• 9.504.577 stemmen

Monster - Seizoen 4 (2026)

Alternatieve titel: Monster: The Lizzie Borden Story

Afleveringen: 8

Speelduur: 6 uur en 32 minuten

Ontwikkeld door: Ian Brennan en Ryan Murphy

Met: Evan Peters, Richard Jenkins en Molly Ringwald

Datum van release: donderdag 17 september 2026

Eerst uitgezonden op: Netflix (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Monster

Jeffrey Dahmer werd gearresteerd in 1991, toen de politie verschillende lichaamsdelen ontdekte, waaronder afgehakte hoofden, en talloze polaroids van verminkte lichamen in zijn appartement in Milwaukee. De moordenaar bekende dat hij minstens 17 mensen had vermoord, terwijl hij de politie lange tijd wist te ontwijken tijdens zijn moordpartijen die zich over 13 jaar verspreidde. Hij werd veroordeeld tot zestien keer levenslang, maar werd uiteindelijk in 1994 vermoord door een andere gevangene. Monster: The Jeffrey Dahmer Story zal deze gewetenloze misdaden blootleggen, gecentreerd rond de achtergestelde slachtoffers en hun gemeenschappen die getroffen zijn door het systemische racisme en institutioneel falen van de politie waardoor een van Amerika's meest beruchte seriemoordenaars zijn moorddadige daden kon voortzetten voor meer dan een decennium zonder gepakt te worden.

Afleveringen Seizoen 4 (2026)

1. 1. Bloodbath

17 september 2026 (54 minuten)

Lizzie Borden wordt dagelijks getergd door haar bitse stiefmoeder. Maar wanneer een vrijgevochten en uitdagende dienstmeid haar intrek neemt, gaat er een wereld voor haar open.

2. 2. Strong Kitty

17 september 2026 (53 minuten)

Maggie wordt steeds intiemer met Lizzie, terwijl ze gebukt gaat onder een pijnlijke realiteit. Een gruweldaad van Abby is de druppel die de emmer voor Lizzie doet overlopen.

3. 3. Whack Job!

17 september 2026 (48 minuten)

Een familielid duikt uit het niets op en zet Andrew onder druk voor een gunst. Maggie krijgt een sadistische straf te verwerken, waarna zij en Lizzie hun wraakplan bijstellen.

4. 4. R.I.P. (Rest in Pestilence) Abby Borden

17 september 2026 (43 minuten)

Abby zoekt de remedie voor haar diepgewortelde ontevredenheid. Lizzie laat decennia aan frustratie de vrije loop wanneer op bijltjesdag het gruwelijke plan wordt uitgevoerd.

5. 5. 41

17 september 2026 (39 minuten)

Huwelijksproblemen in het heden doen Andrew terugdenken aan betere tijden. Na een losbandige nacht maakt hij kennis met een nieuwe vorm van vrouwelijke razernij.

6. 6. Bed and Breakfast

17 september 2026 (46 minuten)

Lizzie en Maggie proberen in allerijl sporen uit te wissen voordat hun gruwelijke misdaad aan het licht komt. Een wankele verklaring roept vraagtekens op bij de politie.

7. 7. The Trial of the Century

17 september 2026 (46 minuten)

Het lugubere schandaal houdt het publiek in zijn greep. Lizzie moet een optreden neerzetten waar haar leven van afhangt, met de hulp van een onverwachte bondgenote.

8. 8. Carnival

17 september 2026 (1 uur en 03 minuten)

Lizzie dreigt ten onder te gaan aan de last van haar monsterlijke verleden. Ze gaat op zoek naar zingeving en een manier om verder te gaan met haar leven.

lang pee

Imbd heeft nog geen enkele score voor deze serie!!

lang pee

Dit vierde deel van de serie monster zakt nog dieper weg in het moeras. De serie over Ed Gein was al echt vreselijk, maar dit is gewoon echt een draak.

Als dit niet van Netflix was en uit de reeks Monster werd hier niet veel aandacht aan besteed, zo barslecht is het.

Eigenlijk was alleen de eerste Monster over Dahmer zeer goed.

En dan het belachelijke verhaal, dat totaal niets te maken heeft met het echte verhaal van Borden, eigenlijk is dit gewoon pulp, en ik merk dat veel sites over films, en kranten het terecht met mij eens zijn...

Charlie Hunnam speelt hier ook weer mee, had de hoofdrol in Monster over Ed Gein. Was echt vreselijk in dat derde deel, kon de rol absoluut niet aan, is iets beter in dit deel, maar kan mij toch weer niet overtuigen.

avatar van jippie2010

jippie2010

lang pee schreef:

Dat heb ik op geen enkele moment door gehad! Overigens zie ik nu dat Vicky Krieps ook in beide seizoenen speelt. Maar de laatste twee seizoenen vlogen flink uit de bocht inderdaad.

jippie2010 schreef:

Dat had ik niet gezien, dat Krieps ook meespeelde in Monster 3, ik zie zoveel.

En dan halen ze er nog een vreselijke versie van de seriemoordenares Wuornos bij, moest nog geboren worden, toen Borden al dood was, het had trouwens absoluut geen meerwaarde. De vrouw is na één aflevering al afgehaakt, nochtans heeft ze enorme interesse in seriemoordenaars en true crime, maar zei sprak terecht over iets van het slechtste dat ze al gezien had, met betrekking tot een seriemoordenares of seriemoordenaar...

Netflix doet mij een beetje aan mijn supermarkt denken, alles duurder, maar wel kleiner en mindere kwaliteit....

avatar van BangBang8

BangBang8

Volgend jaar komt Netflix met een nieuwe serie: True Detective, gebaseerd op een waargebeurde moordzaak. Tenminste, de moord heeft echt plaatsgevonden.

Het onderzoek krijgt al snel een bijzondere wending wanneer op het plaats delict DNA van Napoleon wordt gevonden. Een opmerkelijke vondst, aangezien de man al ruim tweehonderd jaar dood is, maar Netflix besluit die kleinigheid verder niet in de weg te laten zitten.

Het spoor leidt naar een afgelegen boerderij, waar Ed Gein ineens de buurman van het slachtoffer blijkt te zijn. Wanneer ook hij geen verklaring heeft voor het DNA van Napoleon, wordt professor Barabas erbij gehaald. Die ziet maar één oplossing: met de Teletijdmachine terug naar 1815 om Napoleon zelf te ondervragen.

Lambik gaat mee, Jerom voor de zekerheid ook, en eenmaal in Waterloo ontdekken ze dat Napoleon helemaal niets met de moord te maken heeft. Zijn DNA is daar neergelegd door iemand die de recherche op een dwaalspoor wilde zetten.

Terug in het heden wacht de grote onthulling: achter het hele complot zit Krimson.

Waarom? Geen idee.

Maar historisch gezien maakt het inmiddels toch geen reet meer uit.

BangBang8 schreef:

Waarom? Geen idee.

Maar historisch gezien maakt het inmiddels toch geen reet meer uit.

Vind ik best goed gevonden, deze serie doet net hetzelfde, er klopt bijna niets van wat de echte Lizzie borden overkwam, en de onzin die ze erbij verzinnen, is tenenkrommend...

avatar van stinissen

stinissen (crew series)

De ster van de serie is huishoudster Maggie (Vicky Krieps) ook de rol van Lizzy wordt goed vertolkt door de dochter van Warren Beatty. De vreselijke moderne muziek passen totaal niet in de tijd waar het zich afspeelt. Dit zorgt al voor twee sterren aftrek. Verder aardig, waar het eerste seizoen geniaal was was deze erg middelmatig .

avatar van ChantalParis

ChantalParis

Als ik de gemiddelde recensies hier zo lees, krijg ik echt het gevoel dat ik moederziel alleen in een zompig moeras sta te roepen: deze serie is simpelweg geweldig.

Ja, het is theatraal. Maar visueel? Absoluut verbluffend. Ik weet dat Ryan Murphy de meningen altijd enorm verdeelt. Maar of je nu fan bent van zijn stijl of niet, je kan echt niet ontkennen dat die man een rasechte visionair is. Niemand in Hollywood durft een waargebeurd verhaal zo schaamteloos door een eigen filter van high-camp, een ijzingwekkende sfeer en zwaar drama te trekken. Waar anderen kiezen voor saaie subtiliteit, bouwt Murphy gewoon zijn eigen groteske universum.

En dat visuele geweld zit het script gelukkig nergens in de weg. Die hele insteek met dat oude boek—waarin het verhaal van de gravin en die seriemoordenaar uit de jaren 80 door elkaar lopen—geeft echt een fascinerende inkijk in hoe diep de menselijke psyche kan ontsporen.

Ik ken het originele, historische verhaal trouwens niet in detail, maar ik kijk dit soort series dan ook niet voor een gortdroge geschiedenisles. Het gaat mij puur om de sfeer, de sterke plottwists en de verbluffende cinema. De memorabele scènes zijn wat dat betreft niet op één hand te tellen. Neem nu die hele scène met de bedorven oesters: die hallucinante, koortsachtige trip die daarop volgt staat echt als een huis. Je zit gewoon met open mond te kijken.

Wat het écht afmaakt is het acteerwerk. Ella Beatty acteert fantastisch als Lizzie. Die onderdrukte woede van haar is bij vlagen echt angstaanjagend. En een dikke proficiat aan Sarah Paulson als de jaren 80-seriemoordenaar Aileen Wuornos; zij brengt zo'n bizar rauwe en bezeten intensiteit mee dat de rillingen over je rug lopen.

Critici mogen vallen over de historische accuraatheid of het feit dat het allemaal veel te veel drama is, maar onder de streep is deze macabere trip vooral bloedmooi.

avatar van Fervet opus

Fervet opus

Deze 4e Monster serie (The Lizzie Borden Story) gebruikt het beruchte dubbelmoorddossier uit 1892 om een modern wraak- en gerechtigheids-narratief te spinnen. Hoewel de productie qua sfeer, kostuums en acteerwerk strak in elkaar zit, wordt de historische realiteit drastisch geweld aangedaan. Ten koste van historische feiten wordt de serie aangedreven door een eendimensionaal anti-mannen motief, waarin mannelijke karakters louter als karikaturen van onderdrukking fungeren.
Het portretteren van Lizzie Borden als een politiek-activiste of voorvechtster van vrouwenstemrecht is klinkklare onzin. In werkelijkheid heeft de historische Lizzie Borden zich nooit actief ingezet voor de kiesrechtbeweging.

Ironisch genoeg was het juist de behoudende, traditionele visie op de vrouw die haar de vrijspraak opleverde. De (uitsluitend mannelijke) jury en rechter in 1893 konden zich simpelweg niet voorstellen dat een "vrome, keurige, kerkgaande dame" tot zulk gruwelijk en bloedig geweld met een bijl in staat was. Haar getuigenissen daarentegen toonden regelmatig tegenstrijdigheden.

Het personage dat in de serie de dienstmeisje "Maggie" wordt genoemd (haar echte naam was Bridget Sullivan; het gezin Borden noemde dienstmeisjes steevast "Maggie") is historisch gezien nooit meer teruggekeerd bij Lizzie Borden nadat ze getrouwd was. De makers van de serie laten Maggie op een gegeven moment echter zeggen: "Geen enkele man kan aardig zijn, mannen zijn bang voor sterke vrouwen."

Er is überhaupt geen enkel historisch bewijs dat Lizzie Borden en haar dienstmeisje Bridget Sullivan een romantische of seksuele relatie hadden. Na het proces in 1893 verbrak Bridget zelfs alle contacten met de familie Borden. Na het proces in 1893 verbrak Bridget alle contacten met de familie Borden.

Donkerwoud

Charlie Hunnam heeft wel een rare afslag genomen. Van stoere posterboy naar historische typetjes met gekke stemmetjes.

avatar van Agnimaatje

Agnimaatje

Wat moet de personage van Countess Bathory in deze reeks? Reeds....

Carb0neum schreef:

Wat moet de personage van Countess Bathory in deze reeks? Reeds....

Hetzelfde als Ilse Koch in het derde seizoen. Op dit punt denk ik dat Ryan Murphy gewoon een Marvel Cinematic Universe aan het creëeren is rond seriemoordenaars, haha.

avatar van Shaky

Shaky

Holy crap, ik zit middenin aflevering 1 maar wat een troep is dit zeg . Ik kijk het nog even aan, maar de kwaliteit van de "Monster" serie neemt drastisch af met deze slapstick-achtige nonsens.

avatar van Shaky

Shaky

Nou, daar mag meteen een berichtje overheen. Die vreselijke flauwigheid van de eerste aflevering wordt gelukkig per aflevering minder. Onderhand middenin aflevering 4 en ik kan het eigenlijk wel smaken; soms loont het zeker om vol te blijven houden.

Zo positief als ChantalParis hierboven zal ik zeker niet gaan worden over dit seizoen, maar ik ben me nu gelukkig wel aan het vermaken.

Donkerwoud

Lizzie Borden als feministisch rolmodel. Ik geef toe dat ik die invalshoek niet aan zag komen. Net als de postmoderne versmelting van Aileen Wuornos met Lizzie Borden. Al moet er bij beide dames veel bij verzonnen worden om de twee verschillende casussen met elkaar te verbinden. En daar gaat het vierde seizoen een tikkeltje wringen, want hoeveel vrijheid mag 'true crime' zich veroorloven om af te wijken van de feiten? Het resultaat is een wat campy en exploitatief vehikel, waarin je het ene moment geniet van bizarre geweldsexplosies, terwijl je het volgende geacht wordt om stil te staan bij hele belangrijke zaken. Een amusante mismatch, dat wel.