• 10.997 nieuwsartikelen
 • 162.812 films
 • 10.304 series
 • 30.068 seizoenen
 • 616.564 acteurs
 • 193.562 gebruikers
 • 9.003.310 stemmen
Avatar
 
banner banner

The VVitch: A New-England Folktale (2015)

Horror | 92 minuten
3,14 1.002 stemmen

Genre: Horror

Speelduur: 92 minuten

Alternatieve titel: The Witch

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Robert Eggers

Met onder meer: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson en Kate Dickie

IMDb beoordeling: 7,0 (300.274)

Gesproken taal: Engels

 • On Demand:

 • iTunes Bekijk via iTunes
 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot The VVitch: A New-England Folktale

"Evil takes many forms."

New England, 1630. William en Katherine leiden samen met hun vijf kinderen een toegewijd christelijk leven. Hun huis is gelegen aan de rand van een ondoordringbare wildernis. Wanneer hun pasgeboren zoon op mysterieuze wijze verdwijnt en de oogst ook nog eens mislukt, lopen de spanningen binnen het gezin zeer hoog op.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Theunissen

Theunissen

 • 11436 berichten
 • 5347 stemmen

Deze Drama / Horror film leunt heel erg op de sfeer en wat mij betreft is regisseur Robert Eggers hier met vlag en wimpel in geslaagd. De vormgeving en het camera werk zien er fantastisch uit en samen met het geluid en de onheilspellende opzwepende muziek zorgen deze voor een zeer dreigende sfeer waarbij je haren al bijna van rechtovereind gaan staan.

Het verhaal speelt zich af in 1630 in New England in Amerika, waarbij diverse gezinnen vanuit Engeland vertrokken zijn om een nieuw bestaan op te bouwen. Dat is ook het geval voor het streng christelijke gezin dat bestaat uit strenge vader William (Ralph Ineson met een geweldige stem), krankzinnige moeder Katherine (Kate Dickie), oudste dochter Thomasin (Anya Taylor-Joy), oudste zoon Caleb (Harvey Scrimshaw) en de jonge tweeling Mercy (Ellie Grainger) en Jonas (Lucas Dawson). Ze worden echter verbannen uit de gemeenschap waar ze wonen en zijn gedwongen een huis in de wildernis, aan de rand van het bos, te betrekken. Het is een zwaar bestaan waarbij er geen zekerheid is of de oogst zal lukken en of er genoeg voedsel te vinden is en zeker niet met de nieuw geboren baby Samuel (Axtun Dube en Athan Dube) erbij. De kinderen mogen de bossen niet in, omdat het er niet veilig is, maar wanneer onverwacht één van de kinderen verdwijnt staat het gezin onder druk. Wat is er gebeurt en wie is er voor verantwoordelijk. Naarmate de situatie er steeds slechter uit begint te zien worden er besluiten genomen die iedereen op de proef zullen stellen. Is er iets bovennatuurlijks aanwezig dat verantwoordelijk is voor diverse mysterieuze gebeurtenissen ?

De film wordt in oud Engels gesproken (ondertiteling is geen overbodige luxe bij deze film) en de aankleding neemt je terug de tijd in. Verder past de locatie en het grote zwarte bos naadloos bij het verhaal. Eenzaam, afgelegen, donker en "creepy", oftewel het plaatje is compleet. Dankzij een sterk script zie je hoe het geloof van het gezin langzaam maar zeker op de proef gesteld wordt en hoe dat tot spanningen leidt waardoor niet iedereen meer wordt vertrouwd. Deze vrome christenen twijfelen langzaam of er niet een heks aanwezig is of dat zelfs één van de kinderen er eentje is geworden. Met overtuigend spel van de cast, waaronder twee jonge kinderen, en een constante spanning met een ongemakkelijk gevoel in de lucht is "The Witch" een film die er in slaagt om je op het puntje van je stoel te laten zitten en daar te houden. Sommigen zullen misschien het tempo te laag vinden of op zoek zijn naar veel schrikmomenten, maar dit is een psychologische horror die ik wel kon waarderen.

Centraal in deze film draait het om Thomasin. Zij is het oudste kind en begint langzaam een vrouw te worden. Dit beseft niet alleen Caleb die plotseling anders naar zijn zus gaat kijken en haar borsten ziet, maar ook moeder Katherine die haar als een bedreiging gaat zien. Wanneer Thomasin baby Samuel kwijtraakt (wat is er gebeurd met de baby ? Is het echt een heks geweest ?) aan de rand van het bos, wordt Katherine bang dat ze ook Caleb en haar man William aan Thomasin zal verliezen, helemaal als ze beseft dat ook Caleb ouder wordt en het feit dat Thomasin het lievelingetje is van Will. Ze wil Thomasin daarom ook liever geven / verkopen aan een gezin van de plantage waar ze vandaan komen waar ze tot nut kan zijn en verder geen verleiding zal zijn voor Caleb en William.

Maar onderschat de kleine tweeling Mercy en Jonas niet, die vanaf het begin al zeer irritant (je wenst de tweeling op een gegeven moment een gruwelijk einde toe) zijn en wat op een prachtige subtiele manier in beeld wordt gebracht. Thomasin is te oud voor het gezin geworden en kan zich nergens aan meten en je ziet dat de tweeling (en vooral Mercy) daar gebruikt van maakt en het op het spits drijft. De scène aan de beek met Thomasin en Mercy is zeer veelzeggend en bepalend voor het verdere verloop en is daarbij zeer sterk gespeeld. Maar ook de scène (na circa 20 minuten) waarin Mercy en Jonas met de zwarte bok / geit "Black Philip" (eigenlijk de grote ster van de film en op het einde hoor je hem ook praten met Thomasin, zegt dan o.a "Wat wil je ?" en "Doe je jurk uit", en maakt hij een deal met haar) spelen en hun rijmpje zingen is erg verontrustend en dat rijmpje ging zo:

Black Phillip, Black Phillip, een kroon groeit op zijn hoofd.
Black Phillip, Black Phillip uitgehuwelijkt aan de koningin.
Black Phillip, Black Phillip Koning van iedereen.
Black Phillip, Black Phillip, koning van lucht en land.
Wij zijn je dienaren, wij zijn je mannen,
Black Phillip eet de leeuwen uit de leeuwenkuil.


De sfeer is duister en onheilspellend (mede door de muziek) en de beelden zijn grauw grijs en bruin en brengen je in de sfeer van een oude volksvertelling. De film is scherp met binnen in het huisje scherpe contrasten tussen donker en licht en schaduw. De film is mooi geschoten en wordt "creepy" in beeld gebracht, zonder gebruik te maken van bijzondere cinematografische effecten. Zo krijg je al van een close-up van een konijn de rillingen en dat zegt eigenlijk al genoeg. Je verwacht veel, spanning (vrijwel continu aanwezig) ligt op de loer evenals schrikmomenten die vrijwel uitblijven.

De grote kracht van "The Witch" is dat het kwaad dat de hoofdpersonen bedreigt weliswaar steeds alomtegenwoordig en voelbaar aanwezig is, maar ook lange tijd onzichtbaar blijft en zelfs deels verankerd is in de menselijke psyche. De werkelijke gruwelen worden overgelaten aan de verbeeldingskracht van de kijker (zoals het moment dat vader William het dierenhok in ravage aantreft, waarin hij Thomasin, Mercy en Jonas heeft opgesloten bij de geiten) of komen slechts subtiel in beeld, zoals de scène waarin moeder Katherine haar dode Samuel en Caleb weer ziet en zij Samuel de borst geeft, maar daarna zie je een kraai op haar schoot zitten die in de borst prikt en ervan eet. En verder ook nog de dood van vader William die door de bok / geit met zijn horens gegrepen wordt en moeder Katherine die tijdens een bloederig gevecht met Thomasin (waarbij Thomasin beschuldigd wordt dat de Duivel in haar zit) gedood wordt door Thomasin, die haar herhaaldelijk snijdt en slaat met een Sikkel.

Al met al weet "The Witch" een hele sterke sfeer neer te zetten, die erg onheilspellend en verontrustend is. En waarvan je niet weet wat enger is, het onderlinge wantrouwen onder elkaar of de subtiele manipulaties van de heks (die een tweetal keer fraai in beeld komt, één keer als een mooie verleidende rondborstige vrouw gespeeld door Sarah Stephens en één keer als een oude vrouw met een enge krijsende lach gespeeld door Bathsheba Garnett). Deze twee gegevens worden zo samengesmolten dat het wel degelijk een enge horror is en een zogenaamd waargebeurde volksvertelling van toen. De film ziet er prachtig en puur uit en het acteerwerk is heel goed en zeker van alle kinderen en voor Anya Taylor-Joy was het ook haar doorbraak. "The Witch" is een mooie en creepy film die zich onderscheidt van andere Horror films door zijn benadering en manier van vertellen en het zo realistisch houdt, dat het net echt gebeurd kan zijn.


avatar van robertinho

robertinho

 • 1094 berichten
 • 2303 stemmen

Mooi verwoord Theunissen, kan mij er goed in vinden. Het draait bij deze film allemaal om de sfeer.


avatar van Tommy De Vito

Tommy De Vito

 • 556 berichten
 • 1305 stemmen

Naar aanleiding van filmnieuws van mm, dacht ik deze film eens even te bekijken. Blair Witch Project had mij als tiener het stuipen op het lijf gejaagd, dus ik was best benieuwd naar deze heksenfilm.

Maar deze film wist mij nauwelijks te vermaken. Vond de film deprimerend en van horror was bijna geen sprake (op drietal momenten na). De film kon haast niet slechter van start gaan, door een heks in beeld te brengen. Dan sla je bij mij al de plank volledig mis. De sfeer was er, maar in zo'n bosrijke omgeving met een paar gebouwde huisjes van rieten dak en wat middeleeuwse klederij, ben je er haast wel. De acteeprestaties waren het enige goede van de film voor mij. Helaas is dat ook het enige... nipt 2 sterren voor de kinderen die een goede acteetprestatie hebben neergezet.


avatar van ValAktaion

ValAktaion

 • 111 berichten
 • 92 stemmen

Ik dito alles wat Theunissen hierboven zegt. Dit is prachtige horror. De waardering hier verbaast me. Vraag me af wat al die negatieve reviewers dan willen. Een 80's slasher? B-garnituur torture porn? Een zoveelste James Wan met z'n uitgekauwde jump scares?

Eggers gaat terug naar de roots van angst in de christelijke cultuur: het Kwaad zoals gedefinieerd in de bijbel en gepersonificeerd door Satan en allen die zich aan zijn kant scharen. Zowel subtiel door tweedracht als bruut door moord, gaat een streng religieus gezin ten onder.

De horror is impliciet. Stephen King noemt dat de ergste vorm van horror: terror. Geen potsierlijke heks of opzichtige magie. Enkel de gevolgen ervan. En die twee shots van haar in haar oude vadsige vlezige gedaante, krom voorover gebogen, alsof ze rechtstreeks uit een Goya-schilderij komt. So soll es sein!

4,5*


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 3113 berichten
 • 2283 stemmen

Na de prima bevallen The Lighthouse en gestegen interesse rondom Eggers was het een uitkomst dat The Witch op tv kwam. Een kans die ik dan ook meteen maar gegrepen heb.

Van meet af aan is duidelijk de hand, herkenbaar van The Lighthouse, te zien in deze The Witch die toch vooral als leidraad de mens en zijn angst voor God en geloof heeft in combinatie met de onnozelheid van die tijd. Voeg daar een snufje hardheid van het bestaan aan toe en de nodige mysterie door een verdwijning en de verschijning van rare dingen en het meeste rond het plot is gezegd. Daar moet The Witch het in die zin dan ook niet van hebben, want heel veel gebeurt er eigenlijk niet.

The Witch draait vooral om stijl en sfeer. Fraaie shots, prachtige camerastandpunten en een goede montage is één van de dingen waar het omdraait. De sfeer en muziek net als in The Lighthouse bijzonder fraai en op het ongemakkelijke af. Eggers lijkt zich vervolgens veel op de mensen en hun rare gedrag te focussen en bijvoorbeeld veel van de mimiek en gezichten te willen vangen zoals bijvoorbeeld bij Caleb wanneer die verdwaald is in het bos. Langzaam wordt het enger en worden de verschijning en toestand erger na bijvoorbeeld de terugkeer van Caleb, diens delerium is een erg sterke fase, om die nacht met de kraai en de verschijning in het geitenhok afschrikwekkende en ongemakkelijke vormen aan te nemen. Om vervolgens toch een beetje in te storten wanneer de ware identiteit van Black Phillip maar voren komt en tot mijn hilariteit eigenlijk weinig meer dan een viespeuk blijkt te zien die een knappe jonge naakte dame aan zijn 'witch coven' wil toevoegen.

The Witch moet het vooral hebben van zijn sfeer en opbouw en persoonlijk vind ik de kinderen ontzettend goed acteren met nadruk op Scrimshaw, hoewel de twee jongsten ook uitstekend zijn. Even lijkt The Witch halverwege best wel psychologisch gruwelijk en naar te worden om met de ontknoping toch een beetje naar het flauw hilarisch te gaan. Super is The Witch dan ook niet en lijkt de film vooral een 'dryrun' te zijn voor het fantastische The Lighthouse.


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8528 berichten
 • 5343 stemmen

Herzien.

Ook mijn vorige recensie even doorgelezen, maar zoals wel vaker vond ik die bedenkelijk. Niet dat ik momenteel betere recensies schrijf, maar toen keek ik toch echt anders naar films. Nu ik weer een andere kijk heb op horrorfilms wist The VVitch weer wat beter te smaken. Toch is het niet meer geworden dan een 3,0*.

In mijn vorige recensie schreef ik dat ik geen sfeer voelde, maar daar zat ik dus verkeerd in. Die sfeer breekt namelijk tijdens het eerste halfuur goed door en de scenes in het bos zijn sterk. Eggers lijkt gepassioneerd te werk zijn gegaan en doet veel juist in het eerste halfuur. De soundtrack is creepy, de beelden zijn sfeervol en de nachtelijke scenes zijn spannend.

Zo scoort de film al gelijk een aantal punten. Een ander voordeel was dat ik deze keer ondertiteling tot m'n beschikking had, waardoor ik nu veel meer kon verstaan. Acteerwerk vond ik niettemin toen al goed, en nu nog steeds. Ineson en Taylor-Joy stelen beiden de show. Sterke prestaties in toch wel moeilijke rollen, daarvoor verdient de cast wel een applausje.

Jammer alleen dat Eggers die sfeer niet echt vast kan houden. Naarmate de film vordert speelt de film zich steeds minder af in het donker of in het bos, waar toch wel de meest spannende scenes vandaan kwamen. De soundtrack wordt wat meer naar de achtergrond gedrongen en het verhaal zelf + de escalerende situatie krijgen meer focus, maar daarmee gaat een deel van de sfeer helaas verloren.

Naarmate we ook naar de finale treden beginnen de eerste taaie momentjes door te komen en alhoewel de film zich sterk verpakt tijdens de allerlaatste sequentie glijdt het daarvoor toch te ver af in traagheid. Eerst had de film wat sfeer in diens voordeel, maar als die wat minder doorbreekt dan krijg je het toch wel lastig. Verder was ik ook geen fan van het theatrale acteerwerk van de kinderen en die twee snotapen haalden het bloed onder m'n nagels vandaan. Misschien wel de bedoeling, maar ik kan niet verhullen dat het meer irritatie dan frustratie opriep.

Het is geen slechte film en verdient niet langer een 2,0*, maar na het eerste halfuur vond ik de film toch in een dalende lijn afglijden. De sterke sfeer begint steeds meer te verdwijnen en na een tijdje heeft de film gewoon niet echt iets meer om te intrigeren. Dat neemt niet de duidelijk voelbare passie voor het project weg, en het eerste halfuur was sterk. Verder een ruime 3,0*, maar net niet genoeg om er een 3,5* van te maken.


avatar van Ebenezer Scrooge

Ebenezer Scrooge

 • 1997 berichten
 • 3019 stemmen

in The Witch probeert een koloniaal gezin zich staande te houden ergens aan de rand van een bos, New England, zestienhonderdnogwat… Dit gaat ze goed af, tot op een dag de baby Samuel spoorloos verdwijnt en bijgeloof en angst gaandeweg de overhand krijgen.
Atypische horror die ondanks het relatief lage budget (4 milj.) bijzonder mooi oogt: tegen een dichte dreigende bosrand tekent zich een snoeperig huisje af. Niets zo mooi als bosranden: in The Lord of the Rings: The Two Towers (de film) zit een heel fraaie bosrand, verder denk ik nog aan de Hans & Grietje illustratie van Anton Pieck.
Letterlijk nagespeelde scènes die een hommage zijn aan de Zweedse stomme film Häxan (1922), maar ook subtielere verwijzingen naar Grimm-sprookjes als Roodkapje en Sneeuwwitje en andere horrorfilms als Carrie en The Shining: respectievelijk de geloofswaanzinnige moeder en de krankzinnige wordende vader.
De moeder vond ik behoorlijk creepy, maar dat komt ongetwijfeld ook door haar macabere rol in Game of Thrones.
De heksenwaan, het geloof in de duivel op aarde en in zijn gezanten, de heksen, beleefde eind 16e, begin 17e eeuw zijn hoogtepunt. Het lijkt me uiterst onwaarschijnlijk dat zoiets als de heksenwaan, die gevoed wordt door roddel en achterklap en valse verdachtmakingen, zich ook binnen een hecht gezin dat uit slechts 6 gezinsleden bestaat en verafgelegen woont (er zijn geen buren, het dichtstbijzijnde dorp is een dag reizen) weet te ontwikkelen.
Maar, het is maar een horror, en in allegorische zin is het toch een fraaie afspiegeling van de weleer heersende paranoia.
Ik ontdekte tevens nog een diepere laag, want het zou ook zomaar een uitvergrotende metafoor kunnen zijn voor een gezin dat na het verlies van een kind in rouw is ondergedompeld en waarvan de oudste dochter (de heks) de schuld krijgt voor de dood van het kind, want zij heeft niet goed op haar broertje gelet.


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 13326 berichten
 • 3928 stemmen

Ne, hier kon ik echt niets mee. Ik zie echt wel een zekere kwaliteit met die sfeer, maar ik vind er simpelweg geen drol aan. Veel te grijs (alleen al die sombere donkere fotografie) en verder nergens boeiend, spannend of ook maar ergens meelevend (laat staan meeslepend). Dit is puur subjectief dat ik er niets aan vond, dus niet de allerlaagste score. Maar zo voelde dit wel. 1,0*.


avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

 • 5546 berichten
 • 1485 stemmen

Ik heb deze eindelijk zoals ik al een tijdje tracht te doen herzien. Ik herinner me bar weinig van de laatste kijkbeurt. Ik dacht zelfs dat ik hem nooit had uitgekeken. Nu blijkt wel dat ik me toch dingen herinnerde tot zelfs 5 tot 10 minuten voor de film. Alleen het echt laatste stuk herinner ik me totaal niet meer. Ik denk dat ik de vorige keer gewoon te vermoeid deze film heb gezien en er dus niet meer aandachtig bijzat. Hoe dan ook herinnerde ik me niets meer van de film.

Dat gezegd zijnde, ik denk wel tegenover vroeger of vier-vijf jaar geleden dat waar dit toen nog minder mijn type film was, dit nu wel volledig in mijn straatje valt. Dat valt me toch wel op. Beeld en geluid is gewoon wonderschoon. Het kan zijn dat de kwaliteit van de BR wel het verschil maakt tegenover wellicht een gepindakaaste versie ergens op het internet. Maar ook het thema boeit me een pak meer dan vroeger. Sowieso is de setting heel interessant, ook zeer realistisch en ook in zekere zin minimalistisch. Anderzijds ook wel het thema rond hekserij, occult, het geloof en het onverklaarbare. En dat soort films doen de laatste tijd het erg goed voor mij, ondanks maar misschien ook met dank aan mijn afkeer ervan, terwijl het tegelijkertijd enorm intrigerend is.

De setting is erg minimalistisch, maar dat is een goede keuze, want zo een realistische film heb ik nog niet gezien, of toch qua omgeving en setting. In feite op het begin na wanneer de familie verbannen wordt van het dorp en de plantage, speelt vrijwel de gehele film zich af in hun eigendom (boerderij) en een stuk bos. Dat zorgt voor de focus die er dan vervolgens komt om een heel geloofwaardige setting neer te zetten. Dat is dan ook gebeurd. Zonder al te veel bombast, wat deze film ook niet nodig had.

Verder is het thema eigenlijk een soort van variatie op "geesten" in de film, maar dan met heksen die de niche overnemen van geesten, en ook wel exorcismes en duiveluitdrijvingen. Anderzijds devieert het ook wel enorm op dat vlak van de "geestenfilm", al is het maar door het arthouse en surreële tintje van de film, alsook de acteerprestaties, productie, setting enzovoort. De spanning wordt traag opgebouwd, we krijgen soms erg dagelijkse activiteiten te zien, maar de paranoia en de angst voor het onzekere is heel de film aanwezig, en die spanning is dan ook te snijden voor mij, zonder dat er eigenlijk opvallend veel gebeurt. De film bewijst dat je niet per se "jump scares" nodig hebt om een goede horrorfilm te maken, maar ook subtiel een horror kan hebben die onder de kleren kan kruipen. Het is dan ook een horrorfilm met meer drama-elementen, maar toch een stuk meer horror dan het in mijn herinnering was.

Het sterk realistische dat zich vermengt met het surreële alsook hoe er gespeeld wordt met "perceptie", onrust, voortdurende dreiging, onwetendheid vind ik heel interessant om te zien, maar is ook ergens een spiegel voor ons. Je ziet ook iedereen aftakelen en dat er uiteindelijk als last resort niemand nog onaangeroerd blijft. Maar het blijft frappant dat dit soort toestanden ook echt gebeurden. Natuurlijk de hekserij op zichzelf niet, maar wel alles dat er bij komt kijken. Ik vermoed ook wel dat de tegenstelling toch wel voor een deel bewust is gedaan om het absurde van de beschuldigingen in die tijd toch naar boven te halen.


avatar van AC1

AC1

 • 5760 berichten
 • 899 stemmen

TornadoEF5 schreef:

De setting is erg minimalistisch, maar dat is een goede keuze, want zo een realistische film heb ik nog niet gezien, of toch qua omgeving en setting.

Dat vond ik ook, zo erg zelfs, dat ik voor de eerste voelde hoe het moest zijn om als arme onderdaan te moeten leven van land en dier. Niks romantisch aan! Ook bij de nobele, sjieke mensen (stadhuis?) met hun 'kraagkranzen', het was alsof ze net uit een schilderij waren gestapt. Het weinige natuurlijke licht dat in de kamer binnenviel versterkte het 'realisme' alleen maar.


avatar van wendyvortex

wendyvortex

 • 4988 berichten
 • 7112 stemmen

Godvrezend gezin krijgt te maken met forse tegenslag en langzaam begint het vermoeden te rijzen dat er hekserij in het spel is. Goede poging om een realistische film te maken over hekserij in de VS in de 17 eeuw. Misschien iets te sober gefilmd naar mijn smaak, maar we houden het realistisch. Ik ben bang dat deze mensen zich door hun geloof zichzelf de vernieling in helpen, zo zal een minder weekje bij de familie van der Staaij er ook uit kunnen zien.


avatar van LeBlanc

LeBlanc

 • 128 berichten
 • 52 stemmen

Okay, dit was een goede horror film las ik. Ik ben hem in de nacht gaan kijken... voor maximum effect.
Het is een mooie goedverzorgde film. Camerawerk, setting, kostuums, acteerwerk, verhaal: allemaal goed.
Het is een redelijk spannende film, duister, occult, mysterieus. Maar ik had het angstaanjagender verwacht. De enge stukken zijn niet echt eng, er had veel meer in gezeten. De scenes waar mensen sterven zouden gruwelijker moeten zijn, het is wat tam allemaal. Er zou meer focus op emotie moeten zijn, meer voelbare angst.Wat suggesties:
Laat de verdwenen baby terugkeren bij het gezin, maar dan enkel de afgestripte huid. De gehele binnenwerk is leeggehaald door een heks. De moeder ontdekt het kindje als eerste en begint hysterisch te gillen. Eindeloos gegil en gehuil.. Andere gezinsleden komen verschrikt aanrennen….Een van de kleine kinderen wordt gedood door de ram. Het hoofdje wordt verpulvert tegen de muur van de stal in een lange scene waarbij de ram in razernij maar blijft doorbeuken op het huilende kind. Het kind gilt om hulp van zijn moeder.... maar hulp komt te laat..

Een van de gezinsleden begin onder invloed van kwade krachten te moorden.. sluit een kind op de in de schuur en steek die in brand. Vluchtwegen zijn gebarricadeerd. Lange smeekbede om de deur te openen maar die wordt meedogenloos genegeerd.Meer psychologische bespeling. Gaslighting… Beetje zoals The Blair Witch project.. mensen die langzaam gek worden. Dit soort dingen zou meer spanning hebben gegeven…
avatar van ThomasVV

ThomasVV

 • 1103 berichten
 • 485 stemmen

Bij de zeer knappe bespreking van Theunissen wil ik alleen nog het thema van de opkomende seksualiteit (nog meer) in de verf zetten, zowel bij Thomassin (zoals Theunissen al aangaf) als bij Caleb. Ik vond in dat verband zijn ontmoeting in het bos met de wulpse "heks" heel veelzeggend...


avatar van Basto

Basto

 • 10133 berichten
 • 6831 stemmen

Bij herziening beviel de film nog beter dan de eerste keer. Echt knap hoe Eggers een enorm desolate sfeer met overtuiging neerzet. Ook een geweldige rol van Anya Taylor Joy.

Erg fijne tijdloze horrorfilm. Het zag er al erg goed uit de de 4k uhd disc, maar ben toch wel benieuwd naar de versie die Second Sight uit gaat brengen. Die is nu al twee keer uitgesteld omdat ze nog niet gelukkig waren net de transfer.

Verhoogd naar 4,5


avatar van shrink

shrink

 • 1988 berichten
 • 2240 stemmen

Erg matige film. Het kabbelt maar een beetje aan en tegen het einde gebeurd er eindelijk iets. Maar ook dat is maar matig. Nee dit is geen topper voor mij.


avatar van nadrin

nadrin

 • 1262 berichten
 • 1295 stemmen

Best een enge film


avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

 • 4028 berichten
 • 2721 stemmen

Teleurstellend.

Erg stemmig geschoten. Robert Eggers doet perfect waar de setting zich voor leent. Niet opgesmukt, maar wel efficiënt gebruik makend van natuurlijk licht en de grauwe omgeving. Als horror vind ik dat ook een veel betere keuze dan het inzetten op goedkope trucjes als jump scares. Inzetten op sfeer scoort in dit genre vaak veel beter bij mij.

Maar daar blijft het een beetje bij. Meer dan dat vind ik The VVitch niet bieden. Het acteerwerk is best oké, maar de film bestaat grotendeels uit dialogen vol extremistisch religieus gezwets. Dat is al niet aangenaam. Als ik dan ook de onderhuidse spanning niet echt voel, dan houdt het al snel op. Of er dan in de finale wel of niet sprake is van een duivelse aanwezigheid, laat me koud. Spijtig.

2


avatar van AmazingPP

AmazingPP

 • 2463 berichten
 • 1810 stemmen

Fascinerende horror/drama met wel een heel aparte sfeer erin. De acteerprestaties zijn van een hoog niveau en ook de prachtige shots zijn een genot om naar te kijken. De film wordt geheel in het Oud Engels gesproken, maar dat is geen drama. Lekker luguber bij tijden. Geen splatterfilm, toch best veel bloed. Sterke horror die opvalt tussen al het pulp. Vier sterren.


avatar van EIGER3970

EIGER3970

 • 353 berichten
 • 1222 stemmen

Korte samenvatting: 'coming age of a witch'.


avatar van Neder

Neder

 • 261 berichten
 • 1347 stemmen

Vreselijke film. Typisch A24 product. Artificieel opgehemeld.met gekochte recensies en stemmen. Misleidende trailers etc.


avatar van horizons

horizons

 • 5659 berichten
 • 2330 stemmen

Neder schreef:

Vreselijke film. Typisch A24 product. Artificieel opgehemeld.met gekochte recensies en stemmen. Misleidende trailers etc.

Verdorie! Ik heb nog steeds geen geld van ze ontvangen voor mijn stem.


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 6731 berichten
 • 6657 stemmen

Ik kon hier niet veel mee, de horror stelde niet al teveel voor.


avatar van Basto

Basto

 • 10133 berichten
 • 6831 stemmen

Phantasm schreef:

Ik kon hier niet veel mee, de horror stelde niet al teveel voor.

Film moet het ook hebben van sfeer en mystiek. Horror is het enkel op die vlakken.


avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

 • 3338 berichten
 • 1422 stemmen

Ik wil mijn kostbare tijd terug en wel nu!

Waar slaat dit op? De hele film gebeurt er letterlijk helemaal niets en vervolgens een einde waar ik helemaal niets mee kan. Was dat het?

Ik heb geprobeerd de positieve reviews te begrijpen, maar dat lukt me echt niet. Hoezo de film moet het hebben van de sfeer? Welke sfeer? Een compleet dramatisch, bijna depressieve sfeer met gemompel en inhoudsloze dialogen waarbij helemaal niets spannends gebeurt moet voldoende zijn om mij 1,5 uur te laten kijken? Nee. Hoezo eng of horror? Er gebeurt niks in de film. Ik heb er echt niets anders over te zeggen.

Fijn dat er mensen zijn die dit kunnen waarderen, maar dit is absoluut niks voor mij. Zonde.


avatar van blackwolves

blackwolves

 • 620 berichten
 • 614 stemmen

horror noemen ze dat vraag mij zelf af? of ze nog weten wat echte horror film is in deze moderne eeuw

want ik kan met de beste will van de wereld niet bedenken waarom ze dat horror noemen. thriller drama lijkt er meer op want ja er komt natuurlijk wat bloed maar dat zie je in thrillers ook veel drama weinig horror voor wat ze noemen horror. een family word uit hun land verbannen en moet ergens anders gaan wonen in begin geen vuiltje aan de lucht tot wanneer de oudste van de kinderen een leuk spelletje speelt met de baby van haar moeder haar broertje opeens verdwijnt begint de ene na de andere drama maar dat is nog maar het begin de oudste dochter krijgt het zwaar want ze word er van beschuldigd de oorzaak te zijn van de verdwijning van haar broertje. op een avond besluit haar wat oudere broer met paard naar ergens toe te gaan om hulp maar ook zijn zus wil met hem mee. verder gaat het steeds slechter met deze family en het meisje word dan ook nog beschuldigd door haar jongere broertje en zusje dat ze een heks is. zo gaat het verder tot er niemand meer over is van die family enkel het oudste meisje. want daar draait de ganse film om maar horror neen sorry