Genre: Actie / Oorlog
Releasedatum: 23 oktober 2014
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Fury
"War never ends quietly."
'Fury' volgt de door de wol geverfde Wardaddy aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Hij heeft de leiding over een vijfkoppige tank-crew die een levensgevaarlijke missie in vijandelijk gebied dient uit te voeren. Ze zijn in elk opzicht in de minderheid, maar Wardaddy en zijn mannen doen er alles aan om de kern van nazi-Duitsland binnen te dringen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Fury (MusicMeter)
Sergeant Peterson
Lieutenant Parker
Captain Waggoner
wibro
Meer dan goede oorlogsfilm die duidelijk liet zien dat oorlog hel is. Niets meer en niets minder. Soldaten waar een been vanaf werd geschoten, soldaten die levend in de tanks verbrandden, vrachtwagens vol verminkte soldaten. Niets werd je in deze film bespaard. Niks geen romantiek dus maar oorlog zoals het in werkelijkheid destijds aan toe ging. De scène waarmee de film begon en vooral ook de scène waarmee de film eindigde behoorden in visueel opzicht tot de mooiste van deze boeiende oorlogsfilm. Het acteerwerk was verder ook dik in orde. Dat de Duitsers ook Duits spraken - dat zie je niet vaak in een Amerikaanse oorlogsfilm - vond ik een enorm pluspunt. Een duidelijk minpunt echter vond ik - hoe spannend het ook was - het eindgevecht tussen de vijf tankbemanningsleden en een overmacht van SS'ers. SS'ers mochten dan wel bekend staan om hun doodsverachting maar zo makkelijk lieten die zich toch echt niet neer-schieten. Ook het afgaan van de handgranaat die in de tank werd gegooid liet wel erg lang op zich wachten. Behoorlijk ongeloofwaardig dus die scènes, maar ook de enigste smet in deze verder prima oorlogsfilm die spannend was van het begin tot het eind.
Wel aardig. Maar bijzonder standaard, zelfs ouderwets.
Grootste pluspunt zijn de beelden en wat spannende battles.
Verder veel standaard 'nieuweling komt in de groep'- Heldhaftige Amerikanen (Then Im staying too)- baddie nazis (donkere muziek) - sentimentele slowmotion sterven toestanden.
3* is echt maximaal. Kijk voor waanzin vd oorlog veel liever Idi I smotri.
terschelling
Misschien qua onderwerp misschien geen sensatie, maar toch een film als een huis. Beeld èn geluidseffecten gewoon top. Ooit wel eens een echte afketser van een kanonskogel gehoord? Nou kijk en luister!
Pitt speelt niet super maar echt wel een rol die hij ook eens probeert: ruwe bolster......
Nadruk ligt ook niet op het gehele oorlogsgebeuren maar juist op tankbemanningen. Daar begint de film ook mee dat Nazi Duitsland verre van superieur was met zijn Tigers. Gelukkig liep het allemaal anders.....
Tanks zijn ook niet meer van deze tijd, als tankbemanning ben je 'sitting duck'! Dat is wat de film vertelde en natuurlijk de 'kameraadschap' die als mensen als vliegen vallen snel ontstaat, al was het alleen maar om te overleven!!
Fury is een film met 2 gezichten en daardoor is het voor mij uiteindelijk een teleurstelling geworden. Zo'n anderhalf uur lang pretendeert de film serieus over te willen komen, om daarna te eindigen met een 300-achtig plotje van een kapotte tank die het tegen honderden zwaarbewapende SS-ers op moet nemen en natuurlijk ook nog grotendeels wint. Ondanks dat die veldslag erg tof was om te zien, slaat het in mijn ogen nergens op.
Maar even terug naar het begin; dat vind ik wel het beste deel denk ik zo. We volgen een tankcrew in de laatste maanden van de oorlog. Op zich een origineel idee en de uitwerking is dat ook wel. De film toont geen groep helden, maar een groep verschillende mannen die het lang niet altijd goed met elkaar kunnen vinden en gewoon willen overleven. Uiteraard komt er een rookie bij die bang is en alles nog moet leren. Dat vond ik al 1 minpunt aan de film. Werkelijk alle cliches worden erbij gehaald. Hij durft geen gevangen genomen Duitser te executeren, maar later is hij natuurlijk de grote man als hij heroische dingen doet. Ik heb dit rookie-verhaal nu al zovaak in films gezien dat zoiets niet erg boeiend meer is. Helemaal als ze het zo enorm standaard uit werken als in Fury.
Op gebied van realisme en rauwheid is Fury wel lange tijd erg goed. De gruwelen van de oorlog worden erg goed getoond. Zo zien we een Duitser in vlammen wegrennen en zelfmoord plegen. Vrij heftig. Ook de scene met de veldslag tussen de tanks op het open veld is ontzettend intens en waarschijnlijk realistisch. Daarom vind ik het ook enorm apart dat ze richting het einde al dat realisme vergeten en een Rambo-achtige veldslag laten zien. Net of een groep van honderden SS-ers niet een kapotte tank kunnen uitschakelen. Die SS-ers waren geweldig getraind, maar ze deden echt de domste dingen. Gewoon recht op de mitrailleurs afrennen? Ja hoor....
Het slot was trouwens ook vrij lachwekkend. Pitt wordt half doorzeefd, maar heeft nog ruim de tijd voor een speech tegen de jonge soldaat. En als er dan 2 granaten in de tank worden gegooid, dan is het enige gevolg dat Pitt dood is met slechts 2 krassen op zijn wang. Haha, pfff. Volgens mij blijft er helemaal niks meer van je over, maar goed. Nouja, het stoort me dus dat ze plots al het realistische laten schieten voor een heel matig slot, ook al was die enorme veldslag wel tof om te zien dus. En waarom liet die Duitse soldaat op het einde Boyd in leven? Je hele bataljon is door die groep afgeknald, maar jij doet dan net alsof je 'm niet hebt gezien onder de tank?
De cast vond ik ook niet zo denderend. Op LaBoeuf na (moet je nagaan) vond ik ze allemaal irritant. Brad Pitt, normaal een hele goede acteur, speelt eigenlijk voor de tweede keer zijn Aldo Raine rol uit Inglourious Basterds, maar dan zonder humor. Beetje storend. Pitt zijn rol tijdens dat stuk in het Duitse huis met die dames vond ik ook helemaal niks. Echt zo'n scene die me volledig uit de film haalde.
Ik klink nu wel wat zuur, maar heb me best wel met de film vermaakt. Als een spannende avonturenfilm is dit goed te kijken. Maar voor de rest heeft dat slot wel een boel verpest.
Bloederige, van-dik-hout-zaagt-men-planken oorlogsfilm, qua plot erg dunnetjes maar qua visueel spektakel best oké. Voor een film van twee uur en een kwartier biedt het verhaal echter simpelweg te weinig interessant materiaal. De personages zijn ook nogal schematisch uitgewerkt. De aktiescenes zijn gelukkig intens en spannend en de grimmige sfeer van het geheel zorgt er dan toch wel voor dat de film enige indruk maakt. Binnen het beperkte genre van de tank-film is deze Fury al met al een welkome aanwinst, al zijn genregenoten als The Beast Of War en Lebanon stukken beter.
blurp194
Half en half.
Enerzijds is de compromisloze benadering van het verhaal er wel een die me altijd erg goed ligt - een simpel onderwerp, en dat zonder afleiding uitwerken zonder details te schuwen of de aandacht in subplotjes en overbodig gedoe te verliezen. Aan de andere kant is het einde nou niet bepaald heel geloofwaardig. Bijvoorbeeld, de SS-ers hebben overduidelijk een panzerfaust in hun handen. Maar waarom doen ze daar dan niks mee? En nog zoiets, als er een handgranaat in een tank afgaat, dan overleeft de bemanning dat echt niet.
Een zelfde soort gevoel heb ik bij de personages. De hoofdrollen zijn wel voldoende ingekleurd, maar de bijrollen zijn wel wat erg eendimensionaal. Jammer, het maakt dat het enige waar de film iets in te brengen heeft de botheid van het geweld is.
filmkul
Goede en harde oorlogsfilm. De vaart zit er goed uit. De film bevat veel actie met een aantal spannende momenten. De battle met de tiger tank is erg sterk. Hier en daar is het wel erg Amerikaans, zeker het einde. Buiten dat is het een prima film. Je voelt echt mee met de mannen in claustrofobische ruimte binnen de tank. Pitt acteert goed maar niet memorabel.
Goed vermaak. 3.5/4.0
Oliveri
Hoewel ik een liefhebber van oorlogsfilms ben is deze het toch net niet voor mij. De film heeft voldoende sterke punten (Duitsers die Duits spreken, goeie aktiescenes, mooie sfeervolle entourage), maar helaas ook enkele zwakke zoals het ongeloofwaardige einde. Daarnaast vond ik het acteerwerk ook niet altijd even overtuigend. Jammer dat ook de precieze locatie ontbrak waar het verhaal zich afspeelde, dat maakt het er voor mij niet realistischer op, kennelijk had men niet de pretentie een historische battle te belichten. Verder goed, maar dus niet goed genoeg.
Heerlijke ouderwetse oorlogsfilm met een prachtige setting en het ziet er allemaal erg authentiek uit . Lekker smerig veel blubber regen etc etc . Ook de cast mocht er wezen ben geen fan van de films van Brad Pitt (uitzonderingen nagelaten) maar deze is voor me persoonlijk de beste film van het jaar. Verder ook mooie rollen van Shia LaBeouf , Michael Peña , Jon Bernthal (Walking Dead) en de jonge Logan Lerman. En wat ook zo aardig was is dat dit de 25000ste stem voor me was op moviemeter
de Pierre
Wat een geweldige oorlogsfilm! Ik vind dit de beste oorlogsfilm van de laatste 10 jaar. Een sterk verhaal over een tankbemanning. Keihard en confronterend maar wel erg realistisch. En een Brad Pitt die goed op dreef is.
Smugmarty
Topper. Wat een indrukwekkende film met beklemmende sfeer bekeken vanuit de Amerikaanse "bevrijders". Naast een enorm arsenaal aan Vietnam (en inmiddels ook Irak) films vanuit de US is deze zeker niet te stuiten. Realistische kijk, niet overdreven patriottistisch. De sterke karakterrollen maken het af. Naast Pit ook Jon Bernthal (Walking Dead) als overtuigende oorlogsveteraan.
Sterk.
cantforgetyou
- 1955 berichten
Wat een prachtige, goede, spannende film. De acteurs spelen allemaal op hun best. De spanning en angst wordt goed weergegeven. Het verhaal is eigenlijk zo simpel, dat het heerlijk kijken is. Geen ingewikkelde complotten etc. Gewoon een tank met vijf mensen die proberen te overleven. En met dat gegeven gebeurd natuurlijk wel heel veel. Maar meer op emotioneel gebied. Soms erg harde beelden, maar dat hoort erbij. Zo was het ook. Gruwelijk af en toe. Wel echt een aanrader.
LOTR-lover
Ben op zich helemaal niet zo'n 'fan' van oorlogsfilms. Des te meer omdat ze vaak heel onrealistisch zijn. Dat probleem heeft Fury totaal niet. De beelden zijn rauw, grijs, vuil en 'in your face', wat alleen maar bijdraagt aan de heftigheid. Vooral daardoor weet de film je echt bij de lurven te grijpen en niet meer los te laten. Goeie film en een aanrader om te gaan kijken!
8/10 (IMDB )
Queno
Oorlogsfilms kunnen heel erg intrigerend zijn. Vooral door de claustrofobische sfeer van de gewelddadige context en soldaten die zich daar doorheen manifesteren met alle moeilijkheden van dien. Zo denken wij aan Black Hawk Down (select groepje soldaten die met een helikopter neerstorten in een fictieve burgerooglog in Afrika) en Full Metal Jacket (sluipen door een verwoest Vietnam).
Fury vertoond de bloeddorstigheid van een missie van Amerikaanse soldaten die met een aantal tanks (we focussen ons in de film uitsluitend op het groepje van Fury - van: furie, woede) het Derde Rijk infiltreren. Sherman Tanks vs. de Tiger tanks van Duitsland. Een heel verschil in pantser en
slagkracht.
Brad Pitt doet kort na Inglorious Basterds weer een optreden als bevelhebber met een raar accent.
De claustrofobie van de oorlog wordt alleen maar erger als de helft van de film wordt vertoond vanuit de tank waar vijf man in een krappe ruimte zitten.
Wardaddy en zijn rauwe kornuiten zitten er niet op te wachten als er zich een ongerimpeld groentje aandient als vervangend tankbestuurder. Allicht een irritant verhaallijntje op een superieur rauwe film. Het groentje is werkelijk een angsthaas en Wardaddy dwinght hem een SS-er te excecuteren in het veld .Dat, nadat er een andere tank voorhen in de brand sloeg nadat Norman onoplettend was en niet de lef had te schieten op vrouwen en kinderen.
Eigenlijk worden we als (bioscoop)publiek opgescheept met Norman door wiens naïeve ogen de oorlog moeten volgen. Een goed tempo wordt teniet gedaan als er een Duits dorpje wordt ingenomen met een plichtmatig liefdeslijntje.
Daarna gaat de actie weer omhoog met een spannende veldslag tegen een Tiger Tank, waarbij Fury ternauwernood om de tank heen manoeuvreert en de zwakke kant aan de achterkant raakt.
Op het slot geraken tegen ze een overmacht, dat, terwijl ze zover zijn gekomen waarvan je hoopt dat ze het overleven. Onhollywoodiaans gebeurt dat echter niet, waarbij we alle sympathie voor Wardaddy, tezamen met Norman, hadden gewonnen.
DixieDC
Knappe oorlogsfilm die natuurlijk vol zit van onjuistheden maar die toch een realistisch (denk ik toch) beeld geeft van de laatste dagen oorlog in Duitsland, waar elk dorp nog dient veroverd te worden en de Amerikanen nooit weten wat hen te wachten staat in het volgende dorp, vijandigheid of overgave. De film is uniek want bij mijn weten is dit de eerste WO2 film over een tank en zijn bemanning, het bijeen krijgen van zoveel oorlogsmateriaal 75 jaar na het begin van de oorlog is een huzarenstukje (het gevecht tussen de Shermans en de Tiger tank is het hoogtepunt) en als liefhebber van alles wat met die oorlog te maken heeft is het smullen
VincentL
Fury
Een nieuw oorlogsdrama waarbij ik zelfs de vergelijking met Saving Private Ryan hoorde vallen. Of je dan spreek van slechte imitatie of het meesterwerk evenaren is een tweede, maar geprikkeld wordt je er zeker door. Zo besloot ik om toch nog maar even naar de bioscoop te haasten om Fury te aanschouwen.
De vergelijking met Saving Private Ryan is deels terecht. Je moet dan helaas spreken van een wat jammerlijk mislukte imitatie. De duidelijke lijnen tussen Collier en Miller en Upham en Norman zijn natuurlijk niet van de lucht. Ik weet niet wat Ayer hiermee voor ogen had, maar goed was het niet. Ook korte korte maar heftige liefdesrelatie die ontstaat tussen Norman en Emma was een behoorlijk los schot in de ruimte. Naast deze negatieve aspecten heeft de film wel een hoge vermakelijkheidsfactor. De actie zit er lekker in. Het daarna uitgewerkte 300-concept, The Seven Samurai, of hoe je het ook wilt noemen, komt wat cliché over maar is uiterst vermakelijk. Een redelijk einde, als had ik liever een gruwelijke doodsstrijd gezien of zo.
Pitt kan hier natuurlijk zijn dominantie ten tonele spreiden. Hij weet het witte doek weer vol met, soms misplaatste ego te vullen. Hij speelt over de gehele linie goed, al heeft hij zeker een paar uitspattingen naar beneden en boven. Binnen zijn team is hij zeker de beste acteur. Of hij zo goed speelt of de rest gewoon wat mager is nog de vraag.
La Beouf, Lerman en Peña spelen allemaal wat op de automatische piloot. Hun script bestaat met name uit een aaneenschakeling van clichés en al gehoorde teksten. Toch stoort het niet in de setting. Het past in het algehele plaatje van de film en weet zelfs tot zeker vermaak te leiden.
Visueel gezien is er het een en ander op aan te merken. Het eerst de fluoriserende kogels. Bij mijn weten gebruikte de Duitsers geen rode laser en de geallieerden geen groene, maar dat kan als historicus in spe mijn onervarenheid zijn. De baan van de kogel is wel beter te volgen, dat zal de gedachte zijn. De locaties zijn goed. Het Zuid-Duitse landschap komt goed tot zijn recht. Ook de pantserdivisie voldoet aan de nodige technische details van die tijd. Goed gedaan.
Fury is niet meer dan vermakelijk. Doorsnee oorlogsfilmpje waar met een groot budget iets aardigs neergezet wordt.
scottbrl
Vrij pittige film over het eind van de 2e Wereld Oorlog , met wederom een geweldige
Brad Pitt in de hoofdrol. Zeker de moeite waard!
John Milton
Lang niet onaardig, maar ook weer niet compleet geslaagde oorlogsfilm. Met name het acteerwerk is prima, zelfs Shia LaBeouf was verrassend sterk, en ook de mij nog vrij onbekende Logan Lerman bleek passend gecast als de 'greenie' rookie. Ik mag Brad Pitt graag zien als acteur, maar hoewel hij het prima deed, overtuigde hij me niet in dezelfde mate als de meeste andere acteurs, in zijn rol als oude tankofficier.
Ayer lijkt zich vooral te concentreren op de gruwelen van de oorlog en de mannen in de tank. Er is geen achtergrond en weinig historische context, de meeste ontwikkeling zit in het karakter van de nieuweling en de manier waarop wij als kijker naar de mannen in de tank kijken, al leren we ze nooit echt kennen. Wat gaat er schuil achter die zwijgzame façade van Bible (LaBeouf) of die tergend lompe hillbillie (acteur van Shane uit The Walking Dead)? Naast hun onuitstaanbare momenten gloort er toch af en toe opeens een spoortje menselijkheid doorheen. Maar de saamhorigheid van de we few, we happy few, we Band of Brothers, lijkt hier overwoekerd te worden door trauma en onder de oppervlakte aanwezig zijnde wrevel.
Ayer is niet bang om af en toe het verhaal gewoon stil te leggen en even weinig te laten gebeuren, wat meestal ook de momenten zijn dat er wat dialoog plaatsvindt waardoor we iets meer over deze mannen leren. Het verhaal zal echter niet de eerste reden zijn om Fury te kijken.
De Tank Battles zijn ontzettend strak geregisseerd, er wordt niet geschroomd on de gruwelen van oorlog in al zijn akeligheid te laten zien. Het is verfrissend dat de Amerikanen hier niet als helden worden geportretteerd, maar eerder als getraumatiseerde, wraak- en oorlogszuchtige mannen (met name wat SS-erg betreft), die behoorlijk fucked up zijn. 'Best job I ever had...', zeggen ze tegen elkaar in de tank, maar het is mij niet duidelijk of ze het zelf geloven of voor willen houden als een manier om ermee om te kunnen gaan. Ik vermoed sterk dat laatste.
Ik vond Fury absoluut het kijken waard, maar voor doorgewinterde oorlogsfilmkijkers weet hij behalve het realistische strijdgeweld weinig nieuws te brengen. Qua grittiness is goed naar Saving Private Ryan gekeken, maar hoewel ook die film alles behalve perfect is, haalt Fury dat niveau niet voor mij. Daarvoor is er een te groot gebrek aan betrokkenheid met deze mannen en plot- of karakterontwikkeling. Natuurlijk maakt vooral Logan Lerman's greenie een ontwikkeling door, maar deze blijft vrij eenzijdig en gaat te snel voor mijn gevoel. Ook de scène met het karakter Emma kwam voor mij niet helemaal uit de verf. Met name hoe het afloopt niet. Maar wat een heerlijke dame. Het was hem gegund.
Wie echt een goede oorlogsfilm wil zien en de iets mindere beeld en geluidskwaliteit geen probleem vindt, raad ik Idi I Smotri aan. Qua verhaal niet direct vergelijkbaar met Fury, maar wat mij betreft de beste oorlogsfilm ooit.
Maar Fury is lang niet onaardig, alles bij elkaar opgeteld. 3,5*
Fortune
Best wel goed.
Ik ben niet echt een fan van oorlogsfilms tenzij ze een wat cynischer beeld tonen van de oorlog. Ik heb nooit het gevoel dat oorlog draait om helden maar de meeste oorlogsfilms tonen vaak een beeld van heldhaftigheid.
Fury toont eigenlijk beide kanten. Het toont een behoorlijk troosteloos landschap en eigenlijk een wereld waar je leven en gevoel niet uitmaakt maar dan weer een ongeloofwaardige twist van heldendom die ik niet helemaal begrijp. Ik kreeg niet het gevoel dat deze jongens zo erg naar de klote waren dat ze zichzelf opofferen om in die tank te blijven en een gevecht aangingen tegen zoveel Duitsers.
Dat terzijde zagen de gevechten er wel heel goed uit en vond ik vooral Brad Pitt goed spelen. Voor de rest heeft de film teveel merknamen om helemaal authentiek en realistisch over te komen.
Voor de rest toch wel goed en ook wel redelijk origineel al heb ik niet zoveel verder met tanks.
woodster
Bijna lachwekkend slechte 13 in een dozijn film, dacht op een gegeven moment naar een Tarantino film te kijken, zo'n overdaad aan slechte actie. Film klopt op vele punten daarnaast ook niet. De tank heeft van binnen de afmetingen van een huiskamer, terwijl het daarbinnen echt een krappe bedoening is. Veel standaard Hollywood trucjes. Zonde van mijn tijd.
Yar90
Heb genoten van deze film. De film toonde m.i. goed de gruwelen van een oorlog. Het feit dat dat jochie midden in de oorlog wordt gegooid terwijl hij nog niet eens een wapen kan herladen deed mij doen inleven in de rotsitiuatie waarin hij terecht is gekomen en dat ons dit allemaal kan overkomen. Ook de angst en de wil om te overleven werden m.i. goed overgebracht.
De film toont m.i. goed hoe sterk de Duitsers waren (o.a. met hun tanks) en hoe vies ze konden zijn (de SS)
Er zijn misschien wat momenten in de film waarbij het iets wat ongeloofwaardig wordt, maar ik heb me daar absoluut niet aan gestoord.
Deze film heeft me in iedergeval aangezet tot het kijken van nog meer oorlogsfilms (daar ik normaal niet naar dit soort films kijk)
tbouwh
Heerlijke oorlogsfilm waarin good old Brad Pitt toch nog een heerlijke rol neer weet te zetten. Deze film verschilt van voorganger Inglorious Bastards in het feit dat deze film niet alleen hard, maar ook erg realistisch is. Tenminste, zo kwam ze over. Ik had even nodig om in het verhaal te komen, maar vanaf het moment dat de geallieerde tanks het dorpje binnentrekken (waar Norman Emma ontmoet) zat ik er helemaal in. Dit kwam door het goede acteerwerk, de mooie settings en een aantal uitstekende scenes. Ik kan me zo voorstellen dat de (grote) rol van Logan Lerman voor vele kijkers een irritatiepuntje zou kunnen zijn, maar ik ging hem gaandeweg steeds meer waarderen. Hij acteert prima, en is geloofwaardiger dan in andere films waarin ik hem heb gezien (waarin ie nog weer jonger was). Na de dood van Emma vind er duidelijk een omslag plaats bij Lerman, waarna ie ineens geen watje meer is. Hoe realistisch die omslag is, daar valt over te twisten, maar ik kon die karakterwisseling wel waarderen. De omgang met de meer geharde militairen in zijn peloton (goede rollen van oa Pena en LeBoeuf) zorgt ook voor een aantal mooie scene, zoals die in het dorpshuis. Pitt is sterk als de meer humanitaire daddy, die enerzijds sommig gedrag van zijn manschappen afkeurt, maar anderzijds er ook niet van schuwt de oorlogsrealiteit aan een nieuwkomer op te leggen. De gevechtsscenes zijn goed en ogen realistisch, de bijna een halfuur durende slotscene is erg indrukwekkend. E.e.a. wordt nog eens ondersteund door een mooie, emotionele soundtrack. Daardoor is Fury toch wat menselijker en minder hard dan verwacht, maar daardoor maakt de film niet minder indruk. Ik heb ruim 2 uur geboeid zitten kijken, zonder dat er echt momenten waren die mij minder aanstonden. Knap project van Pitt en consorten.
martijn011
- 2034 berichten
Regelrechte topper. Oorlogsfilm die meteen bij toppers als Saving Private Ryan, Platoon en Schindler's List in het rijtje gaat.
Ik kan eigenlijk geen één minpunt opnoemen wat betreft deze film. Het enige wat me stoorde was de laatste scene waar de SS-er Norman spaart. Vond ik totaal niet in de stijl van de film passen en dat kost de film de volle vijf sterren.
Maar verder is dit echt een pareltje. Fantastisch mooi geschoten, erg goed camerawerk en de cast is subliem. Verder is het verhaal van begin tot eind boeiend. De eindscene vond ik juist erg sterk. Toegegeven, het is nogal een kamikaze-actie, maar ik vond het een fantastische scene.
Deze film is echt een aanrader, of je nu wel of niet van oorlogsfilms houdt.
Dikke vierenhalve ster, misschien na herziening volle pond.
petton
beste oorlogs film na Saving private Ryan.
zeker kijken en een 9,9 waard (als je van oorlogs films houdt) zeer geloofwaardig. Goede actie scenes en goede acteurs. Tanks en uniformen zien er goed uit en kloppen in vergelijking met B oorlog films. Als je deze film hebt gezien kan ik je garanderen dat je deze film nog een keer wilt zien.
Justinw
Mixed feelings,
Dat de tweede wereldoorlog een onuitputtelijke bron voor filmmakers is blijkt maar weer door Fury. Ik heb dit genre altijd een warm hart toegedragen. Fury begint op een punt in de oorlog waar weinig films zich aan wagen. Namelijk diep in Duitsland aan het einde van de oorlog. Dit bewonder ik en al helemaal de manier waarop je het verhaal word in geslingerd. Geen achtergrond informatie of wat kleine dingen na die verderop zijn intrede doen. Je volgt een tankcrew vanaf dit punt tot hun einde en thats it.
Brad Pitt zet weer een sterke rol als altijd maar het lijkt wel op auto-pilot werk. Logan Lerman was goed maar niet meer dan dat. Shia LaBeouf viel me wel op. Kan me niet herinneren dat ik z'n sterke rol van hem heb gezien.
David Ayer heeft het allemaal erg strak in beeld gebracht en alles ziet er voortreffelijk uit. Gelukkig veel steady shots in plaats van het handheld gefriemel waar menig regisseur zich in laat verdwijnen. Zijn er dan nog minpunten aan deze film? Jazeker, de film streept menig cliché af en is doordrenkt met patriottisme. Had ik anders verwacht? Nee, feit blijft dat het toch wel afbreuk aan de film doet. Veel scenes verliezen gewoon zijn waarde door ongeloofwaardigheid. De laatste scene waar een SS'er Norman spaart was voor mijn gevoel misplaatst.
Fury kijkt makkelijk weg maar vervalt jammer genoeg in een Amerikaans propaganda werkje. Gemiste kans.
Insignificance
Ayer is het helemaal kwijt. Met End of Watch leek het nog wat te gaan worden, met Sabotage en Fury is het eerder kommer en kwel. Hij heeft Vasyanov er weer bij betrokken, dat scheelt qua plaatjes, maar het smoort al snel in de Duitse blubber. Het lijkt iets van doen te hebben met verknocht zijn aan de tank en Wardaddy die een groentje opvoedt in de wereld van oorlog.
Dat gaat er stevig aan toe te en de film lijkt daarmee zowaar munitie in handen te hebben, maar tijdens en na het gedoe met de twee vrouwen blijkt het niet meer dan een losse flodder. Het lesje is geleerd en wanneer Norman meerdere malen dingen als fucking nazi's gaat roepen is zijn transformatie blijkbaar compleet. Gebakken lucht op het slagveld, het stelt niks voor.
Elders komt Ayer niet verder dan the tank is my home. De aanzet voor een doorzichtig buddy momentje om een nogal groteske finale op gang te trekken. Het is de enige keer dat de cast niet tegen elkaar loopt te zeuren en te klieren. Het probeert hard, stoer en heldhaftig te zijn, maar is het niet. Veel carnage met dweperige muziek en een wit paard verpakt in een lege huls.
Arnie
Ondanks de veelheid aan clichés toch een goede en vooral intrigerende film, die nog even in mijn hoofd is blijven rondspoken. Het is vooral vrij uniek in mijn beleving, voor een prent van Amerikaanse herkomst, om in een zó grote productie de oorlog zó expliciet als een brok ellende af te schilderen.
Er is bijna geen element in de film dat niet door andere films ook al eens is gedaan (leuk lijstje bijvoorbeeld van aSMoDeuS), en toch is de toon compleet anders. De WO-II film heeft een lange geschiedenis doorgemaakt. Als iconen gelden vooral De Langste Dag (eenduidig en vooral grappig uit nostalgie), Saving Private Ryan (een mislukte poging om te doen alsof oorlog klote is; de heroïek druipte er alsnog vanaf), en in ons eigen landje Paul Verhoevens (ook mislukte) 'Zwartboek', dat symbool moest staan voor hoe we de oorlog inmiddels verwerkt hebben met de mirakelse ontdekking (in 2005!) dat het onderscheid tussen goed en fout helemaal niet zo zwart-wit was.
Fury doet een dappere poging om iedere notie van goed en kwaad uit het centrum weg te laten. Dit gaat niet over heroïek, over een romance die misschien of toch niet slaagt, over dappere mannen die strijden in naam van iets groters. Juist dat element ontbreekt: de tankbemanning, onder leiding van 'Wardaddy' Brad Pitt, voert zijn missies uit omdat het nu eenmaal hun taak is. Nergens wordt genoemd dat ze het doen in naam van de vrijheid, omdat ze zich moreel beter voelen, voor hun vrouwen thuis o.i.d.. Nee: getekend door de ervaringen van veldslag na veldslag, landing na landing, zijn ze enkel gebrand om SS'ers af te slachten omdat ze hen vreselijke dingen hebben zien doen; het is man tegen man. Hoe clichématig ook: het groentje dat zich bij de groep voegt wordt wijselijk bijgebracht hoe belangrijk het is om te hebben gezien wat een mens een ander mens kan aandoen.
Setting is dan ook niet de landing bij Normandië, of een of andere verzetsdaad achter de schermen van overtuigde soldaten, maar Duitsland zelf, enkele weken voor de onvoorwaardelijke overgave, als het pleit eigenlijk al is beslecht maar de laatste weerstand zeer fanatiek is. Er is geen sprankje idealisme meer te bespeuren; de door tanks platgereden lijken liggen verspreid over de reeds verwoeste klinkerpaadjes (en de tanks rijden er doodgemoedereerd nogmaals overheen), en langs de wegen hangen de lichamen van kinderen die weigerden voor het Nazi-regime te vechten. En het zijn niet enkel de Nazi's die walgelijke dingen deden: het beschavingsgehalte van de tankploeg zelf is ook bijzonder schamel, zo blijkt.
Een moreel niemandsland dus, zoiets als ook Lars von Trier in Europa afschilderde (maar dan anders...) En vanaf het begin is duidelijk: die Amerikaanse tanks waren helemaal niet opgewassen tegen de Duitse, van een zegetocht kan dus geen sprake zijn.
De vergelijking met Saving Private Ryan, de laatste enorme WO-II blockbuster (Tarantino kun je toch niet serieus nemen), is interessant: ook daar staat een kleine elite centraal die gevolgd wordt op een belangrijke missie, en ook daar spreken de soldaten meermaals uit wat een klote-oorlog het toch is. Maar dat staat natuurlijk in geen verhouding tot de heroïek die er tegelijk uitspreekt, het druipende patriottisme, de goede zaak waar het allemaal toe dient. Fury laat dat allemaal weg, en toont de oorlog als een echte, wanstaltige klotestrijd.
Erg intrigerend dus, en met een goede intentie gemaakt vind ik. Het is dan ook jammer dat de film alsnog de mist ingaat met alle clichés die het kennelijk toch niet wilde vermijden, en bovenal met het casten van iemand als Brad Pitt, die er op groot doek onvermijdelijk als een held uitziet, al zou hij een pedofiele terrorist spelen.
Filmkriebel
Goede oorlogsfilm maar geen instant classic. De geallieerden rukken op richting Berlijn maar stoten op forse weerstand waarin tot de dood gevochten wordt en er na vier jaar oorlog geen greintje genade en menselijkheid meer over is. Het groentje Norman zal dat al vlug begrijpen al moet hij eerst zijn eigen idealen en principes opgeven; dat gebeurt in een verbijsterende scène waarin Wardaddy hem dwingt om een Duitse officier te doden . De scène met de twee vrouwen had niet gehoeven , is vrij lang en voegt weinig toe aan het geheel. Ook de finale op dat kruispunt vond ik heel onwaarschijnlijk. Zeker wanneer een jonge Duitser nog eens onder de tank kijkt en Norman niet verklikt . Zoiets kon er echt niet door. Wel een prachtig eindshot. De topscène van de film voor mij was het duel met die Tiger . Wat hoogtes, wat laagtes en verder best een degelijke oorlogsfilm.
Leland Palmer
Vermakelijk, visueel prima in orde en gelukkig speelt Brad Pitt de hoofdrol. Eén van mijn favoriete acteurs. Bepaalde actiescenes zien er uitstekend uit. Op 1080p, met DTS audio is dit gewoon lekker dreunen. De aanloop naar de laatste scene is erg spannend, het verloop van de scene is ietwat ongeloofwaardig, maar nergens storend. Heb me kostelijk vermaakt met al dat geknal en gedreun. Mooi gemaakt.
'Fury' is niet een film die de waanzin uit de oorlog laat zien, maar speelt op de bekende Hollywood wijze met helden en cliché's. Er is veel gezegd over de laatste scene (dat rookie Lerman blijft leven) - daar stoorde ik me niet zo aan, meer aan het verhaal rond zijn personage in het algemeen. De film zal me waarschijnlijk niet blijven achtervolgen, maar boeit van begin tot einde. Ruime voldoende voor deze prent.
tattoobob
Goede film dit
Normaal ben ik echt niet van de oorlogs films...en kan het mij allemaal niet zo boeien.
Deze daarintegen vond ik echt supervet en wist mijn aandacht de hele tijd vast te houden.
Regematig spannend vooral op het einde ,mooi acteerwerk en realistische beelden.
Mooi einde ook
Voor mij persoonlijk een van de beste oorlogsfilms tot nu toe.
Ik miste alleen een goede soundtrack.

Netflix komt met 'Caught Stealing', maar Prime Video overtroeft met 'Roofman'

The Revenant
Western / Actie, 2015

Under Sandet
Oorlog / Drama, 2015
ambusheuropaheldtweede wereldoorlognazibraveryoorlognazi duitslandheroismtankuitvoeringstrijdwreedheidhatredtank battle jaren 40enclosed spacebeating the odds brutal violenceeuropean theatre violencetanks