• 9.378.430 stemmen

Met onder meer: Naomi Watts, Laura Harring en Justin Theroux

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 21 februari 2002

Plot Mulholland Dr.

"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."

Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.

Betty Elms / Diane Selwyn

Detective Domgaard

avatar van Kronos

Kronos

koko28 schreef:

Man ..... wat had ik deze graag op doek willen zien.

Ik zou zeggen; in je top 10 ermee. Gooi dat zwakke Cidade de Deus er maar uit.

avatar van Beffrey28

Beffrey28

Ik kan me nog goed herinneren dat ik de film voor de eerste keer zag met mijn broertje. Als ik eraan terugdenk zag ik hem bij HET schrikmoment stiekem uit zijn ooghoeken wachten op mijn reactie. En ja wat heeft hij gelachen, ik vloog bijna tegen het plafond omhoog Beste schrikoment ooit voor mij.

Verder blijft deze film staan als een huis. Het heeft bijna alles wat ik goed vind in films. Sfeer, mysterie, perfect acteerwerk en wat stof om over na te denken.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Geweldige film, dat staat vast

films die je zo erg aan het denken zetten verdienen de hoogste beoordeling imo.

er is al veel over deze film gezegd dus ik hou het kort, Sfeer is subliem neergezet, het ziet er goed uit cinematografisch gezien, Naomi Watts geeft 1 van de sterkste performances die ik ooit gezien heb!

1 van de denk ik betere films die ik gezien heb

avatar van GuyB

GuyB

Dankuwel Kronos!

avatar van md853

md853

Mooie en interessante film. Vooral Naomi Watts vond ik erg sterk spelen.
Ik vond het wel steeds vager worden , en toen het 2e gedeelte begon snapte ik het eerst niet helemaal. Later dacht ik wel aan een soort droomscenario zoals ook op Wikipedia staat, alleen die rare zwerver paste er voor mij niet helemaal in . Leuke, interessante film waar je zelf mag nadenken en een ieder zijn eigen interpretatie aan kan geven.

avatar van james_cameron

Herzien na ruim tien jaar. Dit blijft een geweldige David Lynch 'headscratcher'. Net wanneer je denkt het verhaal te doorgronden wordt het tapijt onder je voeten weggetrokken en openbaart zich de typische Lynch-mindfuck. Het zit allemaal fraai in elkaar en er zijn vele memorabele momenten. Het subtiele creepy sfeertje is ook knap getroffen, kracht bijgezet door de dreigende score van vaste componist Angelo Badalamenti. Gelukkig is het niet noodzakelijk om alles te begrijpen om er toch van te kunnen genieten.

J.G.

Ik ben niet zo theorie-gijl. Theorieën en interpretaties kunnen voor mij pas interessant worden als ze enige "wijsheid" of "inzicht" bieden in de mens of het leven ofzo. Dat doet Mulholland Drive sowieso niet.

Voor mij is het 'gewoon' een droom, een goed in elkaar gestoken droom vol motieven die de kijker sterk aantrekken en fascineren. Misschien is het wel een ode aan de film, waarbij motieven dan de motor van film zouden zijn...

Maar whatever eh gasten. 't Is gewoon lekker spannend, mysterieus en stimulerend. Voor mij is dat de kern.

Prima film 4*

IRONIE:

J.G. schreef:

Als je deze scène bekijkt

dan weet je dat je ..."sowieso"...op een smart aleck lijkt.

THINK.

J.G.

Ben ik een "smart aleck"/wijsneus omdat ik vind dat die film naast sterke scènes en fascinatie weinig diepte biedt?

Als jij vindt dat één scène over hoe je attitude/houding je levensloop kan bepalen meteen een film diepte geeft, is dat je volste recht. Maar voor mij ligt dat anders. Zelfs in de meest goedkope romcom vind je zo'n scènes met dergelijke boodschappen.

De allerbeste films fascineren met niet enkel. Het zijn films waarvan ik kan zeggen dat ze m'n denken hebben beïnvloed... Ze doen werkelijk iets met me, en dat keer op keer. Deze film is vooral "raar", bevreemdend, en dat is goed hoor! Niets mis mee.

Ik beweer dan ook nergens dat Mulholland Drive slecht zou zijn he. 4* is niet weinig.

Recommendation...

Je gaat jouw eigen stellige "sowieso" wijselijk uit de weg. De film gaat op suggestieve wijze over zichzelf: het suggestieve. Dat vind je niet in romcoms laat staan in goedkope. Je maakt de film platter dan het is. Omdat de film raar overkomt wil nog niet zeggen dat het niet consequent doordacht is.

David Lynch raakt bij mij gevoel en verstand tegelijk...met ironie stekend als doornkroon.

NarcissusBladsp. schreef:

Je maakt de film platter dan het is.

Nee, ú interpreteert mijn berichten zo.

'sowieso'

avatar van popcorn en cola

popcorn en cola

Deze film sleept zich gedurende twee en half uur voort van de ene vraagteken naar het andere. Het werd al snel de ene irritatie naar de andere. Omdat de film zo hoog gewaardeerd wordt heb ik hem helemaal afgekeken in afwachting van de grote climax, maar die bleef grotendeels uit.

avatar van Richardus

Richardus

Ik was zo de kluts kwijt van deze film...ben nog aldoor huiverig om 'm weer te gaan kijken maar eigenlijk verheug ik me er ook wel op. Met Inland Empire het beste van Lynch m.i.

Loepsaal

Sfeervolle draak van Lynch, moest een serie worden maar de maatschappij wou er niet aan.
Vandaar het fragment van een dwerg (op plateauzolen) die de voorstelling afblaast?

avatar van Colombo

Colombo

Holy, zojuist voor het eerst gezien.

Film is prima te volgen. Alleen de laatste half uur raakte ik de kluts kwijt. Ik wist dat 'het' moment zou komen maar het liet dus lang op zich wachten. Laatste half uur was volgens mij ook het beste stuk alleen jammer genoeg begaf mijn brein het hehe..

Ik wacht nog even af met stemmen.

Colombo schreef:

avatar van conversyl

conversyl

Kan iemand mij aub uitleggen hoe de film nu in mekaar zit(mag ook via privé bericht).

Heb van deze film werkelijk geen knikker begrepen!

avatar van Krie

Krie

conversyl schreef:

Heb van deze film werkelijk geen knikker begrepen!

Ik ben het helemaal met je eens. Ik kijk best vaak films en kan ze heel goed volgen, maar van deze snapte ik echt helemaal niks.

Had daarom zo eigenlijk 1 ster gegeven, maar ik denk dat het aan mij ligt, gezien de hoge notering.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Nee, dat ligt niet aan jou, maar je zou eens wat meer moeten uitzoeken daarover. Het is geen hapklaar entertainment. Dit is vooral een film om zelf over na te denken, om over te filosoferen, zonder dat je tot het antwoord komt. Voor eenieder kan dit anders zijn. Zoek, lees en zie dat er vele theorieën te vinden zijn. Jammer dat je dan ondanks dat niet van de film kon genieten.

avatar van unreallerke

unreallerke

Inderdaad mjk87. Ik heb nooit begrepen waarom een film die je niet (meteen) begrijpt automatisch moet gekoppeld worden aan een (veel te) lage waardering. Het feit dat hij niet hapklaar is, en je er een paar nachtjes moet over slapen heeft er voor mij net toe bijgedragen de film de volle mep te geven. Verder is zowat alles al gezegd over deze parel: schitterende sfeer, het acteren van de 2 meiden is geweldig en de film zit gewoon subliem in elkaar. ( je kan er uren over filosoferen en discussiëren) Een aantal scènes bezorgden me letterlijk kippenvel (vooral de silencio-scene) Niet Lynch beste, maar desalniettemin een top 3 notering. Wat is hij toch een te gekke weirdo, die David Lynch!

Leland Palmer

Vrijdagnacht weer eens gezien, voor de 6e keer ofzo. David Lynch is de enige regisseur de me écht de stuipen op het lijf weet te jagen, dat doet-ie met deze 'Mulholland Drive' ook steeds weer. De film is bij vlagen doodeng (net zoals Lost Highway, Blue Velvet, Inland Empire, ect. trouwens) en bij de scéne dat die vieze / duistere gast om het hoekje komt kijken achter Winkie's schrik ik me elke keer weer kapot.

Voor mij nog steeds één van de allerbeste films ooit gemaakt. Perfecte cinematografie, en op audiovisueel vlak ongeëvenaard; werkelijk ongelofelijk hoe Lynch me altijd weer mee weet te sleuren in zijn mysterieuze wereld. Tranen, kippenvel, bibbers. Verder is de film de beste vrouwelijke acteerprestatie (Naomi Watts) én één van de beste scores (Angelo Badalmenti) rijk. Machtige film.

GuyB schreef:

Is dit zo'n film die je alleen moet zien?

Kronos schreef:

Nee, bij voorkeur in een volle bioscoopzaal. Als de film dan ten einde is en je met een brede grijns op je gezicht zit na te genieten van 2 uur en een half subliem cinema, dan valt er ook nog een mooi schouwspel te zien als de lichten weer aan gaan; een zaal vol mensen die elkaar verward en vragend aankijken.

Dit is echt het laatste wat ik zou adviseren bij deze film.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Vergeet de humor niet...? Zoals sommige confrontaties van Kesher (Theroux) en het something bit me! stukje! Maar verder zeker eens met dat Winkie's moment.

Leland Palmer

Klopt helemaal, bij vlagen hilarische film; zit volgepropt met heerlijke (absurde) humor. Dit had ik ook met andere Lynch-films, zo lag ik bij Blue Velvet ook regelmatig dubbel. Machtig, hoe Lynch zóveel in z'n films propt; hilariteit, angst, emotie, spanning en ga maar door.

avatar van The One Ring

The One Ring

Afgelopen weekend voor het eerst sinds een jaar of vijf weer eens gezien. Blijft voor mij één van de meest angstaanjagende films die er bestaat, ook al kon ik me bijna iedere scène nog goed herinneren. De film staat logisch te boek als een mindfuck, maar misschien nog interessanter is dat het een emotiefuck van jewelste is. Lynch is erg goed hier om tijdens een scène telkens te toon te laten veranderen, waarbij het aan het begin vaak nog vermakelijk of zelfs grappig is, maar langzaam een ongemakkelijk gevoel naar voren komt. Het was me overigens nooit echt opgevallen hoe grappig de film was, misschien door het gevoel van angst dat overheerst. Ook het idee dat je in feite naar een tragedie zit te kijken wordt iedere keer sterker. Moeilijk uit te leggen, maar ik vind het dramatisch zeer aangrijpend.

Mulholland Dr. behoort nu tot het gekke clubje van films in mijn top 10, die niet in mijn top 10 staan, omdat er maar 10 films in passen.

Loepsaal

de zwerfster is de sleutel

The One Ring schreef:

Het was me overigens nooit echt opgevallen hoe grappig de film was...

Vooral de scéne van Betty's auditie is hilarisch. Die regisseur met z'n smoel!

Loepsaal

MD een komedie, zo had ik het nog niet bekeken.

De lesbo fantasietjes van Lynch zijn inderdaad lachwekkend.

avatar van Luppie00

Luppie00

Prima film. Dit wordt wel even puzzelen de aankomende dagen/weken/jaren. Hoe ik er nu over denk:

De film bestaat voor het eerste deel uit droom van Diane, hoe zij graag zou hebben hoe haar leven verliep. Tweede deel, na dat gestuntel met die doos komt de werkelijkheid. Je ziet hoe Diane zichzelf doodschiet, via flashbacks hoe haar leven daadwerkelijk verliep en waarom zij zichzelf dus doodschoot. De relatie met Camila liep niet zoals zij het wilde dus heeft ze haar laten omleggen. Uit schuldgevoel (vandaar haar ouders die haar zo raar achterna zaten op weg naar haar kamer?) heeft ze zichzelf doodgeschoten.

Zo heb ik natuurlijk nog niet alles verklaard, misschien moet je dat ook wel niet willen, maar dit is hoe ik er nu in grote lijnen over denk.

Binnenkort nog maar eens bekijken.