• 9.369.537 stemmen

The VVitch: A New-England Folktale (2015)

Horror | 92 minuten

Met onder meer: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson en Kate Dickie

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot The VVitch: A New-England Folktale

"Evil takes many forms."

New England, 1630. William en Katherine leiden samen met hun vijf kinderen een toegewijd christelijk leven. Hun huis is gelegen aan de rand van een ondoordringbare wildernis. Wanneer hun pasgeboren zoon op mysterieuze wijze verdwijnt en de oogst ook nog eens mislukt, lopen de spanningen binnen het gezin zeer hoog op.

avatar van Thorongil

Thorongil

Was een fan van Northman en nadat ik onlangs Nosferatu zag in de cinema zeiden velen me dat ik eens deze film van Eggers moest checken. Vond er niet zo veel aan, verhaal wat maar magertjes. Wat gebeurde er eigenlijk met die 2 andere kinderen die samen met Anya in de schuur opgesloten zaten met de bezeten geit/duivel

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Goed. Maar ook niet meer. Cineast Eggers weet natuurlijk hoe je een onzichtbare dreiging moet visualiseren. Sterke sound design, dwingende natuurlandschappen en subjectieve camera bewegingen. Gelezen dat er een zeer grondige research aan vooraf is gegaan door Eggers (de ondertitel : a New England folktale staat er dan ook niet voor niets). Zo is bv de titel geschreven als The VVitch omdat het in die tijd dit de authentieke spelling was - de letter 'w' bestond nog niet. Een bijgeloof verankerd in een historisch-sociaal kader waarin een slechte oogst honger veroorzaakt die een gezin naar de waanzin drijft. Toch blijft dit voor mij steken in een registratie van een bizar event, van een spookverhaal dat weliswaar zeer consequent blijft tot het eind. Maar na afloop had ik iets van ; so what ? De conclusie vond ik iets te voorspelbaar en gemakkelijk.

avatar van clubsport

clubsport

The witch is vooral een film die het moet hebben van de sfeer en de mooie shots , maar uiterlijk vertoon en mooie color grading en mooi langzaam inzoomen op een bosrand alleen maken nog geen goede horror film , de minpunten zijn er genoeg , lange shots die te lang duren en langzaam inzoomen zonder bedoeling , lijkt er vooral op om op te scheppen hoe mooi de scene wel niet is qua sfeer maar je word er een beetje gefrustreerd van want het gaat nergens heen , er zit al totaal geen vaart in de film en dat hoeft geen minpunt te zijn maar hier word het ons geduld wel heel erg op de proef gesteld zonder echt een bevrediging aan het eind .
Regisseur Robert eggers lijkt wel een heel grote hekel aan het christendom te hebben want het einde van de film lijkt de boodschap te willen overbrengen dat het gezin slecht is en haar keuze voor de duivel een goede keuze was, ( een heel raar uitgangspunt voor een film einde) , geen happy end willen is prima , maar een evil keuze ophemelen zijn 2 verschillende dingen .
Dit moet dan zogenaamd vallen onder de noemer evolved horror of intelligent horror , voor mij vrij vertaald als bijna irritant saai .

avatar van KritischVentje

KritischVentje

Nee, deze kon mij totaal niet boeien terwijl ik juist enorm van films houd die het moeten hebben van cinematografie en sfeer. Ik denk dat ik hem misschien met te hoge verwachtingen ben gaan kijken waardoor het erger is tegengevallen. Denk dat ik hem over een tijdje weer opnieuw ga proberen te kijken.

Voor nu; 2 sterren. Een tegenvaller.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Briljante film die eerder gezien moet worden als een fictionele docu dan als louter horror. Men heeft jaren aan deze film voorbereid. Al wat hier gebeurt, is gebaseerd op documenten uit de 17e eeuw waarin vermeld stond hoe hekserij in zijn werk ging (verslagen van rechtzaken e.d.). We krijgen als het ware een inkijk in de calvinistisch religieuze en magische denkwereld van de Amerikaanse kolonisten van toen. Wat dan opvalt is dat er heel veel angst was in de calvinistische denkwijze - angst om in de hel terecht te komen als nummer één.

Voeg daarbij nog de uiterst realistische settings - wat je wel mag verwachten van dergelijke producties - met ook nog eens het gebruik van archaïsch Engels uit de tijd van toen door de personages. Het draagt alleen maar bij aan het creepy gevoel bij deze film. Heel mooi in beeld gebracht zonder dat er een ‘shockeren om te shockeren’ in zit. De suggestie speelt dan ook nog een grote rol waarbij je als kijker één en ander zelf mag invullen.

Voor mij de meest ge(s)laagde horror die ik afgelopen jaren gezien heb.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2062 stemmen

Thorongil schreef:

De tweeling zou een verwijzing zijn naar het sprookje van Hans en Grietje (Eggers heeft eerder trouwens al een keer een kortfilm gemaakt over Hans en Grietje en is te bekijken op youtube). Ze zijn inderdaad mysterieus verdwenen. Zijn ze op weg naar het peperkoeken huisje van de heks? Dat mag de kijker zelf invullen.