menu

The Perfect Storm (2000)

mijn stem
3,00 (1960)
1960 stemmen

Verenigde Staten / Duitsland
Actie / Drama
130 minuten

geregisseerd door Wolfgang Petersen
met George Clooney, Mark Wahlberg en John C. Reilly

Een groep vissers besluit wegens een tegenvallende vangst nog één keer uit te varen, laat in het seizoen. Ze vangen veel, maar komen op de terugweg in een hevige storm terecht. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=sK5ejT_V9to

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
4,0
Mega, hoe je van een simpel thema toch een visuele en emotionele thriller kan maken.

avatar van Geno
3,0
Bij de beoordeling van deze film sta ik toch op twee benen te hinken. Als ik het moet beoordelen op de beelden van de storm op zee, dan is dat formidabel neergezet en goed gesneden met beelden van de bemanning in de boot. Gewoon vakwerk.

Maar of ik me nu hierdoor helemaal heb laten meeslepen... ; nee, eerlijk gezegd niet. Moet dat hier dan perse, nee, want het was werkelijk prachtig om te zien, maar het mooiste was toch als deze film het raffinement mee had om mij als kijker ook nog te pakken. Ik kreeg geen enkele compassie met de bemanningsleden, laat staan een vereenzelviging met een karakter, ook niet toen ze allen verzopen. Ik vond het allemaal prima. Terwijl de film toch met die wel erg lange aanloop van 30 min. en de kerkherdenkingsdienst aan het eind toch die persoonlijk touch had moeten meegeven. Het gleed van me af als water van een eend.

Waarover ik niemand iets heb horen zeggen, is dat verschrikkelijke muzikale behang op de achtergrond; het verstoorde juist de momenten waarop je je wilde verliezen in de momenten... want hoppaaa, daar kwam weer aanzwellende semi-epische gedweil van dat orkest. BLuh. Waarom laten/durven de filmmakers in 'invulling' niet aan de kijker zelf over te laten? Waarom is die verlatenheid van het gierende stormgeluid waarin je probeert te overleven niet indringend genoeg?

Nou ja dat waren maar een paar kanttekeningen. Wel gewoon lekker kijken!

Een dikverdiende 3 *

avatar van gauke
2,0
Deze clichématige rampenfilm over gewone mensen in buitengewone omstandigheden, die uiteindelijk voor mij meer een storm in een glas water was. George Clooney en Mark Wahlberg deden hun uiterste best, maar de personages waren zwak gekarakteriseerd en misten diepgang, bovendien werden ze volledig overschaduwd door de effecten. De dialogen waren deels lachwekkend. Het verhaal, gebaseerd op een ware gebeurtenis, was gericht op sentiment en niet meeslepend genoeg. Het meest dramatische stormdeel werd met een computer gefabriceerd.

avatar van Richard_Voorhees
2,5
Na een herziening is mijn mening over deze film toch iets veranderd. In mijn herinnering vond ik dit een prachtfilm, maar nu, na herziening, ben ik pas gaan zien wat een flaters er eigenlijk begaan zijn. Neem nou eerst de karakters. Het zijn veelal behoorlijk stereotype "tough sailor guys" die zelfs op den duur nog aan wat zeemansbijgeloof gaan doen (want ja, dat doen zeelui nou eenmaal...).
Verder willen de makers er wel héél erg een melodramatisch verhaal van maken. Zo staan de strijkers bij tijd en wijlen wel heel erg op de voorgrond en komen er wel heel erg veel geschrokken gezichten voorbij van mensen die erachter komen dat er een storm op komst is.
Ook het kleine subplotje met de drie zeilers lijkt bedoeld te zijn om het nog dramatischer te maken, maar komt wat overbodig en onnatuurlijk over.
Misschien had ik hem maar beter niet weer kunnen kijken, want de herinnering aan deze film was een stuk beter.

avatar van dvdcrusher
4,5
schitterende film, is zowel een spannende thriller als een meeslepend drama over het harde eenzame vissersleven. Schitterende rol van de hele cast en ook van Clooney, niet direct mijn favoriete acteur in een van zijn betere rollen. Mooie beelden van de woeste zee ook, Deze film verdient minstens 3 sterren en is ondergewaardeerd. Van mij krijgt ie een dikverdiende 4 sterren, Ik zal hem altijd graag opnieuw terugzien

3,0
best te pruimen voor een keertje.Kwam wel traag op gang.En de film duurde me daardoor ook wat te lang.leuk ook zo eens geen happy end.

avatar van Onweersvlieg
3,5
Svenniboyke schreef:
best te pruimen voor een keertje.Kwam wel traag op gang.En de film duurde me daardoor ook wat te lang.leuk ook zo.


bedankt voor de grote spoiler!!

(verwijderd)
Standaard rampenfilmpje. Oe aa daar komt een grote golf aan alle hens aan dek! Clooney zorgt voor twee sterren, dat dan weer wel.

2,5
Geen slechte film, maar hij begint een beetje traag. Clooney speelt niet slecht. De film bevat wel érg veel drama.

vizie
Grappig dat deze film nummer 1 van de moviemeterlijst heeft. Favoriete film van de moviemeter-bedenker? Maar hij is inderdaad spannend. Goed gedaan.

avatar van Chainsaw
3,0
Prima film, niet meer dan dat. The Perfect Storm heeft een aardige cast rondlopen en de zes mannen op de boot zorgen voor een paar prima scènes, terwijl die grote storm nadert. De film was echter een stuk sterker geweest als het allemaal net iets subtieler en minder clichématig was aangepakt. Het werk van James Horner, waar de film mee zit dichtgesmeerd, is bijvoorbeeld weer eens mierzoet en ook de karakterontwikkelingen komen rechtstreeks van een checklist.

Christopher McDonald speelt de verwaarloosbare rol van weerman en Michael Ironside en Bob Gunton spelen weer eens onsympathieke bijpersonages. Het hele gedoe rondom Gunton slokt sowieso aardig wat speelduur op, maar voegt bar weinig toe. Op de boot van onze helden zien we ondertussen steevast gekibbel tussen Reilly en Fichtner en iedereen ziet wel aankomen wat daar gaat gebeuren. Iets wat ik door de typische Hollywood-feeling niet zag aankomen (ook omdat ik het oorspronkelijke verhaal niet ken) was dat alle bemanningsleden sterven. Dat was vrij verrassend en op zich ook prima uitgevoerd, tót het tenenkrommende moment dat Wahlberg in het water met zijn liefje gaat praten, die dan ook nog eens in beeld verschijnt via een lullig effectje.

3 sterren.

avatar van Alathir
3,5
Goede vermakelijke film. Ideaal no brainer filmpje. De film duurt misschien wel ietsjes te lang door teveel van hetzelfde. Het einde is dan weer vrij onverwacht en het raakte me zelfs nog ook, vooral door Mark Wahlberg en Diane Lane hun relatie dan alsook de speech van Linda (Mary Elizabeth Mastrantonio) die me wel wist aan te grijpen. Ik zeg niet dat Wahlberg hier het best geacteerd heeft maar ik heb al mindere en betere acteerprestaties van hem gezien. Ook Clooney, Diane Lane, Fichtner en Reilly doen het absoluut naar behoren. De film is een beetje een mengeling van films als de recente The Finest Hours, The Guardian en in de vroege middenfase kent die zelfs een raakvlak met Jaws. De soundtrack was soms maar zo-zo.

avatar van Tiany
1,5
Lang super saai begin en dan de storm,,,,zo,,,, studio. De jongere broer van mijn moeder was matroos, hij is verdronken tijdens een storm aan de Ierse kust, hij sloeg over boord en is helaas nooit meer teruggevonden. In deze film slaan ze om de haverklap overboord en doen zelfs een groepsbabbeltje in het wilde water, ze trotseren de monsterlijke storm alsof het niets is, met vrolijk overwinners gejuich tussendoor. Maar het is helaas naar waar gebeurd, de heldendaden konden niet blijven duren.

avatar van f2sputnik
3,5
Goede actie drama film.
Heerlijk weg gekeken.
Goede special effect.
Gewoon leuk om eens te bekijken.

avatar van IH88
3,0
“What in Jupiter's Balls?”

Aardige film. De speelduur is problematisch en de opbouw naar de grote storm duurt erg lang, maar The Perfect Storm heeft gelukkig genoeg sterke punten. De special effects zien er goed uit en de chemie tussen de mannen op de boot is sterk. Clooney, Wahlberg, Reilly, Fichtner en Hawkes, het samenspel tussen deze acteurs redt de film. De rol van Mastrantonio had wel wat groter gemogen. Het einde is sentimenteel, maar de grote storm is indrukwekkend in beeld gebracht en het lot van de mannen maakt indruk.

avatar van HK Senator
1,0
Waardeloze film. Hoezo waargebeurt? Niemamd overleeft, dus niemand heeft kunnen vertellen hoe het gegaan is. Wat een onzin.

avatar van Shadowed
3,0
Prima Petersen.

Vooral de naam trok eigenlijk mijn aandacht wel. Stormen en de oceaan, leuke combi toch wel. Ik hoopte toch wel voor wat spektakel, en die kregen we deels ook wel. Wolfgang Petersen kan best wel films maken, alleen wat meer verdieping had mooi geweest.

Wahlberg en Clooney doen het prima. Het eerste deel van de film is wat saai en met een speelduur van 130 minuten duurt de film ook wel vrij lang. Het tweede deel van de film is ongetwijfeld wat beter, omdat de drama van het eerste deel niet echt werkt.

Onvoldoende emotioneel gespeeld ook, maar wel mooie effecten voor die golven. Prima vermaak om te volgen. Prima acteerwerk, maar de film duurt zeker te lang. Ik bleef dan wel vrij geboeid kijken, dus dat was een pluspunt.

avatar van MarcellaLibra
5,0
Ik vind het nog steeds een geweldige film die al jaren hoog in mijn top tien staat. Hele goede sfeeropbouw, kijkt prima weg en goed realistisch verhaal. Alleen de animatie van de supergolf ziet er beroerd uit . Los daarvan een meesterwerk, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

avatar van Lovelyboy
3,0
Een film die vijftien jaar terug grote indruk maakte maar heden ten dag slechts de wenkbrauwen laat fronsen en eigenlijk niet zo best meer is.

De film zet in het begin veel te dik aan met een over the top verheerlijking van de working class hero. Van de stinkende bebaarde mannen die door springen vrouwen worden toegejuicht tot het domme gezuip in de kroeg. Het is mij allemaal wat te stoer, te typerend en vooral te vlak qua diepgang met dialogen die soms uit Sesamstraat lijken te komen. Tevens hebben alle karakters hun soapy/melodrama momentje met ruzie of teleurstelling en een goedmakertje of gewoon iets positiefs er tegen over...tja...
Dan is er de muziek die op zich in de kern een mooie melancholische melodie heeft maar verder qua toevoeging aan de film als kut op dirk slaat. Te dramatisch, daar ook weer een poging stoer te zijn met een gitaar in het orkest nog wel, en verder vooral gebruikt aanzwellend en bombastisch als effectbejag.
De kolder om met zo'n plaat te gaan slepen op dat schip in een vliegende storm, doet ook niet goed. Niet alleen onzin maar schier onmogelijk als je het mij vraagt. Het door lassen van het anker die havoc veroorzaakt had vast ook niet zo moeilijk gehoeven als gebeurt.

Daarentegen barst de film van de mooie plaatsje en opnames van natuur schoon, de storm ziet er zelfs 19 jaar na productie nog best overtuigend uit, de kustwacht in actie is ook prima, persoonlijk vind ik de bijna verdrinking van Murphy erg goed en de redding door Sully, Wahlberg en Clooney doen hun best, Shatner en Hawkes van die typerende bijrol acteurs met cult-status ook vermakelijk en vermaakt de film in die zin best nog. Maar de topper die het was en waar ik hem voor hield een jaar of 15 terug is het in geen enkele zin meer. Aardig zo nu en dan maar daar is het meeste ook mee gezegd.

avatar van Angel9999
4,5
Ik kan nog steeds erg genieten van deze film. Leuke cast ook.

avatar van Elchapo
4,0
Gisteravond nog eens gezien ik schat voor de 8e keer in totaal die 4 stars blijven gewoon staan.Het is en blijft een prachtfilm.

Gast
geplaatst: vandaag om 10:06 uur

geplaatst: vandaag om 10:06 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.