• 9.378.082 stemmen

The Imitation Game (2014)

Biografie / Drama | 114 minuten

Genre: Biografie / Drama

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Morten Tyldum

Met onder meer: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley en Matthew Goode

Releasedatum: 8 januari 2015

Plot The Imitation Game

"The true enigma was the man who cracked the code."

Film over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezenlijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.

Hugh Alexander

Stewart Menzies

Sergeant Staehl

avatar van missl

missl

Deze regisseur heeft me met zijn vorige film erg verrast, dit lijkt me een goed verhaal, zeker een film die ik in de gaten moet houden. Ik ben alleen geen fan van Knightley.

avatar van nilserr

nilserr

De trailer ziet er in ieder geval interessant genoeg uit. Het zou me niet verassen, wanneer Cumberbatch hier een wereldprestatie neer gaat zetten!

avatar van chevy93

chevy93

Ziet er interessant uit. Ook een hele hoge score (9,5) op IMDb. Pas na 60 stemmen, maar toch..

avatar van christian

christian

Bioscooprelease moet 8 januari 2015 zijn, niet 2014.

avatar van Decec

Decec

246 gestemd, score 9,0. Ben benieuwd!

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Een week geleden op de hoogte gebracht van deze film. Als tester ben ik zeer geïnteresseerd in deze film te zien. Het gaat immers over de man die ons de computer heeft gebracht. Wel nog lang wachten voordat ie in België komt.

avatar van BaZ Oeka

BaZ Oeka

Gebasseerd op waar gebeurd verhaal. Het verhaal van Alan Turing

Film is zeker de moeite waard. Benedict speelt het verhaal overtuigend, zoals hij Assange speelde in The Fifth Estate. Een (wiskundig) genie met autistische kenmerken

De film schakelt af en toe tussen zijn jeugd en de tijd na de oorlog, het grootste gedeelte van de film speelt zich af tijdens de oorlog, met enkele komische momenten.

Nadat Enigma gekraakt is weet men dit geheim te houden, ondanks de vele slachtoffers die bij aanvallen van de Duitsers worden gedaan

avatar van alexspyforever

alexspyforever

BaZ Oeka schreef:

Gebasseerd op waar gebeurd verhaal. Het verhaal van Alan Turing

En via welk kanaal heb jij deze film al kunnen zien?

avatar van Flat Eric

Flat Eric

De film zal niet ieders cup of tea zijn want is nogal traag en grauw. Maar wie geïnteresseerd is in de enigma code en de bijdrage van de machine van Turing aan het winnen van de oorlog door de geallieerden zal dit een goede film vinden. Het enigszins tragische levensverhaal van Turing is aardig in beeld gebracht mede door de flashbacks. Die zorgen nog voor enige dynamiek in de iets te lange film.

avatar van Shinobi

Shinobi

"Are you paying attention?"

Afgelopen maandag tijdens de Pathé Unlimited Night meegepakt.

'The Imitation Game' geeft je een intrigerend kijkje in het indrukwekkende, doch tragische levensverhaal van Alan Turing. De rode draad blijft uiteraard het kraken van de Enigma code, maar er worden simultaan drie verhaallijnen uitgezet die moeiteloos door elkaar lopen. Hierbij werkt het gebruik van humor opvallend goed, aangezien dat niet iets is wat je aan een dergelijke film koppelt.

Qua verloop is het eigenlijk het bekende pad van een miskend genie, maar Benedict Cumberbatch weet de beste man - met al zijn eigenaardigheden - uitstekend te portretteren waardoor je er als kijker helemaal in zit. Verder doet de ondersteunende cast het naar behoren, om vooral de jonge Alex Lawther niet te vergeten die een onuitwisbare indruk achterlaat als de jonge Turing.

Alleen jammer dat de film het leven van Alan Turing enigszins 'simpel' afschildert; het is duidelijk dat er zo veel meer speelt. Zo heb je bijvoorbeeld zijn homoseksualiteit die kort benoemd wordt, maar al gauw onder de mat wordt geveegd. Naast het feit dat het geheel niet echt historisch accuraat is weergegeven en enkele gebeurtenissen volledig over het hoofd worden gezien.

Al met al een gedegen dramafilm die zeker de moeite waard is, ondanks een aantal vrijheden in het script. Tevens had ik het iets serieuzer gezien, omdat het soms net leek alsof ik in een comedyfilm beland was.

3,5 Sterren.

avatar van wibro

wibro

Naar deze film die ik gisteravond in de sneak preview gezien heb was ik zeer benieuwd, dit gezien het onderwerp - het kraken van de Enigma code - dat ook op feiten gebaseerd is. Na afloop van de film heb ik mij nog maar eens verder verdiept in dat onderwerp en ik moet zeggen dat de regisseur de historische feiten toch wel accuraat heeft weergegeven als we de wiki tenminste mogen geloven. Verrassend was de film dus niet voor mij of het moest zijn het enorme taboe op homoseksualiteit wat er destijds in het Groot Brittanië heerste dat dus nog stevig gebukt ging onder de Victoriaanse bekrompenheid, dat dus ten koste ging van de reputatie van Alan Turing en dit met fatale gevolgen.
Over de film zelf was ik verder niet zo enthousiast. Benedict Cumberbatch zette natuurlijk wel een geweldige rol neer als het wiskundige genie Alan Turing en Keira Knightley deed het ook best aardig, maar voor de rest vond ik deze film toch een beetje 'boring', wat onder meer lag aan de voorspelbaarheid van het geheel. Tja, dit laatste heb je nu eenmaal op historische feiten gebaseerde films.

avatar van chiel1971

chiel1971

• 2009 stemmen

Goed geacteerde saaie film, vond ik dan.

avatar van wwelover

wwelover

Zeer interessante film met nogal een een indrukwekkend verhaal. Blijft moeilijk te geloven dat dit zo lang verborgen is gehouden door de Britse overheid. Naast het verhaal is alles rondom het karakter Turing bijzonder interessant en dat komt ook doordat hij voortreffelijk wordt neergezet door Cumberbatch. Maar ook de rest van de cast is heel sterk. Het verhaal wordt ook goed versterkt door het heen en weer springen in tijd. Pakt hier heel goed uit. Moet ook zeggen dat de jongen die de jongere versie van Turing speelt erg goed was.

Ruime 4*

avatar van Bigjerry

Bigjerry

Deze ga ik zeer zeker bekijken! Vond zelfs de ultrakorte trailer op tv al interessant.

avatar van Jaarme

Jaarme

Film met een duidelijk verhaal.

Bekeken tijdens een weekendje van huis bij de Pathé heb toch zo'n pasje..

4.0

avatar van Fade.

Fade.

Erg goede film. Het einde waar overduidelijk naar toegewerkt werd was zielig en bleef hangen. Turing was zeker een interessante persoon en Cumberbatch speelt geniaal. Ik zal hem nog een keer bekijken voor ik een definitief cijfer geef, maar voor nu - subliem!

avatar van TyphOn

TyphOn

Zijn naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar als onbekende held heeft Alan Turing een grote rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. Het wiskundige meesterbrein wist namelijk de Duitse Enigma-code te kraken en gaf hiermee inzicht in al Hitlers geheimen. The Imitation Game volgt Turings strijd tegen de nazi’s, zijn geaardheid, de Britse regering en bovenal de klok.

Lees verder op Filmrecensie: The Imitation Game - Dudes & Dont's - dudesendonts.nl

avatar van MegaBleek

MegaBleek

Ik ken de geschiedenis van Alan Turing niet, maar hierboven lees ik dat hij "een van de eersten" was die de Enigma-codes wist te breken. In de film is hij er met zijn team persoonlijk verantwoordelijk voor. Ligt dan toch wel wat uit elkaar.

Film zelf is verrassend goed, zeker na een periode waarin weinig fatsoenlijks de bioscopen in kwam. Cumberbatch zet weer eens een geweldige prestatie neer, evenals zijn jongere evenbeeld. Het verhaal is aanstekelijk en verslapt eigenlijk nauwelijks. Waarschijnlijk ook door de subtiele humor in de film.

Minpunt vind ik dat het stuk over de geaardheid van Turing veel zwaarder aangezet had kunnen worden. Dat maakt toch een groot deel uit van de tragiek van Turing. Het is nu vooral zijn autisme dat naar voren wordt geschoven.

En Keira Knighley: ik kan er niet aan wennen.

avatar van Cyclops

Cyclops

Hmm, ooit het erg goede boek 'Enigma' van Robert Harris gelezen en later ook de (iets mindere) gelijknamige film met o.a. Kate Winslet gezien. Benieuwd hoe deze film zich verhoudt tot bovenstaande.

avatar van VincentL

VincentL

The Imitation Game

Ik was bijzonder erg geprikkeld door de verschijning van Cumberbatch bij The Graham Norton Show. Daardoor keek ik al geruime tijd uit naar deze film over het superieure Duitse communicatiesysteem. Gisteravond besloot ik stante pede om maar de voorpremière in Tuschinski te gaan kijken. Gelukkig heb ik daar totaal geen spijt van gekregen!

The Imitation Game is wel een behoorlijk langzame film. Soms nijgt het zelfs naar het trage. Vooral het begin bevat een rustige duidelijke opbouw van de problematiek die de Britten in het begin van de oorlog treffen. Na wat, in mijn ogen, onnodige rompslomp krijgt Turing eindelijk de leiding over het project en komt er wat vaart in. Hier beginnen ook de drie verhaallijnen door elkaar te lopen van jeugd, oorlogsjaren en naoorlogse periode. Hiermee wordt een mooi mozaïek van filmbeelden gevormd. De uiteindelijke ontwikkelingen rondom Enigma zijn echt heel interessant en goed weergegeven. Met een sterk dramatiek einde wordt de film goed afgesloten, op een klein slippertje na dan.

Cumberbatch speelt een bijzonder sterke rol. Hij, en de gehele cast, komen bijzonder verstrooid over. Iets wat goed in de lijn van het verhaal past. Hij speelt een fantastisch, licht autistische homoseksueel genie wat dit klusje wel even gaat klaren. Hij weet zich perfect in elke situatie te schikken. Dit kan hij mede doordat Keira Knightley voor de verandering ook eens sterk speelt. Normaliter ben ik geen fan van haar, maar hier viel ze me geweldig mee.
Ook de andere cast weet op hoog niveau mee te draaien. Matthew Goode en Mark Strong blinken toch ook wel uit. Naast de hoofdrollen krijgen de bijrollen dus ook een bijzonder goede invulling.

Visueel gezien is het allemaal op orde. De kledij is uiteraard in stijl. De oorlog gaat de film eigenlijk voorbij. Het echte Tweede Wereldoorlog gevoel ontbreekt een beetje. Nogal logisch als je de 6 lange jaren in een schuur doorbrengt. De film blinkt hier niet in uit dus, maar presteert wel op niveau.

The Imitation Game is een heerlijke voortzetting van de eerste dagen van 2015 voor mij. Gelijk een film op een goed niveau.

avatar van ags50

ags50

For the record: Laten we niet uit het oog verliezen dat de Enigma-machine al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (en dat was 3 september 1939) reeds was gekraakt door de Poolse inlichtingendienst. Een deel van hen kon vluchten naar het Verenigd Koninkrijk en bracht hun gegevens met zich mee. Maar de Duitsers wijzigden de Enigma-machine, als ik mij niet vergis van 3 rotors naar 4 rotors, waardoor het aantal mogelijkheden enorm toenam. Dat was waarin de onvolprezen Alan Turing zijn tanden zette.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

Ieder jaar verschijnen er rond deze dagen biopics in de bioscoop. Films over mensen die bijzondere daden hebben verricht, iets bijzonders hebben moeten doorstaan, of allebei. In The Imitation Game gebeurd het laatste. Het is een film die ons laat zien wat een geniaal mens Alan Turing was en dat we door zijn uitvinding miljoenen mensen extra op deze wereld hebben die anders dood waren gegaan in de tweede wereldoorlog. Ook toont de film hoe hij, ondanks zijn heldenrol in de oorlog, niet werd geaccepteerd vanwege zijn seksuele geaardheid. De film gaat hier op een slimme manier mee om en balanceert moeiteloos tussen verschillende tijdslijnen waarin de film zich afspeelt. Door deze structuur, het overtuigende acteerwerk én het verhaal zelf is dit een krachtige biopic geworden.

'The Imitation Game' Recensie - Filmtakers

avatar van Zwolle84

Zwolle84

Zeer sterke film in vrijwel alle opzichten. Allereerst natuurlijk het (mij tot vanavond onbekende) indrukwekkende verhaal, maar ook qua sfeer en vooral acteerprestaties steekt The Imitation Game ver boven het maaiveld uit. In tegenstelling tot enkele meningen hierboven vond ik de film overigens totaal niet traag; vloog voorbij.

Een welverdiende 8,4, oftewel 4 sterren.

avatar van Thorak

Thorak

"Turings grootste verwezelijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen."

Het eerste deel klopt, maar de oorlog werd gewonnen doordat de Russen Berlijn binnen vielen!

avatar van Spotje

Spotje

Goed geacteerd, prachtig verhaal, degelijk verfilmd, top acteurs. Waar gebeurt. Zeker de moeite waard.

avatar van Richardus

Richardus

Uitstekend vermakelijke film hoor. Er is niks origineels aan plotverloop of stijl, maar het is een sterk verhaal die je continu geboeid houdt en er wordt, zeker door Cumberbatch, goed geacteerd dus dat maakt wel een leuk filmavondje. Hij probeert legendarisch te zijn, zoals Türing zelf, maar dat is het zeker niet. Daarvoor is het een te geijkte formule die (goed) afgedraaid wordt.

avatar van revadebe

revadebe

Sterke film. Voordeel is ook zeker dat het (waargebeurde) verhaal nog niet zo uitgekauwd is. Al moet ik toegeven dat de belangrijkste elementen van de film niet compleet nieuw voor mij waren (kraken Enigma, homoseksualiteit, "Turing-machines" en zelfmoord). Toch wist de film me te verrassen.

Met name in de eerste helft van de film zat nog best wat leuke humor verstopt en de acteerprestaties waren best goed. Uiteindelijk is het natuurlijk in de basis een vrij één-dimensioneel verhaal, maar met nog een goede plot daaromheen. Zeker de moeite waard.

avatar van david bohm

david bohm

Interessante film met sterk acteerwerk en de casting heeft de rollen goed ingevuld. Minder vind ik dat het allemaal wat voortsleept, had wel iets meer tempo en pit in gemogen van mij.

avatar van voskat

voskat

Prima verfilming van een schrijnend verhaal. Ik verbaas me wel dat er zo over het tempo wordt geklaagd hier. Ik heb me geen seconde verveeld in elk geval.

Misschien wel de beste rol van Cumberbatch tot zover.