Star Wars: Episode VII - The Force Awakens (2015)
Genre: Sciencefiction / Actie
Alternatieve titel: Star Wars: The Force Awakens
Geregisseerd door: J.J. Abrams
Met onder meer: John Boyega, Daisy Ridley en Harrison Ford
7,7 (1.019.136)
Releasedatum: 16 december 2015
Bekijk via Disney+
Plot Star Wars: Episode VII - The Force Awakens
"Every generation has a story."
Dertig jaar na de overwinning op het Galactische Keizerrijk is er een nieuwe bedreiging: de kwaadaardige Kylo Ren en de First Order. Stormtrooper Finn loopt over naar het verzet, crasht op woestijnplaneet Jakku en ontmoet hier Rey. Zij heeft een droid die belangrijke geheime informatie bevat over de locatie van de laatst overgebleven Jedi Knight, Luke Skywalker. Het duo werkt samen met Han Solo om te zorgen dat het verzet deze informatie in handen krijgt.
- IMDb (7,7 / 1019136)
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- Star Wars: The Force Awakens (BoekMeter)
- Star Wars: The Force Awakens (MusicMeter)
- Kijk op Disney+
Maz Kanata
Supreme Leader Snoke
General Hux
Renevanvliet1988
Zonder ooit een star wars film gezien te hebben ben ik geheel objectief naar pathe gegaan om te beoordelen of de film echt zo goed is als gezegd word. Zonder te provoceren of te overdrijven; JEMIG wat is deze film ( filmtechnisch) slecht. Slecht verhaal, voorspelbaar, slecht acteerwerk, geen spanning, geen betrokkenheid tot de personages. Ik kan iedere neutrale toeschouwer aanbevelen om hem vooral niet te kijken in de bioscoop. Eigenlijk thuis ook niet.
Er zijn 2 redenen waarom deze film miljarden opbrengt:
1. Het is een star wars film
2. Iedereen gaat hem kijken omdat iedereen hem gaat kijken.
Sorry star wars fans, maar ik mag toch hopen dat andere delen een stuk beter zijn.
IH88
Natuurlijk probeer ik je niet te overtuigen. Ik vind het wel een opluchting dat er toch ook wel fans zijn die niet lyrisch zijn over een film dat niets meer dan een remake is en volzit met irrationele dingen. Het Youtube review die ik heb gepost slaat de spijker op de kop. De maker heeft inzicht op de zaken en alles wat hij zegt wordt uitgebreid, mooi geïllustreerd met beeldmateriaal. Misschien dat sommige leden dit kunnen appreciëren.
Ik weet niet of je de originele trilogie hebt gezien of de prequels maar om TFA te bekritiseren omdat er irrationele dingen inzitten is lachwekkend. De Star Wars films zijn geweldig maar zitten vol met zoals jij het noemt irrationele dingen. De review die jij plaatst is gewoon een ongenuanceerd haatverhaal zonder relativering. Iemand anders heeft hier laatst ook een link geplaatst naar vier Nederlandse mannen die hun mening gaven over TFA. Dit was een leuke review waarin ze een genuanceerd beeld gaven over de film met voor hun de hoogtepunten maar ook zeker de mindere kanten van de film. De review die jij plaatst is gewoon één grote afzeikpartij van de film en zal best in jou straatje passen maar slaat zeker niet de spijker op de kop.
AC1
Inderdaad. Alle kritiek die hij aanhaalt herken ik. Dat de fans (die dat blijkbaar niet herkennen of onbelangrijk vinden) meteen een front vormen en alles willen afdoen als haatverhalen, afzeikpartijen en lachwekkende onzin hoort er gewoon bij want het past natuurlijk niet in hun straatje.
horizons
Vica versa.

Dan nog heb jij het niet nodig.
Ik denk dat het trouwens 'onbelangrijk vinden' is. Althans als ik voor mezelf spreek. Dat ANH heel sterk terugkomt in deze film is gewoon een feit.
Maar als ik eerlijk ben was Star Wars voor mij afgelopen in chronologie na deel zes. Dat was gewoon een einde.
Lucas heeft elementen uit 'zijn' zeven tot en met negen al in vijf en zes gebruikt.
Dus als er al een deel zeven zou komen zou dat sowieso al vreemd zijn als vervolg. Hoe ze het nu hebben gedaan is goed en logisch. Als beste vergelijk zou ik het seizoen Ninjago rebooted willen noemen. Een vervolg seizoen dat wel veel weer op 'nul' zette.
En ook Abrams snapte dat. Hij laat het Rey zelfs zeggen: "jij zult nooit Darth Vader zijn". Daarmee geeft hij aan dat de oude films in het film landschap iconisch zijn en nooit meer geëvenaard kunnen worden. .
IH88
Dank je, want je maakt nu eigenlijk mijn punt. Je zegt dat je alle kritiek die hij aanhaalt herkent maar dat is ook het enige wat hij doet in zijn "review", kritiek leveren. Niks is goed aan de film en alles is een rip-off, onlogisch of er worden te veel vragen gesteld en niet beantwoord. Ik denk dat je geen enkele fan op dit forum zult vinden die TFA helemaal perfect vindt maar in tegenstelling tot de mening van het mannetje dat jij aanhaalt (en wat waarschijnlijk ook jouw mening is) kunnen de meeste mensen hier wel een beetje relativeren en inzien dat TFA zwakke kanten heeft maar zeker ook veel sterke punten. Als voor je gevoel de sterke punten overheersen dan kijk je met een positieve blik naar de film en als de negatieve punten overheersen een negatieve blik. Maar je alleen maar concentreren op de negatieve aspecten van de film is geen review maar gewoon een afzeikfilmpje van een teleurgestelde fan. Bijna geen enkele film heeft alleen maar negatieve aspecten (laat staan een Star Wars film
Confusie
Ik heb het helemaal gezien en zal niet ontkennen dat hij met bepaalde dingen een punt heeft. Maar zo kan je bij vrijwel elke film wel een punt hebben. Zoals ik al eerder zei is dat niet hoe ik persoonlijk naar een film kijk. En om nou allerlei wetenschappelijke stellingen op een stuk science fiction los te laten lijkt me wat overdreven.
Neemt hoe dan ook allemaal niet weg dat ik al twee keer intens genoten heb in de bios en niet kan wachten op de aanschaf van het blu reetje.
Waar vele liefhebbers het overigens gelukkig wel eens zijn is wanneer het komt op het meisje Rey.
In eerste instantie hoeven we haar niet eens zo nodig op de bedsprei te spreiden en rustig neer te leggen, het is niet dat.
Maar erg leuk vinden we haar wel.
Zeer ingenomen met haar als zij straks als een soort nieuwe Luke deze hele trilogie zou moeten dragen.
Veel vertrouwen in.
En als je dan denkt aan het verschil in Luke kijkend naar de eerste of hoe hij uiteindelijk keihard aankomt in zijn zwarte cloak bij het paleis van Jabba, dan staat ons in dit geval wellicht ook nog een hoop moois te wachten.
Hoe dan ook een film die bij velen, zoals ik, een heel goed gevoel oproept wat betreft al dat nog moet komen.
IH88
Ik vond het helemaal geweldig dat hij in dat filmpje twee mannetjes heeft gevonden die de bioscoop uitkomen na het zien van The Phantom Menace en de film helemaal geweldig vinden. En dan net doen alsof dat in eerste instantie de algehele response was in 1999 van iedereen die de film voor het eerst zag. TPM werd in de pers finaal de grond ingeboord en ook de fanboys waren furieus op George Lucas. Hij zegt letterlijk dat de negatieve beeldvorming rond TPM pas jaren later is ontstaan haha. Hoezo even de geschiedenis verfraaien door middel van het laten zien van twee interviews.
mjk87 (moderator films)
Lijkt me juist essentieel voor sciencefiction. Daarom is Star Wars ook geen sciencefiction maar fantasy.
Aanvullend op wat AC1 vaak zegt: verder vind ik deze film ook niet perfect - verre van- en was het geen Star Wars geweest had deze film van mij echt wel een magere voldoende gekregen (vermakelijk blijft deze immers wel). Maar goed, het punt is dat het wel Star Wars is. En net als bij de delen IV-VI waardeer ik die hoger dan een soortgelijke film die zich afspeelt in onze eigen Galaxy. Uiteindelijk heb ik me kostelijk vermaakt met de film maar zat ik soms ook geëmotioneerd te kijken en ging ik helemaal mee in de wereld die werd getoond, alle nadelen ten spijt. En ik denk dat meer fanboys dat hebben. Daar is op zich niets mis mee.
sierrra
Nice review die goed aansluit bij mijn gevoelens over TFA.
[SPOILERS] A Critical Review of Star Wars: The Force Awakens; Episode VII - YouTube
AC1
Al heb je gelijk (en heeft elke film heeft z'n positieve kanten) dan wil dat nog niet zeggen dat z'n opmerkingen vals of oneerlijk zijn. Hij zegt duidelijk waarom hij 'm niet goed vind en waar het volgens hem aan ligt (spijkers met koppen slaan!). Het is toch best mogelijk dat hij weinig of niks positief kan vinden? Eigenlijk zie ik geen verschil met diegene die zeggen dat TFA fantastisch is en die elke kritiek meteen afdoen als nonsens. Sommige fans zijn te kritisch, andere zijn het helemaal niet en zien alles door de vingers. Ik vind de eerste groep toch iets meer herkenbaar. Zij die geloven de gulden middenweg te bewandelen gaan dan weer denken dat zij de waarheid in pacht hebben.
Zeg, tweeënhalve ster, ligt dat niet mooi in het midden?
AHWA
Alle kritiek van de wereld kan het plezier wat ik aan deze film beleef niet bederven, dus hoeveel recensies er ook komen en hoeveel gaten er ook in het scenario zitten, of hoe erg het ook een herhaling van zetten is, het kan me niet schelen. Als ik een film kijk, wil ik vermaakt worden. Plain and simple. En The Force Awakens doet dat bij uitstek.
AC1
We zijn allemaal anders, AHWA. Ik denk altijd dat beide extremen mogelijk zijn. Geen '5' zonder een '0,5'. Geen 'Light Side' zonder een 'Dark Side', zeg maar.
AHWA
Precies. Ik probeer ook niemand te overtuigen of van gedachten te veranderen. Ik vertrouw op de Force dat dat vanzelf wel goed komt.
AC1
Doe ik ook niet maar het is voor zover ik weet een democratisch forum en dus mogen alle standpunten worden behandeld.
IH88
Mee eens AC1 en ik denk dat zeker als het op Star Wars aankomt er net wat meer emoties loskomen dan bij de gemiddelde film die wekelijks in de bios uitkomt. Dat is ook wat Star Wars zo mooi maakt als franchise. Maar als je te veel problemen hebt met TFA dan moet je ook kritisch zijn en is een 2,5 redelijk. Kritiek is goed en houdt Disney, Johnson en Abrams scherp. Voor de mensen die 0,5 geven hoop ik wel dat Rey snel langskomt en haar jedi mind tricks gebruikt want alleen voor haar (en oké, Ford) geef je deze film toch minstens 2 sterren? Kan ze gelijk haar nummer achterlaten
jipt
Ben anders erg blij met mijn recent vergaarde keramieke Darth Vader koektrommel.
Mede de opleving door deze film en het feit dat spul nu overal ligt maken dat het voor mij wel kan gaan kriebelen om iets te kopen ja.
Confusie
Innovatieve cinema laat ik over aan de geknepen bilspleet federatie.
Ik doe gewoon rustig aan, hier op aarde.
koeliebali
Als fan van het genre ging ik met hoge verwachtingen naar deze film (misschien wel te hoog). Het verhaal viel me een beetje tegen en deed me heel erg denken aan de vorige films, een soort van moderne remake. Kwa beelden en actiescenes zag het er wel weer super uit. een 3,5
mjk87 (moderator films)
en wat te denken van de briljante personages uit de stripboeken en games die zich na ROTJ afspelen (kylo renn??) snap niet waarom Abrams meende het wiel compleet opnieuw te moeten uitvinden en dit soort verhalen compleet links laat liggen want juist als dit een film is die hij maakt voor de fans zou je verwachten dat er hier iets naar verwezen wordt.
Enerzijds is dat jammer, maar hoever moet je gaan? Misschien had je er enkele kunnen gebruiken, maar hele verhalen overnemen was al snel gezien door Disney, met gekloonde keizers en een volk als de Yuuzhan Vong; die zijn zeker niet voor mainstreampubliek geschikt. En je zit al 30 jaar na ROTJ, dan is al veel fanfictie niet meer van toepassing. Ikzelf mis er ook wel enkelen, maar ik kan Disney ook wel begrijpen.
megaman
Als grote SW fan zat ik de zondag na kerst achterover geleund in de blikken bios te Arnhem (Pathé was volgeboekt) met m'n broers en wat kameraden. Ik miste de bekende 20th Century Fox fanfare wel moet ik zeggen maar zo gauw de blauwe tekst in beeld kwam en de gele koeienletters van STAR WARS dacht ik, jawel hoor! Wat langs me heen kwam was een herkenbaar spektakel maar helaas niet zo indrukwekkend als ik hoopte. De overeenkomsten met 'A New Hope' waren te veel aanwezig en ik was meer verrast van elementen uit de oude trilogie dan de nieuwigheid zo gezegd. Ik kan nog niet m'n vinger er op leggen maar de gehele film leek iets te krampachtig de oude films na te doen en tegelijkertijd een soort van coole vibe er in te gooien. Het zag er allemaal prachtig uit (mooie combi van CGI en praktische effecten) en het weerzien van de oude garde vond ik prachtig. Ik wil niet overkomen als een ouwe zeurpiet natuurlijk maar voor nu vindt ik de film toch minder dan Empire en Jedi en ongeveer op 't zelfde niveau als Hope. Oftewel: stukken beter dan de prequels
Qua personages zat het zeker wel snor. Rey's introductie was mooi en sfeervol gefilmd en haar karakter is fantastisch. BB8...geniale vondst! Finn en Poe kan ik niks verkeerd over zeggen eigenlijk. Beetje cocky, maar dat was Solo ook in de eerste SW. Kylo Ren met masker is gewoon een Darth Vader Wannabee. Ik snap wel dat dit ook de opzet was natuurlijk maar dat maakt de schurk niet beter, laat staan origineler. Kylo Ren zonder masker vond ik ineens weer veel interessanter vreemd genoeg. Snoke vond ik lame! Sorry hoor maar kunnen ze echt niks originelers verzinnen voor de nieuwe Palpatine? En de CGI hier was ook nog eens ondermaats. En over CGI gesproken; geen idee hoe dat alien vrouwtje met die grote bril heet maar ze leek eerder uit een Pixar film te komen. Jammer, erg jammer! Ford was gelukkig herkenbaar als Han Solo. Even was ik bang dat het te lang geleden was voor hem maar ondanks dat (en natuurlijk zijn leeftijd) is het overduidelijk een bejaarde Han Solo. De scene waarin hij Leia weer ziet deed me sterk denken aan de laatste Indiana Jones film waar hij Marion Ravenwoord weer tegen komt.
Carrie Fisher deed 't wel aardig maar qua uiterlijk is ze 't meest veranderd van de oude garde. Dan natuurlijk Luke Skywalker; de scene waarin Rey hem vindt was erg indrukwekkend en ik kreeg spontaan kippenvel toen Luke zich omdraaide. Ik had echt zo'n gevoel van "Han Solo is dan wel dood maar gelukkig is Luke er ook nog!". Wat ik alleen wel erg vreemd vond was de timing van het laatste stuk waarin Rey de rebellenbasis verliet en zo ineens aan de andere kant van het heelal was om Luke op te zoeken. Achteraf had ik 't mooier gevonden als ze dit hadden aangekondigd en dat we Luke pas echt zien in deel 8. Dat Rey de Falcon opstart, de kijkers nog even duidelijk maakt waar ze heen gaat, de Falcon stijgt op, hyperspace......woeshhhh......end credits! Als laatste vond ik 't wel leuk dat R2 en 3P0 er weer in zaten, al waren ze meer bij for the sake of it
Om nog even terug te komen op de originaliteit; je kunt Hope nog steeds als basis/leidraad gebruiken en tegelijkertijd origineel blijven. Denk aan de woestijnplaneet Jakku waar we Rey vinden; de nieuwe Luke Skywalker zogezegd. Waarom per se een woestijnplaneet als 'startbasis'? Waarom niet een andere authentieke locatie gebruiken zoals bijvoorbeeld Schotland of Nieuw Zeeland? Hier hadden ze gelijk een nieuwe cultuur kunnen creëren waar eveneens sporen zijn te vinden van het oude keizerrijk (wrakstukken van Stardestroyers). Dan de Starkillerbasis; waarom in vredesnaam weer een soort van Death Star? Ik begrijp wel dat men klaagde over de prequels wat betreft het afwijken van de traditionele SW stijl. Maar deze film is gewoon weer te veel nostalgie in your face om zogenaamd een echte SW te zijn. Empire was anders dan Hope maar had nog steeds de zelfde SW magie. Jedi had wel wat overeenkomsten met Hope maar is nog steeds een traditionele SW film op zichzelf. Force Awakens is een fantastische film met een herkenbaar en echt Star Wars gevoel maar had veel meer op zichzelf moeten staan als vervolgfilm.
AHWA
Zondag voor de derde keer, maar nu in IMAX. Woo!
IH88
Zondag voor de derde keer, maar nu in IMAX. Woo!
Have fun! Ik ga zelf ook nog een derde keer maar dat is even lastig plannen. Ik heb de eerste keer TFA in iMAX gezien bij de Pathé Arena in Amsterdam en het is geweldig
dolfg
Als je dan toch nog een keer gaat doe dan dolby cinema in Hilversum of Eindhoven. Dan val je helemaal van je stoel qua beeld en geluid.
IH88
Bedankt voor de tip! Ik werk in Hilversum dus dat moet geen probleem zijn
Warp
Voor mij heeft hij de hype waar gemaakt. De opbouw van A new hope, het drama van The Empire strikes back en de actie van Return of the jedi maakte dit tot een goed en vertrouwd deel voor een nieuwe trilogie. De actie ziet er prachtig uit, gelukkig hebben ze hierbij ook nog practical effects gebruikt.
Vond het alleen jammer dat er weer een 'Death Star' was die weer vernietigd moest worden. Natuurlijk snap ik dat ze op save hebben gespeeld maar mocht toch iets origineler van mij.
dolfg
Je weet niet wat je dan meemaakt. Film is speciaal voor dolby cinema gemastered en kleurgecorrigeerd. Het wit is superhelder, het zwart diepzwart. Je bent gewoon in space dan. En met meer dan 50 speakers waardoor je in het geluid zit is helemaal top. Er zijn 12 zalen ter wereld die deze revolutie in filmkijken aanbieden, 8 in de USA en 4 in Europa: Barcelona, London, Eindhoven en... Hilversum! Mensen die naar IMAX en dolby cinema zijn geweest kiezen unaniem voor dolby cinema. Veel plezier!
Iron Maiden
Helaas ben ik na het zien niet overtuigd.
Ontzettend mager verhaaltje, bijna schandalig gewoon.
Geef mij dan maar de prequels die tenminste nog iets van een achtergrond in het Star Wars universum proberen te creëren en daarnaast over veel betere actiescènes beschikken.
Vond het hier ook wel oké, maar hing echt zo'n blockbuster sfeertje omheen en was verder weinig vernieuwend. Wel ontzettend leuk om die ouwe klasbak Ford weer terug te zien, hij speelde z'n rol met verve en zou voor mij zo genomineerd mogen worden voor een Oscar.
Ook nieuwkomers Riley en Ren beschikken over voldoende charisma, maar was van de rest niet echt onder de indruk. Bij al deze personages wordt sowieso niet aan karakter uitdieping gedaan. Waarschijnlijk komt dit nog bij volgende delen, maar als op zichzelf staand deel kan het echt niet eigenlijk.
Gemiste kans om een échte toevoeging te zijn, nu is het een herhaling van zetten uit voorgaande delen.
Materny
Bovenstaande man is spot on. Het verhaaltje heeft geen vlees op de botten, en veelal wat we te zien krijgen is een herhaling van zetten. De schurk is tevens zeer flets en straalt niets uit wat duidt op een waardige schurkenrol die in de schaduw van Vader en/of Palpatine kan staan.
Het klassieke Star Wars sfeertje is aanwezig, en de aanwezigheid van o.a. Solo doet goed. Maar het is niet voldoende. TFA is niet goed genoeg voor de hype die men gecreëerd heeft, en komt nauwelijks boven het maaiveld uit.

Star Wars: Episode IX - The Rise of Skywalker

1980

Star Wars
1977

Nieuwe 'Star Wars' trilogie aangekondigd met Simon Kinberg aan het hoofd

Marcia Lucas, Oscarwinnende 'Star Wars'-editor, heeft snoeiharde kritiek op recente sequels

'Star Wars'-actrice Daisy Ridley gecast voor WOII-film 'Women in the Castle'

'Star Wars'-acteur Andrew Jack overleden aan de gevolgen van het coronavirus