Genre: Mystery / Thriller
Bekijk via Prime Video
Bekijk via MUBI
Te zien in 2 bioscopen
Plot Mulholland Dr.
"An actress longing to be a star. A woman searching for herself. Both worlds will collide… on Mulholland Drive."
Een mysterieuze vrouw ontsnapt aan een verkeersongeluk met een tas vol geld, maar zonder haar geheugen. Ondertussen is Betty Elms in L.A. verschenen, in de hoop een filmcarrière te kunnen beginnen. Wanneer Betty de naamloze vrouw in haar appartement vindt, besluit ze haar te helpen. De twee vrouwen gaan op een bizarre zoektocht naar de waarheid.
Betty Elms / Diane Selwyn
Luigi Castigliane
Dan
Detective Domgaard
chevy93
Je kunt een film zo moeilijk maken als je zelf wilt. Als hij genoegen neemt met het in grote lijnen begrijpen van een film, wat is daar mis mee? Persoonlijk vind ik het ook genoeg en ik kijk een film niet vanwege de kleine details, maar vanwege het grote plaatje. De kleine details vergeet je toch snel.
Overigens kunnen kleine details even goed zijn in films die qua verhaal kant-en-klaar zijn. Dat is niet specifiek iets van diepere films.
Naomi Watts
Ik verwacht 'm de komende dagen thuis. Erg veel zin mijn favoriete film nu eindelijk op het format te zien waar ie thuishoort. Gaat echt een enorme impuls geven aan de MD ervaring.
Fortune
Die scene dat die oudjes veranderen in ratten heeft iemand daar een verklaring voor daar had ik wel mijn grootste vraagteken bij.
Kronos
Gisteren heb ik deze film nog eens bekeken (voor de vierde of vijfde keer) en ik blijf erbij dat veel verklarende theoriën véél te ver gezocht zijn. Net als in Lost Highway vervaagt de grens tussen droom en realiteit. De vraag hoe-het-precies-in-mekaar-zit blijft eveneens open.
vdc
Voor zover ik me herinner zag ik die oudjes niet veranderen in ratten, ze werden gewoon kleiner. Diane sluit haar af van de buitenwereld, maar die oudjes worden zo klein dat ze toch in haar kamer kunnen binnendringen. Symboliseert het feit dat Diane onmogelijk in haar eigen droomwereldje kan blijven : de kwellingen dringen haar geest binnen. Waarom die oudjes : volgens mij omdat ze die groep mensen vertegenwoordigen die het langst de schijn hoog houden dat haar carrière zal slagen, terwijl ze in werkelijkheid vol sarcasme steken (herinner die scène in de limo). Dit dringt nu tot Diane door, en lijkt me de echte aanleiding van haar zelfmoord.
Fortune
Ok hoe ik er bij kwam dat het ratten worden weet ik ook niet. Keer herzien te lang geleden maar bedankt voor de info is wel iets helderder geworden.
Naomi Watts
Gister de Blu-Ray gezien van deze film die zo ver van de rest staat, nooit heeft een film mij zo weten te beroeren, en nu dan eindelijk op BR. Nu dan eindelijk op Blu-Ray en wat een meerwaarde. Erg scherpe high definition, mooie kleuren en contrast, stabiele grainy look. Zo is Mulholland Drive bedoeld. Kwaliteitsverschil vergeleken met de dvd transfer is echt schrijnend, dat ik het bij mijn voorgaande veertig kijkbeurten heb moeten doen met de DVD. Qua sfeer krijgt MD ook een impuls met deze 1080p resolution.
Uitstekende BR transfer, fijne uitgave ook. MD komt zo goed tot zijn recht hier op BR, zal 'm volgende week nog wel een keer opzetten.
Ik hoorde wel klachten over het hoesje. Het zwart zou makkelijk loslaten.
Ik krijg de blu-ray binnenkort binnen.
Naomi Watts
Artwork van de hoes is mooi maar laat inderdaad snel los (bij mij zat ie ook al wat los), maar gelukkig is de content zo'n meerwaarde dat dit een instant buy is voor elke liefhebber van deze film.
Audio is trouwens ook enorm scherp, vooral door het gespeel van Lynch met noize komt zo veel beter uit de verf. Maakt het allemaal nog onheilspellender.
SaNDuTjE
Bedankt voor de tip!
witboek
Heb geprobeerd,maar na 30 minuten heb ik hem uitgedaan. Veel te traag.
FunkyMonk
Goeie film hoor.
sublieme sfeerschepping, en het camerawerk vond ik echt zalig omnaar te kijken. Sommige scenes vond ik wel te traag (bv de scene waar ze auditie ging lopen, of de scene in club silencio), maar daarom niet overbodig.
Kronos
De traagheid van die eerste scene is volgens mij nodig om de kijker grondig onder te dompelen in een ongemakkelijk gevoel, voor de tweede is ze van belang om het effect te bekomen dat je na de aankondiging dat alles wat je ziet illusie is, je dit weer vergeten bent als die zangeres neervalt maar de stem gewoon blijft doorzingen. Op enkele minuten tijd is de illusie alweer zo sterk geworden dat we er tijdens de eerste kijkbeurt intrappen.
FunkyMonk
Iksnap de achterliggende bedoeling wel; maar mijn punt is dat ik het soms storend vind, dat Lynch soms iets te veel zijn scenes gaat rekken of scenes gaat toevoegen, die niet noodzakelijkerwijze een meerwaarde voor de film zouden kunnen betekenen. Alsof hij overal toch maar zijn illusies/symboliek/ideeën wil inproppen.
Natuurlijk gaat het hier wel om Lynch; hij maakt immers zulke films, maar trage scenes zoals deze heb ik liever in het begin van een film voorgeschoteld, dan op het einde. (cfr de silencio scene)
- 2005 stemmen
Ben het ook voor een groot gedeelte met je een, maar ik denk wel dat de film hoger had kunnen staan in de toplijst als het allemaal iets duidelijker geworden was.
Naomi Watts had trouwens wel een Oscar mogen krijgen voor haar rol. Ik vind haar echt geweldig spelen.
planet_of_death
Ik hou van vage films dus ik hou van dit. Na het zien van Rabbits wist ik het zeker: Lynch spreekt mij aan. Ik begin echter eerst met Eraserhead.
Testa-Rossa
Nou op aanraden van wat kameraden deze film bekeken, maar ik kan het allemaal niet goed plaatsen, en vond het wat tegenvallen. Hoewel ik opzich wel hou van films waarbij personages wisselen of de grens tussen werkelijkheid en dromen vaag is (bv. Identity/Donnie Darko/Vanilla Sky/Fight Club/etc.).
Ik geef geen beoordeling omdat ik al tamelijk moe was en beter een eenvoudige actie/komedie had kunnen kijken. Misschien dat ik hem ooit ga herzien, maar ik ben bang van niet.
Threeohthree
Zou deze film wel degelijk een tweede kans geven al is het alleen maar voor de borsten van Naomi , maar zeker na de tweede kijkbeurt zul je het gaan waarderen.
Karl van H.
Bij een tweede kijkbeurt zijn de borsten van Naomi inderdaad beter te plaatsen.
Testa-Rossa
De borsten van Naomi hebben me van een negatieve beoordeling weerhouden
- 2005 stemmen
Zoveel verschillende interpretaties over deze film op internet. Zag op wikipedia wel een interpretatie waar ik zelf ook een beetje aan dacht.
- 2005 stemmen
En dan is deze film van Lynch nog vrij toegankelijk
Vind je
? Ik vind The Elephant Man en Lost Highway toegankelijker.. mja.. verschilt natuurlijk per persoon. Zie trouwens aan je top 10 dat je daar ook wel wat mee hebt
Karl van H.
Lost Highway toegankelijker dan Mulholland Drive? Moet je me effe uitleggen hoor, want ik vond de laatste toch echt een stuk makkelijker te behappen, te meer omdat de scheiding droom-realiteit in deze film een stuk duidelijker naar voren komt.
Threeohthree
Vind je
Verschilt per persoon natuurlijk, maar persoonlijk vind ik LH wel wat dieper op zn Lynch dan, maar ik kan ze oneindig vaak kijken zonder verveeld te raken.
Netflix voegt ook de iconische mysteryfilm 'Mulholland Dr.' van David Lynch toe

De tien speelfilms van de overleden regisseur David Lynch

De tien speelfilms van de jarige David Lynch (78)

Amazon Prime Video verwijdert deze ijzersterke titels zeer binnenkort uit het aanbod

One Flew over the Cuckoo's Nest

Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain
Komedie / Romantiek, 2001

Roger Waters the Wall
Documentaire / Muziek, 2014
schizofreniedetectiveidentiteitgeheugenverliesloss of sense of realitysuppressed pasthuurmoordenaartraumakeynachtmerriebisexualityhallucinatieonwerkelijkjob interviewcasting surrealismehollywoodlos angeles, californiëauto ongelukauditiondoppelgängercriterionneo-noircomplexinspirationalcommandingpowerful