• 9.374.414 stemmen

The Duke of Burgundy (2014)

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Hongarije

Geregisseerd door: Peter Strickland

Met onder meer: Sidse Babett Knudsen, Chiara D'Anna en Eugenia Caruso

Releasedatum: 16 juli 2015

Plot The Duke of Burgundy

Iedere ochtend fietst huishoudster Evelyn welgemoed naar het statige landhuis van Cynthia (Sidse Babett Knudsen). Daar wordt ze niet bepaald vriendelijk onthaald. Bits snauwt Cynthia haar opdrachten toe; wanneer iets haar niet zint, volgt straf. De twee blijken verwikkeld in een langdurige sm-relatie.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1922 stemmen

Een erg mooie film. Visueel prachtig. Het verhaal bevat veel herhalingen en er gebeurt niet heel veel, maar dat stoorde mij niet. Ik waardeer het zelfs bij deze film. Ook de insecten hebben wat mij betreft iets moois en ze voegen iets toe aan de aparte, sinistere sfeer. Goed acteerwerk. Een (artistieke) stijl waar ik erg van houd! 4*

avatar van 93.9

93.9

Ja visueel inderdaad adembenemend. Verder matig.

avatar van Creative-lady

Creative-lady

Juist bekeken op: www.cinemember.nl. Wel een redelijke film. Ik vond ook dat er redelijk veel dezelfde scènes inzitten, maarja, het was niet slecht om naar te kijken.

avatar van AngelicV

AngelicV

Filmisch mooi geschoten. Hoe 2 vrouwen van spel naar werkelijkheid bewegen en uiteindelijk de werkelijke onderdrukking in hun eigen psyche aanwezig is. De bevrijding daarvan zou uit innerlijk proceswerk en wederzijdse acceptatie kunnen komen in pure liefde in henzelf en naar elkaar, zodat er plek is voor volledige overgave aan elkaar. In plaats daarvan blijft Evelyn in een killing loop van rollenspel terwijl Cynthia steeds meer de echte liefde vanuit gevoel wil ervaren. Aan het eind van de film komt dit goed naar voren als Evelyn zegt: ik hou van je, zeg me wat ik moet doen om t te bewijzen, terwijl ze er eigenlijk alleen maar gewoon hoeft te zijn. Dan gaat de "kist" naar buiten en ontstaat er een moment van acceptatie. Doch het eindshot is veelzeggend... Goed acteerwerk van Knudsen en d'Anna. Gezien de psychologische elementen zou ik deze film eerder leeftijd 14 meegeven.

Wat is Sidse Babett Knudsen toch een goeie actrice! Deze rol is op haar lijf geschreven! Ook haar tegenspeelster speelt voortreffelijk in deze obscure ietwat geheimzinnige liefdesrelatie. Ik vond Knudsen ook al steengoed in de topserie Borgen. Kleine maar heel interessante film, zeker kijken, was onlangs op Out-tv te bewonderen.

avatar van mrklm

mrklm

Arthouse op zijn slechtst met een bijrol voor Monica Swinn (als Lorna) die vooral bekend is van de softcoreprulletjes uit de jaren 70. Daar sluit dit aardig bij aan. Cynthia [Sidse Babett Kndusen] haalt Evelyn [Chiara D’Anna] in huis voor schoonmaakwerkzaamheden en andere vormen van dienstverlening. Het is een SM-rollenspel met Evelyn als onderdaan en wie een beetje kennis heeft van SM zal niet opkijken van de inhoud van de spelletjes of van de softseksscènes. Bevat één van de meest smakeloze/afschuwelijke dissolves die je maar bedenken. Laat dat vooral géén reden zeden om deze pretentieuze prent tot je te nemen. Strickland voegt er zelfs wat gelul over vlinders aan toe. Sodemieter toch een eind op!

avatar van Robi

Robi

Een lesbisch erotisch drama over een meesteres en haar slavin. Toch is het ook zeker geen seksfilm. Er is weinig te zien. Het gaat meer om de suggestie en de sfeer. En dat maakt het lastig voor me om de film te begrijpen. Ik kan me maar moeilijk in de doelgroep inleven. En dat maakt de film toch wel behoorlijk saai voor me. Maar de beelden, de muziek en de sfeer zijn wel mooi. Ook de locatie van een mooi oud huis dat helemaal begroeid is met planten en de verzameling opgezette vlinders en kevers dragen zeker bij tot een bijzondere sfeer. Die me ergens ook wel doet denken aan de films van Peter Greenaway. Hoewel die nog veel verder gaat in zijn stijlisme.