• 9.375.048 stemmen

Geregisseerd door: Neill Blomkamp

Met onder meer: Sharlto Copley, Dev Patel en Hugh Jackman

Releasedatum: 5 maart 2015

Plot Chappie

"I am consciousness. I am alive. I am Chappie."

In de nabije toekomst wordt misdaad met behulp van robots bestreden door een brute politiemacht. Maar de mensen vechten terug. Eén van deze robots wordt gestolen en opnieuw geprogrammeerd waardoor hij de eerste robot wordt die zelf kan nadenken en gevoelens heeft. Wanneer deze androïde, genaamd Chappie, gekidnapt wordt door criminelen vormt hij al snel een bedreiging voor de politiestaat. Alle middelen worden ingezet om hem te vernietigen en te voorkomen dat er meerdere soortgelijke androïden worden geproduceerd.

avatar van Theunissen

Het lijkt er enigszins op dat de films van regisseur Neill Blomkamp steeds minder worden, want deze flauwe clichématige kinderachtige film is tot nu toe zeker de minste film van hem. Origineel is deze film zeker ook niet, want het is meer een mengeling van films als District 9 (vanwege de locatie waar het verhaal zich afspeelt, namelijk weer Zuid-Afrika), Short Circuit (met de vreselijke robot Johnny 5) en de RoboCop films.

Verder is de film behoorlijk langdradig en traag (duurt enorm lang voordat de film een beetje opgang komt), valt de actie behoorlijk tegen, zit de film vol met clichés, is het verloop van het verhaal zo voorspelbaar als maar wat en is de cast tenenkromend slecht. Sowieso voegen de sterren Hugh Jackman (hij zag er qua uiterlijk uit als een soort van Chuck Norris) en Sigourney Weaver weinig toe aan het verhaal en hun rollen waren ook nog eens zeer slecht en pasten eigenlijk ook niet bij hun. Wat dat laatste betreft, is het zeker van toepassing op Hugh Jackman. Ook de hoofdrolspelers Ninja en Yo-Landi Visser (ze zijn bekend als de rapgroep "Die Antwoord", waar ik gelukkig nog nooit van gehoord heb. Wat betreft "gehoord" is dit zowel letterlijk als figuurlijk van toepassing) waren vreselijk slecht en ze irriteerde (o.a. met hun vreselijke accent) me ook geregeld. Hun rol was ook nog eens behoorlijk cliché, want in eerste instantie waren ze slechteriken en na verloop zijn ze ineens goedaardig. De enige die me nog een beetje kon bekoren was Dev Patel in de rol van programmeur en ontwerper van de politierobots.

Het enige echte goede aan deze film was dat het visueel allemaal aardig uitzag en dat geldt zeker voor de robot Ramses Chappie. Verder is het wel nog enigszins vermakelijk om naar te kijken en zit er hier en daar wat glimlach humor in. Maar veel stelt het allemaal niet voor en tijdens het kijken van deze film, ben ik ook een aantal keren in slaap gedommeld.

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Doe mij ook maar een Chappie!

Na het onderhuids ongemakkelijk aanvoelende maar sterke Ex Machina is Chappie een luchtige komische en aandoenlijke film geworden in het AI genre. Een beetje over the top misschien en een beetje dwaas maar ik heb me er mee vermaakt. Chappie's ontwikkeling was mooi om te zien en daarnaast heb ik vooral erg moeten grinniken om Hugh Jackman in korte safaribroek.

Geweldige Film veel humoor en actie zeker een aanrader!

Fijn.

Blomkamp blijft wel een beetje opboksen tegen de verwachtingen die uit z'n eerste film voortkomen. Ook Chappie heeft daar hier en daar wat last van, kan weer niet tippen aan District 9 en voelt daarom al snel een beetje teleurstellend.

Die Antwoord was ook geen geweldige keuze. De twee acteren echt wel matig, wat op zich niet zo heel erg zou zijn moesten ze in een film spelen die rond hun typetjes gebouwd is. Maar Chappie is toch vooral een scifi gebeuren met wat misdaad elementen, niet de gekkigheid van Die Antwoord, en dat clasht geregeld.

Het zijn uiteindelijk toch ook vooral de actiescenes die deze film wat extras geven. Het hele gebeuren rond de robot zelf is matig uitgewerkt. De tech ziet er wel lekker uit, met Chappie als halve Patlabor, de Moose een Front Mission overblijfsel en Yolandi op het eind als Björkbot. Erg origineel is het allemaal niet, maar dankzij de techniek anno 2015 wel indrukwekkend. Vooral Chappie zelf is een knap staaltje effectenwerk.

Keek makkelijk weg, kent enkele hoogtepuntjes en laat zien dat Blomkamp potentieel genoeg heeft, maar er mist toch weer iets. Kleine details die er voor zorgen dat het net allemaal iets te makkelijk langs je heen gaat. Volgens mij gewoon een kwestie van tijd, het zal binnenkort wel weer een keertje raak zijn.

avatar van Montorsi

Montorsi

Lollig tussendoortje, deze update van Robocop. Blomkamp doet weinig moeite te verbergen waar hij de mosterd vandaan heeft, en maakt er verder een leuk filmpje van waar de personages figureren. Ook Chappie zelf is niet erg sterk uitgewerkt, wat het uiteindelijk niet al te diepgaand maakt. Iets wat Blomkamp bij zijn vorige films wel voor elkaar kreeg. 3.0*

avatar van ikkegoemikke

ikkegoemikke

What do you mean, “reprogram him”?

Don’t play dumb! You know exactly what we mean.

Turn that robot into the illest gangsta on the block.

Het aantal robots die gebruikt werden in een sciencefiction is niet meer te tellen. Een deel hiervan kan je gerust klasseren onder het label “Triestig technisch geval”. Zo is R2D2 in “Star Wars” een aandoenlijk robotje. Twiki uit “Buck Rogers” was soms een hulpeloos fenomeen. David uit “A.I.” was een vreselijk droevige cyborg met als enige wens een echt jongetje te worden. Zelfs Ava uit “Ex Machina” is een triestig stuk elektronica op zoek naar de vrijheid. Maar “Chappie” (zogezegd omdat hij “a happy chappie” was) spant toch wel de kroon als het over zieligheid gaat. Ik kreeg er zowaar medelijden mee. Voor het eerst werd het droefgeestige bestaan van een robot opgevoerd. Kommer en kwel alom. Chappie de verschoppeling die zijn carrière begon als interventierobot ter bescherming van de burgerbevolking tegen de alsmaar stijgende misdaad, met als eindbestemming de schroothoop nadat hij de zoveelste impact van een explosief moest opvangen. En hij eindigt als een hulpeloos artificieel intelligente robot bij een groepje gangsters die het kinderlijke elektronisch geval trachten op te voeden tot een regelrechte sloppenwijk gangster, zodanig dat hij hun kan helpen met het terugbetalen van een schuld.

Volledige recensie hier

avatar van NERD

NERD

Ik trek het niet, Neil Blomkamp. Ik heb zo m'n best gedaan maar het lukt niet... het is gewoon niet te doen. Ik geef het op. Geef me gewonnen vol onbegrip, want ik snap werkelijk niet hoe deze film nog aan ruim 3 sterren komt.

Zoals hierboven aangegeven een hoog Bassie & Adriaan gehalte, gecombineerd met Disney moralen, maar dan wel iemand in stukken knallen etc. en zo ongeveer de meest irritante mensen op de aardkloot als hoofdkarakters.

Ik had 1,5 sterren gegeven, maar heb eigenlijk geen idee waarom zo hoog. Ik ga naar 1 ster omdat er slechtere films zijn, maar niet met de ambities en budgetten van Chappie. Ik snap werkelijk niet wat voor publiek ze nou proberen te bereiken met deze film.

avatar van Insignificance

Insignificance

Van imponerend tot bedenkelijk en weer terug. Grillige onzin. Vooral de actiesegmenten en de effecten aldaar behoren tot het betere werk. Het begin mag er dan ook zeker zijn. Toffe robots, kleurrijke figuren die goed zijn voor wat gekkigheid, een pompende soundtrack (Zimmer, echt waar?) en je hebt een film die volle bak los gaat. Dat Zuid-Afrikaanse accent blijft ook een meerwaarde. Toch maakt het pas op de plaats eens de titelfiguur opgestart en geboren wordt.

Dat kinderlijke is niet aan mij besteed. Die Antwoord ook niet. Het bloedirritante gedrag is soms nog wel lollig en dat soort mafketels passen hier wel, maar je krijgt er ook van dat onnozele gangster gedoe bij. Het levert een serieus moeizaam middendeel op waar de film alle kanten opvliegt. Het herpakt zich als Moose zich ermee mag bemoeien, al is de jeu er tegen die tijd toch wat af. Blomkamp is en blijft een sci-fi attractie, maar het cement mag wel weer wat steviger.

avatar van Glennekeeeee

Glennekeeeee

aangename verrassing die toch een beetje matig werd onthaald (al is een 7 op imdb nog zo slecht niet) en ook financieel niet echt scoorde. Vond Elysium wel beter, die film was completer maar was ook meer een échte blockbuster. Chappie is eerder een soort familiefilm maar dan ook weer niet, want daarvoor zijn sommige zaken en zeker de finale iets te hard. Chappie als personage vond ik zeker geslaagd. De makers hebben ervoor gezorgd dat je snel sympathie opwekt voor het wezen en vooral de relatie met zijn 'mama' is zeer mooi en zorgvuldig uitgewerkt. Ook de relatie met de 'papa' is wel degelijk uitgewerkt, zeker als je het personage van de papa kent. De relatie met zijn maker was dan weer rommelig en vooral in de finale vertaald dat zich naar iets teveel fouten. Chappie offert wel veel op voor een maker die buiten het begin amper aanwezig is en ook nogal wat fouten maakt maar anderzijds typeert het wel het personage chappie dus. Jackman is niet de beste badguy en is nogal cliché geschreven. Ook vind ik hem nog nooit echt uitblinken als badguy en dat is hier niet anders. De film zit inderdaad nogal vol maar ik vond dat de nadruk genoeg lag op chappie zelf en daardoor vond ik de 'actie-verhaallijnen' meer een extra'tje voor wat commerciëler te zijn. De finale bied dan ook wel wat leuke actie met toch genoeg plaats voor de opgezette relaties die zijn gezet. Visueel was het niet de meest gelikte film van Blomkamp maar denk dat hij dat ook wel wou voor de sets die zijn gebruikt, het paste er perfect bij. Zimmer heb ik wel al beter geweten.

Chappie is geen grote vol met actie geladen blockbuster. Alles is net dat tikkeltje kleinschaliger en vooral de evolutie van chappie en de relaties van hem tegenover de mens zijn een wapen van deze film. Soms een beetje rommelig maar er is genoeg te bieden voor een kleine 2 uur vermaak...

3,75/5

avatar van B-Joker

B-Joker

Chappie!! een uitstekende naam voor een eigenlijk domme,grappige robot. door zich aan te sluiten op het web wordt hij wel net zo geniaal als Einstein. Ik heb me zeer vermaakt en spijt dat ik deze sub-topper niet in de Bioscoop heb gekeken. ik had wel nog meer willen weten van het uploaden van mens naar robot, iets wat onmogelijk lijkt. zeker als je een kopie op een usb-stick zet. betekent dit dan dat je zoveel kopieën kan maken als je wilt? wat gebeurt er dan als je het 2 maal download? maar goed het blijft sci-fi en hopelijk komt het nooit zover. 4*

avatar van scorsese

Goeie film waarin een afgeschreven politierobot een tweede kans krijgt, maar dan met een bewustzijn. Op zich niet nieuw, maar er wordt hier en daar wel een originele draai aan gegeven. Niet in de laatste plaats door de hele setting. Het verhaal zelf is soms wat onevenwichtig, maar dit wordt wel goed gemaakt door een overtuigende robot (goeie special effects ook). Genoeg vermakelijke momenten voor 3.5 sterren.

avatar van Leno

Leno

Vervelende film waar de plank flink wordt misgeslagen. Chappie had interessant uit kunnen pakken, maar doordat de nadruk op hoe zielig Chappie wel niet is wordt gelegd (het leek wel een film over een verwaarloosde hond) is de film vooral irritant. De hoofdrolspelers zijn geen acteurs, wat ook duidelijk te merken is. Ga dan of lekker over de top of werkt dat A.I. wat beter uit, dit is vlees noch vis.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Best leuk, en vooral die kinderachtige Chappie vond ik ergens wel ontroerend en ik ging er ook wel in mee. Jammer wel van Die Antwoord, die zijn vooral irritant. Net als dat het wel heel makkelijk is steeds in te breken en robots mee te nemen in die fabriek. Is daar echt geen beveiliging? Punten waarop ik me best liep op te vreten van irritatie. Verder is ook wel te zien dat Blomkamp de politiek en maatschappijkritiek erin brengt, maar juist dat vond ik allemaal wat minder overtuigend, vooral omdat het een beetje tegen de achtergrond werd gedrukt en hij zich focust op Chappie, zijn opvoeders en enkele fijne actiescènes. Maar op die punten scoort de film wel. Het is ergens een hele warme film over familie en de actie is gewoon overtuigend en mooi verdeeld door de film. Het ziet er verder ook allemaal prima uit met Johannesburg als dankbare locatie en enkele leuke futuristisch maar realistische sets. 3,5*.

avatar van arno74

arno74

In deze film had ik best veel zin maar gezien de wat kille ontvangst heb ik maar op het huren van de DVD gewacht. Het uitgangspunt van de film (politierobots en artificial intelligence) is zeker niet nieuw, maar wel interessant. Jammer genoeg doet de film daar verder niet veel mee. Het gaat toch vooral over een stel stoere bad guys met hun pistooltjes, waardoor de film neerkomt op veel actie, veel geweld en veel plotgaten. Erg clichématig.

Sommige scènes waren zelfs voor een scifi-film een te ver van mijn bed-show, zoals het in bed voorlezen aan Chappie, of hoe de ontvoerde 'maker' de dag erop doodleuk teruggaat naar de ontvoerders om met ze samen te werken. Acteerwerk is niet best, nog steeds blijkt het in een band spelen of in een film spelen toch iets heel anders te zijn. Visueel was het verder wel aardig. 2 magere sterretjes van mijn kant.

avatar van SimonV

SimonV

Robocop op z'n Zuidafrikaans. Verhaal dat redelijk voorspelbaar is. Opvallende wending tegen het einde: in heens een paar gruwelijke beelden die eigenlijk niet in de rest van de film passen. Special effects zijn prima. Ontwikkeling van de robot is verre van realistisch - hoe je ook tegen kunstmatige intelligentie aankijkt. Einde is anders dan je in eerste instantie verwacht.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Denk ik even ... ach wat leuk een cameo-rolletje voor Die Antwoord .... blijken het de hoofdrolspelers!!! En ze doen het prima!!! Eigenlijk is de echte hoofdrol natuurlijk ook voor Chappie!!

Een soort van Robocop, maar dan van kleins af aan, ik kon er mee lachen en jawel echt waar halverwege gingen de traanbuisjes zelfs nog aan.

Geweldig vermaak, wel wat lichter van toon dan Verhoeven's Robocop, maar dikke pret gegarandeerd.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Wisselvallig. Het leek me te vaak op een promotiestunt voor dit rappersduo, dat overigens niks van acteren kent. Jeezes, wat viel dat Barbie Girl achtige mens tegen. Het is een film die ergens tussen de aaibaarheid van Short Circuit en het SF geweld van Robocop in zit. Als ik dan nog moet kiezen, dan vind ik het Robocop achtige geweld meer geslaagd dan de ronduit irritante pogingen om grappig over te komen. De film wordt vooral in het laatste half uur van de ondergang gered met indrukwekkende actie en een leuk bedachte afloop dat voorkomt dat ik de film een onvoldoende geef. Vooral de personages vielen me tegen in deze film en deden me bitter weinig. Hugh Jackman vond ik als de vileine rotzak van dienst het best bezig en Sigourney Weaver was zonder meer een verrassing.

avatar van The Oceanic Six

Ik hou wel van Blomkamps stijl, zoals in District 9 (2009), maar deze Chappie heeft me niet weten te boeien. Ondanks dat het idee nog wel aardig is en de special effects prachtig, was het wel een vrij lange, saaie zit. Vervelende cast (ik hou ook niet van die rappertypes en ook ''Mamma'' vond ik storend) en tot een half uur voor het einde ook weinig ontwikkelingen. Het idee van een robot met een eigen wil of een eigen bewustzijn vond ik in I, Robot (2004) een stuk interessanter uitgewerkt. Zoals gezegd, het laatste half uur zorgt er nog voor dat het geen zware onvoldoende wordt, maar wel een misser.

avatar van Demeter

Demeter

Na het iets mindere Elysium weer een dijk van een film van Blomkamp. Een intelligent, origineel en intrigerend verhaal over kunstmatige intelligentie dat heel sterk wordt gebracht, opnieuw in Zuid-Afrika dat het prima doet als sciencefiction-setting. Chappie ontwikkelt zich op een geloofwaardige manier tot een androïde met zijn eigen reële motivaties. De brute actie en goede muziek maken het helemaal compleet.

avatar van mister blonde

mister blonde

Na District 9 noemde ik Blomkamp graag als groot talent. 4 jaar later was ik al iets minder enthousiast na Elysium. Nu twijfel ik aan de onbegrensde mogelijkheden van de Zuid Afrikaan. Chappie kent twee voorname problemen wat mij betreft. Een is het verhaal. Wanneer je daarover begint bij zo een film heb je het volgens fans direct al niet begrepen. Want dit was met een vette knipoog. Dat is ook zo, maar dat is mijn tweede bezwaar. Ik vind de humor nauwelijks geslaagd.

Blomkamp schreef deze film in twee weken las ik net, tijdens het draaien van District 9. Dat is te merken, want aan de gatenkaas die het plot is kun je merken dat ie er maar half bij was tijdens het schrijven. Sowieso vind ik de hele invalshoek maar weinig toevoegen aan bijvoorbeeld een Robocop, die echt in alles beter is en eigenlijk veel meer een blauwdruk is dan ik had verwacht. En het dramatisch leed van artificieel leven is ook al vaak veel beter uitgewerkt. Want je kunt wel zeggen dat het inhoudelijke (de plot) niet voorop staat, maar waarom zit ik dan te kijken naar langgerekte scenes waarin de robot verteld wordt dat je voor jezelf op moet komen, op een gegeven moment constant om zijn mommy zit te jengelen als een pas geboren baby omdat ie er achter komt dat de wereld wel erg hard is en worstelt met de zin van het bestaan en bang is om door te gaan. Dramatisch gezien zijn deze scenes echt erg matig en de humor die vaak snel volgt of erin verweven zit, vind ik van een bedenkelijk niveau. Een babyrobot die zich gedraagt als een gangster. Lachen man. Ik vond het langgerekte middenstuk dan ook echt heel matig. En het helpt niet dat er grote gaten in de plot zitten. Onze nerd wordt ontvoerd door gangsters die een overval willen plegen met zijn technologie. En nog voordat het plan in werking treedt mag hij zijn biezen pakken, omdat hij boos is. De gangsters weten niet dat hij die robot gestolen heeft, daar kunnen ze dus niet op anticiperen (wat al een risico zou zijn mocht dat de gebrekkig uitleg zijn). Waarom zou hij niet naar de politie gaan? Zeker als hij weet wat ze van plan zijn. Vervolgens is hij kind aan huis en loopt hij binnen (en werkt eigenlijk gewoon samen met) bij de gangsters wanneer hem dat uitkomt. Omdat hij verwondert is over zijn eigen creatie. Die creatie waarvan hij weet dat deze gebruikt gaat worden voor slechte dingen. Maar waarvan hij dan opeens boos is als zijn taalgebruik niet netjes is Het slaat nergens op. Houd het dan ook echt bij leuke campy onzin en stop die vermoeiende zooi er niet in.

Het is jammer, want de soundtrack is gaaf. Veel actiescenes zijn dat ook en de hele setting (joburg) heeft echt een meerwaarde. Want het is echt af en toe genieten. Kort op het begin, maar vooral het laatste half uur is echt wel gaaf. Ik ben geen fan van Hugh Jackman en de scene waar ie in elkaar gerost wordt door Chappie is erg leuk. Ik had echt meer van dit soort ongein gewild. Jammer dat het einde zo ontzettend flauw is dat het de film alsnog volledig de nek omdraait. Ben wel benieuwd naar het alternatieve einde, wat op de bluray staat. 2,5 sterren voor een van de grootste teleurstellingen van 2015.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Leuk hoor, weer zo'n science fiction-film die zich in de nabije toekomst afspeelt en AI als onderwerp neemt. In Chappie maakt de kijker kennis met een zelflerende robot, die luistert naar de naam... Chappie. Hij wordt groot gebracht door zijn maker Deon, type wizkid en een stel gangsters. Beetje rare combinatie en het wordt ook niet echt lekker geloofwaardig uitgewerkt, maar soit. Je krijgt wat jolige scenes te zien wanneer Chappie voor die gangsters misdaden gaat plegen.

Op een gegeven moment wordt dat natuurlijk allemaal te gortig en moet Chappie uitgeschakeld worden. De mens is weer eens veelste ver gegaan met het ontwikkelen van AI en dan volgt het sterkste gedeelte van de film, waarbij je echt meeleeft met de robot (als ware het een mens is). Afijn, best een leuke film die bovendien plaats vindt in Zuid Afrika en zo dus voor een toffe setting zorgt.

avatar van Shadowed

Shadowed

Net aan 3,0*

Ik heb nog geen ervaring met Blomkamp films, alhoewel District 9 op mijn lijstje staat. Elysium komt binnenkort op TV, kan ik misschien ook wel aan beginnen. Chappie keek ik puur om eventjes een Blomkamp film gezien te hebben.

De actie in de film is heel mooi in beeld gebracht en de robots zijn fantastisch. Chappie ziet erg goed uit en het Tank achtige ding aan het eind ook. Qua effecten is het meer dan mooi. De minpunten zijn dat het eigenlijk vaak wel gewoon saai is.

Die Antwoord "Yo-Landi" was vreselijk irritant, de andere zanger was wel ok. Patel deed het redelijk als een nerd, maar soms wat overdreven. Jammer, want met betere casting was deze film misschien uiteindelijk wel beter geworden. Het einde was ook een beetje overbodig.

Prima film met effecten, maar soms wel saai.

avatar van K. V.

K. V.

Deze ook eens geprobeerd en was toch wel aangenaam verrast. Ik had niet echt grote verwachtingen, maar hij kon me wel bekoren. Redelijk wat actie, maar af en toe ook wel wat grapjes en wat drama, kortom wel wat meer dan een zoveelste blockbuster.

Verder zag het er wel goed uit, zeker de robotten. De rest van de cast kon me minder bekoren.

Toch wel een prima film.

avatar van kissyfur

kissyfur

Zoals anderen hier vond ik het een wat kinderlijke film. Karikaturale baddies, eenvoudige verhaallijnen, geen twijfels over wie goed of fout is, A-team geweld. En de moraal ligt er wel dik bovenop. Er had zoveel meer in gezeten, zeker als je vergelijkt met een film als A.I. Daar gaat het ook over een kinderlijke robot in een boze buitenwereld, maar wordt het thema veel beter behandeld,

Toch amusant genoeg om het geen dikke onvoldoende te laten zijn. Maar na District 9, Elysium en deze Chappie, die ik alledrie maar mwoh vond, trek ik de conclusie dat Blomkamp niet de meest interessante regisseur is.

avatar van Antinous

Antinous

Walter S. schreef:

Als je dit geweldig vindt kun je de complete Bassie en Adriaan serie wel aanschaffen. Daar deed het mij aan denken. Leek wel een kinderfilm. Vond het niet veel soeps.

Smaken verschillen nu eenmaal. van mij mag er nog wel een deel 2 komen..

avatar van Film Pegasus

Film Pegasus schreef:

Chappie heeft enkele troeven in handen om een goeie film te worden, maar vooral qua personages neigt het eerder naar een parodie dan een komische SF-film. Jackman is verschrikkelijk en Die Antwoord is niet slecht, maar ook niet de geweldigste keuze om te laten acteren. Het is weer eens iets anders door een robot op te voeden als een gangsta, maar het verhaal is uiteindelijk eerder een familiefilm dan een SF-film met wat humor. Leuk om een keer te zien, maar zeker niet de beste film van het jaar.

Nieuwe kijkbeurt. Het blijft een film met gemengde gevoelens. Qua acteerwerk is het verre van hoogstaand. Nogal infantiel met momenten, de acteurs zullen dit niet snel noemen bij een overzicht van hun carrière. Maar ik moet toegeven dat Chappie zelf er wel goed uit ziet en die effecten best werken. Er is daar meer aandacht naar gegaan, dan naar de acteurs. Dus al bij al best wel leuk om te zien. De makers mochten er wel rekening mee houden dat er ook kijkers zijn die ouder zijn dan 10 jaar.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Matig.

Neill Blomkamp heeft naar mijn bescheiden mening alles in zich om écht goeie science-fiction voor te schotelen. Dat is duidelijk in District 9, Elysium en ook deze Chappie. Toch is het eindproduct wat teleurstellend. Ergens hapert de machine en levert hij na Elysium weer een film af die zijn potentieel niet waarmaakt.

Grootste manco bij deze film lijkt me het script, dat interessant begint maar nadien met de minuut slechter wordt. Het infantiele rapduo krijgt zo veel te veel aandacht - onbegrijpelijk, zij zijn echt een aanfluiting -, maar ook Hugh Jackman verdient toch wat meer nuance in de rol die hij speelt. Het zorgt er allemaal voor dat Chappie qua toon niet erg consistent is. Het schippert wat tussen genres en gevoelens.

Het is zonde van de originaliteit die Blomkamp en z'n team in designs en creaties steken. De film ziet er hoe dan ook wel fris uit - de special effects zijn eveneens van hoog niveau. Ook in de actiescènes laat men zien er wel wat van te kunnen - al heeft slow motion voor mij geen toegevoegde waarde in actievolle finales.

Dus ik blijf alvast hopen op nog eens een District 9.

2,5

avatar van blurp194

blurp194

Leuk vlot en rauw, en het Afrikaanse accent is weer eens wat anders dan de gewone gelikte Hollywood rommel. Aan de andere kant is het ook af en toe wel wat teveel een amateuristisch overkomende rommel, montage en regie laten meerdere steken vallen, de grote namen onder de acteurs acteren af en toe even belabberd als Ninja en Yo-Landi van Die Antwoord, en het matje van Hugh Jackman is te vettig om naar te kijken. En dat het idee meer dan een klein beetje gejat is van Robocop, ach daar beginnen we maar niet over.

Dat zou dan nog wat uit te leggen zijn als het een low budget filmpje geweest was, maar dat is het niet. Dan is het toch wat moeilijk te verteren dat Weaver maar zo'n teleurstellend rolletje heeft, om maar eens wat te noemen. Of dat iedereen zich zo volstrekt inconsequent gedraagt - met Ninja en Hippo voorop. En de muziek is bloedirritant, maar dat kwam wellicht gratis met de cast mee.

Allemaal net een beetje teveel vorm over inhoud. Blomkamp heeft met District 9 laten zien dat hij beter kan.

avatar van JessicaD

JessicaD

Hugh Jackman met een matje

In eerste instantie dacht ik dat dit een film zou zijn die een beetje leek op Real Steel, waarin Hugh Jackman ook een hoofdrol speelde met een robot, maar dat bleek het totaal niet te zijn. Hugh Jackman is in dit geval niet eens the good guy, of überhaupt hoofdpersoon. In feite is Hugh Jackman voor de verandering eens de antagonist, met een niet heel erg indrukwekkende rol en een heel lelijk matje…

Een experiment

Wie dan wel de hoofdrol speelt? Voornamelijk natuurlijk Chappie, waar het allemaal om draait. In een wereld waarin tegenwoordig gebruik gemaakt wordt van robots om het recht te handhaven is Chappie een experiment van Deon Wilson (Dev Patel). De eerste robot die voor zichzelf kan denken, net als een mens.

Maar net als een mens begint Chappie als baby. Nee, hij begint niet klein als een baby, zijn lichaam is immers niet zoals die van de mens, maar zijn bewustzijn wel. Net als een baby moet hij leren praten en is hij zeer beïnvloedbaar door zijn omgeving.

Actiefilm over artificial intelligence met humor

Dit gehele feit zorgt dat er in deze actiefilm nog behoorlijk wat humor zit. Ik heb echt enorm gelachen om Chappie! Chappie wordt in de film heel echt neergezet en zelfs zijn bewegingen zijn realistisch en menselijk. Dit hebben ze heel knap gedaan.

Artificial intelligence is overigens een heel interessant thema dat terugkomt in deze film, want zou het mogelijk zijn om robots te ontwikkelen die voor zichzelf kunnen denken of zelfs dat iemands menselijke bewustzijn overgedragen wordt aan een robot?

Vreselijke bad guys

Het is een hele leuke film, maar ik heb ook nog wel wat te klagen. Zo vind ik de bad guys van de film echt verschrikkelijk! De film speelt zich af in Zuid-Afrika en ze hebben ervoor gekozen een Zuid-Afrikaanse rapgroep (Die Antwoord) te kiezen om de slechteriken van de film te spelen.

Ikzelf had al niks met hun muziek (die door de gehele film te horen is), maar ik vind ze ook erg slecht acteren. Wat ze doen is overacteren en daardoor worden hun personages heel erg nep. Daarnaast vind ik het jammer dat ze hun eigen naam (Ninja en Yo-Landi) gebruiken in de film, want het is niet dat ze zichzelf spelen ofzo. Eén groot reclamebord, jammer…

Conclusie

Chappie is een actiefilm die actie afwisselt met een fijne mate aan humor. Robot Chappie wordt geweldig en levensecht neergezet en het verhaal houd je aandacht vast. Jammer vond ik de slechteriken van de film die werden neergezet door rapgroep Die Antwoord. Over overacteren gesproken, ondanks dat ik alles behalve onder de indruk was van het acteerwerk van Ninja en Yo-Landi is de film het absoluut waard om te bekijken. Al is het maar voor robot Chappie en omdat hij zo geweldig neergezet wordt.

Deze recensie verscheen eerst op mijn blog. Deze is offline sinds 1 november 2024. Daarom heb ik alle recensies hiernaartoe verplaatst (om ze te behouden).

avatar van nachtvlinder

nachtvlinder

Hij gaat weg op Netflix en had een 3 hier en veel spijt dat ik gekeken heb... De domheid van de meeste rollen en van het verhaal is tenenkrommend... De gangsters zijn wel zo infantiel en ongeloofwaardig.... De robot is gewoon geacteerd met invoeging door de computer... Bewustzijn in een programma.... Te dom voor woorden.... Dat de robotfiguur een halve baby is is aanstekelijk blijkbaar.... Dat zegt alles over de hoge waardeerders... Op wat voor planeet ben ik terechtgekomen... En sommige praten zelfs over een realistisch toekomstscenario.... Onmogelijk... Heeft het iets met AI te maken...nee niets.

Iets positiefs... Nee de actie is ook dom Amerikaans geweld... Ik merk dat het zoeken naar goede recente films verdomd moelijk is. Alle kerstfilms waren beter dan dit... Sorry

avatar van mrklm

mrklm

Short Circuit meets RoboCop in deze luchtige actiefilm waarin programmeur Deon Wilson [Dev Patel] een intelligente politierobot programmeert als een kind dat de gewoontes van zijn mentor razendsnel overneemt. Eén van die robots komt in handen van twee criminelen (Ninja en Yolandi van het Zuid-Afrikaanse rapduo Die Antwoord) die het in hun voordeel willen gebruiken. Deons concurrent [Hugh Jackman] maakt gebruik van een andere crimineel [Johnny Selema] om de nieuwe politierobot in diskrediet te brengen, zodat zijn eigen creatie ‘The Moose’ de voorkeur krijgt van politiechef Michelle Bradley [Sigourney Weaver]. Niet onaardig jatwerk, tot de politierobots in de laatste akte zich zo menselijk gaan gedragen dat het alle geloofwaardigheid verliest.

avatar van xxERWINxx

xxERWINxx

Vandaag deze film voor het eerst gezien op bluray en heb mij hier prima mee vermaakt.

Ene kant is het een beetje een kinderfilm, (leek soms wel op E.T.) maar toch weer niet want hij is soms ook wel erg grof met vele schietpartijen, bloedvergieten en explosies.

Zag er allemaal erg mooi uit en bij vlagen spannend, deed ook denken aan 'Robocop''

Leuke scenes zoals hoe ''Chappie'' zich ontwikkeld van kind tot een ervaren robot, leuk met de criminelen en ook vooral het laatste half uur was erg explosief met de aanval van de vliegenede robot en de inval in de loods, en ook op het eind de verwisseling van mens op robot.

Hopelijk komt er ooit nog een deel 2, want van dit soort film houd ik wel van!