Genre: Mystery / Thriller
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in 2 bioscopen
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
M-film
Ik heb nog even rondgelezen hier op MovieMeter en begrijp dat het verhaal wel echt geniaal en diepgaand is. Dat heb ik natuurlijk helemaal gemist omdat ik niet de hele film heb gezien. De enige vragen die ik dan nog heb zijn: wat maakte dan dat jullie de film door bleven kijken? Vond iedereen het begin zo slecht? En het acteerwerk van de twee vrouwen, stoorden jullie je daar dan niet aan dan?
Haha, normaal ben ik het wel redelijk eens met wat de mensen hier op MovieMeter (op Irréversible na dan, die ik ook niet af kon kijken), dus daarom ben ik nu erg verbaasd!
Awake78
Wat was er mis met het acteerwerk van de twee vrouwen? Ik heb nog nooit iemand zo'n goede rol zien spelen als Naomi Watts in deze film...
Veruit beste acteerprestatie ooit op het witte doek imo.
Yasmin0
Acteerwerk is in de eerste helft minder dan in de tweede helft, maar dat is expres zo gedaan en daarom is het acteerwerk juist ook weer goed.
Ik heb deze film al heel vaak gezien en vind het de beste film ooit, maar toch niet eerder reactie geplaatst. Dit is een film die elke keer weer heel veel indruk maakt, vooral door de laatste scène. Er zit zoveel in deze film en alles klopt; muziek, mise-en-scene, acteurs, sfeer. Naomi Watts speelt ontzettend sterk, zeker haar beste rol ooit. Ook Lynch' beste en meest typische film.
"Keep an open mind"....
Ik heb het idee dat er idd een paar trolls aanwezig zijn bij deze film....Jammer!
En jouw troll waardering van The Tree of Life was dat ook niet jammer?
"What's the problem?"
LOL: de grootste troll is natuurlijk David Lynch zelf..
..want vooral zijn superieure ironie, met een originele melange, maakt van hem een bijzonder sterke pestkop als "entertainer of suggestions"!
"There is no problem".
Hollywood007
Ik ben vol verwachting aan deze film begonnen. Halfweg de film was is al totaal verloren maar ik dacht dat het naar het einde toe wel duidelijk zou worden. Niet dus.
Na het lezen van verklaringen, door andere kijkers, is er wel iets duidelijk geworden, maar zeker niet alles.
Het blijft gewoon een zeer moeilijke film om te begrijpen. Als hij al te begrijpen is.
Sommige mensen vinden dit juist top, maar andere vinden dit juist super irritant.
Voor mij mag een film best ingewikkeld zijn, waar je echt lang moet over nadenken, maar uiteindelijk wil ik toch graag weten hoe het nu juist in elkaar zat.
Je hoort het al...ik val niet echt voor de charmes van Mulholland Drive.
Misschien een goede film voor sommige, maar jammer genoeg niet voor mij.
kuk
Beginnen met een 3.5 lijkt me redelijk. Cinematografisch hebben we hier te maken met een meesterwerkje en beide dames spelen een weergaloze rol. Watts vind ik over het algemeen een prima actrice die haar rollen redelijk nauwkeurig uitkiest. Daarnaast is de regie en atmosfeer van een ongekend niveau; één van de redenen waardoor het wat warrige inkomen al snel verandert in een ademloos kijken.
Inhoudelijk heb ik wel zo wat ideeën, maar heb ik het gevoel dat het af en toe toch ook wel een beetje té arty farty wordt. Neemt niet weg dat de artistieke aankleding en de geweldige dames in de hoofdrollen mij zonder twijfel dit dvdtje binnen niet al te lange tijd nog eens in de dvd speler doen schuiven.
Minken
Zijn er mensen die deze film in 1 keer snapte? Ik ga hem van het weekend voor het eerst kijken ben zeer nieuwsgierig naar.
jawaka
Nee, dat denk ik niet.
Of ze moeten zich van te voren ingelezen hebben. ( niet doen hoor! )
Ik ben eigenlijk een beetje jalours op je.
Ik wou dat ik nu voor de eerste keer mulholland drive kon zien.
Gordijnen dicht, en het geluid goed hard.
En een lekker kopje espresso!
NarcissusBladsp.
Cowboy: "Well now here is the man who want's to get right down to it"
Britt_Lekkers
Voor wie alles al weet van en over Mulholland Dr, en voor wie de geest lenig wil houden, heeft een oom van mij een raadsel verzonnen, dat moeilijker schijnt te zijn dan die van Einstein. Ik ben blond, dus ik begin er niet aan, maar hier zijn vast liefhebbers ...
veel plezier met: De Mulholland Dr Quiz
Lewis-06
jaren geleden gezien, en wat vond ik het een kutfilm. Volgens mij zijn die hoge waarderingen voor de lesbische scene.
planet_of_death
Jemig jemig wat indrukwekkend. Ik heb er echt geen woorden voor. Visueel meesterlijk en de soundtrack is de best die ik ooit gehoord heb. Helemaal weggeblazen door m'n derde Lynch.
Dreiecke
veel plezier met: De Mulholland Dr Quiz
G*d, als je van 1 film al zo'n levenswerk maakt? Ok, ik heb er bewondering voor
Is er ook zo'n site van Drive?
planet_of_death
Abstracte films zijn ook zeker niet voor iedereen een must. Ik kan er in ieder geval ontzettend van genieten. Meerdere malen liepen de tranen over m'n wangen, met namen ook door de score. Een van de beste filmsoundtracks ooit als je het mij vraagt.
Aazhyd
Dit lijkt me typisch zo'n film die ik nog eens moet kijken. De film zit propvol "sfeer", dus mooie donkere plaatjes, dreigende muziek. Dat ligt er wat mij betreft te dik bovenop. Verder voelde ik me na een halve film genept, ik heb blijkbaar alles verkeerd geinterpreteerd.
Ik heb de indruk dat er vooral moeilijk wordt gedaan om het moeilijk doen, zodat mensen denken dat ze een heel indrukwekkende, diepzinnige, ingewikkelde film hebben gezien waarmee ze zichzelf een schouderklopje kunnen geven.
Maar ik geef nog geen cijfer, zoals gezegd, want ik moet hem nog eens zien. Misschien heb ik het wel helemaal fout.
planet_of_death
Die indruk heb ik juist nooit bij Lynch. Wat de beste man doet is terugkeren naar de wortels van film: Emotie. De rest is ondergeschikt aan dit uitgangspunt.
Kronos
Nee, bij voorkeur in een volle bioscoopzaal. Als de film dan ten einde is en je met een brede grijns op je gezicht zit na te genieten van 2 uur en een half subliem cinema, dan valt er ook nog een mooi schouwspel te zien als de lichten weer aan gaan; een zaal vol mensen die elkaar verward en vragend aankijken.
Naomi Watts
Ik adviseer het wel, geen (storende) invloeden van buitenaf. Werkt toch het best voor voelbare cinema.
jawaka
Normaal gesproken loopt iedereen de zaal uit, en gaat naar huis. Bij Mullholland drive bleef iedereen in het gangpad met elkaar ouwehoeren. Er heerste een enorm gevoel van saamhorigheid. We hadden immers ook wel wat meegemaakt met z'n allen.
Ik heb nog wel eens de behoefte om die groep van weleer te ontmoeten.
Meneer Bungel
Eens met NW; na deze film (meerdere malen) gezien te hebben nooit nadien de behoefte gehad aan 'overleg' o.w.d.o. gehad. Maar da's vast persoonlijk. En de 'premake' Lost Highway (1997) vond ik beter.
GuyB
Ik heb me van Mulholland Dr. onthouden zoals een monnik zich onthoudt van materiële dingen en een wijnliefhebber zijn wijn zo lang mogelijk in zijn kelder laat liggen. Dit deed ik ook met Pulp Fiction vroeger. Sommige films zie je aankomen dat het kanjers zijn en té goed om zomaar vlug te bekijken.
Heb me dan gisteren na jullie advies nog in het gezelschap bevonden van één vriend die toch altijd vlugger de symboliek en verhaallijnen snapt dan mij en waar je kunt tegen kibbelen wat je nu precies gezien hebt. De scènes in Los Angeles zijn sfeerovergoten. Ik ben verliefd op die stad en een film waar je L.A. deftig in beeld krijgt heeft bij mij sowieso al een voorsprong. Laura Harring is een stuk die toch wel mijn hormonen (te veel) in werking zette. Je moet geen porno gezien hebben om de seksuele spanning tussen de twee al van het prille begin op te merken. Ik zat daarom echt te hopen op een beetje actie. Wel, dankuwel Mr. Lynch maar het mocht gerust (veel) méér zijn.
Het verhaal zit zodanig goed in elkaar dat ik Lynch ziekelijk begin te vinden. Wat een IQ moet die man hebben, en nog veel meer: wat een dromen? wat voor een fantasie speelt er zich in het hoofd van David Lynch? Geniaal. Er valt ook geen één, twee of zelfs drie genres te plakken op deze film. Acteerwerk was nergens zo goed als hier.
Lynch-films laten altijd een extreem grote, maar ook negatieve, nare indruk op me na. Lost Highway wil ik nooit meer herbekijken vanwege de doordrongen nare sfeer, Blue Velvet ook niet vanwege Frank Booth die gewoon té veel negativiteit in zich heeft, Wild at Heart tenslotte is een uitzondering. Wat de man achter Winkies me bezorgde stond dicht bij een hartstilstand. Ik ben een schijtluis tijdens Lynch-films. Talloze details zal ik wel niet opgemerkt hebben maar de grote lijnen - ook de betekenis van het monster - weet ik. Eén van de eerste dingen dat ik doe na het kijken van een Lynch-film is ontleden en puzzelen met behulp van het internet. Je kunt ook niet anders.
Mijn vierde en beste Lynch. Er zijn verschuivingen aan het gebeuren in mijn filmhorizon. Hallucinant.
SilverGun
Tijdens m'n road trip door West-Amerika enkele weken terug heb ik Mulholland Drive nog afgereden. Mooi stuk weg. De plek waar Laura Harris door de bebossing naar beneden strompelt richting downtown Los Angeles ook nog ontdekt.
GuyB
Leuk! Had ik ook willen doen maar de film pas nu gezien...
Prachtig trouwens hoe die bebossing tussen de huizen in beeld wordt gebracht, je zou er haast niet door durven gaan.
"What's the problem?"
LOL: de grootste troll is natuurlijk David Lynch zelf..
"There is no problem".
In deze geniaal geënsceneerde episode legt de film zichzelf in feite al uit. Maar je kan natuurlijk veel plezier beleven aan die sites...Maar de grootste glimlach staat op het gezicht van de maker zelf!
koko28
Man ..... wat had ik deze graag op doek willen zien.
Alles klopt gewoon in deze film, zelfs het slechte acteerwerk in het eerste deel.
Gewoon bijna surrealistisch. Visueel een plaatje.
Britt_Lekkers
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful