• 9.372.056 stemmen

Releasedatum: 9 juli 2015

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot La Isla Mínima

"Life, Death, Redemption."

De film speelt zich af in 1980 in het diepe zuiden van Spanje. Een reeks brute moorden op een stel tienermeisjes in een afgelegen stad brengt twee verschillende karakters samen. Beide zijn ze rechercheur op de afdeling moordzaken en belast met het onderzoek. Juan en Pedro moeten hun verschillen opzij zetten om een moordenaar te vinden die al jarenlang een gemeenschap terroriseert.

avatar van voskat

voskat

Matige krimi die een beetje als los zand aan elkaar hangt met wat cliché's als cement ertussen.

avatar van arno74

arno74

Fraaie politiethriller waarin twee agenten moorden en een reeks verdwijningen van jonge meisjes proberen op te lossen in een dorp waar mensen liever zwijgen dan praten. Hoewel het verhaal bekend voorkomt geldt dat niet voor de uitwerking ervan, die qua stijl toch enige afstand neemt van de typische thrillers uit Hollywood. Geen explosies of wilde achtervolgingen dus.

Een van de hoofdrolspelers is het gebied waar de film is opgenomen, namelijk de moerasgebieden bij de rivier Guadalquivir. Dat levert behoorlijk wat fraaie plaatjes op, waarbij het landschap bovendien in het verhaal verweven wordt en niet slechts als achtergrond dient. De overige hoofdrolspelers leveren ook prima acteerprestaties op. Ook het script zit vrij goed in elkaar. Dit alles levert een sfeervolle politiethriller op die zich afspeelt in de beginjaren van de Spaanse democratie.

Ruim 3,5*

avatar van david bohm

david bohm

La Isla Minima is best een sfeervolle film met fraaie beelden van het zompige landschap en met degelijk acteerwerk. Verhaal is wel behoorlijk standaard en de ontknoping vind ik nogal teleurstellend. Had meer ingezeten.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Heerlijke thriller. Van begin tot het einde van genoten. De natuurlijke decors voegden heel wat sfeer toe aan dit grimmige verhaal dat zich afspeelt begin jaren '80, en waarin twee detectives onderzoek doen naar gruwelijke moorden op jonge meisjes ergens op het Andaloesische platteland. De twee detectives worden niet teveel uitgediept maar wel voldoende om hen enige complexiteit te geven, zeker die Juan met een duister verleden onder Franco . De laatste blik tussen de twee mannen houdt alles lekker ambigu .

Op sommige momenten vond ik de film erg onderhoudend omdat de whodunnit toch redelijk goed werkt en de kijker meesleept tot het einde; het verloop van het onderzoek zelf is redelijk standaard en er komt ook wel eens een scène langs die geen steek houdt bvb wanneer Juan KO geslaan wordt. Je weet niet door wie en waarom, en hij wordt dan nog ook levend gelaten en ergens achtergelaten. Die hadden ze beter uit de film gelaten. Ondanks wat kleine tekortkomingen een erg fijne film met een prachtige fotografie en veel sfeer.

avatar van james_cameron

Sfeervolle maar nogal trage en weinig verrassende politiethriller, over de jacht op een seriemoordenaar in het diepe zuiden van Spanje in 1980. Prachtig in beeld gebracht en goed gespeeld, maar de plot blinkt nu niet bepaald uit in originaliteit en van spanning is slechts sporadisch sprake. Binnen het genre derhalve geen hoogvlieger.

avatar van blurp194

blurp194

Vrij conventionele politiefilm.

Met als extraatjes dat er wat spanning en wantrouwen heerst tussen de twee russen. Gelukkig wordt niet alles voor je uitgekauwd, en blijft er genoeg van het mysterie zelf in te vullen of als open einde over.

Met wat op zich best mooi creatieve beelden, vooral in het begin maar het trucje komt later nog eens terug. Wat ook wel mooi is is de consequent fletse kleur, waarmee een soort link naar de begin-jaren-80 gelegd wordt - normaal ben ik niet zo positief over dat soort getruc, maar hier klopt het wel mooi.

Geen voor mij bekende acteurs in de film, maar wel prima gespeeld. Mooie sfeervolle soundtrack.

avatar van Brabants

Brabants

Prachtig geschoten film met een zeer geloofwaardige setting. Het is een trage film maar geeft de sfeer onder de bevolking na Franco, waarbij monarchie en moderne democratie elkaar opvolgden goed weer. Politieke onrust, corruptie, desoriëntatie en overlevingsdrang zijn hiervan sterke bevolkingskenmerken waar de regisseur ons als kijker in meesleurt. Het mysterie omtrent de moorden en de dader an sich lijkt haast inferieur en dit maakt het toch dat de film ondanks het trage tempo enigszins boeiend blijft. De cinematografie is verbluffend en ieder detail is keurig uitgewerkt.

avatar van Insignificance

Insignificance

Solide politiethriller met enkele ijzers in het vuur, die Rodríguez best nog wat nadrukkelijker had mogen uitspelen. Met z'n soundtrack zit het wel goed. Klein, bescheiden, maar voldoende aanwezig om het van wat extra cachet te voorzien. De tijdgeest brengt een sombere toon en voorziet beide agenten van een karakterlaagje. Beetje een sluimerende factor die pas diep in de film echt van belang wordt.

Misschien dat dat aspect daarom uiteindelijk wat minder effect sorteert dan je zou verwachten. Om de setting kan je niet heen. Enkele mooie plaatjes, maar toch had het allemaal best wat stemmiger gekund op de grote vlaktes. De beste scènes spelen zich af in een autootje en in de regen. Eentje met een paar troeven, maar het scenario heeft het net iets te druk met de zaak om er iets speciaals van te maken.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Na al die prijzen een beetje tegenvallend, de gelijkenis met "True Detective" is treffend. Maar hier zitten we dus in Spanje 1980, had van mij nog wel een iets grotere rol in het geheel mogen hebben.
Wel erg mooi gefilmd, vooral die shots vanuit de lucht zijn prachtig. Meer op sfeer dan op plot, al zit er nog een mooie achtervolging in het pikkedonker in.

avatar van scorsese

Goeie film waarin twee rechercheurs twee vermiste tienermeisjes op te sporen op het platteland in het zuiden van Spanje. Alhoewel het plot geen echte verrassingen kent, blijft het onderhoudend en is hier en daar ook redelijk spannend. Zeer sfeervol in beeld gebracht allemaal, ook vanwege de broeierige setting.

avatar van Leno

Leno

De film is niet verrassend maar desondanks wel sterk. De setting is mooi en de cast is goed, al blijven de karakters wel erg oppervlakkig. De extra 'Franco' laag geeft de film wel wat diepte, maar hier wordt verder maar weinig mee gedaan.

avatar van wibro

wibro

Niks mis met deze film die ik afgelopen avond voor de 2e maal gezien heb. Gewoon spannend tot aan het eind en bovendien met schitterende beelden vanuit de lucht van de moerassen van het Guadalquivir gebied in het zuiden van Andalusía. De openings zijn om in te lijsten zo mooi. De eerste keer dat ik deze film zag - gepindakaasd met Spaanse ondertitels - wilde het kwartje bij mij niet vallen. Maar nu in de bioscoop op het grote boek en met Nederlandse ondertitels werd alles mij heel duidelijk. Het einde vond ik zelfs ijzersterk. La Isla Minima heb ik ervaren als een zeer onderhoudende thriller die bij mij hoog zal eindigen in het lijstje van de beste films van dit jaar.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Aardige film. Moet het vooral hebben van sfeer. De zoektocht naar de meisjes is niet zo heel bijzonder en dient vooral als kapstok om thema's rond de verwerking van het Franco-regime te tonen (die thema's liggen er soms iets te dik op, maar storen doet het niet). En het helpt ook dat het acteerwerk goed is met een bepaalde ingetogenheid die de typetjes (die de hoofdrolspelers toch een beetje zijn) een zekere menselijkheid krijgen. Uiteindelijk kabbelt het allemaal wat voort, maar wel in een perfect tempo waardoor de film nooit verveelt.

Maar het is dus vooral de sfeer die van belang is. Zowel de fijne mysterieuze muziek als de rare bijfiguren als het afgelegen en lege Spaanse platteland doen dit eerder een soort western maken waarin dan twee outsiders langskomen. Deed me op moment ook echt denken aan Red Dead Redemption. Zelfde maffe figuren, muziek en sfeer. Sowieso zijn het allemaal mooie locaties met een wereld die langzaamaan aan het vergaan is.

Omdat vooral de inhoud wat matig is gaat de film nergens echt onder de huid zitten of echt beklijven. En hoewel de locaties goed gekozen zijn en vooral de begingeneriek erg mooi is (soms komen die beelden van bovenaf terug) is de film verder net iets te saai gefilmd. 3,5*.

avatar van Spetie

Vrij goede film, die vooral uitblinkt in sfeer en in mooie shots van de locatie waar het verhaal zich afspeelt. Sowieso is de locatie erg mooi. Stoffige wegen, kale landschappen en begroeide moerasachtige wateren. Dat wordt een aantal keer op fraaie wijze van bovenaf in beeld gebracht.

De zoektocht is bij vlagen boeiend. Het tempo is aangenaam, maar het duurt wel even voor de hoofdrolspelers iets interessanter worden. De uiteindelijke diepgang is wel goed, geeft de nodige verduidelijking en versterkt het geheel ook wel een klein beetje. Het verloop van het verhaal is wel vrij voorspelbaar. Ondanks dat er zowel letterlijk als figuurlijk veel zijpaden zijn om te berijden, worden die wegen eigenlijk altijd vermeden. De uiteindelijke afloop is in orde, maar ook daar had nog iets meer uit gehaald kunnen worden.

Al met al dus zeker bovengemiddeld goed. Een aangename thriller, erg sfeervol en een goede cinematografie. Maar het mist iets waardoor ik er echt helemaal ingezogen werd.

avatar van Szpzer

Szpzer

Een heel verrassende film. Naargeestige sfeer. Prachtige beelden. Uitstekend acteerwerk. Het landschap speelt een belangrijke rol in de film. Erg mooi en naar, een aanrader.

avatar van K. V.

K. V.

Deze thriller eens bekeken en vond het ene prima film. Een mooie opbouw en goed geacteerd. Het verhaal wist me te boeien van begin tot einde.
Het einde met Franco vond 'k er niet echt bij passen, maar over het algemeen was het wel een goeie film.

avatar van coumi

coumi

Spanje blijft voor mij toch het land in Europa waar ze toch wel de beste films maken. Ook dit is weer goed, degelijk vakwerk, waar weinig tot niets op aan te merken valt.

Twee ogenschijnlijk emotieloze detectives worden op een eenvoudige verdwijningszaak gezet, maar uiteindelijk blijkt het zich te onwikkelen tot een heus wespennest, inclusief hun eigen privé beslommeringen.

Dankzij vooral de strakke, rechttoe rechtaan regie, mooi camerawerk en de twee sterk ingevulde hoofdrollen, werkt dit op alle niveau's die de film wil aanspreken.

Terecht dat deze in Spanje rijkelijk in de prijzen viel.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/thriller film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...

avatar van frolunda

frolunda

De prachtige fotografie van het evenzeer wonderschone landschap (vooral sommige shots van boven zijn erg mooi) en de sterke soundtrack zijn de duidelijke meerwaarde van het sfeervolle La Isla Mínima.

Het verhaal doet daar wat standaard bij af en bied niet echt verrassingen maar is al met al toch zeer bevredigend.

Het vrij trage tempo zorgt ervoor dat de puzzelstukjes langzaam in elkaar vallen terwijl ter gelijkertijd ook de karakters (en verleden) van de twee rechercheurs wat uitgediept worden.Dat laatste had wel wat beter gekund maar dat niet alle losse eindjes aan elkaar geknoopt worden past wel een beetje bij de film.Dit alles ondersteund door prima acteer prestaties van vrijwel de gehele cast en Javier Gutiérrez in het bijzonder.

Kortom ijzersterke thriller van Alberto Rodriguez die me tevens niewsgierig maakt naar zijn nieuwste film El hombre de las mil caras.

avatar van aeverhoog

aeverhoog

Sfeertechnisch zit de film mooi in elkaar. In de making off gaf de regisseur aan meer dan 200 keer digitale effecten te hebben toegevoegd. Ja, de plaatjes van bovenaf waren inderdaad mooi. Al die Spaanse prijzen zeggen me niet zoveel; een Gouden Kalf is nu ook niet altijd een aanbeveling. True Detective (het had Matthew kunnen zijn) en Memory of Murder waren een goede inspiratiebron. Ware het niet dat ik tijdens deze film nergens ben verrast.

avatar van Theunissen

Aardige Spaanse Misdaad / Thriller film (gezien op de televisiezender "Film 1"), die het vooral moet hebben van de sfeer en de mooie beelden (vooral die vanaf bovenaf genomen) van de omgeving in het diepe zuiden van Spanje, waar het verhaal zich afspeelt.

Het verhaal (draait om een moordenaar die het voorzien heeft op jonge tienermeisjes die hij verkracht, martelt en uiteindelijk vermoord), waarbij de nasleep van het Franco regime ook nog een belangrijke rol speelt, zit qua opbouw best aardig in elkaar en weet ook wel te boeien en te vermaken, maar echt hoogstaand waarbij je geregeld op het puntje van je stoel zit is het zeker niet en het verhaal biedt ook niets nieuws onder de zon. Dus wat dat betreft was het eigenlijk niet meer dan een clichematige Misdaad / Thriller film, zonder verrassingen in het verhaal. Ook is het verhaal qua tempo best traag en hier en daar is het misschien ook wat saai en langdradig, omdat er eigenlijk weinig tot niets in gebeurt (draait in feite alleen om het onderzoek en van de daden van de moordenaar krijg je niets te zien, maar wel te horen en met name hoe hij de tienermeisjes heeft gemarteld door o.a. hun tepels en tenen op brute wijze te verwijderen), tot op het einde (kort maar krachtig) welke best aardig was. Verder ontbreekt het aan enige vorm van spanning, maar dat wordt dan wel weer ruimschoots gecompenseerd door de broeierige sfeer. Zoals eerder gezegd zagen de beelden van de omgeving (met name de moerasachtige landschappen) er fraai uit en hetzelfde geldt voor het tijdsbeeld waarin het verhaal zich afspeelt.

Van de cast had ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord, maar ze speelden wel allemaal verdienstelijk en vooral natuurlijk de twee hoofdrolspelers Raúl Arévalo (in de rol van rechercheur Pedro die eigenlijk niets moet hebben van collega rechercheur Juan) en Javier Gutiérrez (in de rol van rechercheur Juan, die tevens een duister verleden heeft m.b.t. het Franco regime), waar het verhaal volledig omdraait. Vooral van Javier Gutiérrez heb ik regelmatig genoten en vooral als hij bezig was met eten en drinken, waar hij een liefhebber van was. Ook trouwens de manier hoe hij personen hardhandig aanpakt om informatie uit ze te krijgen. Nerea Barros (in de rol van Rocío, die de moeder is van de twee vermoorde tienermeisjes) vond ik overigens wel een mooie verschijning, maar haar rol stelt eigenlijk maar weinig voor en dat geldt ook voor de andere acteurs en actrices.

Al met al een aardige Spaanse Misdaad / Thriller film om eens gezien te hebben en dan vooral vanwege de sfeer en de mooie natuurbeelden, want qua verhaal stelt het eigenlijk weinig voor en heeft het ook wel wat weg van een gemiddelde aflevering uit oude Duitse detectiveseries zoals "Derrick" en "Tatort".

avatar van Movsin

Movsin

Van films over een duo rechercheurs die inzake karakter en werkmethodes sterk verschillen zijn er toch wel enkele, zekerlijk bij de Amerikaanse producties. Deze is evenwel van Spaanse makelij en het is toch even in de beginne wat wennen, in deze film met heel wat personages waarbij de kijker een hele tijd het raden heeft over wie nu belangrijk is voor het verder verloop. Blijft een zekere suspens wel aanhouden de thriller zit toch maar in het slot waarna de film de oplossing van de misdaad ondergeschikt maakt aan de relatie tussen beide rechercheurs.
Goede, zonder meer, film die zekerlijk slaagt in het sfeervol weergeven van een onder spanning levende landbouwgemeenschap, afgezonderd en aan de rand van een troosteloos moerasgebied, waarbij vooral de zeer goede, vindingrijke beeldopnames, hebben toe bijgedragen.
Het acteerwerk kon best overtuigen.

avatar van flaphead

flaphead

Degelijke Spaanse thriller, waarin de moord in een afgelegen dorpje wordt onderzocht door 2 rechercheurs van buitenaf. Inderdaad een scenario dat we vaker gezien hebben. Daar moet de film het dan ook niet echt van hebben, net als dat de uitwerking soms iets te rechtlijnig gaat.

De sfeer en beeldvorming daarentegen zijn heerlijk. Het is mysterieus, ingetogen en drukkend. De natuurbeelden bij de beginsequence verraden al dat hier goed aandacht zal worden besteed. De dronebeelden die keyscenes afsluiten zijn prachtig.

avatar van joolstein

joolstein

Zeer mooie film die boven andere thrillers uitstijgt door de prachtige beelden. Direct aan het begin zien luchtopnames van het moerasgebied rondom de Zuid-Spaanse rivier Guadalquivir. Naar wat ik heb gelezen zijn die beelden geïnspireerd op het werk van fotograaf en journalist Atín Aya en de luchtfotografie van Hector Garrido. Naar dit stukje visuele pracht komen zowel de kijker als de Madrileense rechercheurs Juan Robles en Pedro Suárez aan op het Iberisch schiereiland. Het is zomer ergens rond 1980 en Spanje is bezig om zich te herstellen van de nadagen van Franco. De agenten moeten de verdwijning van twee zusjes onderzoeken. En dan ontvouwt zich een plot vol met intriges maar ook met onderlingen ideologische verschillen. De motor van de film is natuurlijk de gewetenloze dader maar het is geen traditionele whodunit, sterker de film focus zich meer op de verborgen agenda’s, geheimen en de voor een eiland zo bekende saamhorigheid. Dat plot en de smalle weggetjes en de moeraslanden dragen daarom samen bij om er een fantastisch en spannende thriller van te maken.

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Een hele strakke georganiseerde film met een broeierige sfeer en met mooie intense muziek.

De 2 hoofdrol spelers spelen allebei op het scherpst van de snede..

Een uitstekend duo was het... ze haalden het beste uit elkaar.

Kijk dan heb je mijn aandacht en dan zuigt zo'n film mij helemaal op.

Ik vond de karakters in het algemeen ook sterk en met een goede climax.

avatar van Baboesjka

Baboesjka

• 1920 stemmen

Sfeervol, goed gemaakt, goed geacteerd en redelijk spannend, maar qua genre en verhaal niet helemaal mijn ding. Ik kon het niet zo goed volgen en vond het soms zelfs een beetje saai. Wel een voldoende waard. 3*

avatar van BBarbie

BBarbie

De vormgeving van dit misdaadmysterie is beter dan het verhaal, dat toch een beetje als los zand aan elkaar hangt. Sterkste punten zijn de jaren 80 sfeer en de karaktertekeningen van de beide detectives, die voor de verandering nu eens geen supermensen zijn maar normale mensen van vlees en bloed, ieder met hun eigen tekortkomingen, zelfs duistere kanten. Over het geheel genomen een onderhoudende politiefilm ondanks het wankele scenario.

avatar van Film Pegasus

De zuiderse tegenhanger van de typische Scandinavische thrillers. Een sterk verhaal, boeiende personages, mooie beelden en gewoon goed gemaakt. Een thriller die je misschien qua concept al meer hebt gezien, maar dat gewoon mooi in elkaar gestoken werd. Heerlijke setting van Spanje in 1980. Met de schaduw van Franco nog achter de hoek. Ik had van deze film eigenlijk niet zo veel van verwacht, maar toch sprak het me ergens aan. En gelukkig dit pareltje ontdekt.

Misschien wat lokale lof, maar de fim won toch maar mooi 10 Goya's. Cinematograaf Alex Catalán werkte trouwens ook al mee aan Habitación en Roma. De man kent zijn job!

avatar van Woland

Woland

La Isla Mínima voelde een beetje aan als een Spaanse versie van een misdaadfilm zoals we (ik, tenminste) meestal zien van Britse of Scandinavische bodem, of als we toch vergelijkingen aan het maken zijn, het deed me ook sterk denken aan True Detective. Niet superverrassend in wat we qua plot te zien krijgen, maar wel gewoon heel erg solide gemaakt. Het is een puike misdaadfilm waarbij twee tegenpolen van detectives naar een arme regio in Zuid-Spanje gestuurd worden, om de verdwijning van twee zusjes aldaar te onderzoeken. Uiteraard blijkt hier meer achter te zitten, en met een behoorlijke dosis spanning, prima acteerwerk en regelmatig prachtige beelden zien we de ontwikkeling in de oorspronkelijke zaak en alles wat daarbij komt kijken. Maar daarnaast is het ook een mooi portret van een Spanje waar Franco pas recent van het toneel verdwenen is, en waar de wonden nog steeds vers zijn wat ook blijkt uit de achtergrond van de twee agenten en het wat ambivalente einde. Het middenstuk was wel wat traag, maar ik heb over het algemeen een behoorlijk geboeid toeschouwer geweest.

avatar van TMP

TMP

Qua setting zeer de moeite waard, mooie shots van de omgeving en prima locaties. Het plot is niet al te bijzonder en echt meeslepend wil het niet worden. Hoewel er het nodige wordt gedaan om de twee detectives wat achtergrond te geven, worden het toch geen al te interessante personages. Ook overigens ontbreekt het aan echt boeiende karakters, waardoor de film niet boven de middelmaat weet uit te stijgen.