• 9.381.118 stemmen

The Imitation Game (2014)

Biografie / Drama | 114 minuten

Genre: Biografie / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Morten Tyldum

Met onder meer: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley en Matthew Goode

Releasedatum: 8 januari 2015

Plot The Imitation Game

"The true enigma was the man who cracked the code."

Film over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezenlijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.

Hugh Alexander

Detective Robert Nock

John Cairncross

Peter Hilton

Commander Denniston

Stewart Menzies

Sergeant Staehl

avatar van Theunissen

Sterk waargebeurd Drama / Oorlog over de homoseksuele Britse wiskundige en informaticus Alan Turing die er mede voor gezorgd heeft dat Nazi-Duitsland niet de oorlog heeft gewonnen door het kraken van de Duitse Enigma-codes, die bestonden het miljoenen mogelijkheden (de code werd ook iedere dag verandert). Mede hierdoor is de oorlog zeker ingekort met twee jaren en heeft het dus ook miljoenen doden voorkomen (dat wordt ook aangegeven op het einde).

Het verhaal omtrent Alan Turing (ik had eerlijk gezegd nog nooit van hem gehoord en door deze film wordt ook duidelijk waarom, want homoseksualiteit lag destijds zeer gevoelig en was ook ongewenst in de maatschappij) wist me van de eerste minuut tot de laatste minuut te boeien en was zeker ook interessant. Zo komen aanbod o.a. zijn jeugdjaren op school (waar hij werd gepest en één vriendje had die uiteindelijk ook nog doodgaat), zijn oorlogsperiode met het kraken op een indrukwekkende wijze (ook overigens met toeval en door domheid van Nazi-Duitsland) van de Duitse Enigma-codes (krijgt uiteraard de meeste aandacht in deze film) en zijn naoorlogse periode. Wat er uiteindelijk is gebeurt met Alan Turing (hij pleegde zelfmoord vanwege zijn homoseksualiteit die niet gewenst is in de maatschappij en waarvan hem wilt laten genezen middels een hormonenkuur, chemische castratie, die hem zeer beperkt in zijn wetenschappelijk denken) is natuurlijk behoorlijk triest. De uitvoering van het verhaal is ook goed, hoewel hij hier en daar wat langdradig is en soms ook een tikkeltje saai, en dat is mede te danken aan de uitstekende cast die allemaal goed acteerden en dan vooral natuurlijk Benedict Cumberbatch in de rol van Alan Turing. Ook Keira Knightley in de rol van Joan Clarke speelde prima en hetzelfde geldt voor Matthew Goode in de rol van Hugh Alexander.

Gewoon een uitstekend waargebeurd oorlogsdrama, met tevens een interessant en boeiend verhaal.

Theunissen schreef:

Je benoemt hier precies een van de grootste pijnpunten van de film. Hoe kan men ooit stellig beweren dat door het kraken van Enigma de oorlog 2 jaar korter duurde en dat miljoenen doden ons bespaard bleven? Het is onmogelijk te voorspellen wat er zou zijn gebeurd als Turing de code niet gekraakt had. Ik vond dat stuk tekst de grootste uitglijder op een verder heel goede film.

Voor de rest: prima review en kan ik me er prima in vinden.

avatar van Theunissen

VincentL schreef:

Voor de rest: prima review en kan ik me er prima in vinden.

Het werd op het einde aangegeven. Of het echt zo is valt natuurlijk nooit te bewijzen, maar ik kan me er wel iets bij voorstellen en zeker m.b.t. de oorlog op zee.

Theunissen schreef:

Ja dat het op het einde werd aangegeven kan ik mij herinneren. Ik vind alleen de stelligheid waarmee het vermeldt wordt zo apart. Zo direct, als een feit gepresenteerd.
Op zee was het kraken van Enigma zeker ontzettend belangrijk. De U-Boot bleef een plaag voor de geallieerden, ook in de Tweede Wereldoorlog. Op het oostfront was het echter ook van belang. Strategische stellinginnames, maar ook tactische manoeuvres tijdens slagen zelf. Tot slot van essentieel belang: de posities van de Panzerdevisies aan het front werden hiermee achterhaald. Enigma is zeker beslissend geweest in de slag in de oosten, maar of je er twee miljoen doden mee bespaart weet ik niet.

Ziegler

Of hij beslissend is geweest is voor mij dan weer een vraag.

Ziegler schreef:

Of hij beslissend is geweest is voor mij dan weer een vraag.

Dat blijft speculatie. Belangrijk is hij in ieder geval wel geweest, dat staat als een paal boven water.

Ziegler

Ook dat laatste weet ik niet. Ik heb heel wat gelezen over wo2 en het gegeven dat de engelsen mee konden lezen is niet eens zo'n belangrijk gegeven in de literatuur. In 44 en 45 werden de geallieerden verrast tijdens d-day, in de ardennen en in arnhem.

John Barry

Dat ze verast waren in de Ardennen was een beetje hoogmoed van de geallieerden. Ze dachten dat de Duitsers al bijna verslagen waren en ze konden zich niet voorstellen dat de Duitsers nog tot een offensief in staat waren. Informatie die wees op een offensief werd grotendeels genegeerd.

In het laatste stadium van de oorlog werd Enigma informatie geregeld genegeerd als het niet strookte met het gangbare beeld.

Ziegler schreef:

Wat John Barry zegt is inderdaad waar. Daarnaast was het exact de bedoeling van Hitler dan de geallieerden dachten dat er geen offensief kwam. Alle berichtgevingen, ook vele via de Enigma, wezen er op dat de Duitsers zich geheel achter de Rijn zouden terugtrekken om zich daar defensief op te stellen. Met het beeld dat Duitsland bijna verslagen was hadden, vooral de Amerikanen, deze wending niet verwacht. Er werd met alle middelen dus een beeld gecreëerd dat de Duitsers een defensieve tactiek zouden aanhouden.

John Barry

Klopt helemaal wat VincentL hierboven zegt. Gezien o.a. het Ardennen offensief zijn de Duitsers ook aardig in hun tactiek geslaagd om de geallieerden op het verkeerde been te zetten. Er waren wel een aantal aanwijzingen die op een offensief wezen, maar die werden genegeerd. Uiteindelijk kon Hitler met het Ardennen offensief misschien de boel alleen een beetje rekken. Na in eerste instantie verast te zijn, sloegen de geallieerden al snel het offensief af. Aan beide kanten waren er veel verliezen, maar de Duitsers konden de verliezen veel moeilijker aanvullen. Na het Ardennen offensief stonden de verhoudingen nog meer in het voordeel van de geallieerden.

John Barry schreef:

Ik weet niet precies welke boeken je leest, maar dit type informatie ken ik niet. Wel weet ik dat de geallieerden in de aanloop naar en tijdens de uitvoering van de landingen in frankrijk elk stukje info pakten dat ze konden krijgen.

Je opmerking is nogal algemeen. Dit zal vast in een aantal gevallen zo zijn geweest, maar niet in alle gevallen. In welke gevallen werd het genegeerd is dan de vraag?

John Barry

Ik heb deze informatie uit documentaires die ik heb gezien. ( Dit is een erg interessante

documentaire box voor die gene die geïnteresseerd zijn in de tweede wereld oorlog. )

Een voorbeeld waar Enigma informatie is genegeerd is uit de slag voor Arnhem in 1944. Montgomery werd gewaarschuwd voor de aankomst van twee panzer- divisies bij Arnhem. Dit werd nog eens bevestigt door het Nederlandse verzet, maar Montgomery nam het niet serieus.

Laat ik ook nog maar even ingaan over wat voor aanwijzingen er waren voor een groot offensief bij de Ardennen.

Volgens de Enigma berichten vonden er veel troepen bewegingen plaats. Het Duitse spoor maakte ook gebruik van Enigma. Dit gaf informatie over troepen en hun bestemmingen naar het achterland van de Ardennen. Uit het Enigma verkeer van de luftwaffe bleek dat de Duitsers een aantal vliegvelden in het westenfront aanlegden. Er dook een vreemde term op Blitzeinsatz ( bliksem actie ). Er werden Duitse bevelen opgemerkt om radio stilten te houden.

Maar zoals al eerder gezegd werden de aanwijzingen dat er iets groots stond te gebeuren niet echt serieus genomen, omdat een Duits offensief niet waarschijnlijk werd geacht. ( Maar toegeven, de alarm signalen bij Arnhem waren wel duidelijker. )

John Barry schreef:

Daarnaast is het ook nog eens zo dat spionagevluchten de aanwezigheid van de panzerdivisies bloot legde, maar Montgomery ook daar niets mee deed. De alarmsignalen waren dus alom aanwezig. Enigma, het Nederlandse verzet en zelfs eigen spionagewerk.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

• 1955 berichten

Prachtige film. Had ik eerlijk gezegd niet gedacht. Maar de cast speelt erg goed. Ook Keira. Waar ik normaal niet zoveel mee heb. Gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Ongelooflijk dat homo zijn in die tijd nog strafbaar was. Gelukkig is dat nu in veel landen niet meer zo. Deze homo heeft miljoenen mensenlevens gered. Super!!!!!

avatar van DragQueen

DragQueen

Sterke waargebeurde Drama film, Rondom Alan Turing. Die de opdracht had de duitse Enigma-Codes te ontcijferen. Cumberbatch is erg overtuigend in de hoofdrol, en weet zijn personage sterk neer te zetten. Dit geldt ook voor Knightley, waar ik normaliter niet zo van onder de indruk ben. Het verhaal is verder goed uitgevoerd, en blijft boeiend tot de laatste seconde. 3,5 Ster.

avatar van dikkop

dikkop

Heerlijke film over het verhaal achter de Enigma...

Beetje te diep op de personage in gegaan, maar goed...

avatar van Herculaas

Herculaas

Een waar verhaal is nog geen goed verhaal. Hoe Turings ontdekking het verloop van de oorlog nou precies heeft beïnvloed blijft onduidelijk en wat zijn homoseksualiteit daarmee te maken heeft al helemaal. Die laatste vraag is gemakkelijk te beantwoorden: volstrekt niets. De twee thema's komen op geen enkele wijze samen en doordat de film op twee gedachtes hinkt zijn ze beide niet goed uitgewerkt.

De makers lijken het een schande te vinden dat uitgerekend de oorlogsheld Turing het slachtoffer werd van die antihomowet, maar ze zien een tegenstelling die er niet is. Had de rechter Turing dan vrijuit moeten laten gaan vanwege zijn baan in de oorlog?

avatar van loreen

loreen

Interessant film

avatar van notsub

notsub

The Imitation Game heeft veel te bieden. Erg veel zelfs, want naast de geschiedenislessen komt er met het boeiende personage van Alan Turing ook nog eens een ethisch vraagstuk bovendrijven. Zo zijn er vele aspecten die dit tot een prachtfilm maken. Slechts een enkele keer wordt er iets te opzichtig op een Hollywood wijze op het gevoel van de kijker ingespeeld, maar het zij de makers vergeven. Er blijft veel hangen na het kijken van The Imitation Game. En terecht, want het zit uiteindelijk prima uitgebalanceerd in elkaar, ondanks dat er flink gespeeld wordt met de chronologie.

avatar van mauzst

mauzst

Het zal aan het tijdstip van kijken liggen maar ik had serieus het idee dat Andy Garcia zich een waanzinnig Engels accent had aangeleerd.

avatar van Loekie7

Loekie7

Voor de tweede keer gezien en het was net zo indrukwekkend als de eerste keer.

avatar van Jeffrey050

Jeffrey050

1 woord is genoeg. Wauw.

avatar van soom

soom

Benedict Cumberbatch is voor mij in goed gezelschap. Want hoewel ik echt, door de kern van iemands persoonlijkheid heen (dus of ik nou wel of niet je helemaal aardig vind), van diegene houd, er zijn personen bij, waar ik net wat minder mee heb. Benedict is zo'n persoon. Ik vind hem gewoon net niet boeiend genoeg. Hij is zwakjes. Hij krijgt dat niet weg. Dat terwijl hij zulke goede ondersteuning krijgt van mevr. Righton-Knightley, Mr. Strong, Mr. Goode. Hij pikt het gewoon niet op. Ik geloof hem niet, laat ik het zo zeggen. Die anderen geloof ik wel. Maar van hem gaan mijn handen jeuken op een niet frisse manier. Hij kan een hand schudden met zijn verzwegen tweelingbroer Thijs...

Het verhaal is verder best spannend, mooi in elkaar gevlogen, en mede dankzij de ondersteunende cast word de film helemaal gered. Want Mr. Cumberbatch is in elk geval de zwakke schakel tegenover sterkere links. Het wil met hem op het scherm en mij als aanschouwster nog niet vlotten. Eigenlijk twijfel ik erover, of die klik tussen ons als zo even beschreven, ooit zal komen. Want ik ging hierheen, in de matig aangestuurde hoop, dat ik eindelijk eens wat goeds zou zien met Mr. Benedict. Wat mij betreft ijdele hoop. Hij geeft het wel, dat zie ik weliswaar. Maar ik kan gewoon niet veel met hem. Dat heb je soms. Het is dan ook geen slechte film. Maar Benedict, sorry, ik zie niet wat anderen wel in jou weten te vinden.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Het plot van deze 'Imitation Game' klinkt echt als iets waar je als regisseur een ontiegelijk spannend geheel van kan maken. En ja de film heeft haar momenten - vooral wanneer ze uiteindelijk echt de enigma kraken, prima geregisseerd.. maar het blijft toch redelijk vlak allemaal. Zo'n einde met een riedeltje text ben ik ook niet zo van gediend. Makkelijke mosterd na de maaltijd. Toch heb ik me prima vermaakt. Het onderwerp is gewoon boeiend, Cumberbatch is uitstekend en ik heb verder zitten kijken naar een prima geregisseerd en redelijk sfeervol geheel. Echter voelt 'The Imitation Game' wel weer als een typische Oscarfilm.

avatar van Waku

Waku

Goed geacteerd en pakkend oorlogs verhaal.

Eigenlijk is "The Imitation Game" een soort behind the scenes oorlogsdrama.

Een verloop van een oorlog die geregiseerd wordt achter de schermen.

Richting het einde is er de aandacht voor persoonlijk drama rondom de hoofdpersonage van deze film.

Genant en schaamte maken plaats voor wat eigenlijk hulde en respect zouden moeten zijn.

Een rotte plek in het verleden namens de britse overheid.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

De Bitten leveren een prima film af over Alan Turing en het kraken van de Enigma-code. Twee uur en geen moment verveeld, hier en daar een niet storend sentimenteel toontje en mooi gefilmd en fijn geacteerd. Gelukkig laten ze ook zien waarom Turing op 41-jarige leeftijd uit het leven stapte en hoe de Britten met deze geniale man zijn omgegaan, postuum eerherstel in 2013 daar heeft hij zelf niets meer aan gehad.

Speelt grotendeels tijdens de periode 1939-1942 en er wordt vooruit geschoven naar 1951 en af en toe teruggeblikt op zijn jongere jaren als jonge puber.

Vakkundig en goed gemaakt drama en interessante materie voor al degenen die zijn naam nog niet kennen.

avatar van camielc

camielc

Prima drama met het leven van de wiskundige Alan Turing als onderwerp. Hij is daadwerkelijk iemand geweest die eraan heeft bijgedragen dat WOII is verkort en daarvoor weinig erkenning heeft gekregen. Ik vind Benedict Cumberbatch echt een geweldige acteur en ook Keira Knightly zit goed in haar rol in deze film. Interessant is ook hoe wordt belicht hoe tot in de Jaren vijftig werd omgegaan met homoseksualiteit.

avatar van Bigjerry

Bigjerry

Geen makkelijke film, wel een heel mooie film. Genoten.

avatar van Harreskijktmee

Harreskijktmee

Typisch een film die nog een paar dagen blijft hangen. Nu heb ik deze gezien rond 5 mei, wellicht droeg dat bij aan de beleving van de film. Ik dacht best redelijk op de hoogte te zijn van de geschiedenis rond WO2 en voel schaamte voor het disrespect die deze man heeft ondergaan. Zoals aan het eind wordt ingeschat dat hij ongeveer 14 miljoen levens heeft gespaard. Deze man verdient in menig Europees land een standbeeld. Discriminatie dat dit niet het geval is.

avatar van Thereisnospoon

Thereisnospoon

Wat vooral binnenkomt met deze film is de afschuwelijke tragiek van zo'n leven.

Ik had écht de pest in aan het slot. Turing vocht uiteindelijk tegen Hitler, die de pest had

aan de Joden. En dan verzin je een systeem dat uiteindelijk die Hitler de kop kost.

En dan ben je homo, daar hadden toendertijd de Britten blijkbaar de pest aan.

De slotconclusie van de film is dat het breken van Enigma circa 14 miljoen levens redde.

Maar Turing is homo, en pleegt op 7 juni 1954 zelfmoord. Tja.

Het Verenigd Koningkrijk tegen de homo's. Hitler tegen de Joden. We leren het nooit.