• 9.373.066 stemmen

The Bridge on the River Kwai (1957)

Oorlog / Drama | 161 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: David Lean

Met onder meer: William Holden, Alec Guinness en Sessue Hayakawa

Gesproken taal: Japans en Engels

Releasedatum: 21 maart 1958

Plot The Bridge on the River Kwai

"It spans a whole new world of entertainment!"

Britse oorlogsgevangenen krijgen tijdens de Tweede Wereldoorlog van de Japanners als taak om een brug te bouwen in een jungle in Azie. Onder leiding van Colonel Nicholson behalen de gevangenen een morele overwinning op de Japanners door alle touwtjes bij het bouwen in handen te nemen. Wat ze echter niet weten is dat er een geallieerde missie gepland staat om de brug te vernietigen.

avatar van Jordy

Jordy

Erg sterke film. Het eerste uur van de film vond ik het best, daarin zie je op een erg indrukwekkende manier hoe het er in het kamp aanvankelijk aan toegaat. Daarna (de begin van de opblaas-missie) vond ik het iets inzakken, maar het einde is weer erg sterk en indrukwekkend. 4 sterren.

avatar van vic

vic

Heb hem al meerdere keren gezien op tv en vond de kampscenes erg saai. De film is te lang en het sterke einde helpt daar niet echt. Sir Alex Guinnes zet wel een fantastishe rol neer van iemand die trots is op het bouwen van iets om dan de big picture te missen van wat hij nu eigenlijk is en wie zijn vijanden zijn. Maar ik vond hem echt te saai en maar 2,5 sterren waard. Mischien als ik nu weer zou zien dat ik dan anders stem, ik heb the bridge on the river kwai mischien 5 jaar geleden voor het laatst gezien

avatar van Ibrahim

Ibrahim

Een echte klassieker.Goede regie en goede vertolkingen vooral die van Alec Guinness.

avatar van IamBernie

IamBernie

Lol, valt me nu pas op dat Alec Guinnes Obi-wan kenobi is

Zitten natuurlijk wel een aantal jaartjes tussen...

avatar van neo

neo

goeie oorlogfilm.

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Gister weer een groot deel gezien. Blijft goed!

avatar van frenzy

frenzy

klopt! blijft zeker goed. vraagje trouwens; kent iemadand misschien een duitse jaren 50 oorlogsfilm die (volgens mij) 'die brucke' heet. heb ik ooit een klein stukje van gezien en ik was onder de indruk...

avatar van hugohei

hugohei

Jazeker. Die film, Die Brücke, werd in '59 geregisseerd door acteur Bernard Wicki. Gebaseerd op een roman van Manfred Gregor.

Het onderwerp is huiveringwekkend goed : helemaal aan het eind van de oorlog, toen alle volwassen mannen al waren 'opgebruikt', werd een groepje 16-jarige scholieren ingezet om een brug te verdedigen tegen de Amerikanen. Ze kregen een te wijd Wehrmachtuniform aan, en een paar instructies en ze moesten het maar zien te redden. Bijna allemaal kwamen ze om.

Die Brücke maakte grote indruk destijds. Een sterke aanklacht tegen de waanzin van de oorlog (zoals dat heet). Er zaten geen sterren in. Fritz Wepper komt er nog het dichtste bij. Die speelde jarenlang de Vledder van Derrick, zal ik maar zeggen.

avatar van herman78

herman78

die brucke staat ook op mijn verlanglijstje sinds een tijdje, maar ik kan hem nergens vinden. waar hebben jullie hem gezien? filmmuseum ofzo?

avatar van mister blonde

mister blonde

prima film. Het eerste deel vond ik al interessant; het psychologische spelletje tussen nicholson en saito, erg goed. het tweede deel (het moment dat de missie begint om de brug op te blazen) zo mogelijk nog beter.
mooi 'de liefde' die nicholson voor de brug heeft gekregen in beeld gebracht.

verder zijn de acteerprestaties natuurlijk top. hoe meer films ik van guinness zie, hoe dichter hij in de buurt komt van favoriete acteur, voor mij.

4 sterren.

avatar van W.W.

W.W.

Deze film behoort tot een van de besten die ik ken. David Lean is mijn favoriete regisseur, omdat hij de kijker het gevoel geeft aanwezig te zijn bij het gebeuren, in plaats van slechts een buitenstaand toeschouwer.

Dat komt voornamelijk doordat Lean alles authentiek laat. Als het scenario zich afspeelt in een oerwoud, filmt Lean in een oerwoud. Als er in het scenario een grote brug over een tropische rivier opgeblazen wordt met passerende stoomtrein en al, laat Lean een grote brug over een tropische rivier opblazen met passerende stoomtrein en al.
Alles is in zijn films is echt of hebben anders de pretentie echt te zijn. In ieder geval is zeker niets nep.

Maar de reden dat ik David Lean voornamelijk bewonder, is wel om het feit dat hij, ondanks het spektakel, nooit en te nimmer het menselijk drama uit het oog verliest.

Deze film draait om mensen in tijden van tegenspoed. De psychologische al dan niet verbale communicatie tussen deze mensen is het hoofdonderwerp en het allerbelangrijkste uit het verhaal.
Menig ander regisseur had door de visuele grandeur zijn acteurs naar de achtergrond verplaatst, zoals in hedendaagse speelfilms, waarbij spektakel een vereiste is.

Lean laat zich niet van de wijs brengen door explosies, ontsnappingen uit krijgsgevangenen kampen en prachtige, exotische natuurlandschappen. Het decor wordt voortreffelijk in beeld gebracht in al Lean's films, maar hij is vooral een regisseur die beseft dat de mensen absoluut in de schijnwerpers horen en hij weet menig goed acteur tot nog betere prestaties te stimuleren.

"The Bridge on the river Kwai" werd bekroond met 7 Academy Awards, waaronder de prestigieuze Beste Film en David Lean won zijn eerste Oscar voor Beste Regie. Zijn volgende project, "Lawrence of Arabia" (1962), is van de hoogst mogelijke kwaliteit die een cineast kan bereiken in de Kunst van de Cinema.

avatar van lngrid

lngrid

Ik heb hem gezien vlak nadat ik in Kanchanaburi was geweest en in het JEATH War Museum daar. Dat heeft veel indruk gemaakt. De film viel vervolgens nogal tegen vooral omdat hij niet overeenkomt met hoe het daar werkelijk geweest is. Het was er allemaal nog veel vreselijker.

avatar van FisherKing

FisherKing

lngrid schreef:

Zoals alles in het leven. De echte werkelijkheid is onmogelijk te verfilmen (of levert gruwelijke doodsaaie films af, daartoe leent zich enkel het docu-genre).

avatar van lngrid

lngrid

FisherKing schreef:

De film kwam op mij een beetje over als een avonturenfilm, ik had meer oorlogsdrama verwacht. Dat hij niet waarheidsgetrouw is, is eigenlijk nog niet zo erg, maar ik wilde door de film geschokt en gegrepen worden om wat daar is gebeurd. En dat gebeurde niet. Het leek een spannend avontuur.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

Vermakelijke film met goede vertolkingen van de cast. Verhaal zakt in het midden iets in maar blijft voldoende boeiend. 3,5 sterren.

avatar van eerdekes

eerdekes

Nou ja, schitterende film !!

Het beste wat David Lean eruit kon krijgen, ik vind deze bv. veel beter dan lawrence of arabia !!

Ach ja, ik ben zéér genereus en geef het **** sterren

avatar van Borky

Borky

Schitterende film met een heerlijk fluit-deuntje, dat blijft nog dagenlang in je hoofd zitten. 4*

avatar van starbright boy

Het eerste uur was het beste. Prachtig psychologisch spelletje, voelbare spanning tussen Saibo en Nichelson.
Na een uur is het flink minder en wordt het iets teveel een jongensboek-avonturenfilm. Met stereotype karakters en de tocht door de jungle die ik niet echt boeiend vond. En uiteindelijk heeft het ook bar weinig te maken met de echte situatie in 1943 daar.
Het einde vond ik dan weer wat beter. Het interessantste is natuurlijk de psychologische draai die Britse officier maakt. In het eerste uur is dat mooi voelbaar voor de kijker. En doorschieten naar de Japanse kant op het einde was ook geloofwaardig .

Vanwege de interessantere kanten aan de film: 3.5*

p.s. In de post van W.W. staat nogal een spoiler die gelukkig nooit heb gelezen voordat ik ging kijken.

avatar van silverfaustx

silverfaustx

was deze film zwart wit of in kleur origineel (want is toch al uit '57)

avatar van starbright boy

Kleur. Big-budget in die tijd was al vaak kleur.

avatar van Devastation HCT

Devastation HCT

Goede oorlogsfilm die typerend is aan meerdere Britse oorlogsfilms rond die tijd zoals The Dirty Dozen. Over het algemeen wel een goede film, maar af en toe onnodig traag.

avatar van T.O.

T.O.

Groots opgezette productie die er in slaagt om indruk te maken op meerdere niveaus.
Ik vond bijvoorbeeld dat de Britse arrogantie van destijds goed werd weergegeven, zoals de naïeve trots en brutaliteiten als het ophangen van een bordje op de Japanse brug dat hij door Britse militairen is gebouwd, ook al zaten ze in gevangenschap . Ook de humor en het aantonen van de psychologische invloed van oorlog vond ik nauwelijks verouderd.

Kai

Een vraag voor degene die deze film al hebben gezien, (want bij het lezen van deze berichten kom ik er niet helemaal uit): Wat is dit nu eigenlijk voor soort film?

Een film zoals "The longest day" een goeie oorlogs film maar waarbij de Oorlogs scenes niet echt realistisch zijn, en waar ook nog heel wat humor inzit, op momenten waar dat nu niet echt op zijn plaats is, zoals bij de invasie.

Of is dit zo'n film als "Lawrence of Arabia" een goeie film met prachtig gefilmde locaties en waarbij de hoofdrolspeler nog karakter wisselingen heeft en het vooral over het drama gaat die de hoofd personages meemaken?

Het gaat over een krijgsgevangenenkamp, dus weinig echte oorlogsactie.

avatar van GFM

GFM

Das dus zo verwarrend aan de naam oorlogsfilm....

The Pianist en ook Schindler's List worden voor het gemak ook bij deze films ingedeeld.......Terwijl deze wel degelijk hemelsbreed verschillen met een film als Full Metal Jacket/Platoon/Saving Private Ryan.......

Dit is meer een krijgsgevagenfilm met WO 2 als setting.

GFM schreef:

Das dus zo verwarrend aan de naam oorlogsfilm....

Dit is meer een krijgsgevagenfilm met WO 2 als setting.

Dat bedoelde ik dus eigenlijk.

avatar van W.W.

W.W.

Kai schreef:

Ja, absoluut. Dat is de juiste omschrijving.

Bedankt W.W.

avatar van eerdekes

eerdekes

Schitterende oorlogsfilm van de heer Lean.

Hoofdrollen van Holden en Guinness worden met klasse neergezet.

Schitterende muziek vooral dat fluitgeluidje.

Dat blijft zo nu al 'n tijdje in mn kop zitten.

En geraakt er verdorie niet uit

Film op zich is niet slecht, maar ik vond hem toch zeker na 'n onderhalfuur wat saai worden...

Wordt enigzins toch wel goed gemaakt met het knappe eind. Maarja...

Ik vind 'to end all wars' op zijn beurt wel veel beter, vooral realistischer. Maar ergens kan je die twee films niet echt vergelijken.

Bridge on the River Kwai

avatar van Pacino88

Pacino88

Zeer knappe oorlogsfilm.Inderdaad zijn die oudere oorlogfilms vaak minder realistisch.(the great escape enz.)

Saito laat zich zo ompraten door Clipton om de officieren niet te doden en Saito geeft toe met het niet laten werken van de officieren,terwijl Nicholson hem daarvoor tijdens het diner al helemaal tot het uiterste had gedreven.Ook leuk is de poster van Saito met Marilyn Monroe,in 1957 had het best gekund,toen was ze al wel bekend,maar in 1943,was ze toch nog een kind.Het kan natuurlijk ook een andere vrouw zijn.

mijn score blijft op 4,5 *