- Home
Bekijk via Videoland
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot The Imitation Game
"The true enigma was the man who cracked the code."
Film over het levensverhaal van Alan Turing, een Britse wiskundige en informaticus. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij voor de Britse crypto-analytische dienst, die als doel had onderschepte gecodeerde berichten van de Duitsers te ontcijferen. Turings grootste verwezenlijking bestond erin om als één van de eersten de Duitse Enigma-codes te breken waardoor de Geallieerden de controle over de Atlantische Oceaan kregen en uiteindelijk de oorlog zouden winnen.
- Trailer (YouTube, ondertiteld)
- Alan Turing: The Enigma (BoekMeter)
- The Imitation Game (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Jack Good
Sergeant Staehl
BaZ Oeka
Gebasseerd op waar gebeurd verhaal. Het verhaal van Alan Turing
Film is zeker de moeite waard. Benedict speelt het verhaal overtuigend, zoals hij Assange speelde in The Fifth Estate. Een (wiskundig) genie met autistische kenmerken
De film schakelt af en toe tussen zijn jeugd en de tijd na de oorlog, het grootste gedeelte van de film speelt zich af tijdens de oorlog, met enkele komische momenten.
Nadat Enigma gekraakt is weet men dit geheim te houden, ondanks de vele slachtoffers die bij aanvallen van de Duitsers worden gedaan
Flat Eric
De film zal niet ieders cup of tea zijn want is nogal traag en grauw. Maar wie geïnteresseerd is in de enigma code en de bijdrage van de machine van Turing aan het winnen van de oorlog door de geallieerden zal dit een goede film vinden. Het enigszins tragische levensverhaal van Turing is aardig in beeld gebracht mede door de flashbacks. Die zorgen nog voor enige dynamiek in de iets te lange film.
Shinobi
"Are you paying attention?"
Afgelopen maandag tijdens de Pathé Unlimited Night meegepakt.
'The Imitation Game' geeft je een intrigerend kijkje in het indrukwekkende, doch tragische levensverhaal van Alan Turing. De rode draad blijft uiteraard het kraken van de Enigma code, maar er worden simultaan drie verhaallijnen uitgezet die moeiteloos door elkaar lopen. Hierbij werkt het gebruik van humor opvallend goed, aangezien dat niet iets is wat je aan een dergelijke film koppelt.
Qua verloop is het eigenlijk het bekende pad van een miskend genie, maar Benedict Cumberbatch weet de beste man - met al zijn eigenaardigheden - uitstekend te portretteren waardoor je er als kijker helemaal in zit. Verder doet de ondersteunende cast het naar behoren, om vooral de jonge Alex Lawther niet te vergeten die een onuitwisbare indruk achterlaat als de jonge Turing.
Alleen jammer dat de film het leven van Alan Turing enigszins 'simpel' afschildert; het is duidelijk dat er zo veel meer speelt. Zo heb je bijvoorbeeld zijn homoseksualiteit die kort benoemd wordt, maar al gauw onder de mat wordt geveegd. Naast het feit dat het geheel niet echt historisch accuraat is weergegeven en enkele gebeurtenissen volledig over het hoofd worden gezien.
Al met al een gedegen dramafilm die zeker de moeite waard is, ondanks een aantal vrijheden in het script. Tevens had ik het iets serieuzer gezien, omdat het soms net leek alsof ik in een comedyfilm beland was.
3,5 Sterren.
wibro
Naar deze film die ik gisteravond in de sneak preview gezien heb was ik zeer benieuwd, dit gezien het onderwerp - het kraken van de Enigma code - dat ook op feiten gebaseerd is. Na afloop van de film heb ik mij nog maar eens verder verdiept in dat onderwerp en ik moet zeggen dat de regisseur de historische feiten toch wel accuraat heeft weergegeven als we de wiki tenminste mogen geloven. Verrassend was de film dus niet voor mij of het moest zijn het enorme taboe op homoseksualiteit wat er destijds in het Groot Brittanië heerste dat dus nog stevig gebukt ging onder de Victoriaanse bekrompenheid, dat dus ten koste ging van de reputatie van Alan Turing en dit met fatale gevolgen.
Over de film zelf was ik verder niet zo enthousiast. Benedict Cumberbatch zette natuurlijk wel een geweldige rol neer als het wiskundige genie Alan Turing en Keira Knightley deed het ook best aardig, maar voor de rest vond ik deze film toch een beetje 'boring', wat onder meer lag aan de voorspelbaarheid van het geheel. Tja, dit laatste heb je nu eenmaal op historische feiten gebaseerde films.
wwelover
Zeer interessante film met nogal een een indrukwekkend verhaal. Blijft moeilijk te geloven dat dit zo lang verborgen is gehouden door de Britse overheid. Naast het verhaal is alles rondom het karakter Turing bijzonder interessant en dat komt ook doordat hij voortreffelijk wordt neergezet door Cumberbatch. Maar ook de rest van de cast is heel sterk. Het verhaal wordt ook goed versterkt door het heen en weer springen in tijd. Pakt hier heel goed uit. Moet ook zeggen dat de jongen die de jongere versie van Turing speelt erg goed was.
Ruime 4*
MegaBleek
Ik ken de geschiedenis van Alan Turing niet, maar hierboven lees ik dat hij "een van de eersten" was die de Enigma-codes wist te breken. In de film is hij er met zijn team persoonlijk verantwoordelijk voor. Ligt dan toch wel wat uit elkaar.
Film zelf is verrassend goed, zeker na een periode waarin weinig fatsoenlijks de bioscopen in kwam. Cumberbatch zet weer eens een geweldige prestatie neer, evenals zijn jongere evenbeeld. Het verhaal is aanstekelijk en verslapt eigenlijk nauwelijks. Waarschijnlijk ook door de subtiele humor in de film.
Minpunt vind ik dat het stuk over de geaardheid van Turing veel zwaarder aangezet had kunnen worden. Dat maakt toch een groot deel uit van de tragiek van Turing. Het is nu vooral zijn autisme dat naar voren wordt geschoven.
En Keira Knighley: ik kan er niet aan wennen.
VincentL
The Imitation Game
Ik was bijzonder erg geprikkeld door de verschijning van Cumberbatch bij The Graham Norton Show. Daardoor keek ik al geruime tijd uit naar deze film over het superieure Duitse communicatiesysteem. Gisteravond besloot ik stante pede om maar de voorpremière in Tuschinski te gaan kijken. Gelukkig heb ik daar totaal geen spijt van gekregen!
The Imitation Game is wel een behoorlijk langzame film. Soms nijgt het zelfs naar het trage. Vooral het begin bevat een rustige duidelijke opbouw van de problematiek die de Britten in het begin van de oorlog treffen. Na wat, in mijn ogen, onnodige rompslomp krijgt Turing eindelijk de leiding over het project en komt er wat vaart in. Hier beginnen ook de drie verhaallijnen door elkaar te lopen van jeugd, oorlogsjaren en naoorlogse periode. Hiermee wordt een mooi mozaïek van filmbeelden gevormd. De uiteindelijke ontwikkelingen rondom Enigma zijn echt heel interessant en goed weergegeven. Met een sterk dramatiek einde wordt de film goed afgesloten, op een klein slippertje na dan.
Cumberbatch speelt een bijzonder sterke rol. Hij, en de gehele cast, komen bijzonder verstrooid over. Iets wat goed in de lijn van het verhaal past. Hij speelt een fantastisch, licht autistische homoseksueel genie wat dit klusje wel even gaat klaren. Hij weet zich perfect in elke situatie te schikken. Dit kan hij mede doordat Keira Knightley voor de verandering ook eens sterk speelt. Normaliter ben ik geen fan van haar, maar hier viel ze me geweldig mee.
Ook de andere cast weet op hoog niveau mee te draaien. Matthew Goode en Mark Strong blinken toch ook wel uit. Naast de hoofdrollen krijgen de bijrollen dus ook een bijzonder goede invulling.
Visueel gezien is het allemaal op orde. De kledij is uiteraard in stijl. De oorlog gaat de film eigenlijk voorbij. Het echte Tweede Wereldoorlog gevoel ontbreekt een beetje. Nogal logisch als je de 6 lange jaren in een schuur doorbrengt. De film blinkt hier niet in uit dus, maar presteert wel op niveau.
The Imitation Game is een heerlijke voortzetting van de eerste dagen van 2015 voor mij. Gelijk een film op een goed niveau.
cordiacovens
Ieder jaar verschijnen er rond deze dagen biopics in de bioscoop. Films over mensen die bijzondere daden hebben verricht, iets bijzonders hebben moeten doorstaan, of allebei. In The Imitation Game gebeurd het laatste. Het is een film die ons laat zien wat een geniaal mens Alan Turing was en dat we door zijn uitvinding miljoenen mensen extra op deze wereld hebben die anders dood waren gegaan in de tweede wereldoorlog. Ook toont de film hoe hij, ondanks zijn heldenrol in de oorlog, niet werd geaccepteerd vanwege zijn seksuele geaardheid. De film gaat hier op een slimme manier mee om en balanceert moeiteloos tussen verschillende tijdslijnen waarin de film zich afspeelt. Door deze structuur, het overtuigende acteerwerk én het verhaal zelf is dit een krachtige biopic geworden.
david bohm
Interessante film met sterk acteerwerk en de casting heeft de rollen goed ingevuld. Minder vind ik dat het allemaal wat voortsleept, had wel iets meer tempo en pit in gemogen van mij.
voskat
Prima verfilming van een schrijnend verhaal. Ik verbaas me wel dat er zo over het tempo wordt geklaagd hier. Ik heb me geen seconde verveeld in elk geval.
Misschien wel de beste rol van Cumberbatch tot zover.
anne J
Och, alweer twee weekjes geleden ongeveer in de bioscoop gezien, en daarna totaal vergeten om te stemmen zie ik nu! Ondanks dat de film wel in mijn hoofd is gebleven. We hebben zelfs nog allerlei informatie zitten opzoeken na de film over de Enigma code en Alan Turing.
Erg goede film, lang geleden dat ik zo betrokken was bij een film in de bioscoop. Het lijkt inderdaad haast niet te geloven dat het zo lang een overheidsgeheim is gebleven. Helaas past er in een film van twee uur simpelweg niet alles wat nu uit het verhaal is gelaten: Alan Turing die niet alleen wiskundige was, maar ook in andere wetenschappelijke disciplines uitblonk en interessante papers heeft geschreven. Verder ontwikkeling van de (wat we nu kennen) pc in de na-oorlogse jaren. Zijn homoseksualiteit. Etc. Maar ik heb me laten vertellen door een grote Alan Turing fan (één van mijn huisgenoten) dat de film blijkbaar wel vol zit met subtiele verwijzingen. Zo zouden de appels die hij uitdeelt aan zijn collegas eventueel verwijzen naar zijn zelfmoord: een appel gedoopt in cyanide.
Toch vond ik de film totaal niet mager en denk ik dat er goede keuzes zijn gemaakt. Anders zou het juist té veel worden voor op het scherm. Niet alles past in een film en door hints etc. krijg je toch wel mee dat er meer achtergrond in dit verhaal zit dan in de film wordt getoond, en zo wordt je misschien getriggerd om op internet bijvoorbeeld meer op te zoeken.
Verder trouwens solide acteerwerk in de gehele film, door zowel oudere als jongere cast.
Zeker een aanrader.
Voor nu een 4.0*, maar wie weet een verhoging bij een eventuele toekomstige herziening.
John Barry
The Imitation Game vind ik een interessante film.
Ik heb deze film vooral gekeken omdat ik het breken van de Enigma code een ontzettend interessant onderwerp vind. De oorlog is hierdoor met een aantal jaar verkort. Lange tijd is dit geheim gehouden en ik denk dat de meeste mensen nog steeds niet beseffen wat voor grote rol de code brekers hadden in het verloop van de tweede wereld oorlog. Deze film focust zich op een specifieke code breker: Alen Turing.
De film laat op een goede manier zien wat voor persoon Alen Turing was. Turing was een excentrieke persoon met aparte trekjes. Hij had een vorm van autisme. Het leven van Turing is best tragisch. Hij had een hele belangrijke bijdrage geleverd aan de oorlog, maar omdat het geheim was wat hij deed, kreeg hij jaren lang geen erkenning. De manier waarop Turing werd behandeld is triest te noemen. In de jaren 50 kwam zijn homoseksualiteit uit en werd hij hiervoor ook veroordeeld. Turing pleegde naar alle waarschijnlijkheid in 1954 zelfmoord. Erg triest hoe men in Engeland dacht over homoseksuelen in de jaren 50 en erg triest hoe het met Turing is afgelopen.
Deze film laat 3 periodes van het leven van Turing zien. Zijn tienerjaren, zijn leven tijdens de tweede wereld oorlog en de periode waarin hij werd veroordeelt vanwege homoseksualiteit. Het meeste krijgen we te zien van de periode tijdens de tweede wereld oorlog. Tussendoor maken we tijdsprongen naar de toekomst en naar het verleden. Dit gaat eigenlijk best wel door elkaar heen. Maar op geen enkel moment word het warrig en onoverzichtelijk. De filmmakers zorgen ervoor dat de film overzichtelijk blijft en dat is zeker een knappe prestatie. Benedict Cumberbatch speelt Alan Turing en hij doet dat geweldig. En ook Alex Lawther als de jonge Turing acteert erg goed. Over het algemeen zet deze film een goed portret neer van de persoon Alen Turing. Wel is het zo dat de film een beetje aan persoonsverheerlijking van Alen Turing doet. Turing krijgt in deze film net wat meer eer, dan hij daadwerkelijk verdient. Later meer hierover.
Eerst wil ik het hebben over het tweede punt waar deze film overgaat: Het breken van de Enigma code en de gevolgen daarvan voor de tweede wereld oorlog. Op dit punt laat de film toch wel wat steken vallen. Zoals ook in de film uitgelegd kan je de informatie verkregen door Enigma niet zomaar gebruiken. Je moet uitkijken dat de Duitsers niet door gaan krijgen dat de Enigma machine gekraakt is. De film behandelt dit probleem kort, maar niet uitgebreid genoeg. Ik snap dat de film niet helemaal tot in detail kan gaan. Maar wat meer uitleg over hoe de hele Ultra organisatie werkt was wel op zijn plaatst geweest. En alleen vluchtig noemen dat het breken van Enigmacode belangrijk was voor de duikboten oorlog, of voor Operatie Overlord is onvoldoende. Maar je moet ook goed uitleggen op welke wijze ( met o.a. voorbeelden ) die informatie bijdroeg aan bijvoorbeeld de duikbotenoorlog. Maar nergens word echt uitgebreid uitgelegd op welke manier de geallieerden de informatie hebben gebruikt die ze gekregen hebben van de Enigma machines. En dat deze film vooral inzoomt op Alen Turing is geen excuus wat mij betreft om dit soort dingen niet uitgebreid te vertellen. Juist om te zorgen dat Turing en zijn collega,s de eer krijgen die ze verdienen is het belangrijk om goed te laten zien wat de gevolgen van hun werk is. De filmmakers noemen de gevolgen wel kort, maar ze leggen ze niet echt uit. Jammer.
Nu het code breken zelf. Over het algemeen houdt de film zich wel redelijk aan de feiten. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik wel een beetje teleurgesteld ben dat de filmmakers toch noch op een aantal punten de geschiedenis niet goed hebben weergegeven. Het betreft dan vooral de rol die Alen Turing in het code breken heeft gespeeld. Zoals in de film te zien is ontwikkeld Turing een grote machine waarmee de Enigma sleutels kunnen worden ontcijferd. Het eerste wat mij meteen opviel is dat in de film de machine Christopher heet. Vernoemd naar Turings jeugdvriend. Maar die machine heet in werkelijkheid niet zo maar stond onder de naam Bombe bekend. Wie de film heeft gezien snapt wel waarom de filmmakers de naam voor de machine veranderd hebben. Het geeft de film extra, maar wat mij betreft onnodige dramatiek. Het is maar een klein puntje, maar toch irriteer ik mij er eigenlijk enorm aan dat de filmmakers op deze manier de boel overdreven dramatisch maken. Is totaal onnodig. Maar goed, wat betreft die veranderde naam wil ik nog wel een oogje dichtknijpen.
Wat veel erger is dat niet benoemd word dat de machine die Turing maakte gebaseerd is op eerdere machines die door de Polen zijn gemaakt. De Polen wisten met succes in de jaren 30 de Enigma codes te kraken. Zo wisten de Polen Hitlers opdracht tot het doden van SA leider Ernst Röhm te ontcijferen. Maar door veranderingen in de Duitse apparatuur en procedures konden de Polen eind jaren 30 de Enigma code niet meer kraken. De polen wisselde hun vorderingen net voor de Duitse inval in september 1939 uit met Engeland en Frankrijk. Nadat in 1940 ook Frankrijk door de Duitsers onder de voet was gelopen stond Engeland er alleen voor tegen de Duitsers. De Engelsen moesten de Enigma Code opnieuw breken. Turing bouwde een vernieuwde en een enorm verbeterende versie van de machines die de Polen hadden gemaakt. Wat Turing heeft gedaan is zeker briljant te noemen. Door Turing kon de Enigma code opnieuw worden gekraakt en het was een belangrijke doorbraak in de tweede wereld oorlog. Turing kan terecht een belangrijke oorlogsheld worden genoemd. Maar de Polen hebben belangrijk voorwerk verricht en Turings werk borduurt voort op dat van de Polen en dat vergeten de filmmakers een beetje.
Wat ik dan weer wel goed vind is dat de film laat zien dat de Duitse soldaten de decodeerregels niet altijd in acht namen. Sommige gebruikte steeds de naam van hun vriendin als een Enigma sleutel. Erg slordig. Vaststaat dat als de Duitse soldaten preciezer waren, dat de code brekers het nog veel moeilijker hadden gehad. We mogen die slordige Duitse soldaten wel dankbaar zijn.
De film neemt het dus niet helemaal nauw met de werkelijkheid. Ik heb wat dat betreft nog niet alles genoemd. Maar op hoofdlijnen volgt de film toch wel aardig de geschiedenis.
Een geheim wapen van deze film is versassend genoeg de humor. Ik had bij deze film eigenlijk niet zo veel humor verwacht, maar meerdere keren maakt de film mij aan het lachen. De humor is erg droog en soms ook wel subtiel. Maar de humor is erg geslaagd. Het maakt de film een beetje luchtig, maar niet te luchtig. Dit blijft een serieuze film, maar mede door de humor is deze film makkelijk weg te kijken. Ik vond deze film dan ook geen enkel moment langdradig.
Het acteerwerk is erg goed. Niet alleen Turing word sterk neergezet, de hele cast acteert goed. De muziek is van Alexandre Desplat. Hij levert een erg mooie soundtrack af die goed bij de film past.
Al met al vond ik dit zeker wel een mooie film. De film kijkt makkelijk weg en geeft een mooi portret van de persoon Alen Turing. Maar de film is niet perfect en het is wel jammer dat er toch een zekere mate van persoonsverheerlijking plaats vind van Alen Turing. Ja Turings werk was heel belangrijk en hij heeft er inderdaad ervoor gezorgd dat de Enigma codes opnieuw gekraakt konden worden. En hij is een belangrijke grondlegger van de moderne computer ( voor de duidelijkheid, Turings werk beperkt zich niet alleen tot de werkzaamheden voor de Enigma code ) en het is meer dan terecht dat Turing de laatste jaren eerherstel krijgt. Maar eerlijk is eerlijk. Turing krijgt in deze film toch meer eer dan hij eigenlijk verdient. Ik wil afsluiten door nog een keer te benadrukken dat het werk van de Polen in de jaren 30 niet onderschat mag worden. Het breken van de Enigma code word soms louter als een Engels succes afgeschilderd, maar de Polen hebben in de jaren 30 veel belangrijk voorwerk gedaan.
3,5 ster voor deze film.
Zeus.
"Was I god? No, because god didn't win the war. We did."
Zo die kwam even binnen. Verbluffende rol van Cumberbatch. Speelt de rol van Alan Turing met z'n zwaar autistisch gedrag geweldig. Film zelf houdt je ook van begin tot eind vast. Mooie schakeling tussen drie periodes in Turing's leven. Over de discussie of het historisch gezien van A tot Z klopt, laat ik me buiten wegens gebrek aan kennis op dit gebied. Ook een pluspunt voor de subtiele humor die de autistische hoofdpersoon met zich meebracht.
****
Mars4i
Zeer goede film. Goed geacteerd en historisch interessant. Al vele films over dit onderwerp gezien. Maar ze blijven interessant. Ik had me echter nooit gerealiseerd dat ze na het breken van de code, ze de informatie selectief gebruikten om te voorkomen dat de Duitsers de instellingen/apparatuur/procedures gingen aanpassen. Ze gaan hier en daar historisch ook nog wel kort door de bocht Zo doen ze bv alsof Turing de computer zelf gebouwd heeft. Ik kan ook nergens terug vinden dat Heil Hitler een van de teksten was waardoor ze de code sneller konden breken. Aanrader als je van dit soort films houdt.
sean-penn
Waarom zijn genieën toch altijd van die narcistische, arrogante, neurotische idioten?
Stel je eens voor dat genieën aan geen enkele mentale/fysieke stoornissen lijden en daarnaast ook nog aantrekkelijk, charmant en geestig zijn. Dat nadert toch de perfectie maar helaas de wetten van de natuur, waar alles om balans draait, blokkeren het. Wat ons menselijk maakt is de stelling ' Nobody is perfect'
Alan Turing was een narcistische, arrogante lul, althans zo wordt hij door Cumberbatch gespeeld, maar daarnaast ook een wiskundig genie en 1 van de stille helden van WW2. Er wordt uitermate sterk in geacteerd, het wordt sterk verfilmd, verhaallijn is minder sterk maar dialogen zijn dan weer ijzersterk. Film is.......... best wel sterk, ik bedoel ijzersterk. De switch naar zijn tienerjaren is minder geslaagd omdat ik persoonlijk vind dat de nadruk geheel op Bletchley Park had moeten liggen. Enige smet op een verder knap gemaakt film. Een zeer sterke film.
Voorheen wist ik wel dat de Engelsen de Enigma hadden gekraakt, of moet ik zeggen herkraakt omdat 3 poolse wetenschappers het al eerder hadden ontcijferd, maar precies door wie wist ik niet. Nu weet ik het wel, Alan Turing, een klootzak, genie, held en grondlegger van de computer.
Mocht ik een nieuw religie beginnen dan weet ik al wat de naam van onze Messias moet zijn. Precies... de klootzak.
chevy93
Toch wel een beetje teleurstellend. Ik kende het verhaal zelf niet of nauwelijks, dus spannend was het zeker. Vermakelijk, dus, maar toch niet meer dan dat?
Het is vooral een film van gemiste kansen. Cumberbatch speelt hetzelfde 'typetje' als Sherlock en datzelfde geldt voor Charles Dance, hij speelt nagenoeg hetzelfde als Tywin Lannister in Game of Thrones. Wat onbekendere acteurs hadden deze film wellicht gesierd.
Ook de urgentie van de oorlog ontbreekt; het gaat vooral om wat persoonlijke relletjes. Laten we wel wezen, deze man heeft één van de grootste daden in de menselijke geschiedenis gedaan. Er is veel te weinig aandacht voor het apparaat zelf en de geheimhouding ervan daarna wordt een beetje weggemoffeld met een kekke montage.
Hoe werkt dit apparaat nou? Waarschijnlijk te ingewikkeld voor de gemiddelde Amerikaan en ja, dan verkoopt het zeker niet. Toch lijkt dit me de essentie van de hele film. Je ziet wat draden en wat schijven, meer hoeft het publiek niet te weten, "want die snappen het toch niet".
Het lijkt vooral een Hollywooddrama geworden en het feit dat een schitterende vrouw als Keira Knightley Joan Clarke speelt, vat dit mooi samen. Weinig oog voor deze held en een te hoog blockbustergehalte.
Enfin, tot zover het klaagrondje. Er zitten genoeg leuke scènes in. Een aantal zeer komisch, een aantal meeslepend en het script bevat af en toe prachtige quotes. Een voldoende is vaak makkelijk gehaald in de bioscoop, maar misschien dat ik bij de DVD-release nog tot nieuwe inzichten kom.
ikkegoemikke
Cryptography is the science of codes.
Like secret messages?
Not secret. That’s the brilliant part. Messages that anyone can see, but no one knows what they mean, unless you have the key.
How is that different from talking?
Talking?
When people talk to each other they never say what they mean. They say something else. And you’re supposed to just know what they mean. Only, I never do. So how is that different?
Alan, I have a funny feeling that you’re going to be very good at this.
Achteraf gezien was deze conversatie tussen Alan Turing en zijn schoolvriend Christopher Morcom voor mij de perfecte samenvatting van het fascinerende leven van de hoogintellectuele wiskundige Turing. Het fenomeen waarmee hij geconfronteerd werd zijn hele leven heeft alles met “decodering” te maken . Van jongs af aan heeft Alan problemen met de omgang met zijn medemensen en is het voor hem als het ware een soort cryptogram hoe te ageren en te reageren ten aanzien van zijn medemensen. Een briljante geest die simpele menselijke interacties gewoonweg niet kon vatten. In een latere fase was hij diegene die een voorloper van de huidige computer ontwierp en de beginselen van artificiële intelligentie vastlegde om op die manier de beruchte Enigma codeermachine , die door de Duitse mogendheid werd gehanteerd en om de 24 uur van combinatie veranderde, te kraken. Een schier onmogelijke opdracht die dankzij het pionierswerk van Poolse wetenschappers op dit vlak door hem werd mogelijk gemaakt, na het bouwen van één van de eerste zichzelf corrigerende computer “The Bombe”. Uiteindelijk zou dit de loop van WWII ingrijpend veranderen en 2 tot 4 jaar vervroegd eindigen waardoor miljoenen levens gespaard bleven.
Brabants
Deze film over het leven en werk van wiskundige en cryptoanalist Alan Turing is een uiterst boeiend historisch verhaal en een mooi stukje drama. Turing als sleutelfiguur in het kraken van de enigma code en zijn strafrechtelijke achtervolging wegens homoseksualiteit is historisch gezien van ongekende waarde. Het verhaal mag dan onjuistheden bevatten maar ik vind dat van ondergeschikt belang, aangezien het deels fictie is en enkel gebaseerd is op het leven en werk van Turing. Niettemin zet Benedict Cumberbatch een uitstekende prestatie neer en zijn de overige castleden ook van ongekende waarde. Het verhaal met flashbacks terug naar de moeilijke tienerjaren op de kostschool geeft de film een mooie opbouw en het is in zijn geheel een prachtig onderdeel van het postuum eerherstel voor een persoon van onschatbare waarde.
John Lee Hooker
Dankzij de steengoede Cumberbatch en het fijne samenspel met Keira Knightley is dit een vrij intigrerende thriller geworden. Het kraken van de Enigma wordt sowieso niet erg vaak behandelt en het geheel is met veel zorg in kaart gebracht.
Diederik58
Erg goede film. Van het begin tot het einde boeiend.
Het verhaal is nergens langdradig of te gehaast in elkaar geflanst.
De flashbacks zijn goede toevoegingen.
Het verhoor is een erg sterk onderdeel van de film Een pleidooi om een ruimdenkend mens te zijn. Immers we verschillen allemaal. Helaas was Turing in de verkeerde tijd geboren. Het strafbaar stellen van homoseksualiteit is voor onze cultuur in deze tijd schokkend. Maar een paar duizend km naar het oosten is het normaal om homo's te straffen. Triest dat Turing uiteindelijk een einde aan zijn leven heeft gemaakt.
Het enige wat mij enigszins irriteerde was het acteren van Benedict Cumberbatch. Ik vond het soms te gemaakt.
N00dles
Aangezien de Oscars er aan zitten te komen, leek het mij een uitgelezen moment om de genomineerde Oscarfilms te kijken.
Ik had de Wiki-pagina van Alan Turing al eens gelezen en maakte eruit op dat hij vooral in zijn tijd een onbegrepen genie was die destijds veel te weinig waardering kreeg voor zijn prestaties. Vandaar dat ik benieuwd was hoe de film dit zou vertalen naar een boeiend verhaal.
Nu heb ik sowieso al een beetje argwaan bij biopics omdat ze nogal vaak geneigd zijn de hoofdpersoon te transformeren tot een emotioneel, getergd genie waarbij vals sentiment niet gespaard wordt. Dus ik begon aan de film met gemengde gevoelens.
Het hele aspect van Enigma en het kraken van de code is wel interessant (hoewel elk wiskundig of wetenschappelijk detail tot treurens toe wordt uitgelegd wordt alsof de kijker debiel is) en Benedict Cumberbatch weet goed gestalte te geven aan Turing.
Maar ook deze biopic zit vol met vals sentiment. Natuurlijk, Alan Turings leven is tragisch en onrechtvaardig te noemen, maar de film weet elke emotie, elke tegenwerking van autoriteiten en elke karaktertrekje van Turing uit te melken totdat elk gevoel van oprechte emotie is verdwenen.
Bovendien is het laatste half uur de rek volledig uit de film en begint het zelfs saai te worden.
Opvallend was overigens de gelijkenis met A Beautiful Mind; dezelfde manier van vertellen, dezelfde sfeer, dezelfde opzet, dezelfde arrogante, autistische trekjes van de hoofdpersoon, dezelfde genialiteit en daarbij behorende persoonlijke issues.
Hoewel ook A Beautiful Mind zich soms schuldig maakt aan vals sentiment en tearjerking, is die in veel opzichten boeiender en meeslepender dan The Imitation Game.
Ste*
- 2072 berichten
Niet echt slecht, maar wel erg ongeïnspireerd. Niets dat ook maar een béétje buiten de lijntjes kleurt. In dat opzicht niet echt een verrassing dat dit meedingt naar een Oscar, wel jammer dat dat cliché weer eens bevestigd wordt met een film die werkelijk niets heeft dat niet al in andere films voorbij is gekomen. Het deed me vooral vaak denken aan A Beautiful Mind, maar dat kan ook komen omdat ik die film zo goed ken.
Eigenlijk is alles vooral heel erg spanningsloos. De wat meer geïnformeerde kijker weet allang hoe het afloopt met Turing en zijn levenswerk. Van enige spanningsboog aangaande de Enigma-code is dus geen sprake. Jammer dus dat er van het breken van de code niets spannends wordt gemaakt. We moeten maar aannemen dat de machine werkt en dat de oorlog wordt gewonnen, maar wat is daar nu aan? De beelden van de oorlog beperken zich slechts tot wat archiefmateriaal, en wat wij te zien krijgen zijn wat beelden van achter de schermen die niet bepaald filmgeniek zijn.
En dat geldt eigenlijk ook voor zijn homoseksualiteit. Stop er dan desnoods een affaire in, om de boel wat smeuiger te maken, nu moeten we telkens maar aannemen dat hij het is. Zo werkt film toch niet? Laat zien waar het over gaat. Het leven en de ontdekking van Turing was in principe heel erg boeiend, maar we zien slechts wat platgetreden filmclichés en een bijna totaal overbodige flashback-lijn.
2,5* en dan ben ik eigenlijk nog aan de milde kant. Verbaast me ook dat de meerderheid hier er gewoon intrapt.
doctari
Een vaardig gemaakt en vlot wegkijkend historisch drama, met goed acteerwerk van vooral Cumberbatch (die eigenlijk weer gewoon Sherlock speelt, natuurlijk). De rest van de cast doet het ook vrij aardig, al lijkt Keira Knightley alleen nog maar in dit soort historische films op te duiken en begint dat een beetje te vervelen. De film is best spannend, bij vlagen ontroerend, en bevat enkele scherpe dialogen.
Maar ergens wringt er toch iets, en dat is het feit dat men het verhaaltje een beetje teveel heeft geprobeerd "op te leuken". Dat is vrijwel onvermijdelijk bij films als deze, en ik kan ermee leven dat het proces van decryptie wel een beetje erg simplistisch wordt voorgesteld en dat de persoonlijke conflicten wel wat dik aangezet worden, maar bepaalde zaken als het nogal debiele idee dat de cryptologen zelfs lijken te mogen beslissen of hun informatie gebruikt gaat worden en de zinloze spionagesubplots zijn een brug te ver. Een film over een interessant onderwerpt als dit heeft dat soort over-dramatisering niet nodig en de film voelt als gevolg daarvan nogal vol en een beetje rommelig aan.
Zoals gezegd..het is nog steeds een vermakelijke en bij vlagen pakkende film, maar een klein beetje minder over the top had het van mij wel gemogen.
Prima verhaal over het levensverhaal van Alan Turing de man die de Duitse Enigma-codes wist te breken te breken en daardoor de oorlog wat ze zeggen met ruim twee jaar wist te verkorten. Mooie rol van Benedict Cumberbatch als Alan Turing en verder ook mooie rollen van Keira Knightley en Allen Leech (Downton Abbey"). Ook vond ik dat de waardering voor Alan Turing pas erg laat kwam en ik het schrijnend vond hoe tegen homoseksualiteit werd aangekeken.
John Milton
Voor mij is The Imitation Game helaas niet de film geworden die Turing verdient. Het is zeker geen slechte film, verre van, maar het is wat mij betreft niet het meesterwerk geworden wat de lading Oscarnominaties je zou doen kunnen hopen. Daarvoor blijft hij toch te oppervlakkig.
Geschiedenis afficionado's en WWII buffs zullen al bekend zijn met Alan Turing. Voor hen brengt de film dan ook niet veel meer nieuws, dan een adequate dramatische adaptatie. Vorig jaar, voor van the Imitation Game gehoord te hebben kwam ik erachter dat mijn vriendin nog niet eerder van Turing had gehoord. Dat moest uiteraard verholpen worden, waarna we de documentaire Codebreaker hebben gekeken. Niet dat dit wel een meesterwerk is, maar wie geïnteresseerd is in de persoon Turing haalt uit die korte docu meer dan uit deze Hollywood bewerking.
Eenmaal bekend met het historisch materiaal, brengt The Imitation Game dus niet zoveel verrassends. Ook de uitkomst is immers reeds bekend. Nou is dat nooit een uitsluiter geweest om een film alsnog spannend en onderhoudend te maken, maar het lukt hier dus niet helemaal. De film maakt gebruik van een flashback structuur tussen de naoorlogse jaren, het begin van de oorlog (wanneer Turing bij Bletchley Park aan de slag gaat) en zijn schooljaren, waar hij zijn allerbelangrijkste vriend Christopher leert kennen en vervolgens verliest aan TBC. Deze keuze werkt op zich uitstekend om het verhaal wat onderhoudender te maken dan wanneer het lineair was verteld, maar bijvoorbeeld de scènes van de schooljaren voelden voor mij nooit echt aan, en niet helemaal in harmonie met de rest van de film. Ook het subplot met de coppers die na de oorlog Turing achter de vodden aanzitten omdat ze denken dat hij een Soviet spion is voegen weinig toe. Het grote drama van deze geschiedenis, de veroordeling voor obsceniteit/homoseksualiteit (ik weet de juridische term die gebruikt werd even niet meer) en het gekozen vonnis van chemische castratie, had voor mij veel meer dramatische waarde gehad. Maar het wordt hier vrij terloops genoemd wanneer het reeds een feit is. In die zin blijft The Imitation Game braaf op het al zovaak bewandelde pad.
De grootste waarde hebben natuurlijk de oorlogsjaren, wanneer Turing met zijn team aan het kraken van Enigma werkt. Helaas is ervoor gekozen om Turing hier als een uiterst onhebbelijk persoon te portretteren, echt een behoorlijk vervelende vent (een beeld wat uit die documentaire helemaal niet naar boven kwam). In hoeverre dit beeld klopt weet ik niet, ik ben geen Turing kenner, maar filmisch wordt het meevoelen met Turing als karakter de kijker hierdoor moeilijker gemaakt. Je krijgt nog net geen hekel aan hem doordat er ook redeeming momenten zijn, maar het is af en toe op het randje. Ook hier zijn er wat subplotjes met een Russchische spion die uiteindelijk door Turing wordt ontdekt door een bijbel op tafel, wat op mij nét even te Hollywood over kwam.
Cumberbatch speelt zoals gewoonlijk uitstekend, maar of het Oscarwaardig is weet ik niet, hetzelfde geldt eigenlijk voor Knightley. Er wordt door alle spelers uiterst bekwaam geacteerd, waarbij Matthew Goode en Charles Dance beiden af en toe een scène stelen, maar het weet de film toch net niet naar een hoger niveau te tillen dan hetgeen reeds in het script aanwezig is. Cinematografisch was ik helaas niet zo onder de indruk, en de eveneens genomineerde Alexandre Desplat heeft ook wel eens betere scores gecomponeerd als je het mij vraagt, al was de muziek bij de aftiteling wèl opvallend sterk.
Pas in de laatste paar minuten paar minuten gooit The Imitation Game zijn aas op tafel, wanneer Turings nauwelijks te onderschatten rol in het winnen van de oorlog nog een benadrukt wordt door middel van captions, waarbij de kijker o.a. geïnformeerd wordt over hoeveel levens hiermee gespaard zijn en hoezeer homoseksuelen in de deze gebeurtenissen omringende decennia hebben geleden onder juridische (en maatschappelijke) vervolging. Het maakt nog steeds indruk, en even komt dan toch dat brok in de keel, maar tijdens de aftiteling kwam bij mij toch onvermijdelijk de realisatie dat het too little, too late was voor deze film.
The Imitation Game is best onderhoudend, en zal wie niet bekend is met Turing op de hoogte brengen van een uiterst belangrijk persoon in de loop van de Geschiedenis van zowel de Tweede Wereldoorlog als het informatietijdperk (Turings papers leggen in feite de grondslag voor een belangrijk deel van computers). Toch kan ik de teleurstelling niet onderdrukken dat ik op meer had gehoopt.
Ajacied16
Toen we gisterenavond in de bios aankwamen belandden we per ongeluk in de verkeerde zaal. We dachten dat er nog maar één film draaide (Wolff City, vrij kleine bios) dus hadden gewoon gezegd dat we een kaartje wilden. Wij die zaal in en begint daar opeens na een aantal voorstukjes Birdman te draaien. We zaten blijkbaar bij de sneak preview, hahaha. Gelijk maar de zaal verlaten en bij de verkoper het kaartje omgewisseld voor de juiste. En gelukkig dat we dat hebben gedaan.
The Imitation Game is zo'n film waarvan je zegt dat het een verhaal heeft wat geweldig in elkaar zit. Alleen laat dit verhaal nou nog echt gebeurd zijn ook. Dat maakt het voor mij indrukwekkender. Als maker moet je dan nog maar wel even de boel goed verfilmen en dat is hier zeker het geval. Door de spelen met de verschillende tijden (jeugd, de oorlog en na de oorlog) vallen alle stukjes een beetje op zijn plaats. Het is allemaal mooi in beeld gebracht en Cumberbatch is goed. Hij lijkt ook wel op zijn rol in Sherlock en daar vind ik hem ook geweldig, dus ik was erg tevreden. Sommige stukken dialoog, voornamelijk met Knightley, zijn vrij vermakelijk en ik heb er eigenlijk echt heel weinig op aan te merken. Een klein puntje wat me opviel was het verschil tussen de jonge en de oude Alan. Op die school is hij echt heel erg veel autistischer dan later in zijn leven. Nu is hij wel volwassener geworden, maar ik vond het een vrij groot verschil. Al met al zeer positief en ik raad iedereen deze film aan. 4.5*
The One Ring
Op basis van The Imitation Game zou ik durven zeggen dat we in Morten Tyldum een nieuwe Ron Howard hebben gevonden. Zijn regie is ongeveer even vindingrijk, wat wil zeggen dat er werkelijk niet één verrassende keuze gemaakt wordt en dat het regisseurshandboek waarschijnlijk voor ieder shot geraadpleegd is. Je kunt deze film er makkelijk van beschuldigen typisch te zijn voor de Oscars, maar zelfs die nomineren niet vaak zoiets identiteitsloos als dit voor Beste Regie. Hier wel.
Stiekem hoopte ik tegen beter weten in op een nieuwe Tinker Tailor Soldier Spy. Het zijn immers beiden Britse spionagefilms, waar ook verborgen elementen in het leven van de spionnen een belangrijke bijrol spelen (homoseksualiteit komt in zekere zin op dezelfde manier terug bij beiden). Daarbij zijn de allebei geregisseerd door een Zweed en bevatten ze rollen voor Benedict Cumberbatch en Mark Strong. Tinker Tailor was toendertijd de eerste films waarin Cumberbatch me opviel en die is toen een van mijn favoriete acteurs van het moment geworden. In feite is Cumberbatch hier het enige wat de film overstijgt en de enige Oscarnominatie die ik kan plaatsen. Hij heeft dit misschien vaker gedaan, maar hij weet wel echt iets menselijks te maken van zo'n afstandelijke rol.
Voor de rest mist dit alles wat Tinker Tailor zo speciaal maakte: filmische middelen die ingezet worden om visueel het thema te versterken, sfeer, subtiliteit en onderhuidse spanning. Alles hier is te dik aangezet. Ik had vooral een hekel aan de ondervragingsscènes van de sceptische agent in de jaren '50. De nogal expliciete dialogen daar maken van Turing ineens een extreem zelfbewuste man die de ethische kwesties eens luid en duidelijk op tafel gooit. De link tussen de mysteries van Enigma en de geheimen die mensen zelfs met zich meedragen is sterk, maar vereist wat mij betreft ook een gevoel van mysterie in zichzelf. De scènes met de agent zijn haast cartoonesk en nogal flauw.
Nog een extra stoorpuntje was de muziek van Desplat. Niet dat die op zichzelf slecht was; Desplat weet hoe hij moet componeren. Echter, het past nogal eens slecht bij wat er te zien is. Op een bepaald moment krijgen we bijvoorbeeld een overzicht van de bombardementen op Engeland door de nazi's. We zien mensen schuilen en lijden (al blijft het enorm bloedeloos allemaal). En wat voor 'n type muziek klinkt daar? Een soort magische melodie, van het type dat de eerdere Harry Potter-films nogal eens hadden toen de kinderen de toverschool gingen verkennen. Wie verzint het om zoiets hier achter te plaatsen. Ik vond de muziek over de gehele lijn wat te grotesk voor een film over een stel mannen die in een donker kamertje een computer bouwen.
Ach, het is verder ook weer niet vervelend om te kijken. Er is ook gewoon bevredigend om dat groepje in de weer te zien en de code te zien kraken. Daarbij is het uit zichzelf een boeiend verhaal. Echter, de zijlijnen zijn te beperkt uitgewerkt, zowel de scènes voor als na de oorlog en het is filmisch te voorspelbaar. Hier zat een betere film in.
Metalfist
I know it's not ordinary. But who ever loved ordinary?
Het is weer volop Oscarseizoen en dan kun je niet om films heen die op één of andere manier een aantal nominaties in de wacht hebben gesleept. Blijkbaar is dat dan altijd wereldnieuws en staan alle kranten er mee vol. Heel dat Oscar gebeuren kan me eerlijk gezegd gestolen worden, maar het was deze keer wel handig omdat daarmee The Imitation Game terug onder mijn aandacht werd gebracht. Een film die voor 8 Oscars is genomineerd en een grote kanshebber is op het verzilveren van een aantal van die beeldjes.
En als het aan mij ligt dan mogen regisseur Morten Tyldum en de zijn gerust met een paar van die naakte, gouden mannetjes naar huis gaan. The Imitation Game is een klassieke film in het genre. Een biopic zoals we ze al vaak hebben gezien (die bovendien hetzelfde stramien volgt met wat flashbacks naar de jeugd van persoon X), maar er is iets beklijvend aan de film. Is het misschien mijn bewondering voor Turing zelf die wat doorsijpelt in mijn score? Ik weet het niet, maar het mag gezegd worden dat Tyldum gewoon een erg geslaagde film aflevert waar weinig op is aan te merken. Al moet ik toegeven dat het gebrek aan een duidelijke uitleg hoe de machine nu juist werkt (zal te moeilijk zijn bevonden voor het publiek veronderstel ik?) wel een tikkeltje stoort. Ook niet elk aspect van Turing komt even nadrukkelijk aan bod, je hebt ongetwijfeld een tweede of misschien zelfs derde film nodig om Turing te doorgronden, maar het Enigma gebeuren is boeiend genoeg. Vanwege de focus op historische feiten is er weinig ruimte voor verrassingen en ook qua aandikken blijft de film met zijn beide voeten op de grond. De I'm Spartacus scène waar Turing's team het voor elkander opneemt tegen Denniston daarbuiten gelaten. En die pancartes ook natuurlijk, zal blij zijn als ze daar eens mee ophouden.
Nooit zo'n fan geweest van Keira Knightley, maar haar recentelijke bezoekjes aan de Graham Norton Show konden me wel bekoren. Als Joan Clark zet ze die aandoenlijkheid nog wat verder in de verf en Knightley weet zich perfect staande te houden in Hut 8 die gevuld is met testosteron. De hoofdrol is weggelegd voor Benedict Cumberbatch die, weliswaar met eenzelfde kunstje als hij in Sherlock doet, ook weet te overtuigen. Een Cumberbitch ben ik nog niet, maar ik begin er te geraken. Fijn ook om Matthew Goode nog eens te zien. Schitterend in Stoker en hoewel hij hier het moet afleggen tegen Cumberbatch weet ook hij zich recht te houden. Sowieso weinig op deze cast aan te merken met nog een speciale vermelding voor Alex Lawther die de jonge Alan Turing speelt.
Zoals vaker tegenwoordig is dit geen totaalbeeld van een persoon, maar hier is dat ook niet nodig. Je kan het storend vinden dat er niet meer aandacht is geschonken aan zijn homoseksualiteit of de chemische castratie, maar de focus op Enigma houdt de film strak. Het is een mooie tijd voor liefhebbers van de wetenschap in de cinema. Binnenkort The Theory of Everything maar eens bekijken.
Erg boeiend onderwerp, maar de uitwerking had wat intenser gemogen. Benedict Cumberbatch zet een hele goede rol neer, daar ligt het niet aan. Maar ik krijg tijdens het kijken van de film nauwelijks het gevoel dat zijn werk de geschiedenis kon veranderen of heeft veranderd. En dat heeft het toch wel gedaan. In plaats van meer de focus op de enigma zelf te leggen wordt er vooral dieper ingegaan op zijn karakter en privéleven, maar te weinig op zijn machine en wat er mee gedaan zou kunnen worden. Daardoor levert het een wat droge film op, ondanks dat ik Keira Knightley wel graag in beeld zie. De film laat me tot het einde toe het gevoel houden dat het meer had kunnen vertellen dan dat het heeft gedaan.
bass-9
Geweldige film. Cumberbatch fantastisch. Raakte mij persoonlijk enorm. Vreselijk wrang dat dit zo lang verdoezeld is.
Steengoed.

Waargebeurde WOII-film 'The Imitation Game' vanavond te zien op televisie

De tijd vliegt: deze vijf sterke titels vieren dit jaar hun tiende verjaardag

In de ban van 'Oppenheimer'? Kijk dan ook deze films over baanbrekende uitvindingen

De tien best beoordeelde films met de vandaag jarige Benedict Cumberbatch (46)

Interstellar

Room
Drama, 2015

12 Years a Slave
Drama / Biografie, 2013
engelandhomofobietweede wereldoorlogmathematicianbiografiegeniuscode breaking mannelijke homoseksualiteitgay interestlhbtlogiciancryptography math geniushomo themahomolgbt interestfilmarchcodes