Genre: Mystery / Thriller
Releasedatum: 21 februari 2002
Bekijk via Netflix
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in één bioscoop ()
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Vincenzo Castigliane
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
Teveel moeite om even een paar berichten terug te lezen ?
Tha Flow
Vaaaaaaaaaaaaaag. Dat is zo ongeveer wel de strekking van mijn betoog. Maar ik geef de film 4,5 ster omdat ik helemaal overdonderd was van de vaagheid die tentoongesteld werd aan mijn tere brein. Veel mensen zeggen hier dat ze, ook al houden ze van vage films, deze film niet echt konden waarderen vanwege de vaagheid in extreme. Maar dit is werkelijk de enige film waarna ik werkelijk uren nog aan het nadenken was over wat er nou precies gebeurt was. Ik heb em nog maar 1 keer gezien en binnenkort ga ik hem nog een keer kijken om te zien of ik hem nog zo kan waarderen als dat de eerste keer het geval was. Absoluut 4,5 ster waard.
GerwinF
Ik verhoog mij stem van 3 naar 4. Waarom vraag je dan af? Omdat ik nu de film op dvd heb gekocht en de film heb kunnen kijken zonder dat er mensen doorheen zaten te praten. Film is redelijk goed te volgen tot het laatste half uur, waarna ik er niets meer van snapte! Als ik nog wat meer snap verhoog ik mischien mijn score nog wat.
"There is no band, this is a tape recording!" uuuhm!?
Noodles
Vandaag ein-de-lijk besteld
Waar, als ik vragen mag?
Ben al een tijdje op zoek naar deze film, maar op de een of andere manier is ie nergens meer te bestellen...
Wat_Jij_Wil
Weet iemand mischien wanneer we een nieuwe film van Lynch kunnen verwachten? Is hij momenteel ergens aan bezig?
Hier ben ik zelf ook erg benieuwd naar!
vdc
Eindelijk ertoe gekomen om de film nogmaals te herzien, en ik behou mijn quote (4 sterren). Die manier waarop Lynch spanning en sfeer kan scheppen, in combinatie met de score van Badalamenti : on-waar-schijn-lijk ! Toch blijf ik nog net iets teveel het gevoel overhouden dat het mysterieuze in de film wat te gekunsteld in elkaar zit. Ik snap wel het verhaal en de symboliek, maar sommige (evenwel sterke) scènes vind ik er net iets te lichtzinnig bijgesleurd.
Noodles
Weet je toevallig ook hoe lang het daar normaal duurt voor je een reactie krijgt? Tot op heden namelijk nog niets gehoord...
Meestal krijg je de dvd's snel in huis.
Ze hebben een telefoonnummer op de site staan. Dat werkt het effectiefst als het te lang duurt. 040 - 243 44 04 (11.00 tot 16.00).
PatrickL
Merkwaardige film, met fraaie beelden en muziek (maar goed dat had ik na het zien van blue velvet wel verwacht). Naomi watts acteert echt geweldig. Ik vrees alleen dat ik hem nog niet helemaal snap. Ik onthoud mij dan vooralsnog van een stem. Ik ga hem eerst nog een keer kijken om hem goed/beter te begrijpen, als dat niet lukt grijp ik naar de spoilers
FisherKing
Aardige indrukwekkende scenes maken nog geen meesterwerk. Veel los zand, te fragmentarisch. Staat weer leuk acteerwerk en "diepzinnige" muziek tegenover. 3*
Dustyfan
Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze film voor geen meter snap. Hoe zit dit verhaal nou in elkaar? En wat is de clou?
Multi-interpretabel misschien? Ammehoela.
Er zitten wel wat mooie scenes in en aan de muziek kon ik horen dat er iets spannends te verwachten viel...
Maar waar gaat het over??? Voor mij is deze film TE vaag en TE fragmentarisch. Bovendien zijn er nogal wat losse eindjes.
1,5 * vind ik wel genoeg.
tovenaar
Vaagheid valt allemaal best wel mee, het gevoel dat de film overbrengt is het allerbelangrijkst. Dat verhaal heb je wel door na wat kijkbeurtjes. Niet zo zeuren, gewoon nog een keer kijken en opletten
. Jullie moeten natuurlijk ook niet sámen die film kijken, want dan komt er niks van he.
Jordy
Veel los zand, te fragmentarisch.
Deze film staat als een (stevig dichtgemetseld) huis! Inderdaad nog 's kijken!
Erg calvinistische en ontnuchterende recensies van heer Fisherking en dame Dustyfan. Zitten jullie tijdens de film de film te bespreken ofzo ? Anders snap ik niet waarom jullie weer zo eensgezind zijn.
Toch nuance in beoordeling zie ik nu. Dat dan weer wel.
FisherKing
Ja, was het absoluut niet eens met DF. Ik zal hem nog wel eens een keer bekijken.
Redlop
Maar waar gaat het over??? ...Bovendien zijn er nogal wat losse eindjes...
Dat zo'n surrealistische film niet 1,2,3 te begrijpen valt ben ik mee eens. Maar als je geen flauw idee hebt waar het over gaat, kan je niet beoordelen dat er losse eindjes inzitten.
Lees veel spoilers, kijk nog een keer (alhoewel ik denk dat dat er even niet inzit
) en als het ware verhaal achter het mysterie duidelijk wordt zie hoe waanzinnig knap het in elkaar zit. Of je ervan houdt is weer een andere vraag.
Dustyfan
het gevoel dat de film overbrengt is het allerbelangrijkst.
Héél misschien kijk ik 'm nog wel eens...
sydney
Héél misschien kijk ik 'm nog wel eens...
Irritatie was idd overheersend. Complexiteit is niets mis mee, maar als je als kijker achteraf het hele script kunt gaan zitten bedenken vind ik te ver gaan.
Vond ik ook. Heb echt het idee dat Lynch zich kapot zit te lachen met het idee: 'haha, zie ze allemaal gewichtig doen over dat vage gedoe van mij'.
Je moet dan ook helemaal niet gewichtig doen over een film als deze. Gewoon de uiterst knappe sfeer opsnuiven tijdens de "silencio" scene, of die "acteer verleid scene". Lynch maakt de minst complexe films, je moet zelfs niet eens nadenken, of nog maar het verhaal volgen om te kunnen genieten. Echte no-brainers wat mij betreft.
Ramon K
Je kunt de film ook schitterend vinden zonder overal de betekenis en logica achter te zoeken. Mulholland Drive is een aaneenschakeling van prachtige, sfeervolle scene's.
en wat is er nu mis met die lesbische scene? Smaakvol en netjes in beeld gebracht en een onvermijdelijk gevolg van de intense relatie tussen de 2 vrouwen
Klopt ook wel, wat betreft losse scenes is het erg goed (maar had dan niet de illusie gegeven dat de scenes uiteindelijk ook nog op hun plaats moeten vallen denk ik dan).
Dat is misschien wel mogelijk, maar dan wel volledig voor rekening van de interpretatie van de kijker. Met andere woorden: Heeft Lynch hier ook nog een bedoeling mee of moeten we dat maar gokken?
Maakt wel erg duidelijk hoe weinig je ervan begrepen hebt. Eén van de sleutelelementen in de film.
Redlop
Het is vooral een tocht in het onderbewustzijn van een vrouw die haar droom verloren ziet gaan.
Dromen en realiteit vormen de thema's van het surrealisme. Een schilderij van Salvador Dali begrijp je ook niet onmiddelijk, maar het mysterie prikkelt je tot onderzoek naar de beweegreden van de kunstenaar.
Althans bij mij. Wordt eenmaal het mysterie ontsluierd dan zie je hoe intelligent het in elkaar zit. Doe je dat niet dan kan je onbegrip in ergernis omgezet worden.
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful