• 9.372.704 stemmen

Releasedatum: 9 juli 2015

• CineMember Bekijk via CineMember

Plot La Isla Mínima

"Life, Death, Redemption."

De film speelt zich af in 1980 in het diepe zuiden van Spanje. Een reeks brute moorden op een stel tienermeisjes in een afgelegen stad brengt twee verschillende karakters samen. Beide zijn ze rechercheur op de afdeling moordzaken en belast met het onderzoek. Juan en Pedro moeten hun verschillen opzij zetten om een moordenaar te vinden die al jarenlang een gemeenschap terroriseert.

avatar van yesplease

yesplease

Wellicht komen verwijzingen naar de tijd van Franco veel steviger aan bij het Spaanse publiek, hier als wantrouwen over de partner van de linkse rechercheur.

Left4Dead

Prima werk.... De nasleep van Franco's bewind ligt er bovenop, iets waarmee de Spaanse bevolking het tot op de dag van vandaag nog moeilijk heeft. Misdaad/thriller staat er hier bij het plot maar drama kan daar ook bij staan.

Met minimale middelen een goede misdaadfilm opzetten, dat is hiet overduidelijk goed gedaan. Met het gebied en de kleuren in samenspel met de bezetting (acteurs) monotoom neer te zetten weet de regisseur er een goede droevige maar zeer pakkende sfeer van te maken (geweldig de oude auto's en kleding en huisraad). Je waant je meteen terug in de jaren 80. Ik ben dol op dit gerne waarbij jacht gemaakt wordt op sadisten zoal serial killers.

Eigenlijk is er niet veel te vertellen over deze prent omdat er in principe niets bijzonders gebeurd. Alles volgt de lijnen van een gewone detective, niks buitensporigs, opmerkelijks of vreemds aan het verhaal. Het volgen van rechercheurs hebben we al veel mogen aanschouwen. Maar toch is dit een film die even blijft hangen in het hoofd. Een wrang leeg gevoel blijft na de film over en zeker door het einde (hopelijk een deel 2).

Tijdens de prent had ik steeds een onderkoeld gevoel en kon de ellende van de bewoners gewoon voelen. Wat een mistroostige omstandigheden die de regisseur op beeld heeft gezet, oh zo sterk. En dat is meteen ook de kracht van deze prent. Daardoor scoort de film 3.5** bij mij en 7.5 op 10. Het is een film waar je de tijd voor moet nemen, als je geen geduld in je lichaam hebt kun je hem beter overslaan of op een ander moment gaan kijken bijvoorbeeld op een regenachtige dag. Ik heb er in ieder geval van genoten.

Biosguru

Het probleem van deze film is Memories of murder, waar de reg. naar eigen zeggen veel inspiratie vandaan haalde <> als je dit mooi vindt, kijk dan ook eens het Koreaanse origineel.

Memories of murder

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Goede tip Biosguru. Waar situeren de gelijkenissen zich dan?

Biosguru

Afgelegen gebied, zedendelict, slecht onderzoek, foute agenten, regen Las ergens dat reg. zich erdoor had laten inspireren en de gelijkenis is erg groot. Ook op sfeervlak.

avatar van snefroe

snefroe

Mooie film wat mij betreft. Ten eerste door de mooie beelden en de sfeerrijke muziek. Het lijkt wel een beetje op andere dingen wat dat betreft maar dat vind ik niet storend.

Het goede vind ik dat de film twee lagen verbindt tot en met het plot. Natuurlijk het mysterie van de verdwenen en vermoorde meisjes. Maar ten tweede is het ook een tijdsbeeld van de Spaanse periode net na Franco; het leger en de politie zijn corrupt en machtige mensen trekken er nog steeds aan de touwtjes en komen overal mee weg. Het is een heel duidelijk en enigszins onthutsend beeld van een gemeenschap. Dat is allemaal heel natuurlijk door elkaar geweven met nog een paar andere ingredienten en nergens komt het verhaal geforceerd over.

Het plot is wat onduidelijk voor mij maar mijn interpretatie is dat de Franco van de gemeenschap er duidelijk mee te maken heeft maar er weer mee weg komt en de gewone mensen die er bij betrokken zijn zijn wel de lul. Vooral de illustratie van de machtsverhoudingen is heel erg ontluisterend; de mensen protesteren bij de baas waar ze volkomen afhankelijk van zijn en die buit hen niet alleen uit maar misbruikt ook nog es hun dochters.. Waarschijnlijk wordt hij door de een of ander beschermd maar daar kun je alleen maar naar gissen.

nav Filmkriebel; volgens mij zit er in deze scene juist belangrijke informatie omtrend de verhoudingen tussen de betrokkenen. Mijn idee is dat de film heel doordacht in elkaar zit.

Biosguru

Schiet me nu pas te binnen. De inspiratie voor Isla, Memories of Murder speelt zich af toen zuid Korea nog een dictatuur was. Nog een overeenkomst.

herman78 schreef:

Ben vorige maand nog in het natuurgebied (La Donaña) geweest waar deze film geschoten is. Ben alleen daarom al erg benieuwd.

Ff een vraagje:

Is het landschap daar echt zo "monotoom" of hebben ze met het camerawerk het er zo laten uitzien.

avatar van herman78

herman78

Left4Dead, ze hebben het er zo uit laten zien. Er is ook heel wat bos bijvoorbeeld wat je in de film nauwelijks ziet. In het echt zie je ook best wat bijzondere fauna, maar daar zat al helemaal niets van in de film.

Interessant trouwens die link naar Memories of Murder.

avatar van Apster

Apster

Prachtig gefilmd, een troosteloze en sfeervolle setting, en een aantal sterke scenes (de autoachtervolging en shoot out in moeras). Ik miste echter de (onderhuidse) spanning in de film. Het plotje rond de verdwenen meisjes was me ook iets te eenvoudig. Slot in het moeras is zoals ik al aangaf een hoogtepunt, erg goed gemaakt.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit word de volgende die ik ga kijken, ziet er iig goed uit wat ik ervan zag.

avatar van wibro

wibro

Niks mis met deze film die ik afgelopen avond voor de 2e maal gezien heb. Gewoon spannend tot aan het eind en bovendien met schitterende beelden vanuit de lucht van de moerassen van het Guadalquivir gebied in het zuiden van Andalusía. De openings zijn om in te lijsten zo mooi. De eerste keer dat ik deze film zag - gepindakaasd met Spaanse ondertitels - wilde het kwartje bij mij niet vallen. Maar nu in de bioscoop op het grote boek en met Nederlandse ondertitels werd alles mij heel duidelijk. Het einde vond ik zelfs ijzersterk. La Isla Minima heb ik ervaren als een zeer onderhoudende thriller die bij mij hoog zal eindigen in het lijstje van de beste films van dit jaar.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Aardige film. Moet het vooral hebben van sfeer. De zoektocht naar de meisjes is niet zo heel bijzonder en dient vooral als kapstok om thema's rond de verwerking van het Franco-regime te tonen (die thema's liggen er soms iets te dik op, maar storen doet het niet). En het helpt ook dat het acteerwerk goed is met een bepaalde ingetogenheid die de typetjes (die de hoofdrolspelers toch een beetje zijn) een zekere menselijkheid krijgen. Uiteindelijk kabbelt het allemaal wat voort, maar wel in een perfect tempo waardoor de film nooit verveelt.

Maar het is dus vooral de sfeer die van belang is. Zowel de fijne mysterieuze muziek als de rare bijfiguren als het afgelegen en lege Spaanse platteland doen dit eerder een soort western maken waarin dan twee outsiders langskomen. Deed me op moment ook echt denken aan Red Dead Redemption. Zelfde maffe figuren, muziek en sfeer. Sowieso zijn het allemaal mooie locaties met een wereld die langzaamaan aan het vergaan is.

Omdat vooral de inhoud wat matig is gaat de film nergens echt onder de huid zitten of echt beklijven. En hoewel de locaties goed gekozen zijn en vooral de begingeneriek erg mooi is (soms komen die beelden van bovenaf terug) is de film verder net iets te saai gefilmd. 3,5*.

avatar van keimpeS

keimpeS

Zekers een aardige film en leuk om te weten dat de regisseur geinspireerd was op de film Memories of Murder, leuk om hier altijd de meningen te lezen. Die shots van bovenaf zijn geweldig!

avatar van SturyNijmegen

SturyNijmegen

Het tijdsbeeld van de film, de jaren 70 is mooi verbeeld wat je terugziet in de bruine en beige kleuren, de auto's, kleding, roken, telefoons etc. Aan alles is gedacht.

Het verhaal is alleen wat aan de magere kant, ook de natuurbeelden vond ik niet bijzonder.

Juan is eens Spaanse agent , een voormalig Franco aanhanger met een duister verleden, mooi karakter neergezet

avatar van Noodless

Noodless

Film die vooral weet te scoren door het degelijke ingetogen acteerwerk, de jaren 70 sfeer en de prachtige shots van bovenaf. Het verhaal kabbelt wat voort, toch blijft de nieuwsgierigheid naar de moordenaar tot het einde behouden. 7/10

avatar van Spetie

Vrij goede film, die vooral uitblinkt in sfeer en in mooie shots van de locatie waar het verhaal zich afspeelt. Sowieso is de locatie erg mooi. Stoffige wegen, kale landschappen en begroeide moerasachtige wateren. Dat wordt een aantal keer op fraaie wijze van bovenaf in beeld gebracht.

De zoektocht is bij vlagen boeiend. Het tempo is aangenaam, maar het duurt wel even voor de hoofdrolspelers iets interessanter worden. De uiteindelijke diepgang is wel goed, geeft de nodige verduidelijking en versterkt het geheel ook wel een klein beetje. Het verloop van het verhaal is wel vrij voorspelbaar. Ondanks dat er zowel letterlijk als figuurlijk veel zijpaden zijn om te berijden, worden die wegen eigenlijk altijd vermeden. De uiteindelijke afloop is in orde, maar ook daar had nog iets meer uit gehaald kunnen worden.

Al met al dus zeker bovengemiddeld goed. Een aangename thriller, erg sfeervol en een goede cinematografie. Maar het mist iets waardoor ik er echt helemaal ingezogen werd.

avatar van John Milton

John Milton

Ik heb daar in alle eerlijkheid weinig aan toe te voegen. Prachtig gefilmd, evoceert naast Memories of Murder bij vlagen de sfeer True Detective S1, en ook muziek en acteerwerk zijn uitstekend. Toch heb het gevoel dat hij af en toe wat sleept, en me net zoals Spetie zegt, niet volledig greep.

Voor wie meer wil weten of de visuele aspecten, als ik het zo begrijp is de opening credit sequence gebaseerd op foto's van Hector Garrido, die daarna digitaal zijn bewerkt. Informatie over in welke mate kon ik niet vinden. Dit leken me geen stillen beelden die ze met digitale vogels 'tot leven hebben gewekt, lijkt me? Garrido's boek heet 'Armonía fractal de Doñana y las marismas', en je zult even moeten zoeken als je het wilt hebben.

Ook ik houd de film op een 3,5*

avatar van Szpzer

Szpzer

Een heel verrassende film. Naargeestige sfeer. Prachtige beelden. Uitstekend acteerwerk. Het landschap speelt een belangrijke rol in de film. Erg mooi en naar, een aanrader.

avatar van Rickyman

Rickyman

Een aardige misdaad-thriller met schitterende plaatjes van de omgeving. Erg mooi gefilmd, maar ook een tergend traag slepend verhaal, dat tegen het einde nog wel spannend wil worden.

avatar van Antonev

Antonev

Uitstekende thriller! Het verhaal en de opbouw verlopen redelijk traag, maar dat is geen enkel moment storend. Dit komt mede door het duistere sfeertje en de goed gekozen spanningsmomenten. Het enige minpuntje vond ik dat ze het Franco verleden van een van de agenten naar voren haalden, voegde mijns inziens helemaal niets toe.

avatar van LPereboom

LPereboom

Aangenaam en sfeervolle thriller, die een trage opbouw heeft en naar het einde toe spannend is. Zoals ik al zei de film heeft een grimmig sfeertje, dit komt mede door mysterieuze/rare personages die interessant zijn. Wat opvalt zijn de mooie shots en camarawerk, vooral van ver uit de lucht die shot zijn prachtig! De muziek en acteerwerk is goed en maken dit tot een goede misdaad thriller! 7,5/10

wendyvortex schreef:

Na al die prijzen een beetje tegenvallend, de gelijkenis met "True Detective" is treffend.

hah, dit had ik mij voorgenomen om te schrijven. Iets met kaas en brood enzo.

avatar van karilem

karilem

Ik vond het zelf slordig verteld en saai... alles behalve boeiend

karilem schreef:

Ik vond het zelf slordig verteld en saai... alles behalve boeiend

Dat het voor jou niet boeiend was, dat kan.

Maar hoezo slordig verteld??????????

avatar van karilem

karilem

Left4Dead schreef:

Dat het voor jou niet boeiend was, dat kan.

Maar hoezo slordig verteld??????????

Dit is hoe ik het zelf ervaren heb.

avatar van Tarkus

Tarkus

Goede Spaanse misdaadfilm.

Prima vertolkingen en een goed verhaal.

Had er veel minder van verwacht dus mag er zeker niet over klagen.

avatar van K. V.

K. V.

Deze thriller eens bekeken en vond het ene prima film. Een mooie opbouw en goed geacteerd. Het verhaal wist me te boeien van begin tot einde.
Het einde met Franco vond 'k er niet echt bij passen, maar over het algemeen was het wel een goeie film.

avatar van coumi

coumi

Spanje blijft voor mij toch het land in Europa waar ze toch wel de beste films maken. Ook dit is weer goed, degelijk vakwerk, waar weinig tot niets op aan te merken valt.

Twee ogenschijnlijk emotieloze detectives worden op een eenvoudige verdwijningszaak gezet, maar uiteindelijk blijkt het zich te onwikkelen tot een heus wespennest, inclusief hun eigen privé beslommeringen.

Dankzij vooral de strakke, rechttoe rechtaan regie, mooi camerawerk en de twee sterk ingevulde hoofdrollen, werkt dit op alle niveau's die de film wil aanspreken.

Terecht dat deze in Spanje rijkelijk in de prijzen viel.

avatar van Decec

Decec

Een goede misdaad/thriller film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Prima achtergrond geluid/muziek

(Dolby Digital)...

Mooi HD kwaliteit breedbeeld...