• 9.380.192 stemmen

Twin Peaks - Seizoen 3 (2017)

Show titel: Twin Peaks

Afleveringen: 18

Speelduur: 14 uur en 06 minuten

Ontwikkeld door: Mark Frost en David Lynch

Met: Kyle MacLachlan, Michael Horse en Miguel Ferrer

Datum van release: zondag 21 mei 2017

Eerst uitgezonden op: Showtime (Verenigde Staten)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Twin Peaks

Twin Peaks is de naam van een rustig dorpje vlakbij de Canadese grens in de Amerikaanse staat Washington. Nadat de populaire zeventienjarige scholiere Laura Palmer vermoord wordt aangetroffen, wordt FBI-agent Dale Cooper op pad gestuurd om de zaak te onderzoeken.

Afleveringen Seizoen 3 (2017)

1. 1. The Return - Part 1

21 mei 2017 (47 minuten)

Een man observeert een mysterieuze glazen doos. De politie van Zuid-Dakota ontdekken een brute misdaad en Hawk ontvangt een cryptische boodschap over Special Agent Dale Cooper.

2. 2. The Return - Part 2

21 mei 2017 (47 minuten)

Hawk zoekt iets in de bossen terwijl Cooper er achter komt dat zijn geloof in de 'Black Lodge' toch niet helemaal waterdicht is.

3. 3. The Return - Part 3

28 mei 2017 (47 minuten)

Cooper schakelt hulp in. Ondertussen onderzoeken agenten Gordon Cole, Albert Rosenfield en Tammy Preston de 'glazen doos'-moorden.

4. 4. The Return - Part 4

28 mei 2017 (47 minuten)

Coop veronderstelt de dood van Dougie Jones. Gordon, Agent Rosenfield en Preston onderzoeken de mysteries achter Coops dubbelganger.

5. 5. The Return - Part 5

4 juni 2017 (47 minuten)

Coop zit nog steeds gevangen als Dougie, terwijl zijn dubbelganger in de gevangenis een plan beraamt. Ondertussen duikt er nieuwe informatie over Major Gerland Briggs op.

6. 6. The Return - Part 6

11 juni 2017 (47 minuten)

Gordon Cole draagt Albert op om af te spreken met een oude contactpersoon. Hawk doet een ontdekking omtrent het 'missende puzzelstukje', dat hem Coop zal helpen vinden. Janey-E rekent af met de gokschulden van Dougie, terwijl Coop met informatie over zijn verleden worstelt.

7. 7. The Return - Part 7

18 juni 2017 (47 minuten)

Cooper en Janey-E staat een gewelddadige verrassing te wachten in het kantoor van Lucky 7. Ondertussen proberen Gordon en Albert om Diane het mysterie omtrent de mysterieuze man in de gevangenis te laten ontrafelen.

8. 8. The Return - Part 8

25 juni 2017 (47 minuten)

Coops dubbelganger kijkt de dood in de ogen. In 1945 vindt er een bombardement plaats en het kwaad van de moderne man wordt belichaamt.

9. 9. The Return - Part 9

9 juli 2017 (47 minuten)

Colonel Davis regelt een belletje met het Pentagon om zijn belofte om de FBI bij de zaak Major Biggs te betrekken. Gordon Cole en zijn team vliegen over Dakota en nemen een omweg naar Buckhorn om Lieutenant Knox te bezoeken. Diana is onrustig omdat haar mobiele technologie niet werkt.

10. 10. The Return - Part 10

16 juli 2017 (47 minuten)

Richard Horne roept buiten zijn woning naar Miriam, de vrouw uit de diner, die hem per ongeluk een kind zag aanrijden. Miriam vertelt Richard dat ze de politie al gebeld heeft. Dit kan haar echter wel eens fataal zijn geworden.

11. 11. The Return - Part 11

23 juli 2017 (47 minuten)

Cole heeft een visioen over kosmische gruwelbeelden. Becky is woedend op haar losbandige man, omdat hij vreemd is gegaan met het zusje van Donna Hayward, Gersten. Deputy Bobby Briggs bevindt zich in het oog van de storm.

12. 12. The Return - Part 12

30 juli 2017 (47 minuten)

Audrey Horne keert terug. Tegenwoordig is ze, als volwassene, enorm kil en haatdragend. Wat ze nog niet lijkt te weten, is wat er met Richard in Twin Peaks gebeurd is.

13. 13. The Return - Part 13

6 augustus 2017 (47 minuten)

De Mitchum broers en hun assistenten nemen Cooper mee naar Bushnell Mullins' kantoor. Anthony Sinclair verstopt zich voor de broers en belt angstig Duncan Todd op, die hem één dag geeft om 'Jones' te vermoorden.

14. 14. The Return - Part 14

13 augustus 2017 (47 minuten)

FBI Hoofd Gordon Cole herinnert zich de laatste keer dat hij zijn oude partner, Agent Philip Jeffries, zag. Dit is inmiddels al weer 25 jaar geleden. Sarah Palmer drinkt wat in een lokale kroeg, maar dit loopt niet zoals gedacht. Deputy Andy Brennan reist naar een andere wereld.

15. 15. The Return - Part 15

20 augustus 2017 (47 minuten)

Nadine Hurley loopt trots over straat met haar gouden schep. Ze komt aan bij Big Ed's Gas Farm en vertelt Ed dat ze veranderd is. Nadine realiseert zich dat de enige reden waarom ze bij hem is gebleven te maken had met een schuldgevoel. Ze besluit hem te bevrijden en goedkeuring te geven om achter Norma aan te gaan. Ed blijft gechoqueerd achter in de Gas Farm.

16. 16. The Return - Part 16

27 augustus 2017 (47 minuten)

Coopers dubbelganger en Richard rijden in de richting van de coördinaten, die bij de dubbelganger vandaan komen. Hutch en Chantal zijn aan het wachten bij het huis van Jones.

17. 17. The Return - Part 17

3 september 2017 (47 minuten)

In Buckhorn brengen Gordon, Albert en Tammy een toost uit op het bureau. Gordon onthult een geheim, waar hij al 25 jaar mee loopt. Agent Headley belt Gordon om te vertellen dat ze Dougie Jones op het spoor zijn.

18. 18. The Return - Part 18

3 september 2017 (47 minuten)

Coopers dubbelganger zit in de Black Lodge, omsingeld door vlammen. MIKE creëert een nieuwe Dougie Jones, die bij het huis van Jones verschijnt. Cooper leidt Laura het bos in, waar ze verdwijnt. Cooper hoort haar nog schreeuwen.

T.O.

Je kunt toch al bijna stellen dat men een heel ander type serie heeft gemaakt dan die van de eerste twee seizoenen, ondanks de vertrouwde personages en thematiek. Doordat de soapelementen vrijwel afwezig zijn, is het geheel nog weirder en ook een stuk killer. Toch valt er behoorlijk wat te genieten, sommige scènes zijn op zichzelf kleine kunststukjes.

thomzi50 schreef:

het heeft het in zich om geheel uit de bocht te vliegen, maar dat kan dan ook wel op spectaculaire wijze gebeuren.

Eens. Hopelijk maakt dit seizoen de serie ook geen parodie op zichzelf. Dat gevoel kreeg ik een beetje bij een aantal campy stukjes (de boom in de Black Lodge, het gezicht van Major Briggs in de ruimte, de Red Room als jackpotaanwijzer)

• 1991 berichten

En dat had ik me dus stom genoeg helemaal niet gerealiseerd, dat de Red Room diende als jackpotaanwijzer .

Maiky_mm

Zoals anderen vóór mij al aangaven is dit inderdaad heel anders qua sfeer in vergelijking met de voorgaande twee seizoenen. Het dorpje Twin Peaks is vrijwel volledig naar de achtergrond geschoven, en het speelt zich allemaal op een wat grotere schaal af. De warmte en geborgenheid die de dennenbomen en sparren uitstraalden zijn verdwenen, en in plaats daarvan is het wat killer geworden met al die stadse architectuur. Het zal wel met de huidige tijdsgeest te maken hebben, al dan niet in combinatie met die verdomde nostalgie.

Ik heb tot en met aflevering 5 gezien, en het draagt allemaal tóch de stempel van David Lynch. En dat houdt het wat mij betreft meer dan interessant. Fijn ook dat Lynch vrij spel kreeg van de productiemaatschappij, want hij gaat af en toe behoorlijk los. Ik vond de sfeer van de tv-serie Fargo enorm gezocht, alsof ze dat aparte gevoel van de film per sé maar dan ook héél graag wilde reconstrueren. In dit derde seizoen van Twin Peaks lijkt die surrealistische inslag heel natuurlijk, alsof het altijd zo is. Als iemand anders net zulke aparte beelden tevoorschijn zou toveren, zou het het allemaal nét niet zijn - Lynch heeft een bepaalde slag die ongrijpbaar is en moeilijk te kopiëren valt. Je ziet een close up van iets waarvan je in hemelsnaam niet weet wat het zou kunnen zijn. Pas als de camera volledig is uitgezoomd weet je het zeker: je weet nog stééds niet waar je naar zit te kijken. Ik vind dat heel knap. Of interessant op zijn minst. Die ongrijpbaarheid komt ook naar voren met Lynch' humor. Dat moment met de deputy bijvoorbeeld. Ik vond dat echt niet grappig. Maar mijn gevoel zegt me dat Lynch dit wel grappig bedoelde, op een campy manier. Maar van Lynch hoef je niet te lachen. Een reactie als 'Hehe, I see what you did there' volstaat. Of zoiets. Weet ik veel.

Ben zelf niet bekend met de diepere lagen van de serie en hoe e.e.a. precies in de steel zit. Ik hoef dat ook allemaal niet te weten. Het plot kan me ook grotendeels gestolen worden. Het is vooral een kapstok om scènes aan op te hangen die weliswaar een geheel vormen, maar waar je je vinger tóch niet op kunt leggen. Alsof het er allemaal 'net naast' is. Dat is trouwens ook het geval bij een willekeurige Transformers- of Marvel-film. Maar daar erger ik me aan. Bij Twin Peaks vind ik het juist heerlijk.

avatar van ZAP!

ZAP!

T.O. schreef:

...Doordat de soapelementen vrijwel afwezig zijn, is het geheel nog weirder en ook een stuk killer...

Dat lijkt me een goede ontwikkeling. Meer ga ik niet lezen.

Het zal wel een tijdje duren voordat de blu-ray gaat verschijnen, niet?

avatar van Goodfella_mm

Goodfella_mm

Biosguru schreef:

Dit vind ik mooi gezegd. Juist bij Lynch' gevoel voor humor (of is het z'n so-called metadeconstructie van de filmische representatie van humor? slapstick voor cynici?) schuurt het voor mij nog een beetje, soms, in deze nieuwe Twin Peaks. Maar zoals jij het omschrijft ervaar ik het volgens mij ook. Sowieso krijgt de man alle voordeel van de lichte twijfel, na de plankgas-weirde start van dit seizoen en de voorlopig allesovertreffende trap van aflevering 8. En dan vind ik het weer heerlijk dat Lynch zo kan frustreren om tegelijk een surrealistisch walhalla te creëren. Wat een genot dit.

ArthurDZ_mm

Aflevering 8. Wow. Gewoon geen woorden voor, wat. een. meesterwerk. De vreemdste elementen van Eraserhead en Mulholland Drive (twee Lynch-favorieten van me) worden op lekker abstracte wijze geïntigreerd in het Twin Peaks-wereldje. Maar kunnen we daar nog van spreken eigenlijk? Op dit punt had de serie net zo goed 'David Lynch' kunnen heten. Ik ben in ieder geval nog dieper onder de indruk dan ik al was. Respect voor Showtime ook, dat ze dit hebben durven uitzenden

En trouwens...Die klokketoren en dat victoriaans theater, waren dat onze eerste glimpen in de white lodge? Hebben we de geboorte van BOB meegemaakt? Vragen, vragen...

T.O.

Volgens mij bevond de Giant zich inderdaad in de White Lodge. Wanneer hij de 'geboorte' van BOB uit de paddestoelenwolk van de kernproeven (=pure evil) aanschouwt, besluit hij om Laura als een anti-BOB naar Aarde te sturen. Ben nog wel benieuwd wat/wie het insectwezen in de jaren '50 moet voorstellen, Bob of Laura?

In het kantoor van Gordon Cole zien we in een eerdere aflevering de paddenstoelenwolk terug aan de muur, evenals een beeltenis van Franz Kafka, die ooit schreef over de metamorfose van mens naar insect...Wellicht is Cole iets op het spoor of heeft hij al weet van wat er in dit opzicht is gebeurd?

ArthurDZ_mm

Interessant, die link naar Gordon Cole, had ik zelf nog niet gelegd! Ik volg je theorie grotendeels, al zou ik het wel raar vinden moest Laura nu plots symbool komen te staan voor al het goede in de wereld, als een soort anti-BOB. Vond haar juist zo'n mooie personificatie van door slechtheid gecorumpeerde onschuld. Maar misschien was dat niet de bedoeling van onze grote vriend de Giant.

ZAP! schreef:

Het zal wel een tijdje duren voordat de blu-ray gaat verschijnen, niet?

Zeker. Het duurt zelfs tot september voordat alles is uitgezonden. Ik denk tegen de kerst een blu-ray- en dvdrelease.

avatar van Mad Man Mundt

Mad Man Mundt

ArthurDZ_mm schreef:

Aflevering 8. Wow.

Wow, bob, wow! ...Got a Light?

Pulled Lynch hier opeens een succesvolle Ridley Scott en verbindt niet alleen z'n complete universe, maar creëert ook nog eens een horrific Bob origin-story? Colour me impressed!

Ook verbindt hij onverwacht het geheel wat meer met Mark Frost's boek (die nez perce wink ook al).

Erg vette ep, had de serie ook een beetje nodig imo, want ik vond dat het wat begon te verzanden. Het tempo is wel erg sloom soms, het dreigt af en toe een beetje een Lynch-parodie te worden, en dougie heb ik wel genoeg van gezien nu. Vond de escape sequence wel te gek, jonge Horne gaat lekker, Mr C is erg cool, behoorlijk onder de indruk van Kyle sowieso...

Toch nog moeite er een cijfer op te plakken, heb erg 't gevoel dat hoe het einde uitpakt voor mij een heel punt erbij, dan wel eraf, zal betekenen. Begrijp me niet verkeerd, die 4* heeft de serie wat mij betreft al verdiend, maar het voelt tot nu toe wel allemaal iets te veel lynchian en nog te weinig soapy peaks. Veel ouwe chars lijken er vaak enkel in te zitten als 'kijk die leven nog' vignetjes. Ben daarom benieuwd naar de resolutie en kwam Ep 8 voor mij op het perfecte moment.

Maar wat ziet die Lynch toch in Laura Dern, was echt vreselijk weer vond ik...

T.O.

ret1611: "Veel ouwe chars lijken er vaak enkel in te zitten als 'kijk die leven nog' vignetjes."

Ja, dit vind ik na acht afleveringen wel een minpuntje. Sommige oude Twin Peaks-elementen lijken alleen als decor te dienen. Aanvankelijk was ik enthousiast over het opnieuw tot leven gewekte universum, maar die lijkt nu iets te vaak overbodig, zeker met alle nieuwe locaties en personages.

avatar van ZAP!

ZAP!

Mad Man Mundt schreef:

Maar wat ziet die Lynch toch in Laura Dern, was echt vreselijk weer vond ik...

Blij dat ze er weer bij is! In vele films al van ontzettend haar genoten; Blue Velvet, Wild at Heart, Inland Empire - allemaal Lynch - en Citizen Ruth (Payne) - allemaal dikke aanraders.

Hier zit ze ook in: Enlightened - Seizoen 1 (2011) , niet zeker of dat wat is.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Matige serie die het moet hebben van de Hype begin jaren 90 waar ik me toen ook al om verbaasde . Hier de juiste link van IMDB om daar op de losse afleveringen te stemmen "Twin Peaks" (2017) - imdb.com

• 1991 berichten

Vind je het niet wat vroeg om te stemmen, aangezien nog niet eens de helft van het geheel vertoond is? (En er wel heel veel draadjes nog geen duidelijk vervolg hebben gekregen.) Daarnaast verbaas ik me er zeer over dat je geen waardering kunt hebben voor de cinematografische kracht en de toch vele memorabele acteerprestaties in deze versie, maar dat is natuurlijk een smaakkwestie.

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

Nee dat vind ik niet een serie kan ik wel beoordelen na 7 afleveringen en ja ik ga ook gewoon door maar ben bang dat deze hem niet wordt een serie moet ook vermaak zijn en dat heb ik met deze serie totaal niet...

• 1991 berichten

Er zijn acht afleveringen, overigens, maar dat doet verder niet ter zake. Wat wel ter zake doet: die achtste aflevering zelf. Mijn hemel. De overtreffende trap van al Lynch's filmwerk, ik denk dat 'aflevering 8' voortaan - in bescheiden kring - een begrip wordt om totale waanzin, om een overtreffende trap van absurditeit mee aan te duiden. (En ik ben er nog steeds niet uit wat ik daar nou van vind, of wat ik van die hele aflevering vind. Snel herkijken maar.)

T.O.

Hoezo absurd en waanzinnig? Compromisloos en ambitieus was die aflevering zeker, maar absurd?

• 1991 berichten

Absurd bedoelde ik vooral in de betekenissen 'krankzinnig' en 'onlogisch', niet als in 'dwaas' of 'onnozel' (dus zonder negatieve of clowneske connotaties eigenlijk).

T.O.

Ik durf de laatste twee afleveringen toch wel saai te noemen. Er mag nu, halverwege het seizoen, wel wat meer momentum worden opgebouwd...

avatar van Sateck_mm

Sateck_mm

Het ziet er naar uit dat dit 3e seizoen in het rijtje kan van ‘mislukte pogingen’. Ikzelf ben een groot fan van de serie. En dan heb ik het over de eerste twee seizoenen. Lekker duister, vooral de kleine gemeenschap waar vele mensen een schaduw kant hebben, sprak mij erg aan.

Maar dit 3e seizoen gaat niet eens over het dorp Twin Peaks. Misschien 10% van de serie speelt zich daar af. Daar doe ik het niet voor. En dan ook nog eens het hele Dougie verhaal wat ik totaal niet serieus kan nemen. Zelden heb ik zo vergaapt en geïrriteerd naar een verhaallijn gekeken.

Nee, dat is voor mij geen Twin Peaks. Meer een nieuwe (slechte) serie van David Lynch die af en toe een knipoog geeft naar de oude serie uit de jaren ‘90

Vooralsnog een 1,5* voor de moeite en natuurlijk de muziek. Ik hoop dat het beter gaan worden.

@Defsan24

De sfeer van de oude serie is inderdaad weg. Ik snap helemaal dat mensen hierdoor afhaken.

Maar mislukt? Neuh. Vond bijvoorbeeld aflevering 10 weer een pareltje. Lynch speelt weer met cliché's (de eerste vijf minuten), de vrijscéne vond ik schitterend (en hilarisch) en die Richard ontpopt zich meer en meer tot een ongekende rotzak. In vergelijking met andere regisseurs kan Lynch echt héél bruut uit de hoek komen. Zo zit er in aflevering 10 een heel nare scène in die je als kijker enorm ongemakkelijk laat voelen. Maar daarna gaat het weer een komische richting in met Bunny in dat casino. Om vervolgens te eindigen met No Stars van Rebekah Del Rio. Als ik érgens in dit seizoen gebiologeerd heb naar zitten kijken en luisteren, dan is het dit wel. Qua emoties word je van de ene naar de kant kant gegooid.

Ook het vermelden waard, nu ik toch bezig ben: Lynch lijkt in aflevering 9 drie keer de vierde muur te breken en/of out of character te gaan: een keer in een scène met Rosenfield, de tweede keer daaropvolgend met die lijkschouwer, en de derde keer als Cole, Tammy en Diane met z'n drieën buiten staan. Vooral die laatste scène, waarin bijna anderhalve minuut (!) lang niets anders wordt gedaan dan blikken uitwisselen zonder dialoog, vond ik fascinerend. Kreeg bijna het idee dat Lynch zijn tekst vergat. Chrysta Bell voelde zich hier duidelijk heel ongemakkelijk bij.

Ben hier dus nog steeds heel enthousiast over. Heel fijn om te zien dat er nog steeds filmmakers zijn die het geen reet kunnen schelen wat de kijker/fans van hen verwachten en de grenzen van tv op willen zoeken.

T.O. schreef:

Deels mee eens, maar wat maakt aflevering 11 dat weer helemaal goed kippenvel wanneer die pianist in Las Vegas Laura Palmer's Theme begint te spelen ook

avatar van John Doe

John Doe

Fijne aflevering inderdaad die laatste.

ArthurDZ_mm schreef:

Ik dacht ook even dat hij dat ging doen, maar uiteindelijk was het een ander thema van Badalamenti toch?

T.O. schreef:

Oh? Dan heb ik dat verkeerd geregistreerd. Maar het was inderdaad zeker iets van Badalamenti.

Maiky_mm

Het nummer heet Heartbreaking. Badalamenti schreef het speciaal voor deze aflevering.

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Dat gedoe met Dougie begint echt wel veel te lang aan te slepen. Verder worden sterke afleveringen afgewisseld met mindere. Evil Coop en de armworstelscene vond ik wel vet in de laatste aflevering

avatar van donnie darko

donnie darko

14 en 15 waren echt geweldig. Prachtig einde ook van 15 met log lady

avatar van Rafke Pafke

Rafke Pafke

Ah dat is goed nieuws, moeten beide afleveringen nog bekijken.

avatar van Sateck_mm

Sateck_mm

Ik hoopte stiekem dat David Bowie in het geheim nog terugkwam in de serie. Zou een prachtige ode zijn. Maar helaas, het was een theepot.

Laatste 2/3 afleveringen waren tof! Alvast verhoogt naar 2*