Genre: Oorlog / Drama
Speelduur: 153 minuten / 207 minuten (televisie-bewerking)
Alternatieve titels: Soldier of Orange / Survival Run / Voor Koningin en Vaderland / In Geheime Opdracht van Hare Majesteit
Nederland / België
Geregisseerd door: Paul Verhoeven
Met onder meer: Rutger Hauer, Jeroen Krabbé en Derek de Lint
Gesproken taal: Nederlands, Engels en Duits
Releasedatum: 22 september 1977
Plot Soldaat van Oranje
"Love first. Fight later"
Het verhaal, naar de memoires van Erik Hazelhoff Roelfzema, gaat over Erik (Rutger Hauer) en enkele studiematen die de Tweede Wereldoorlog allen op eigen wijze ondergaan. In het begin zien de jongelingen de ernst van de situatie niet. Maar de sfeer wordt steeds grimmiger wanneer mensen vermoord worden en Erik in een Engels spionageplan terecht komt.
Erik Lanshof
Esther
Will Dostgaarde
Gestapo Agent Breitner
Quido
Ik zou je oordeel er echter niet op baseren. Ik weet niet of je in het verhaal kan komen aangezien er elke keer een week tussen de afleveringen zit. Bij De Zaak Alzheimer werkte de serie totaal niet. Bij De Tweeling ook al minder dan de film. Neem hem anders op en kijk heb in 1x. Ik kan bijna niet wachten tot donderdag. Eindelijk krijg ik de kans om van de -volgens mij- beste film ooit bijna een uur aan extra materiaal te zien ! Hopelijk brengt Indies deze serie ook nog uit op dvd (ze bezitten de rechten).
jordybeukeboom
Radio.nl meldt: Sommige scènes van de film van regisseur Paul Verhoeven zijn in de tv-bewerking geschrapt.
Wat is waar?
Quido
Ik kan me niet voorstellen dat ze in de serie hebben zitten knippen. Ik heb goede hoop dat het gewoon de serie is zoals die bij sommigen al bekend is, waarbij er ongeveer 50 minuten aan extra materiaal te zien is.
En aan de uitzendingen te zien (4 keer een uur) zal er niet echt veel in geknipt zijn ?
Tim Burton
te stom voor woorden deze film, ik kan dan ook niet begrijpen dat mijn ouders er jaar in jaar uit weer naar kunnen kijken!!!!
GerwinF
En wel jaar in jaar uit naar bambi & van helsing (5 sterren) kunnen kijken?
speedy23
Typische nederlandse vloek en seks film 1.0
Nonsens! Ik denk dat jij naar een andere film gekeken hebt. Of anders moet je hem nog maar eens herzien, maar dan met een beetje meer aandacht.
Yak
Typische nederlandse vloek en seks film 1.0
Sodemieter op zeg, met je lulkoek.
Typische nederlandse vloek en seks film 1.0
Volgens mij haal je deze film door elkaar me een andere.
speedy23
En wel jaar in jaar uit naar bambi & van helsing (5 sterren) kunnen kijken?
Als je én 16 én een meisje bent interesseer je je niet aan oorlogsfilms, maar aan... Bambi, inderdaad...
ThaMovieVoter
De laatste tijd worden er nogal wat goede films uitgezonden, dat is tenminste ook mijn eerste indruk van deze.
Phil Leotardo
Een van de beste Nederlandse films, zoniet de beste. Ik geef de film 4,5 sterren. Aan deze film kan je goed zien dat Paul Verhoeven een erg goede regisseur is.
timbo_
Waarom staat deze in de veronica gids aangegeven als voor koningin en vaderland? En hij wordt ook nog eens uitgezonden in 4 delen. Vanavond een uur en de 3 volgende keren een halfuur als ik de tijdsduur zo eens bekijk. Nee hier ben ik totaal niet blij mee.
The One Ring
Oh, daarom had ik 'm in de gids blijkbaar over het hoofd gezien. Ik ga hem dan maar niet kijken, aangezien de kans wel erg klein is dat ik de serie helemaal kan zien.
Quentin
Geluid was nog wel ok alhoewel hij nog slechter lip-sync was dan de orginele versie, maar het beeld liet te wensen over en wat waren die video-achtige titels maar lelijk. Voor de rest is het een leuke aanvulling tot nu toe.
fabbyke
ik had mijn video recorder ingesteld op 21.25 op ned 2 en er staat niet soldaat van oranje op :s
Zavo
Ik heb toch maar niet gekeken, ik huur 'm wel een keer. Ik heb geen zin om 'm in 4 delen te kijken, mezelf kennende vergeet ik het dan minimaal 1 keer.
dinky
ze zullen hem nog wel een keer uitzenden, in april mischien
Quido
In het begin hoorde je op de achtergrond nog wel eens geluid dat pas later gezegd werd. Een soort echo. Ook is de print veel slechter dan die van de film zelf. Zoiets snap ik dan weer niet ...
De video-achtige titels waren inderdaad vrij lelijk. Mochten ze de serie ook op dvd brengen dan mogen ze daar wat aandacht aan schenken.
Erg leuk om extra scènes of langere scènes te zien.
Moet wel zeggen dat ze bij de film (tot nu toe) de goede scènes weggelaten hebben. Noodzakelijk zijn ze niet. Leuke aanvulling waren de archiefbeelden na de aanval op Rotterdam. Ben benieuwd naar de volgende aflevering !
Quido
Ik weet niet of het hier al een keer gezegd is, maar eind dit jaar verschijnt er ook een S.E van Soldaat van Oranje op dvd bij Indies. Wellicht dat sommige daar liever op wachten.
Jgroenheide
Aanrader! Goede acteurs en muziek.
Beste nederlandse oorlogsfilm! En staat in mijn persoonlijke top drie van beste nederlandse films ooit.
dinky
He! , deze komt donderdag 5 Mei om 20:30 (in de Mei vakantie) op RTL5, ik ga hem dus opnemen op DVD.

Bevrijdingsdag 2025: De best beoordeelde Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog

Oranje boven! Dit zijn de best beoordeelde Nederlandse films ooit gemaakt

De beste Nederlandstalige films per genre, volgens MovieMeter

Zwartboek