Genre: Actie / Komedie
Met onder meer: Arnold Schwarzenegger, Austin O'Brien en Charles Dance
Releasedatum: 5 augustus 1993
Bekijk via Netflix
Plot Last Action Hero
"This isn't the movies anymore."
Jack Slater (Arnold Schwarzenegger) is de held van het witte doek. Zijn grootste fan Danny krijgt een magisch bioscoopkaartje waarmee hij in de echte filmwereld terechtkomt. Danny heeft waardevolle informatie over de criminelen waar Slater naar op zoek is. Samen gaan zij op jacht naar de bandieten. Wanneer het magische kaartje in handen van de bende valt en zij op hun beurt door het witte doek in de echte wereld stappen, lopen film en werkelijkheid in elkaar over.
Jack Slater / zichzelf
Ripper / Tommy Noonan
Nick
Tony Vivaldi
Metalfist
Did someone say "action"?
Gisteren na het voetbal nog wat blijven zappen voor de zoveelste keer op rij door de warme hitte die ervoor zorgt dat mijn kamer een broeikas wordt. Toen op Schwarzeneggers naam gestoten en ik moest er ineens terug aan denken dat ik dit jaar een presentatie over hem heb gedaan voor Engels. Kon me niet herinneren dat ik de film had genoemd dus ik was wel benieuwd naar wat dit was.
Last Action Hero is in de eerste plaats een vermakelijke film. Hoewel, technisch gezien krijgen we een aantal films in een film en het idee sprak me wel aan. De film zit dan ook vol met geslaagde parodieën (ging in een deuk bij het Terminator en het I'll be back gedeelte) maar jammer genoeg ook af en toe een film die er niet echt bij past. Dan heb ik het vooral op Het Zevende Zegel van Bergman dat er bij wordt getrokken, beter bij de 'gewone' films à la Die Hard gehouden volgens mij. Last Action Hero heeft voor de filmfan dan ook wel genoeg te bieden. Klassiekers en iets mindere klassiekers, om het maar eens met een eufemisme te zeggen, worden vaak met de nodige zelfspot behandeld maar het is vooral het vermakelijke plot dat voor punten scoort. Oké, op sommige punten vrij kinderlijk maar in het algemeen zit het wel vol met de goede vondsten. Ook leuk om te zien hoe McTiernan eigenlijk twee compleet verschillende werelden weet te creëren. Het gedeelte van de film in de film, Californië dus, ziet er lekker kleurrijk uit en het is echt zo'n stadje waar het nooit regent maar wanneer de film zich afspeelt in New York voel je de kilte en duistere sfeer die er hangt.
Een fan van Schwarzenegger kun je me niet echt noemen, heb daarvoor te weinig van zijn werk gezien, heb maar een zevental films gezien al zie ik wel dat er nog een aantal films zijn die ik ken maar waar ik niet op heb gestemd maar alles zit nogal ver weg. Het scheelt natuurlijk ook al dat wanneer Schwarzie zijn glorieperiode had, er van mij nog geen sprake was. Toch maar eens wat achter zijn werk gaan want dit doet hij gewoon goed. Hij heeft de nodige zelfspot en dat kan ik wel appreciëren. Austin O'Brien daarentegen is me net iets te vaak aanwezig waardoor ik hem al snel als irritant aanvoelde. Het constante geroep dat ze in een film zaten ging me nogal snel de keel uit hangen maar gelukkig wordt dit ruimschoots gecompenseerd met de vele cameo's die de film kent. Ian McKellen, James Belushi, Tina Turner, Chevy Chase, Sharon Stone, Van Damme en nog zoveel meer. Charles Dance was trouwens wel ontzettend cool in de rol van Benedict.
Vermakelijke actiefilm waarin Arnie nog eens los kan gaan. De film steekt tjokvol met verwijzingen en coole one-liners waardoor een herziening er nog wel eens in zit. Jammer van O'Brien maar gelukkig kent de film teveel hoogtepunten om daar op af te reken.
Esteban
Niet dat Schwarzenegger een groot acteur is, maar de Oostenrijker heeft in de late jaren '80, begin '90 allesinds zijn stempel gezet op het actie-genre. Dat hij zichzelf (integenstelling tot enkele andere populaire genre-acteurs van dat moment) niet te serieus nam, bewees de man (opnieuw) met 'Last Action Hero'. Pure zelfspot. Niet enkel het genre werd met een gigantische knipoog gebracht, zijn hele persona kreeg dezelfde benadering. Goed geschreven trouwens.
Als 11-jarige vond ik dit avontuur in ieder geval fantastisch. De indrukwekkende action-man uit 'Predator', 'Terminator', 'Commando' en (geloof het of niet) 'Kindergarten Cop' in een film die wel gemaakt leek te zijn voor jongens van mijn leeftijd. Ik waande me allesinds Danny te zijn, het verhaal rond dat magische bioscoopticketje kon me als jonge filmfan helemaal opslorpen. En dat was toch de bedoeling, niet?
Blij te kunnen constateren dat de film na 17 jaar nog steeds overreind blijft op de meeste vlakken. 'Last Action Hero' heeft in ieder geval de tand des tijds overleefd, heel even was ik opnieuw een 'klein manneke'.
M.Goodkat
Echt zeer leuke film die mij jeugdsentiment geeft =)
Ik vond het ook lachen om Sharon Stone als Basic Instinct voorbij zien te komen, James Belushi en Jean Claude van Damme
sofripa
Lekkere zichzelf op de haknemende Schwarzenegger film. Mooiste karakter van de film is Charles Dance als de hitman.
Parisa
Vroegahr nog wel leuk. Nu zie ik dat alles wat mis kan gaan in een film hier mis gaat. Het ergste daarvan is misschien nog wel dat Schwarzenegger, die een parodie van zichzelf zou moeten spelen, helemaal niet grappig is. Net als de rest van de film. Nog net 0,5* voor de scene in het begin met het jochie en de biosmedewerker. Dat was nog wel hartverwarmend.
djelle
Blu Ray uitgave van deze film is een aanrader! Heel mooie beeldkwaliteit en prima geluid. Alleen erg jammer dat er geen extra's opzitten.
mnrk
Blijft nog steeds een heerlijke actie film van Schwarzenegger en helemaal op Blu Ray.
Het verhaal zit goed in elkaar en de overgang van de "echte wereld" naar de "film wereld" wordt goed overgebracht.
Ook de cameo's van de overige acteurs is goed gevonden ( Stallone als de Terminator
)...
Ook de soundtrack is een aanrader.
RuudC
Wtf, wil ik 'm opnemen, is hij bijna afgelopen...
johnhendrikos
In een woord geweldig. Het idee, de humor , de biceps van schwarzie etc etc.
Black Math
Deze zomer in het Duits in Duitsland gezien, en wat ik ervan zag leek me grappig genoeg om em nog een keer in het Engels te zien. Vandaag was het zo ver, de vriend waarmee ik altijd Schwarzenegger-films kijk, kwam weer eens langs, dus stond deze film op het menu.
Het blijft nog steeds een aardige film met een grote knipoog, waarin de clichés op de hak genomen worden en waar de acteurs ook zichtbaar lol hebben in wat ze doen. Ook grappig is dat eventjes Mozart in de soundtrack te horen is als er naar de film Amadeus verwezen wordt, en ook hoorde ik een keer de Vier Jaargetijden toen de naam Vivaldi (een van de personages in de film) genoemd werd.
Zeker aardig dus, alleen soms nogal langdradig. De film had wat mij betreft een stuk korter gemogen, want halverwege de film wist ik het wel en had ik het wel gezien. In mijn herinnering was True Lies, een andere film met Schwarzenegger die de actiefilm op de hak neemt, toch net wat scherper. Desalniettemin was het geen grote straf om de film nog eens te zien. 2,5*.
Veelvuldig knipogen vermoeit.
Een van Schwarzeneggers grappigste films moet welhaast deze Last Action Hero zijn. Bomvol filmgrapjes, bekende acteurs en veelvuldige knipogen naar onder anderen Sylvester Stallone en zichzelf. Veel actie en een originele invalshoek ronden het geheel af naar een verdiende voldoende, al begint tegen het einde de vermoeidheid een beetje toe te slaan en had de film best een half uurtje korter gemogen.
Goed.
Awake78
En dan toch leuk om met de wetenschap van nu deze quote nog eens voorbij te zien komen:
Nick: 'There are lots of things worse than movies: politicians, wars, forest fires, plague, sickness, pain, politicians...
Jack Slater: You already mentioned politicians...
Nick: I know, but they are twice as bad as anything else'

Ook leuk dat zijn toenmalige vrouw Maria Shriver een rolletje speelt bij die premiere. Mooie vrouw daar zeg.
Phantasm
Vroeger ooit eens gezien, nu nog een keer, hij blijft leuk, prima vermaak.
Redelijke actieparodie, die een aardige variant is op het genre, ware het niet dat het op een gegeven moment allemaal toch net wat te lang duurt.
Hoewel het verhaal op zich niet bijzonder is en sommige scènes echt achter elkaar lijken geplakt, is het verder wel een redelijke film. Dit komt vooral door de humor, de zelfspot van Schwarzenegger en de leuke cameo's van o.a. Chevy Chase, Sharon Stone, Danny de Vito en James Belushi. Persoonlijk vond ik de leukste grap de scène, waarin Schwarzenegger een videotheek in stapt en daar een pop van Terminator 2 van Sylvester Stallone ziet staan. De actiescènes zelf zien er ook niet slecht uit en voor een rol als deze is Schwarzenegger dan ook prima geschikt. Ik had alleen nogal problemen met de jongen, die ik vaak behoorlijk irritant vond.
Zeker niet heel slecht dus. Op sommige momenten best leuk, maar ook duidelijk momenten die minder geslaagd zijn.
(verwijderd)
Ontzettend ondergewaardeerde film.
Denk ik. Althans ik had 'm vroeger als 12 jarige of zo op video, bij een wasmiddel, en ik vond 'm prachtig.
dutchtuga
Vreselijk ondergewaardeerde film, die op een originele manier de belevingswereld van een op actiefilms verzot jongetje belicht. Ikzelf, als kleine jongen, kon de film destijds niet goed op waarde schatten, maar nu, jaren later, is Last Action Hero een nostalgisch genot. Misschien iets te lang met zijn 130 minuten, maar een genot alleszins.
Dikke 4*
mottsluhrev
Inderdaad, een zwaar ondergewaardeerde film is dit. In m'n jeugd vond ik hem altijd ijzersterk (ik had 'm ergens op videocassette gekregen en heb 'm dus vele malen bekeken) en hij heeft eigenlijk weinig van z'n charmes verloren, nu ik hem nog eens bekeken heb. De knipogen naar andere films en wereldlijke zaken, de actiescènes, de acteurs (Nick, Arnold in een glansrol, het jongetje doet het ook niet slecht) de badguys (Vooral Benedict, Vivaldi, De Ripper) en de humor zijn allemaal goed geslaagd naar m'n mening. Je moet de film natuurlijk met een korrel zout nemen, maar wanneer je dit doet is dit gewoon een topfilm!
jipt
Leuke tongue in cheek Arnold onzin. Origineel plot en een hoop verwijzingen. Vond het eerste uur veruit het leukst. 130 minuten is idd een beetje lang, ze hadden het beter op 90/100 minuten kunnen houden. Desalniettemin 3,5*
area51
I.v.m. wat nu doorgaat als komedie is dit een meesterwerk.Ondergewaardeerd in de bioscoop toendertijd.Meer van dit Arnie...
Iron Maiden
heb de bio ook van arnie gelezen die laatst is verschenen, toen de film aan het testpubliek werd geshowed waren deze er niet over te spreken en ze toch met een deadline kampte hebben ze al het film materiaal alsnog uitgebracht zonder het fatsoenlijk te editen.
Vind dat je dit ook wel merkt, hoe leuk het idee ook is het mist net die final touch die het fantastisch maakt.
Nu is het een lange zit met her en der een leuk idee van verder een fantastisch concept.
tattoobob
Een geweldig leuke film...voor mij hoort deze in de top 5 van beste films van Arnold Schwarzenegger!!

fun in acapulco
You killed Mo Zart! roept Arnie op een gegeven moment uit tegen de acteur die in Amadeus de rol van de jaloerse componist speelde. Eén van de vele geslaagde grappen.
DutchTakeshiro
Last Action Hero is duidelijk een van de betere films waar Arnold Schwarzenegger in speelt. Ik werd gisteren overvallen door nostalgie toen ik de film zag. Last Action Hero is een film die je bij blijft, mede dankzij: de over-the-top actie, referenties naar andere films, hilarische scenes en leuke karakters. Een avond top vermaak is gegarandeerd, zeker als je een Arnold fan bent. De film voelt soms een beetje kinderlijk aan (mede door het jongetje die een grote rol heeft in de film) maar dat hoeft allemaal niet te deren want het is niet storend.
De film is een orgie van over-the-top geweld, explosies en rondvliegende kogels. Dit wordt nergens extreem omdat de regisseur duidelijk de PG rating zo laag mogelijk wilde houden. Alle actie moet eigenlijk worden gezien als een komische noot. Het is namelijk allemaal zo overdreven dat je er continu van moet grijnzen. Dit komt omdat Last Action Hero een film in een film is. Alle stunts en special effects die je ziet zijn namelijk een ontelbaar keren gebruikt in 80s en 90s actiefilms. Dat maakt de film meteen ook zo geweldig: het steekt de draak met actiefilms. Wapens herladen? Nee, dat hoeft nooit in actie film. Kan je zonder pijn en moeite door een raam heen gaan met je vuisten? Natuurlijk, het is maar suikerglas. Dit soort herkenbare dingen kom je allemaal tegen, dingen die allemaal niet kunnen in het echte leven en daarom leuk zijn om te zien in een film. Last Action Hero zit bol van one-liners en hele leuke verwijzingen naar andere films. Het is bijvoorbeeld hilarisch om te zien dat het karakter Jack Slater naar een billboard van The Terminator kijkt, om te zien dat Sylvester Stallone de cyborg is.
Arnold Schwarzenegger is weer helemaal op dreef. Arnie zoals vanouds, geen onzin. Hij neemt zichzelf lekker in de zeik en dat willen een hoop acteurs niet. Een dikke magnum en een sigaar in de mond: dat staat symbool voor Arnie. Een hele leuke rol is ook weggelegd voor Charles Dance, een hoop zullen hem nu kennen als Tywin Lannister in de serie Game Of Thrones. Hij speelt een geweldige boef met een glazen oog. Een kille huurmoordenaar. Een waardige tegenstanders voor Arnold. Austin O'Brien doet het ook zeker niet slecht als het jongetje Danny. Hij speelt gelukkig niet een irritant, wijsneuzig ventje. Een domper voor alle films.
Last Action Hero is een heerlijke film die lekker wegkijkt. Toegegeven, de film is iets te lang. Twintig minuten minder zou het net wat beter hebben gemaakt. Deze film staat in mijn lijstje van beste Arnie films. Ik heb me uitermate vermaakt en ik denk de meeste Arnie fans ook wel.
rcuppen79
Last Action Hero is een soort parodie op het actiegenre, waarbij ze alle clichés op de hak neemt. Ze doen dat wel op een behoorlijk overdreven manier, maar dat is ook meteen de charme van deze film. Met name met de actiefilms van Schwarzenegger wordt enorm de spot gedreven.
Schwarzenegger speelt met zichtbaar plezier een soort persiflage van zichzelf en krijgt goed tegenspel van de destijds 11-jarige O’Brien die hier zijn eerste echte hoofdrol speelt. De film had alle ingrediënten om een grote hit te worden, maar werd uiteindelijk één van de grootste flops van 1993. In de VS ging ze een week na Jurassic Park in première, en kon de concurrentie van die film niet aan.
Last Action Hero werd ook neergesabeld vanwege het zwakke script en het feit dat de film zowel op actie- als op komedie gebied heeft gefaald. Daar ben ik het echter ten dele mee oneens. De film heeft voldoende spectaculaire actiescènes, zoals we van een Schwarzenegger-film gewend zijn. Dat de actie over-the-top is, was waarschijnlijk ook een bewuste keuze, aangezien de film gezien moet worden als een parodie. Daarnaast is de film gewoonweg vermakelijk en verveelt ze geen minuut. In mijn ogen is Last Action Hero dan ook zeker een geslaagde film geworden.
Richard_Voorhees
Een beetje een wisselvallige film, wat voornamelijk door de lange speelduur lijkt te komen.
De film begint namelijk geweldig met de combinatie van het actie film liefhebbende jongetje en Schwarzenegger met zijn memorabele oneliners.
Halverwege kakt de film echter wat in. Er komen wat grappen voorbij die ik gewoon niet grappig vond (met als dieptepunt de hele "Leo the fart" sequentie en de plotselinge verschijning van een geanimeerde kat) en dit resulteerd gewoon in veel niet zo interessant beeldmateriaal.
Jammer, want daarna word de film wel weer vermakelijk met wat meer actie en de switch naar "de echte wereld", met een leuke gastrol voor Ian McKellen tegen het einde.
Iets te lang, maar verder nog wel een redelijk vermakelijke en grappige film.
gauke
Deze ironische, onevenwichtige en te gecompliceerde actiekomedie-parodie met een klassiek jongen-held verhaal had teveel zwaktes en blabla en was daardoor slechts sporadisch onderhoudend. Ook de actiescènes waren niet opwindend genoeg en vooral de lange speelduur draaide deze productie de nek om.
Kondoro
Last Action Hero
Toen ik startte met Last Action Hero vond ik het echt een bout film. Ik wist niet waar het over ging en ik vond er maar weinig leuks in zitten. Na maten begin ik dan te spoelen, en ja dat was ook niet handig. Heb ik uiteraard het stukje over het 'magische' kaartje gemist. Dank MM voor het plot zodat ik het verhaal snapte. Want ik zat maar te gapen toen het jongetje zelf in de film zat. Vond het helemaal niks. Toch maar verder gaan kijken en toen begon ik het te snappen. Toen werd het wel leuk.
Arnold Schwarzenegger speelt een zeer leuke rol in de film. Ik vond het leuk geacteerd en ja, ook hij leek vervelend in het begin maar ging wel goed aan het eind. F. Murray Abraham deed zijn rolletje ook leuk. Austin O'Brien deed het ook goed, helaas nu niet zo'n bekende acteur.
Het verhaal van de film vond ik in het begin natuurlijk raar. Maar dat heb ik al helemaal uitgelegd. Het concept was wel oké. Helaas nog te vaak clichés in de film. Leuk om eens gezien te hebben maar is met zijn twee uur iets aan de lange kant. Dat is zonde. Net aan een voldoende dus.

De actie in 'Last Action Hero' spat van het scherm: bekijk deze titel nog snel voordat Netflix hem verwijdert

Overleden icoon Tina Turner (83) was ook actrice: van deze films kun je haar kennen

Predator

Total Recall
Actie / Sciencefiction, 1990

Val
Documentaire / Biografie, 2021
heldmagievillainfilm in filmchild in perilbreaking the fourth wallspoofmagical objectcartoon catticket self-referentialprojectionistchild's point of viewcartoon reality crossover action herogood versus evil