• 9.382.764 stemmen

Soldaat van Oranje (1977)

Oorlog / Drama | 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Genre: Oorlog / Drama

Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)

Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Paul Verhoeven

Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint

Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits

Releasedatum: 22 september 1977

Plot Soldaat van Oranje

"Love first. Fight later"

Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.

Bart Simpson

Hoe slecht deze film ook is, ik heb hem vandaag aangeschaft. Ik moet gewoon alle oorlogsfilms hebben die er zijn.

Een vraagje:

Ik zie in de winkels weleens deze dvd voorbij komen:

- Voor Koningin en Vaderland

De cover lijkt veel op die van Soldaat van Oranje en de zelfde acteurs spelen erin. Hebben deze 2 films wat met elkaar te maken?

avatar van Quido

Quido

Is de (iets langere) televisieversie van de film.

avatar van Dk2008

Dk2008

Met een inleiding door de echte Soldaat van Oranje. Dus niet zomaar een WO2 avonturenfilmpje, zoals ik regelmatig lees.

Slecht?

avatar van Darbie

Darbie

Een van de weinige Nederlandse films die te pruimen is.

Dat Verhoeven later naar de V.S. is vertrokken...groot gelijk had ie.

Darbie schreef:

Een van de weinige Nederlandse films die te pruimen is.

En hoeveel Nederlandse films heb je gezien om deze conclusie te trekken? Zeker de laatste 10 jaar wordt er heel wat goeds gemaakt.

Slecht?

Hier kunt u opzoeken wat ''slecht'' betekent:

Hier kunt u opzoeken wat ''slecht'' betekent:

Sorry, was vergeten dat bij 16-jarigen de hersens nog niet helemaal volgroeid zijn. Wat vind jij er slecht aan?

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Reinbo schreef:

Ik had van een volwassen iemand wel een volledige vraag verwacht, die zijn toch minder lui dan 16 jarige? In dit geval dus niet. Je kon net zo goed zeggen: Wanneer?

Een woord is voor mij niet genoeg als vraag.

-- Antwoord op jouw vraag --

Ik vind de film slecht omdat:

- Saaie dialogen

- Slecht verhaal

- Niet goed geacteerd (ook praten de acteurs onduidelijk)

- Veel te lang verhaal

* Door deze dingen verveelt de film al gauw.

avatar van Dk2008

Dk2008

Nou dan begrijp ik niet waarom je zo'n dvd aanschaft. Natuurlijk moet je zelf weten wat je koopt of niet. Maar als ik van tevoren weet dat een film slecht is dan hoef ik hem niet, al krijg ik hem cadeau, ik heb onderzetters genoeg.

- Slecht verhaal

Dat vind ik totaal niet. Het is een van de meest boeiende verhalen die ik ken en nog waar gebeurd ook.

Bart Simpson schreef:

- Niet goed geacteerd (ook praten de acteurs onduidelijk)

Je zou eerder kunnen stellen dat ze iets over articuleerden. Wie versta je slecht?

Vind het ook verre van slecht. De halve cast kon na deze film een ticket naar Hollywood boeken, dus ben niet de enigste die daar zo overdenkt.

- Veel te lang verhaal

Vreemd, de film kent veel vaart, heb me er nooit enige seconde bij verveeld.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

het is niet waargebeurt reinbo, het is gebaseerd op het levensverhaal van erik hazelhoff roefzema. de film is niet letterlijk nagemaakt

83Utreg! schreef:

Op zo'n manier is geen een verfilming van iemands levensverhaal waargebeurd te noemen. Ik heb de biografie/levensverhaal van Erik Hazelhoff Roelfema gelezen en de film volgt het boek erg trouw. Enkel wat personages zijn samengevoegd. De film gaat ook voornamelijk over het 'England spiel', dat is zeker waar gebeurd.

Reinbo schreef:

Jij zegt: ''Dat vind ik totaal niet.''

Ik vind de film heel erg slecht.

Jij zegt: ''Het is een van de meest boeiende verhalen die ik ken en nog waar gebeurd ook.''

Dat jij de film fantastisch vind oké, maar de film heeft mij géén seconde geboeid. Al is het genre ''oorlog'' (met name wo2) het grootste genre waar ik mij in interesseer en niet alleen in film, maar ook gewoon in kennis.

Jij zegt ook: ''...en nog waargebeurd ook.''

Dus een waargebeurd verhaal dat verfilmd wordt is altijd goed?

Ik denk van niet. Hoe jij daarover denkt, laat ik aan jou zelf over.

Reinbo schreef:

Ik vind dat ze slecht acteren in de film en daarbij komt ook dat ze niet goed articuleren. Kijk, dat jij ze goed kan verstaan oké. Maar dat geld niet voor iedereen helaas.

Jij zegt: ''De halve cast kon na deze film een ticket naar Hollywood boeken...''

Ja dus? Welke beroemde, goede hollywood film kennen wij waar deze acteurs in spelen?

Reinbo schreef:

Vreemd, de film kent veel vaart, heb me er nooit enige seconde bij verveeld.

Ze mochten de film wel 100 minuten minder lang laten duren. Zo fantastisch is de film niet.

Bart Simpson schreef:

Blade Runner, Sin City en The Fugitive om er eens een paar te noemen. En internationale niet-Hollywoodfilms als The Living Daylights en The Unbearable Lightness Of Being. De regisseur maakte later o.a. Basic Instinct en Robocop. De cameraman kreeg veel werk in Hollywood en regisseerde later o.a. Speed. Of je de film nu goed vind of niet, het is echt zo dat veel betrokkenen mede dankzij deze fillm aan het werk konden in de VS.

En maar wat jammer, want Hauer is 25% van het falen van Blade Runner.

avatar van maerk

maerk

starbright boy schreef:

De cameraman kreeg veel werk in Hollywood en regisseerde later o.a. Speed.

Hier maak je dezelfde fout zoals ik. Jan de Bont heeft niet het camerawerk verzorgd in Soldaat van Oranje, dat deed Jost Vacano.

maerk schreef:

Da's dom van me. Staat me achteraf nog wel vaag bij, maar ik was het vergeten.

starbright boy schreef:

Alle films die jij daar opnoemt zijn minder dan stront, zo slecht. De meesten zeggen mij niets, op Sin City na en die moet ik ook nog zien. Wel jammer dat ze voor de gek gehouden zijn daar in de VS, want de rollen die ze hebben gekregen zullen wel bijrolletjes geweest zijn. De films die de regisseur gemaakt heeft, scoren zelfs op dit forum enorm slecht en dat zegt al genoeg.

avatar van Reinbo

Omdat de meeste films je niets zeggen zijn ze minder dan stront? je hebt ze niet eens gezien....

Grotere onzin heb ik nog niet gelezen op dit forum. Het heeft bovendien geen enkele zin om de carriere's van Hauer, Krabbe, de Lint en Verhoeven als slecht of mislukt aan te merken want dat zijn ze niet.

En om even terug te komen op de cameraman, die draaide hierna: Starship Troopers, Showgirls, Total Recall, RoboCop, Never Ending Story, en Das Boot......

avatar van Stephan

Stephan

Bart Simpson schreef:

Alle films die jij daar opnoemt zijn minder dan stront, zo slecht. De meesten zeggen mij niets, op Sin City na.

Blade Runner zegt je niets?

Ga jij eens snel weg hier.

Bart Simpson schreef:

De meesten zeggen mij niets

Dat ligt aan jou dan. Het zijn allemaal zeer beroemde, prijswinnende en/of succesvolle films.

Alle films die jij daar opnoemt zijn minder dan stront, zo slecht.

Hoe weet je dat als ze je niks zeggen? Je spreekt jezelf enorm tegen

3.37 gemmiddeld, dat is veel beter dan de gemiddelde regisseur, maar ze scoren op IMDB hoger, vooral door Amerikaanse stemmen..

Kijk: of je deze film nu goed of slecht vind maakt me niets uit, maar dat voornamlijk door deze film veel betrokkenen ineens werk in de VS konden krijgen en daar succesvol waren is gewoon niet te ontkennen. Dat is gewoon een feit.

Stephan schreef:

Blade Runner zegt je niets?

Ga jij eens snel weg hier.

Nee, Blade Runner zegt mij niets nee. Ik heb er wel eens van gehoord en heb hem wel eens zien liggen in de winkels maar voor de rest... niet eens een trailer van gezien.

Maar is het erg dan, dat ik de film niet heb gezien?

avatar van Reinbo

Nee, maar dat het je niets zegt, zegt wel wat.... Geeft niet. Nu zal je Blade Runner vast nooit meer vergeten. Dus dat is ook weer opgelost.

avatar van Stephan

Stephan

Bart Simpson schreef:

Maar is het erg dan, dat ik de film niet heb gezien?

In zijn geheel niet. Wel dat je het ongezien tot stront bombardeert.

avatar van speranza

speranza

De filmscore is prachtig. Meer lovende woorden heb ik niet voor deze film.

avatar van starbright boy

Onzinnige post en reacties verwijderd.

avatar van Earth

Earth

Bart Simpson schreef:

De films scoren op het forum zo slecht nog niet en hoeveel regisseurs kunnen zeggen dat ze de bestbezochte film in een jaar hebben gemaakt? Volgens mij was Basic Instinct dat namelijk.

avatar van zeffie

zeffie

Simpelweg de beste (Nederlandse) oorlogsfilm die ik ooit (inmiddels al zo'n 12 keer) gezien heb.

Vooral de muziek bezorgd me elke keer weer kippenvel

Fantastische rolverdeling met een uitmuntende Rutger Hauer en een heerlijke slechte rol van Rijk de Gooyer(in het echt zat hij geloof ik in het verzet).

En dan dat ABN-nederlands(ik doe altijd mee tijdens de film), kostelijk!

Wie hem nog niet gezien heeft: KIJKEN!!!

5 sterren is eigenlijk nog te min.