• 9.381.141 stemmen

Monster - Seizoen 1 (2022)

Alternatieve titels: Dahmer - Monster: The Jeffrey Dahmer Story, Dahmer - Monster: Het Verhaal van Jeffrey Dahmer

Afleveringen: 10

Speelduur: 8 uur en 46 minuten

Ontwikkeld door: Ian Brennan en Ryan Murphy

Met: Evan Peters, Niecy Nash en Richard Jenkins

Datum van release: woensdag 21 september 2022

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Netflix Bekijk seizoen 1 via Netflix
  • Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Monster

Jeffrey Dahmer werd gearresteerd in 1991, toen de politie verschillende lichaamsdelen ontdekte, waaronder afgehakte hoofden, en talloze polaroids van verminkte lichamen in zijn appartement in Milwaukee. De moordenaar bekende dat hij minstens 17 mensen had vermoord, terwijl hij de politie lange tijd wist te ontwijken tijdens zijn moordpartijen die zich over 13 jaar verspreidde. Hij werd veroordeeld tot zestien keer levenslang, maar werd uiteindelijk in 1994 vermoord door een andere gevangene. Monster: The Jeffrey Dahmer Story zal deze gewetenloze misdaden blootleggen, gecentreerd rond de achtergestelde slachtoffers en hun gemeenschappen die getroffen zijn door het systemische racisme en institutioneel falen van de politie waardoor een van Amerika's meest beruchte seriemoordenaars zijn moorddadige daden kon voortzetten voor meer dan een decennium zonder gepakt te worden.

Afleveringen Seizoen 1 (2022)

1. 1. Episode One

21 september 2022 (49 minuten)

Jeff leidt zijn buurvrouw weg van de stank die uit zijn huis komt en gaat naar een plaatselijke bar, waar een vreemdeling op zijn verleidelijke voorstel ingaat.

2. 2. Please Don't Go

21 september 2022 (52 minuten)

Een jonge Jeff heeft problemen thuis en op school. Jaren later evolueert zijn vreemde gedrag zich tot moordlustige daden die aan het oog van de politie ontsnappen.

3. 3. Doin' a Dahmer

21 september 2022 (53 minuten)

Eindexamenleerling Jeff woont alleen na de turbulente scheiding van zijn ouders en wijkt af van zijn routine als hij een lifter in zijn huis uitnodigt.

4. 4. The Good Boy Box

21 september 2022 (1 uur en 03 minuten)

Van zijn tijd op school tot in het leger is het leven van Jeff allesbehalve stabiel. Terwijl hij in het huis van zijn oma woont, richt hij zijn vizier op jongemannen in homobars.

5. 5. Blood on Their Hands

21 september 2022 (59 minuten)

Jeffs lijst van slachtoffers groeit en groeit, maar de politie vermoedt niets. Door een ontmoeting met een tiener belandt hij in een cel. Later vindt hij zijn eigen appartement.

6. 6. Silenced

21 september 2022 (55 minuten)

Het jonge model Tony verhuist naar Madison en ontmoet Jeff in een bar. Via handgeschreven briefjes beginnen ze een relatie, die een duistere wending neemt.

7. 7. Cassandra

21 september 2022 (45 minuten)

Een bekende activist heeft een ontmoeting met Glenda, die vertelt over haar angstige ervaringen toen ze naast Jeff woonde en hoe haar zorgen grotendeels werden genegeerd.

8. 8. Lionel

21 september 2022 (47 minuten)

Jeff wacht tot zijn proces begint. Zijn vader vecht tegen zijn eigen demonen. De politie probeert haar reputatie te redden en de families van de slachtoffers delen hun verhalen.

9. 9. The Bogeyman

21 september 2022 (49 minuten)

Glenda, de slachtoffers en hun families doen hun best om ondanks hun afschuwelijke herinneringen het leven weer op te pakken. Jeff trekt de aandacht van achter de tralies.

10. 10. God of Forgiveness, God of Vengeance

21 september 2022 (54 minuten)

De nieuwe bekendheid van Jeff in de gevangenis maakt van hem een doelwit. Zijn ouders willen de zaak afsluiten. Glenda dringt aan op een herdenking om de slachtoffers te eren.

avatar van hatebreeder

hatebreeder

Goede interessante serie. Vooral de eerste 5 afleveringen zijn erg interessant om te zien, maar ook de afleveringen daarna zijn zeker de moeite waard.

avatar van rustugan

rustugan

Wat is een goede serie. Mooie opbouw. Evan Peters speelt geweldig!

Je zit constant in spanning, want je weet dat Dahmer natuurlijk onberekenbaar is. Dahmer moet haast wel 1 van de ziekste seriemoordenaars ooit zijn geweest…

Genoten is niet het goede woord denk ik maar ik de serie met veel interesse bekeken. Wonderlijk hoe mensen psychisch zo ziek kunnen worden…

avatar van Esteban

Esteban

Evan Peters is killing it!

(pun intended)

avatar van Danny19998

Danny19998

Fascinerende serie en goed geacteerd. Het is jammer dat het verhaal zo traag verteld word. Ben echt regelmatig in slaap gevallen. Ik begrijp dat men het hele verhaal wil vertellen. Gevolg is wel dat het wel wat saai is. Jammer!

avatar van knipoog

knipoog

Ik was in de eerste 5 minuten van de eerste aflevering al bijna afgehaakt.

Hij is dan bezig met het afspoelen van bloed, van zijn handen en van het mes. Je ziet daar een kraan met links een knop. Links is warm en rechts is koud weten we allemaal. En met welke spoelt bij het bloed af? Met de linkse, de warme dus.

Erg jammer dit, bloed moet je met koud afspoelen, met warm stolt het en is het veel moeilijker te verwijderen. Dat weet iemand die zoveel gemoord heeft toch gewoon? Afijn erg ongeloofwaardig.

Heb de aflevering afgezien, vooralsnog traag......Maar misschien begin ik nog wel aan de 2e..

avatar van Corcicus

Corcicus

Geen idee waar alle fuzz rond deze serie vandaan komt. Vind het maar erg gemiddeld en aan de saaie kant. Echt goor of gruwelijk wordt het eigenlijk nooit. Ook een aantal cinematografische en verhaaltechnische keuzes kan ik niet goed smaken, zoals de keuze om de serie aan te vatten met de arrestatie van Dahmer en dus al wat volgt in vorm van flashback te laten zien. Wat een slecht idee. Zit nu aan aflevering zeven en ik denk dat ik ga afhaken.

avatar van Beatle

Beatle

Meningen zijn duidelijk verdeeld en slachtoffer hulp Nederland wil de serie nu verbieden. Zelf vind ik dat iedereen zelf moet kunnen kiezen en niemand verplicht je tot kijken.

Ik wilde het dus zelf ondervinden, heb 5 afleveringen gekeken maar zat weinig vaart in en had ook in 2 uurtjes verteld kunnen worden. Daarna afgehaakt.

Vanaf begin is het spannend ( we kennen het verhaal natuurlijk)

Maar dan.! Net als dr death word het verhaal verteld met wat eigenlijk het einde had moeten zijn.

DOODZONDE.

avatar van Bubblez

Bubblez

• 2060 berichten

Erg goede serie, sterk geacteerd, tijdsbeeld is goed. De laatste twee afleveringen moest ik tot mijn verbazing enorm uitzitten. Vond de voorgaande afleveringen namelijk veel sterker en minder rommelig.

Het heeft me echter zeker genoeg geïntrigeerd om de vandaag uitgekomen documentaire te kijken.

Evan Peters laat even zien wat hij kan, hij speelt het geweldig. Ken hem voornamelijk van AHS en hier speelt hij duidelijk anders, heel sterk.

Ik heb genoeg zieke shit in cinema gezien door de jaren heen, maar uiteindelijk is dat fictie. Dit zijn ware gebeurtenissen en dat maakt het extra grimmig en erg. Dat hij zelf alles vertelt tegen de politie betekent dat we zijn verhaal krijgen. Altijd fijner dan iemand die er niks mee te maken heeft het erop baseert zonder echt van de dader zelf gehoord te hebben.

Beatle schreef:

Bizar. Laten we dan ook maar gelijk alle andere series en docus over alle andere zieke geesten verbieden, ja toch? Laten we dan maar helemaal stoppen met films waarin een seriemoordenaar in voor komt ook, nah!

Joris Balneger schreef:
Vanaf begin is het spannend ( we kennen het verhaal natuurlijk)
DOODZONDE.

Oh je bedoelt qua dat het begint met zijn arrestatie en dan zijn verhaal vertelt van hoe hij opgroeide tot hedendaags?

Ik doe spoiler tags maar ze werken niet?

avatar van Mr. Rock

Mr. Rock

Uitstekende serie met geweldig acteerwerk, met name van de hoofdpersoon en de vader. De klacht van Slachtofferhulp was dat Dahmer als een 'krachtige, sterke man' en een 'held' wordt neergezet. Compleet krankzinnige analyse die me doet vermoeden dat niemand daar de moeite heeft genomen de serie daadwerkelijk te bekijken. Het tegenovergestelde is waar: Dahmer gaat door het leven als een sullige, radeloze knul die maar werkelijk nergens in weet te slagen, aan de alcohol is en natuurlijk zwaar zieke neigingen heeft. Die voortdurende glazige sulligheid, in combinatie met de band met zijn vader en zijn accent, zorgt er wel voor dat je, ondanks zijn gruweldaden, bijna tot het laatst toe een bepaald soort sympathie voor hem zou kunnen blijven voelen. En dat je dat voor elkaar krijgt bij het neerzetten van deze seriemoordenaar is gewoon erg knap. De ophef over deze serie is me trouwens een raadsel, er zijn wel ziekere films/series in omloop waar geen haan naar kraait.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

De ophef opeens snap ik ook niet (zal wel iets met de huidige tijd van slappe cancel cultuur te maken hebben..). Het zorgt er juist voor dat nog meer mensen gaan kijken.

avatar van vranque

vranque

Vak voor de aftiteling had ik even een gruwelgedachte door de foto's van de slachtoffers. Je kan je dus afvragen of het karakter van Jeff niet al te meelevend werd weergegeven. Verder was het zeer matig tot de drie en eigenlijk 2 laaste delen. Die waren best wel sterk. 3 *

avatar van ZAP!

ZAP!

Heb net wat fragmentjes gezien op tv (Op1 heeft hier een topic van gemaakt - natuurlijk). Het ziet er niet uit, geen zin in. Ik vind het niet erg om nieuwe series en films te checken, maar regelmatig vind ik ze bijzonder lelijk qua van alles, deze dus ook.

Inhoudelijk zou het interessant kunnen zijn, dus mocht bv. de NPO het nog es uitzenden, wie weet, want het onderwerp is - ik durf daar zonder meer voor uit te komen, marduk - zeer boeiend.

avatar van The Oceanic Six

Uitstekende serie over de gruwelijke seriemoordenaar Jeffrey Dahmer die op gruwelijke wijze vele slachtoffers maakte en daarmee toch wel een van de ziekere moordenaars uit de geschiedenis is geworden.

Er is een hoop ophef over deze reeks, maar dat snap ik weer niet. Naast het feit dat het ruim 30 jaar al geleden is (wanneer mag het dan wel?) is het ook zeker geen ode aan Dahmer geworden maar een vrij heldere blik op zijn daden en gestoorde gedrag. De man wordt zeker niet als held neergezet, maar krijgt wel een achtergrond want ergens moet zijn zieke gedrag vandaan komen. Normaal is het vaak een hele slechte jeugd met waardeloze ouders ofzo, maar dat valt hier wel mee. Het was niet gezellig bij hem thuis, maar zeker zijn vader heeft hem onvoorwaardelijk gesteund en geholpen op zijn wijze. En dit is ook zeker geen serie geworden waarin de gore en zieke shit gecultiveerd is. Op zich zie je er vrij weinig van en laat men vooral veel aan de verbeelding over.

Ik vond het acteerwerk bovengemiddeld sterk, vooral bij Dahmer zelf, maar zeker ook bij zijn vader (hele sterke bijrol) en de buurvrouw die constant de politie belde, maar nooit werd gelooft. Ongelofelijk wat een fouten er zijn gemaakt. Of het door racisme komt betwijfel ik, ik had meer het idee dat het door de achterstandswijk kwam en doordat de politie weinig zin had zich in de gay-scene te begeven. De serie had misschien wel iets korter en bondiger gekund, maar aan de andere kant werd het echt nooit saai of langdradig, omdat ik Dahmer gewoon een boeiende hoofdrolspeler vond, hoe walgelijk zijn daden ook waren. Het zorgde ook voor een passend einde, als hij vermoord word in de gevangenis. Ergens moet je denken dat zoiets best erg is, maar ik denk dat bijna iedereen het ook als gerechtigheid zag. Mooi emotioneel moment als zijn vader zijn lijk ziet en breekt. Hoe afschuwelijk hij de daden van zijn zoon ook vond, de liefde voor je kind is bijna altijd onvoorwaardelijk.

Nu komende week nog maar even de nieuwe docu over Dahmer op Netflix bekijken en dan is het wel weer mooi geweest.

ZAP! schreef:

De serie ziet er prima uit. Veel aandacht besteed aan het visuele aspect.

avatar van jeroentje

jeroentje

Vermakelijk maar had wat mij betreft wel wat compacter gekund. Af en toe had ik echt het gevoel dat bepaalde thema's erg opgerekt werden om de aflevering vol te krijgen.

Ik begrijp de ophef verder niet zo, 't is een aardige representatie van de gebeurtenissen, iig dat baseer ik op de alom bekende documentaires over Dahmer. Al met al een degelijk werkje imho.

avatar van Jointz

Jointz

Enorm indrukwekkend, deze serie moet je gezien hebben.

avatar van clubsport

clubsport

tot nu toe 3 afleveringen van de serie gezien + een analize van iemand op youtube van de gebeurtenissen .

Voor mij is het vrij duidelijk op de vraag hoe hij zo kon worden , abandon issues , een moeder die geestelijk gestoord was en hem geen liefde gaf , een vader die toch teveel afwezig was en pesterijen op school .

Als je dan zelf ook al een labiel persoon bent dan kan er in een samenloop van toevalligheden dit gebeuren denk ik .

we zien ook een scene waarin duidelijk wordt dat zijn moeder zoveel pillen slikte tijdens haar zwangerschap

Ook dat kan invloed hebben op de ontwikkeling van het kind ( niet heel vergezocht lijkt me ) .

De serie zelf zit wat raar in elkaar , geen chronologische volgorde waardoor het wat rommelig overkomt soms .

Evan Peters ken ik niet echt als acteur maar hij speelt zijn personage erg sterk .

Qua gore wel heel sumier , veel word toch weggelaten en dat kan heel goed werken , ik begrijp de motivatie erachter wel maar het komt soms wel erg braaf over .

Tot slot vind ik de ophef totale onzin , slachtofferhulp zet zichzelf met deze actie voor schut want je kan ook heel makkelijk redeneren dat de serie toch wel een bepaalde educatieve waarde heeft om eventueel vergelijkbaar gedrag bij kinderen te herkennen .

avatar van Night owl

Night owl

Wat een aangrijpende serie. Eng... mede omdat het waargebeurd is. Soms lachwekkend krankzinnig.

Goed geacteerd!

Een half puntje minder omdat bepaalde details anders gefilmd zijn dan ze in werkelijkheid gebeurd zijn, maar het meeste is in grote lijnen waarheidsgetrouw.

Arme slachtoffers arme families.... en op sommige momenten zelfs trieste, sneue figuur van 'n Dahmer.

Blijft nog lang hangen in het geheugen.

avatar van Porta

Porta

Genoten, goed gemaakt. Jammer van het gezanik achteraf.

avatar van james_cameron

Evan Peters is indrukwekkend als sullige maar tegelijkertijd berekenende seriemoordenaar Jeffrey Dahmer, in deze eersteklas 10-delige miniserie. Sfeertekening, camerawerk en gebruik van geluid en muziek zijn van zeer hoog niveau. Bijna nog beter dan Peters is Richard Jenkins als de vader van Dahmer. Hij vormt het emotionele hart van de serie en zet hier echt een onvergetelijk personage neer. Na de eerste zes sublieme afleveringen wordt de focus helaas een beetje verlegd naar een aantal minder interessante personages en ontwikkelingen, waarna het allemaal wat minder boeiend wordt.

avatar van Black Math

Black Math

Erg interessante serie die in het hoofd van Dahmer kruipt, maar ook laat zien hoe familie, slachtoffers, familie van slachtoffers en buren hem ervaren hebben. Allemaal sterk gespeeld en goed in beeld gebracht. Ik denk dat het goed is dat deze serie verder benadrukt hoezeer racistische aspecten een rol hebben gespeeld dat Dahmer voor zo lang zijn gang kon gaan.

Blijkbaar mag in de VS het verhaal van seriemoordenaars gewoon verfilmd worden met naam en toenaam van iedereen die erbij betrokken is, want ik kan me voorstellen dat dit behoorlijk confronterend is voor de familie van de slachtoffers. Het is toch een beetje dat hun leed mijn vermaak is. Los daarvan is dit gewoon erg goed gemaakt. 3,5*.

avatar van Svenniboyke

Svenniboyke

Steengoede serie!

Duister,donker en heel beklemmend sfeertje.

avatar van Mr Bleu

Mr Bleu

Ik maak mij een beetje zorgen. Zorgen omdat de seriescore absoluut niet overheen komt met de kwaliteit. Uit het verhaal is niet het maximale uitgehaald. Ook de laatste afleveringen zijn absoluut het kijken niet waard. Mensen het verhaal op zich is natuurlijk bizar. Maar op een bizar verhaal alleen geef ik geen beoordeling. 2,5 ster

avatar van DjFrankie

DjFrankie

Inkijk in het leven van een serie moordenaar met een Side Kick naar Ed Gein en JW Gacy.

Verwacht geen lugubere beelden maar het levensverhaal van Jeff en zijn vader en buurvrouw.
En de fam van de slachtoffers.

Evan speelt meer dan geweldig evenals buurvrouw Niecy Nash.

Het meest spannende zit in afl 10

avatar van Chelsea94

Chelsea94

Tja, weer eens een typische hype waar enorme scores worden geplaatst, maar ik vond het zelf echt niks aan. Enorm saai, niet boeiend gebracht. Ik denk dat ik geen hypemens ben.

avatar van The Oceanic Six

Netflix bezig met vervolg omstreden Jeffrey Dahmer-serie | RTL Nieuws - rtlnieuws.nl

Deze ''Monster'' serie gaat dus opvolgers krijgen die andere van dit soort figuren gaan neerzetten zoals Dahmer. Heel erg benieuwd naar, dit was top.