstory within the storyflipping coincampfire storynormandy beachpie eating told in flashbackkindjaren 50boyscoin toss