• 9.378.898 stemmen

The Imitation Game (2014)

Biografie / Drama | 114 minuten

Genre: Biografie / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Morten Tyldum

Met onder meer: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley en Matthew Goode

Releasedatum: 8 januari 2015

Plot The Imitation Game

"The true enigma was the man who cracked the code."

Film over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezenlijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.

Hugh Alexander

Stewart Menzies

Sergeant Staehl

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Dankzij de steengoede Cumberbatch en het fijne samenspel met Keira Knightley is dit een vrij intigrerende thriller geworden. Het kraken van de Enigma wordt sowieso niet erg vaak behandelt en het geheel is met veel zorg in kaart gebracht.

avatar van Diederik58

Diederik58

Erg goede film. Van het begin tot het einde boeiend.

Het verhaal is nergens langdradig of te gehaast in elkaar geflanst.

De flashbacks zijn goede toevoegingen.

Het verhoor is een erg sterk onderdeel van de film Een pleidooi om een ruimdenkend mens te zijn. Immers we verschillen allemaal. Helaas was Turing in de verkeerde tijd geboren. Het strafbaar stellen van homoseksualiteit is voor onze cultuur in deze tijd schokkend. Maar een paar duizend km naar het oosten is het normaal om homo's te straffen. Triest dat Turing uiteindelijk een einde aan zijn leven heeft gemaakt.

Het enige wat mij enigszins irriteerde was het acteren van Benedict Cumberbatch. Ik vond het soms te gemaakt.

avatar van missl

missl

Mooi verhaal over Alan Turing, wat geniaal gespeeld wordt door Benedict Cumberbatch.

avatar van morreke

morreke

John Barry schreef:

Wat veel erger is dat niet benoemd word dat de machine die Turing maakte gebaseerd is op eerdere machines die door de Polen zijn gemaakt.

Toch wel, rond min 21 als Turing verhaal gaat halen waarom zijn verzoek werd afgewezen.

avatar van anne J

anne J

Ja klopt, het werd gewoon uitgelegd in de film. Ik vond het best duidelijk ook.

avatar van John Barry

John Barry

Hoewel het eigenlijk niet mag, heb ik de film snel gedownload om die bewuste scene ( die morreke noemde ) even terug te kijken. Het klopt dat ik fout zit met mijn bewering dat het niet in de film werd benoemt. Het word terloops heel snel in een dialoog genoemd, maar ik had dat toen in de bioscoop niet opgemerkt. Maar verder word er niet echt veel uitgelegd wat het werk van de Polen inhield. Alleen noemen vind ik niet voldoende, maar geef ook uitleg. Ik vind dat de rol van de Polen erg onderbelicht word en daarmee ook ondergewaardeerd.

Overigens worden de Polen toch echt wel een beetje ondergewaardeerd in het algemeen. In aanloop naar deze film zag ik in de media veel artikelen over deze film. In bijna al die berichten word de rol van de Polen niet behandeld. Mede om die reden heb ik aan het eind van mijn recensie nog eens een keer benadrukt dat de Polen toch ook wel belangrijk voorwerk hadden gedaan. Want in het algemeen word hun werk echt ondergewaardeerd.

PS: nog even voor de volledigheid. De Polen worden nog een andere keer in de film genoemd. ( twaalfde minuut, dit had ik overigens wel door in de bioscoop ) Er word gezegd dat de Polen een Enigma machine uit Berlijn hebben gesmokkeld.

avatar van LPereboom

LPereboom

sterke film die niet weet te vervelen. Aangrijpend en heel goed geacteerd, dit voor door Cumberbatch die toch wel 1 van zijn beste rollen speelt in deze The imitation game. In de film zelf switchen ze heel goed naar zijn flashbacks en naar het heden in de film, dit is een perfecte combinatie die goed weet uit te pakken ik heb me in ieder geval geen minuut verveeld. Je leert ondertussen wat bij van de geschiedenis, Ik wist niet veel over Turing en door deze film is het toch wat verbeterd en op een heel goede manier verfilmd.

avatar van Dantenious

Dantenious

Wat een film bij toeval ontdekt. Zeer interessant en verveelt geen moment.

avatar van Hansopje

Hansopje

Sterke film die boeit tot aan het eind. Mooi opgebouwd ook met wat verklarende flashbacks erin. De acteurs zijn uitstekend bezig. Mooie film die ik zeker nog eens ga kijken.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

Zeer goede film. Zeer goed verhaal dat extra lading krijgt omdat het waar gebeurd is....

Goede cast, prima sfeer en mooi in beeld...

Geniale appel/mop scène.

Twijfel tussen 4 of 4.5

4** had misschien iets aangrijpender mogen zijn...

avatar van MOKUMAN

MOKUMAN

Mooie film met goede acteurs. Toch wel een beetje triest...

avatar van YouDrunkGoHome

YouDrunkGoHome

Net nogmaals bekeken en ik verhoog m'n cijfer naar 4,5. Ben er toch wel erg van onder de indruk.

avatar van snarfje5508

snarfje5508

Prima film, uitstekend gespeeld door met name Cumberbatch die een zeer geloofwaardige rol neerzet. Speelduur met een kleine 2 uur precies aan de maat. Ben geen voorstander van de huidige trend vooral lange films te produceren. Wat mij betreft een klein minpuntje als het gaat om de oorlogsscenes. Deze zijn amateuristisch van opzet en dermate onecht dat je ze eerder in een B-film zou verwachten. Verder een geweldig, waargebeurd, verhaal. Daar kan geen scriptschrijver tegenop !

avatar van N00dles

N00dles

Aangezien de Oscars er aan zitten te komen, leek het mij een uitgelezen moment om de genomineerde Oscarfilms te kijken.

Ik had de Wiki-pagina van Alan Turing al eens gelezen en maakte eruit op dat hij vooral in zijn tijd een onbegrepen genie was die destijds veel te weinig waardering kreeg voor zijn prestaties. Vandaar dat ik benieuwd was hoe de film dit zou vertalen naar een boeiend verhaal.

Nu heb ik sowieso al een beetje argwaan bij biopics omdat ze nogal vaak geneigd zijn de hoofdpersoon te transformeren tot een emotioneel, getergd genie waarbij vals sentiment niet gespaard wordt. Dus ik begon aan de film met gemengde gevoelens.

Het hele aspect van Enigma en het kraken van de code is wel interessant (hoewel elk wiskundig of wetenschappelijk detail tot treurens toe wordt uitgelegd wordt alsof de kijker debiel is) en Benedict Cumberbatch weet goed gestalte te geven aan Turing.

Maar ook deze biopic zit vol met vals sentiment. Natuurlijk, Alan Turings leven is tragisch en onrechtvaardig te noemen, maar de film weet elke emotie, elke tegenwerking van autoriteiten en elke karaktertrekje van Turing uit te melken totdat elk gevoel van oprechte emotie is verdwenen.

Bovendien is het laatste half uur de rek volledig uit de film en begint het zelfs saai te worden.

Opvallend was overigens de gelijkenis met A Beautiful Mind; dezelfde manier van vertellen, dezelfde sfeer, dezelfde opzet, dezelfde arrogante, autistische trekjes van de hoofdpersoon, dezelfde genialiteit en daarbij behorende persoonlijke issues.

Hoewel ook A Beautiful Mind zich soms schuldig maakt aan vals sentiment en tearjerking, is die in veel opzichten boeiender en meeslepender dan The Imitation Game.

• 2073 berichten

Niet echt slecht, maar wel erg ongeïnspireerd. Niets dat ook maar een béétje buiten de lijntjes kleurt. In dat opzicht niet echt een verrassing dat dit meedingt naar een Oscar, wel jammer dat dat cliché weer eens bevestigd wordt met een film die werkelijk niets heeft dat niet al in andere films voorbij is gekomen. Het deed me vooral vaak denken aan A Beautiful Mind, maar dat kan ook komen omdat ik die film zo goed ken.

Eigenlijk is alles vooral heel erg spanningsloos. De wat meer geïnformeerde kijker weet allang hoe het afloopt met Turing en zijn levenswerk. Van enige spanningsboog aangaande de Enigma-code is dus geen sprake. Jammer dus dat er van het breken van de code niets spannends wordt gemaakt. We moeten maar aannemen dat de machine werkt en dat de oorlog wordt gewonnen, maar wat is daar nu aan? De beelden van de oorlog beperken zich slechts tot wat archiefmateriaal, en wat wij te zien krijgen zijn wat beelden van achter de schermen die niet bepaald filmgeniek zijn.

En dat geldt eigenlijk ook voor zijn homoseksualiteit. Stop er dan desnoods een affaire in, om de boel wat smeuiger te maken, nu moeten we telkens maar aannemen dat hij het is. Zo werkt film toch niet? Laat zien waar het over gaat. Het leven en de ontdekking van Turing was in principe heel erg boeiend, maar we zien slechts wat platgetreden filmclichés en een bijna totaal overbodige flashback-lijn.

2,5* en dan ben ik eigenlijk nog aan de milde kant. Verbaast me ook dat de meerderheid hier er gewoon intrapt.

avatar van staralfur

staralfur

Het is alweer een tijdje geleden dat ik deze in de bioscoop zag maar ik denk er nog wel eens aan terug. Ik vond het enorm meeslepend en het spel van Benedict Cumberbatch was erg sterk. Hij is zeker kandidaat voor een Oscar wat mij betreft, al moet ie de concurrentie aan met Eddie Redmayne (mijn favo film van 2015 tot nu toe). Birdman heb ik nog niet gezien, die is hopelijk deze week aan de beurt.

avatar van joolstein

joolstein

Nou vooruit!!! Toch dan maar 4****sterren. Al had ik wel vaak het idee dat Benedict Cumberbatch niet anders kan dan een bevlogen maar een tikje gek persoon neer te zetten. Zijn spel doet mij heel erg sterk aan de serie "Sherlock"denken! Keira Knightley speelt heerlijk en ook de rest van de cast is dik in orde! Weet eigenlijk niet of er al eens eerder een film over Alan Turing is gemaakt. Dit had mooi als vergelijking kunnen dienen. En als het niet het geval is dan werd het tijd dat er een mooie film van deze toch wel tragische figuur werd gemaakt! 70 jaar naar "zijn" uitvinding is de invloed enorm. Trouwens als er idd nog geen film was dan is het wel raar!! Want wie maakt er nu een film over Mark Zuckerberg (the social network) als de uitvinder van een van de eerste computer modellen nog niet eens belicht is . Of heb dit te maken met gratie die pas op 24 december 2013 werd verleend door koningin Elizabeth II. Zijn veroordeling wegens homoseksualiteit werd toen pas uit de boeken geschrapt.

avatar van Billy-Pilgrim

Billy-Pilgrim

De film wordt gedragen door Cumberbatch, die een mooie vertolking neerzet. Hij is een acteur die iedere performance net wat extra's kan geven. Voor de rest vond ik dit een heel gewoon filmpje. Visueel gezien gebeurt er heel weinig. Het is een heel brave film. De manier van vertellen maakt het nog wat interessanter, door het vooruit en terugspringen in de tijd. Toch laat het me redelijk koud achter. Veel personages blijven onderbelicht waardoor die oppervlakkig overkomen. De hele film draait letterlijk om één persoon, wat de kijkbeleving niet ten goede komt. Pluspuntje voor de soundtrack van Desplat. Anderszijds is dit wel echt een typische oscar film. Historisch verhaal, tweede wereldoorlog, onbegrepen hoofdpersoon met een geheim. Het mag geen verassing zijn dat deze het goed doet bij de oscars.

avatar van doctari

doctari

Een vaardig gemaakt en vlot wegkijkend historisch drama, met goed acteerwerk van vooral Cumberbatch (die eigenlijk weer gewoon Sherlock speelt, natuurlijk). De rest van de cast doet het ook vrij aardig, al lijkt Keira Knightley alleen nog maar in dit soort historische films op te duiken en begint dat een beetje te vervelen. De film is best spannend, bij vlagen ontroerend, en bevat enkele scherpe dialogen.

Maar ergens wringt er toch iets, en dat is het feit dat men het verhaaltje een beetje teveel heeft geprobeerd "op te leuken". Dat is vrijwel onvermijdelijk bij films als deze, en ik kan ermee leven dat het proces van decryptie wel een beetje erg simplistisch wordt voorgesteld en dat de persoonlijke conflicten wel wat dik aangezet worden, maar bepaalde zaken als het nogal debiele idee dat de cryptologen zelfs lijken te mogen beslissen of hun informatie gebruikt gaat worden en de zinloze spionagesubplots zijn een brug te ver. Een film over een interessant onderwerpt als dit heeft dat soort over-dramatisering niet nodig en de film voelt als gevolg daarvan nogal vol en een beetje rommelig aan.

Zoals gezegd..het is nog steeds een vermakelijke en bij vlagen pakkende film, maar een klein beetje minder over the top had het van mij wel gemogen.

doctari schreef:

Was dat maar gedaan, dan was er nog wat aangeweest. Vind het opmerkelijk dat jij het juist wel opgeleukt vindt.

avatar van Tolkienfan

Tolkienfan

mooie film. Terecht genomineerd voor de Oscars..

avatar van Mr Thee

Mr Thee

Na het kijken van de film ontstond het dillema: vind ik de film nu goed of vooal het verhaal erachter? Mijn conclusie is dat ik vooral het verhaal erachter erg boeiend vindt. Het acteerwerk is ok (vooral van Cumberbatch), maar zoals Ste* terecht constateert, het is wat spanningsloos. Te wienig verdieping, te weinig vindingrijke momenten (waar toch zat ruimte voor was nu de film slechts ten dele op de feiten gebaseerd is), te veel doorsnee drama: hap slik weg.

avatar van sean-penn

sean-penn

Ste* schreef:

Zoveel films zijn er niet gemaakt over het kraken van de Enigma Code dus vanuit dat perspectief gezien is het vrij origineel. De twee mathematicians, Alan Turing en John Nash hebben veel overeenkomsten dus zo onlogisch is het niet de link die je legt met A beautiful Mind. Goede film overigens.

Ste* schreef:

Iedereen met een beetje historisch besef weet dat de code wordt gekraakt dus in dat opzicht is het qua spanning moeilijk te verfilmen. Het proces om de Enigma te ontcijferen vond ik heel boeiend. èèn stap vooruit, twee stappen achteruit. Om de werking van de machine, die Turing ontwierp, geheel uit te leggen is waarschijnlijk alleen interessant voor wiskundige en wetenschappers. Ik zou waarschijnlijk in slaap vallen.

Ste* schreef:

Zijn seksuele geaardheid vindt ik het minst boeiende onderwerp maar zal naar alle waarschijnlijkheid wel een grote invloed zijn geweest over zijn overlijden. Dus ja, goed dat het wordt vermeld in de film maar zo dat het niet een al te grote impact heeft.

En, Jawel... Ik ben er ingetrapt. Mijn excuses!

• 2073 berichten

Tja, zo kan ik met elke liefhebber een discussie aangaan, maar dan ben ik nog wel even bezig. Punt is gewoon dat ik het ontzettend vlak uitgewerkt vond. Geen hoogtepunten, geen creativiteit, geen spanning, geen geweldig neergezette personages, gewoon niets.

avatar van stinissen

Prima verhaal over het levensverhaal van Alan Turing de man die de Duitse Enigma-codes wist te breken te breken en daardoor de oorlog wat ze zeggen met ruim twee jaar wist te verkorten. Mooie rol van Benedict Cumberbatch als Alan Turing en verder ook mooie rollen van Keira Knightley en Allen Leech (Downton Abbey"). Ook vond ik dat de waardering voor Alan Turing pas erg laat kwam en ik het schrijnend vond hoe tegen homoseksualiteit werd aangekeken.

avatar van sean-penn

sean-penn

@t Ste*

Grappig is dat de punten die je opnoemt voor mij wel werken. Zoveel mensen, zoveel meningen. Wat ik fascinerend vindt is waarom de ene het wel goed vindt en een ander niet. Misschien heeft John Nash daar een wiskundig formule voor. Als ik tijd heb ga ik hem mailen, ben wel bang dat hij niet gaat reageren op m'n vraag....

avatar van doctari

doctari

Ste* schreef:

Nou ja, dan leggen we dat gewoon anders m.b.t. het "opleuken" (of dramatiseren, of hoe je het verder ook wilt noemen) van waargebeurde verhalen. Ik vind dat er een aantal zaken zijn (zie mijn eerdere spoilers) die er puur zijn bijverzonnen om de film wat spectaculairder/dramatischer te maken. Dat het voor jou smaak dan nog steeds tam is, dat kan natuurlijk. Je mening dat deze film typisch iets voor de Oscars is deel ik overigens, alleen maakt het dat in mijn ogen nog niet per se een slechte film.

Anders dan bij bijv A Beautiful Mind (waarmee de film inderdaad het nodige gemeen heeft, en die ook enorm "opgeleukt" is t.o.v. de werkelijkheid) vond ik dat deze film wel interessant bleef.

avatar van hdehoon

hdehoon

Echt een prachtige film. De dialogen waren snedig en vaak humoristisch. Alleen al de fenomenale acteerprestatie van Cumberbatch is 4,5 ster waard. Charles Dance was trouwens ook zeer raak. Maar het meest aangrijpende vind ik dat dit belangrijke verhaal zo lang na dato eindelijk verteld wordt.

Ik zie ook wel dat sommige aspecten best iets meer uitgediept hadden mogen worden (homoseksualiteit) en dat bijvoorbeeld de jeugdherinneringen niet echt nodig waren. Maar al met al was het toch een evenwichtige film die ook niet te lang was.

De muziek viel in goede zin op; een prachtig thema.

avatar van manecas36

manecas36

Diederik58 schreef:

Erg goede film. Van het begin tot het einde boeiend.

Het verhaal is nergens langdradig of te gehaast in elkaar geflanst.

De flashbacks zijn goede toevoegingen.

Niets aan toe te voegen aan dit verhaal.

avatar van John Milton

John Milton

Voor mij is The Imitation Game helaas niet de film geworden die Turing verdient. Het is zeker geen slechte film, verre van, maar het is wat mij betreft niet het meesterwerk geworden wat de lading Oscarnominaties je zou doen kunnen hopen. Daarvoor blijft hij toch te oppervlakkig.

Geschiedenis afficionado's en WWII buffs zullen al bekend zijn met Alan Turing. Voor hen brengt de film dan ook niet veel meer nieuws, dan een adequate dramatische adaptatie. Vorig jaar, voor van the Imitation Game gehoord te hebben kwam ik erachter dat mijn vriendin nog niet eerder van Turing had gehoord. Dat moest uiteraard verholpen worden, waarna we de documentaire Codebreaker hebben gekeken. Niet dat dit wel een meesterwerk is, maar wie geïnteresseerd is in de persoon Turing haalt uit die korte docu meer dan uit deze Hollywood bewerking.

Eenmaal bekend met het historisch materiaal, brengt The Imitation Game dus niet zoveel verrassends. Ook de uitkomst is immers reeds bekend. Nou is dat nooit een uitsluiter geweest om een film alsnog spannend en onderhoudend te maken, maar het lukt hier dus niet helemaal. De film maakt gebruik van een flashback structuur tussen de naoorlogse jaren, het begin van de oorlog (wanneer Turing bij Bletchley Park aan de slag gaat) en zijn schooljaren, waar hij zijn allerbelangrijkste vriend Christopher leert kennen en vervolgens verliest aan TBC. Deze keuze werkt op zich uitstekend om het verhaal wat onderhoudender te maken dan wanneer het lineair was verteld, maar bijvoorbeeld de scènes van de schooljaren voelden voor mij nooit echt aan, en niet helemaal in harmonie met de rest van de film. Ook het subplot met de coppers die na de oorlog Turing achter de vodden aanzitten omdat ze denken dat hij een Soviet spion is voegen weinig toe. Het grote drama van deze geschiedenis, de veroordeling voor obsceniteit/homoseksualiteit (ik weet de juridische term die gebruikt werd even niet meer) en het gekozen vonnis van chemische castratie, had voor mij veel meer dramatische waarde gehad. Maar het wordt hier vrij terloops genoemd wanneer het reeds een feit is. In die zin blijft The Imitation Game braaf op het al zovaak bewandelde pad.

De grootste waarde hebben natuurlijk de oorlogsjaren, wanneer Turing met zijn team aan het kraken van Enigma werkt. Helaas is ervoor gekozen om Turing hier als een uiterst onhebbelijk persoon te portretteren, echt een behoorlijk vervelende vent (een beeld wat uit die documentaire helemaal niet naar boven kwam). In hoeverre dit beeld klopt weet ik niet, ik ben geen Turing kenner, maar filmisch wordt het meevoelen met Turing als karakter de kijker hierdoor moeilijker gemaakt. Je krijgt nog net geen hekel aan hem doordat er ook redeeming momenten zijn, maar het is af en toe op het randje. Ook hier zijn er wat subplotjes met een Russchische spion die uiteindelijk door Turing wordt ontdekt door een bijbel op tafel, wat op mij nét even te Hollywood over kwam.

Cumberbatch speelt zoals gewoonlijk uitstekend, maar of het Oscarwaardig is weet ik niet, hetzelfde geldt eigenlijk voor Knightley. Er wordt door alle spelers uiterst bekwaam geacteerd, waarbij Matthew Goode en Charles Dance beiden af en toe een scène stelen, maar het weet de film toch net niet naar een hoger niveau te tillen dan hetgeen reeds in het script aanwezig is. Cinematografisch was ik helaas niet zo onder de indruk, en de eveneens genomineerde Alexandre Desplat heeft ook wel eens betere scores gecomponeerd als je het mij vraagt, al was de muziek bij de aftiteling wèl opvallend sterk.

Pas in de laatste paar minuten paar minuten gooit The Imitation Game zijn aas op tafel, wanneer Turings nauwelijks te onderschatten rol in het winnen van de oorlog nog een benadrukt wordt door middel van captions, waarbij de kijker o.a. geïnformeerd wordt over hoeveel levens hiermee gespaard zijn en hoezeer homoseksuelen in de deze gebeurtenissen omringende decennia hebben geleden onder juridische (en maatschappelijke) vervolging. Het maakt nog steeds indruk, en even komt dan toch dat brok in de keel, maar tijdens de aftiteling kwam bij mij toch onvermijdelijk de realisatie dat het too little, too late was voor deze film.

The Imitation Game is best onderhoudend, en zal wie niet bekend is met Turing op de hoogte brengen van een uiterst belangrijk persoon in de loop van de Geschiedenis van zowel de Tweede Wereldoorlog als het informatietijdperk (Turings papers leggen in feite de grondslag voor een belangrijk deel van computers). Toch kan ik de teleurstelling niet onderdrukken dat ik op meer had gehoopt.