• 9.378.235 stemmen

Keuringsdienst van Waarde - Seizoen 23 (2021)

Show titel: Keuringsdienst van Waarde

Afleveringen: 30

Speelduur: 12 uur en 55 minuten

Ontwikkeld door: Maurice Dekkers

Met: Ersin Kiric, Marijn Frank en Teun van de Keuken

Oorsprong: Nederland

Datum van release: donderdag 7 januari 2021

Eerst uitgezonden op: NPO 3 (Nederland)

• Google Play Niet beschikbaar op Ziggo

Plot Keuringsdienst van Waarde

Keuringsdienst van Waarde is een consumententelevisieprogramma. Het programma probeert inzicht te geven in de productie van voedsel en ander consumentenproducten en streeft er naar misstanden en vermeende misstanden aan het licht te brengen. Door het stellen van simpele vragen aan hulplijnen van producenten zich voordoend als naïeve maar vasthoudende consument verkrijgen de makers soms hilarische en/of onthullende antwoorden. De naam is een verbastering van de naam van de keuringsinstantie Keuringsdienst van Waren.

Afleveringen Seizoen 23 (2021)

1. 1. Het Varken

7 januari 2021 (25 minuten)

Een slager laat ons zien dat het varken niet meer hetzelfde varken is als dat van een aantal jaren geleden. Tegenwoordig heeft een varken een rib meer en een aantal tepels extra. Die zijn nodig om meer biggetjes te kunnen dragen en voeden. Een boer vertelt dat varkens inderdaad meer biggen krijgen dan vroeger. Bij een fokbedrijf krijgen we uitgelegd hoe we het varken zo ver hebben gekregen om meer biggen te gaan baren en we gaan op bezoek bij een spermastation, waar vanuit het zaad de hele wereld over vliegt.

2. 2. Het Dikbil Rund

14 januari 2021 (26 minuten)

We zien een plaatje van een enorm gespierde stier, een krachtpatser zo lijkt het. Maar waarom is die stier zo gespierd? Het is niet dat het beest nou zulk zwaar werk moet verrichten. De spieren zijn niet ontstaan in het krachthonk, maar door een genetisch foutje, waarop in verschillende rassen is doorgefokt. Het rund krijgt spieren, maar doet er niets mee. De mens wel, die eet die spieren op en dan is het fijn als er zo veel aan zo'n beest zitten. Maar er is ook een keerzijde: omdat de runderen zo groot zijn, kunnen ze niet meer op natuurlijke wijze worden geboren. Er is een keizersnede voor nodig.

3. 3. Geit

21 januari 2021 (26 minuten)

We kijken naar de geit. Op verpakkingen geitenkaas zien we geiten mét en zonder hoorns. Heeft een geit nou hoorns of niet? Op een kinderboerderij met zowel gehoornde als hoornloze geiten, worden we niet veel wijzer. We horen dat geiten worden onthoornd en we mogen dat zien. Geiten worden onthoornd omdat ze elkaar anders kunnen verwonden als ze met elkaar in een stal leven. Toch denkt niet iedereen dat dat noodzakelijk is. We kijken ook bij een boer die haar geiten juist niet onthoornt omdat geiten met hoornen natuurlijk gedrag kunnen vertonen, wat volgens haar noodzakelijk is voor hun welzijn.

4. 4. Weerstand

28 januari 2021 (25 minuten)

Zoektocht naar een betere weerstand. Want wie wil dat nou niet tijdens een pandemie. We duiken het koude water in, nemen een hete sauna, lopen hard en ontspannen met yoga. Ook zijn er poeders en pillen die ons van alles beloven, al blijven die beloften wat vaag. Waarom? Wat kan er wel en wat kan er niet? Na stevige weerstand van de producenten mogen we wel op gesprek bij de branchevereniging van de pillendraaiers.

5. 5. Mosselen

4 februari 2021 (26 minuten)

We nemen de mossel onder de loep. We varen mee met een mosselvisser, die zich eigenlijk liever landbouwer op zee noemt. Alle mosselverwerkers zitten in Zeeland. We mogen op bezoek bij een verwerker die ons een nat pakhuis op de Oosterschelde laat zien. Ook ontvangen we mosselen uit Ierland die gaan worden gespoeld met Oosterscheldewater. Topchef Syrco Bakker maakt een eenvoudig maar heerlijk gerecht voor ons klaar met de mossel. Wat geeft de mossel nou zijn bijzondere smaak?

6. 6. Wasverzachter

11 februari 2021 (26 minuten)

De Keuringsdienst van Waarde kreeg een opmerkelijke mail van een kijker. Wasverzachter bevat dierlijk vet. Hoe is dat mogelijk, en vooral: waarom? Vet blijkt hét middel om je was lekker zacht te maken. De verslaggevers duiken de wereld in van slachtafval en onbegrijpelijke ingrediëntenlijsten en komen er achter dat deze vettige grondstof niet het enige opmerkelijke is aan de flessen die onze was zacht maakt en naar bloemetjes doet ruiken.

7. 7. CBD

18 februari 2021 (25 minuten)

De Keuringsdienst heeft weer wat nieuws in de winkels zien liggen: CBD. Van oliën tot crèmes en van kauwgom tot chocolade. We vragen ons wat het is, maar vooral: wat het doet. Op de verpakkingen zien we niks staan maar online worden er tientallen toepassingen aan deze drie letters toegeschreven. Een wondermiddel. Maar hoort dat wondermiddel wel in de winkel thuis, of zou het toch beter via de apotheek moeten worden verkocht?

8. 8. Flesvoeding

25 februari 2021 (26 minuten)

Kijkersvragen van verwarde jonge ouders stromen binnen. Als borstvoeding niet kan of lukt, biedt de poedermelk voor in de fles uitkomst. Het schap puilt uit van verpakkingen. Maar wat is, afgezien van de sterk uiteenlopende prijzen, nou het verschil tussen al die flesvoeding? De Keuringsdienst wordt toegelaten in de potdichte wereld van de poeders en neemt een kijkje in een flesvoedingsfabriek, krijgt advies van een lactatiekundige en zoekt uit wat er nou werkelijk te kiezen valt.

9. 9. Pannen

4 maart 2021 (26 minuten)

De Keuringsdienst las een opmerkelijke tekst op de gebruiksaanwijzing van een pan met antiaanbaklaag: als de pan te heet wordt kunnen dampen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor vogeltjes. Wat voor dampen zijn dit? En hoe te koken als je vogeltje rondvliegt door de keuken. De verslaggevers duiken in de wereld van stoffen die zo sterk zijn dat alle etensrestjes zo van de pan glijden. Ideaal zou je denken. Helaas is de keerzijde hiervan minder praktisch: als deze stoffen in het milieu komen verdwijnen ze nooit meer. Een zoektocht naar de voor- en nadelen van forever chemicals.

10. 10. Rashondenvoer

18 maart 2021 (26 minuten)

Geen ras zo exotisch, of er valt wel een zak speciaal voer voor te kopen. Vanzelfsprekend, want heeft de kleine chihuahua niet heel andere eigenschappen dan de goedmoedige labrador? Een dierenarts verbaast zich er wel over en stuurt de Keuringsdienst op pad. Want wat zijn nou die speciale behoeften waarin rashonden moeten worden voorzien? Als de Keuringsdienst deze onder de loep neemt ontdekken ze wel hele nare eigenaardigheden bij de rashonden: hartfalen, gewrichtsproblemen, kortademigheid, huidontstekingen, heupdysplasie. De voederfabrikanten proberen daar een beetje verlichting in te brengen. Waarom? En zijn er geen andere oplossingen?

11. 11. Makreel

25 maart 2021 (26 minuten)

Als een vis is getooid met het MSC-keurmerk, is de vangst in principe duurzaam. Maar met de makreel is iets vreemds aan de hand. In de supermarkt vinden we makreel mét het keurmerk naast die zonder het label. Hoe zit dat? Wordt makreel overbevist en toch ook niet? Of zijn er misschien verschillen in vangstmethoden of lokale populaties? Als we navraag doen bij MSC wordt het nog gekker. Het blijkt dat de makreel het keurmerk al twee jaar kwijt is, voornamelijk om politieke redenen. Hoe zit het dan met de MSC-makreel in het supermarktschap? Wordt die gevist in troebel water? De Keuringsdienst is welkom op een grote vistrawler.

12. 12. Meergranen

1 april 2021 (26 minuten)

Een bakker bakt zijn brood van graan. Maar er zijn tegenwoordig ook bakkers die brood bakken van méér graan. Hoeveel meer graan past er dan in een brood? En hoe zit het met al dat extra graan dat fabrikanten in beschuit, tortilla's en pannenkoeken zeggen te verwerken? Want ook grote producenten pikken graag een graantje mee van onze zucht naar meer. De Keuringsdienst wil weten wanneer brood of beschuit de naam meergranen verdient en doet broodnodig onderzoek bij een ambachtelijke bakker, een molen en een fabriek.

13. 13. Waterfilters

8 april 2021 (26 minuten)

Wasmachines leven langer met het bekende tabletje, maar geldt dat ook voor mensen? Wel als je de verkopers van waterfilters mag geloven. Want ons Nederlandse kraanwater is veel te hard, en er zit nog veel meer in dat je er liever maar uitfiltert. En het scheelt nog plastic afval ook. Maar hoe hard is ons water eigenlijk? En wordt ons water niet al grondig gefilterd door onze waterleidingbedrijven? Wat weten die waterfilters dan nog uit ons kraanwater te filteren en weet je zeker dat je dat wel kwijt wilt? Een filterverkoper wil ons dat wel uitleggen en ook hoe het toevoegen van filters plasticafval bespaart. Wat vindt het waterleidingbedrijf?

14. 14. 1+1

15 april 2021 (26 minuten)

Je kan geen folder meer openslaan of de acties vliegen je om de oren. 2e voor de halve prijs, 2e voor een euro, 50% korting, stapelkorting, probeerprijsje. Maar er is een actie die de kroon spant: 1+1. Koop er één, krijg er één gratis. Bij sommige producten zelfs het hele jaar door! Hoe kan dit? Hoe kunnen winkels áltijd een shampoo, tandpasta, wasmiddel gratis weggeven? Zijn we op verborgen filantropie gestuit? Is het de winkelier die zo aardig is, of de fabrikant? De Keuringsdienst probeert dit uit te zoeken maar stuit vooral op dichte deuren van producenten en winkels. Het is een geheim, die 1+1. Weten we dit mysterie te ontrafelen?

15. 15. Kalkoen

22 april 2021 (25 minuten)

De kalkoen is een vreemde vogel. Vind je hem in de supermarkt dan is de kans groot dat ie zich voordoet als een ander dier. Zo heb je kalkoenham, kalkoenbacon, kalkoenshoarma, kalkoentournedos of kalkoenpastrami. Producten die je normaal gesproken van een varken, rund of schaap maakt. Hoe kan een kalkoen zo veelzijdig zijn? De Keuringsdienst gaat op zoek naar dit wonderlijke dier.

16. 16. Harde Boter

9 september 2021 (26 minuten)

Lang was alle roomboter boterzacht. Maar nu is er iets bijzonders aan de hand. In het zuivelschap barst het van de roomboters die ook buiten de koelkast zo hard als een baksteen blijven. Bikkelharde boters waarmee het beleggen van de boterham niet bepaald gesmeerd gaat. Hoe dat kan, wil de Keuringsdienst weten.

17. 17. Bij-vriendelijk

16 september 2021 (26 minuten)

De bloemetjes en de bijtjes. Ze zijn hét symbool voor een liefdevolle relatie. Dat zit wel goed tussen die twee, zou je dus denken. Maar er worden ook bloemen verkocht die speciaal bij-vriendelijk heten te zijn. De Keuringsdienst doet een duistere ontdekking bij deze bijzondere vrienden van de bij.

18. 18. Koffieroast

23 september 2021 (26 minuten)

Een lekker kopje koffie begint bij het branden van de boon. De roast, zo noemt de connaisseur dat. En daar zijn zoveel soorten van dat het koffiedik kijken is. Van pike tot blond, special tot slow. En dan is er ook nog die roast voor een echt straf bakkie: dark. Maar wat is nou het verschil? De Keuringsdienst roast koffieroast.

19. 19. Emmentaler

30 september 2021 (26 minuten)

De Emmentaler, die kaas met de kenmerkende grote gaten, heeft vele nationaliteiten. Hoe kan dat? De Keuringsdienst gaat tot het gaatje om antwoorden te krijgen. En ontdekt dat als een kaas alleen Emmentaler heet, er sowieso iets niet klopt.

20. 20. Luchtzuiverende Kamerplant

7 oktober 2021 (26 minuten)

Sommige kamerplanten zouden veel meer kunnen dan muurbloempje spelen. In de tuincentra staan kamerplanten met een belofte. Ze zouden de lucht in je huis zuiveren van giftige stoffen. Hoe, is alleen de vraag. De Keuringsdienst over kamerplanten die wonderen kunnen verrichten.

21. 21. Banketbakkersroom

14 oktober 2021 (26 minuten)

Van puddingbroodjes tot gebak. Tompoezen tot taart. Ze stellen allemaal niets voor, zolang de banketbakker zijn room er niet op heeft gespoten. Banketbakkersroom, welteverstaan. Vroeger de trots van iedere banketbakker. Nu ook te koop in pakjes en zakjes. Voor wie thuis patissier wil spelen. Maar wat is dit gele goedje eigenlijk? De Keuringsdienst komt erachter dat er meerdere wegen naar banketbakkersroom leiden.

22. 22. Skyr

21 oktober 2021 (26 minuten)

Skyr, zuivel helemaal uit IJsland, dat barst van de eiwitten. Krachtvoer voor Vikingen uit een ver verleden en de sportschoolbezoekers van nu. Maar wat is het? Op de ene pot staat yoghurt, het ander rept over kwark. En dat allemaal volgens duizend jaar oud recept. De Keuringsdienst gaat op zoek naar het oeroude recept.

23. 23. Edelstenen

28 oktober 2021 (26 minuten)

Edelstenen, ooit waren ze exclusief voor edelmannen en -vrouwen, maar tegenwoordig liggen de winkels en webshops er vol mee. Volgens de verpakkingen hebben de stenen allemaal hun eigen superkracht. Maar waar komen ze vandaan? De Keuringsdienst duikt in een schitterend verhaal over vibrerende stenen.

24. 24. Wijnazijn

4 november 2021 (26 minuten)

Het heeft een intens zuur karakter, maar salades knappen er toch van op: wijnazijn. Soms is 'ie rood, soms wit. Maar wat voor rood of wit? Een brandende vraag, maar de etiketten brengen je niet veel verder. Daarom gaat de Keuringsdienst zelf op pad. Op zoek naar wijnazijnwijn. En doet daarbij een ontdekking die je mondhoeken doen samentrekken.

25. 25. Kaaskorst

11 november 2021 (26 minuten)

Tijdens een vakantie in Frankrijk stuitte de Keuringsdienst op iets vreemds. Iets wat wij in Nederland wegsnijden, daar smullen de Fransen juist van: het korstje van de kaas. Wat blijkt? In Nederland trekken we de kaas een jas aan. Maar waarom en waar is-ie van gemaakt? Een smeuïg verhaal over Hollandse kaas met een Hollandse korst.

26. 26. Pasta Carbonara

18 november 2021 (25 minuten)

Een Italiaanse klassieker die niet meer weg te denken is uit onze keuken: pasta carbonara. Het gerecht is ons met de paplepel ingegoten. Een romige, witte saus die we over onze pasta draperen. Maar er is ook pizza carbonara en carbonarakruiden. Wat maakt carbonara nou carbonara? Weten wij eigenlijk wel wat de echte carbonara is? De Keuringsdienst is nooit te oud om te leren en ontdekt hoe de vork in de steel zit.

27. 27. Kauwgom

25 november 2021 (26 minuten)

Kauwgom. We kauwen er in Nederland zo'n vijf miljoen kilo per jaar van weg. Maar sinds er kauwgom 'zonder plastic' in de schappen ligt, kleeft er een gek smaakje aan de gom. Waar kauwden we al die tijd op en wat tuffen we precies uit? De Keuringsdienst raakt verstrikt in de geheimen van de kauwgomproducenten en ontdekt de ware aard van gom.

28. 28. Kweekvis

2 december 2021 (26 minuten)

Vis komt van oudsher uit de natuur, gevangen door een visser op zee. Maar tegenwoordig eten we meer vis uit kooien dan gevangen in het wild. Vissen die net als vee worden grootgebracht tot aan de slacht door de mens. Maar hoe krijgen we wilde vis zover dat-ie zich in gevangenschap een beetje gedraagt? Hoe de mens, met schepnet in de hand, voor schepper speelt.

29. 29. Kip en Ei

9 december 2021 (26 minuten)

In mei leggen alle vogels een ei. Behalve de legkip dan. Die legt het hele jaar door eieren, alsof het eeuwig lente is. Ruim 300 eieren per jaar is de norm voor een beetje moderne kip. Maar hoe kregen we haar zover om zoveel eieren te leggen zonder dat er ooit een kuikentje uit voortkomt? De Keuringsdienst is haantje de voorste en ontdekt dat de legkip steeds meer weg heeft van een topatlete.

30. 30. Melkgeit

16 december 2021 (26 minuten)

Al jaren groeit de vraag naar geitenmelk. En geen melk zonder lammetjes. Maar er is een probleem met die lammetjes. De helft van de geboren lammetjes is een jongetje en daarmee het bokje. Want de bokjes zijn niet gewenst. Ze geven geen melk en het vlees blieven we niet. De geitenhouder zit er al jaren mee in zijn maag en ziet de bokjes vooral als een last en een kostenpost. De Keuringsdienst over hoe de boer naar manieren zoekt om van zijn bokjes af te komen.

Er zijn bij dit seizoen nog geen berichten geplaatst.

Meer seizoenen

3,42 (6)